Copy

nummer 7 september 2014

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed

Historische straatnaamverklaring binnenstad

 
De gemeente werkt momenteel hard aan het ontwerp voor de herinrichting van het tweede deel van het voetgangersgebied in de binnenstad. Om het historische karakter van de binnenstad te benadrukken, wordt in de nieuwe granieten goten een aantal straatnaam-verklaringen gegraveerd, zoals al bij de entree van het Achterom is gedaan.

Open Monumentendagen 13 en 14 september 2014

Nathan Stukker, wethouder voor onder meer cultuurhistorie, opende zaterdag 13 september de Open Monumentendagen met het bevestigen van een gemeentelijk monumentenschildje aan het voormalige ketelhuis op het Zwitsalterrein. Het schildje werd in een prachtig, speciaal voor deze gelegenheid door Henk van der Horst van CODA, gemaakt doosje door Sparta-rijders aan de wethouder aangeboden. Naast het ketelhuis kregen ook het kantoorgebouw en de portiersloge een monumentenstatus.

Nieuw! Apeldoorn, een cultuurhistorische fietstocht


De wethouder presenteerde tevens de editie Apeldoorn in de serie erfgoedroutes van uitgeverij Matrijs. Een prachtige fietstocht van 38 kilometer (met een optie om de route te verkorten) met al het moois dat Apeldoorn te bieden heeft. De tocht leidt u vanuit de binnenstad richting Hoog Soeren, het Kroondomein en Wenum Wiesel. De fietstocht is voor € 9,95 te koop bij de boekhandel.
Klik hier voor meer informatie over andere erfgoedroutes.

16.500 bezoekers in Apeldoorn

Het comité Open Monumentendag Apeldoorn is er terecht trots op dat Apeldoorn landelijk qua bezoekers een 13e plaats scoort. Bij de bezochte monumenten staat Radio Kootwijk op de 3e plaats!
Onder het kopje "Andere toppers" is als eerste de oude Zwitsalfabriek genoemd.
Lees meer op de website van Stichting Open Monumentendag

De jeugd heeft de toekomst


800 leerlingen van maar liefst 30 scholen namen deel aan de Monumentenklassendag op vrijdag 13 september onder leiding van Bureau Uit de tijd uit Apeldoorn.
Met een digitale introductieles worden leerlingen uit groep 7/8 in de klas op het fenomeen ‘monument’ voorbereid, waarna ze een monument bezoeken. Met behulp van een speciale kijkwijzer en gewapend met een fototoestel, brengen ze de wereld van het monument in kaart. Eenmaal terug in de klas gaan ze daarmee verder door een Monumentenkaart te maken, als creatieve verwerking van de stof.
Bij de Apeldoornse sluis was niet alleen het verhaal van Gerard Luijkman, kleinzoon van een sluiswachter, interessant. Een heel leuke verrassing voor iedereen (ook voor de organisatie) was dat Mark Methorst van Waterschap Vallei en Veluwe naast het openen van het magazijn ook de sluis ging demonstreren. De kinderen van basisschool 't Schrijvertje mochten hierbij helpen.

Fietsroute Loen’n, trugge in de tied toont cultuurhistorie van Loenen


De panelen staan er nog tot 1 november. Het routeboekje is nog verkrijgbaar bij de CODA-vestigingen, in het stadhuis en in Loenen of downloadbaar via de website van CODA.

Boek over het Zwitsalterrein


De reünie voor oud-medewerkers tijdens de Open Monumentendag in het proeflokaal van De Vlijt was een enorm succes. Rond de 150 mensen hadden een enorm gezellige middag en brachten vele verhalen en foto's mee, waarmee de werkgroep Zwitsalgeschiedenis deze winter aan de slag kan voor het boek over de geschiedenis van het Zwitsalterrein. Op de foto ziet u een voorproefje van de omslag gemaakt door ontwerper Anita Amptmeijer. Het boek zal in opdracht van de gemeente Apeldoorn worden uitgegeven door de Vereniging Oud Apeldoorn.

Heeft u ook een interessant verhaal of een mooie foto voor de werkgroep of wilt u voorintekenen (voor de korting) op het boek, dat tussen de 15 en 20 euro gaat kosten in de winkel? Mailt u dan naar zwitsalreunie@apeldoorn.nl

Primeur! Brochure over Kerschoten


De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed brengt een serie brochures uit over 30 bijzondere naoorlogse gebieden van nationaal belang. Een deel van onze wijk Kerschoten is zo'n bijzonder naoorlogs gebied. De bewoners van dit gewaardeerde deel van de wijk krijgen de brochure in de brievenbus. Ook nieuwsgierig? Klik dan hier voor de brochure. U kunt hem ook gratis ophalen bij CODA.
In het Apeldoornse archief is niet zoveel beeldmateriaal te vinden over de beginjaren van Kerschoten (1958-1975). CODA wil dit graag aanvullen. Heeft u foto's van alledaagse activiteiten? Van fietsers in de straten, spelende kinderen of mensen? Neemt u dan contact op met het CODA Archief.

Historisch Café 7 november 2014:
U ben van harte welkom van 17.00 tot 19.00 uur in het CODA-café.

Paleis Het Loo
tot en met 31 oktober De Oranje-wandeling
Lees meer op de website van Paleis Het Loo

Cultuurhistorische activiteiten de komende maanden:
Lees meer op de website van het Erfgoedplatform Apeldoorn

Deze digitale nieuwsbrief zal regelmatig verschijnen met actuele nieuwtjes. Heeft u tips voor andere monumenteigenaren? Wilt u als monumenteigenaar een bijdrage leveren aan onze nieuwsbrief, uw restauratieverhaal vertellen? Heeft u een tip voor de gemeente? Laat het ons weten.

Uitgave
Gemeente Apeldoorn
 
Meer informatie
Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Team Ruimtelijke Vormgeving
Internet: www.apeldoorn.nl
E-mail: cultuurhistorie@apeldoorn.nl
Telefoon: 14 055
 
Fotografie
CODA
Gemeente Apeldoorn
Hans van de Water

september 2014
Share
Tweet
Forward to Friend
Share
+1
Copyright © 2014 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), All rights reserved.


Meld u aan voor de volgende edities van deze nieuwsbrief

Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp