Copy

nummer 34 februari 2017

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed
Op vrijdag 10 februari onthulde ir Watse Kolff, een neef van professor Willem Kolff, het nieuwe straatnaambord in Beekbergen ter ere van zijn oom, uitvinder van de kunstnier. De familie Kolff woonde van 1916 tot 1948 in sanatorium Beekbergen waar de vader van Willem, geneesheer-directeur was. Naast de heer Kolff op de foto de voorzitter en leden van de dorpsraad in Beekbergen.
Met een bijdrage uit het Gevelfonds is er weer een gevel in de binnenstad fraai opgeknapt! Hoofdstraat 76 staat weer met de voetjes op de straat.

Historische Jaarmarkt op Zwitsal


Een nieuw festival voor de hele familie op Zwitsal Apeldoorn. In de weekenden van 11 t/m 13 maart, op woensdag 15 maart en van 17 t/m 19
maart is het gebouw "De Drieslag" omgetoverd in een historische jaarmarkt. De organisatie presenteert het evenement als: “de grootste overdekte pretfabriek met attracties van toen”. Houdt u voor de programma de website van Zwitsal Apeldoorn in de gaten of de Facebookpagina van de Historische Jaarmarkt Apeldoorn.

Archeologisch jaarverslag 2016


Het archeologisch jaaroverzicht 2016 is weer uit! Er zijn bijna 50 onderzoeken uitgevoerd en daarbij weer tal van nieuwe ontdekkingen gedaan.
Zo was er het onderzoek in de Vogelbuurt waar we een deel van de laatprehistorische vindplaats konden begrenzen. En hadden we ooit kunnen vermoeden dat er nog zoveel van de watermolenlocatie "De Oude Olifant" in Ugchelen in de grond zou zitten? En was het geen ontdekking dat in de voet van een grafheuvel bij Hoog Soeren in
de Tweede Wereldoorlog een munitieopslagpunt is gebouwd? Wat te denken van de sporen van een middeleeuwse nederzetting op het terrein van de Koning Willem III-kazerne? We kenden deze vindplaats wel, maar waren blij verrast dat de bodem nog zo intact was.

Nieuw zijn de drie vindplaatsen die aan de Hameinde in Loenen zijn ontdekt bij het proefsleuvenonderzoek. Wat deze vindplaatsen precies behelzen, zullen we pas bij de opgraving, die in 2017 wordt verwacht, weten.

In het jaarverslag wordt een overzicht gegeven van al deze archeologische onderzoeken in Apeldoorn. Natuurlijk staan we ook stil bij de overige activiteiten die hebben plaatsgevonden. De digitale versie van het overzicht is hier te downloaden. Een papieren versie kunt u opvragen via ons mailadres.

Archeologie vrijwilligers


De sinds kort bestaande vrijwilligersgroep van de Archeologiewacht Apeldoorn heeft op zaterdag 11 februari de handen uit de mouwen gestoken voor een
werkochtend, die als heel leerzaam en gezellig is ervaren. Ondanks de weersomstandigheden en voorspellingen waren er toch enkele enthousiastelingen gekomen. De werklocatie betrof  een prehistorische grafheuvel vlakbij De Wapenberg in Ugchelen. De heuvel was de afgelopen jaren begroeid geraakt met bomen en struiken en compleet aan het zicht onttrokken. Nadat de aandachtspunten ten aanzien van veilig werken en de beoogde werkzaamheden gezamenlijk waren besproken, togen de vrijwilligers aan de slag. Tussen de werkzaamheden door wisselde men leuke wetenswaardigheden met elkaar uit. In de pauze werd de hooikist geopend met daarin een pan met erwtensoep die was gemaakt volgens middeleeuws concept. Rond het middaguur was de hele heuvel vrijgemaakt van bomen en struiken, waarna de vrijwilligers met een voldaan gevoel naar huis gingen.

Spreekt u dit alles wel aan? We zoeken nog een coördinator die het leuk vindt om de werkzaamheden te organiseren voor de Archeologiewacht Apeldoorn. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Martijn Grievink van Landschapsbeheer Gelderland, tel. 026-3537444.

Veluws Erfgoed Beleven


Een jaar geleden zijn de gemeenten Apeldoorn en Ede gestart met Veluws Erfgoed Beleven, een project om het Veluws Erfgoed op de kaart te zetten.
Letterlijk via interessante erfgoedpunten op de kaart, maar ook door het maken van erfgoedroutes, een erfgoedportaal voor toeristen en marketinguitingen in onder andere "To inspire" en "To see" van Visit Veluwe.

Op vrijdag 17 maart 2017 organiseren de gemeenten Apeldoorn en Ede een bijeenkomst in de vorm van een erfgoedcafé van 14.00 tot 17.00 uur in het Akoesticum in Ede. Tijdens deze middag wordt niet alleen gedeeld wat tot nu toe is bereikt, maar vooral ook samen met u besproken hoe het verhaal van het Veluws Erfgoed zo goed mogelijk verteld kan worden. Marlies Claassen, onder andere bekend van diverse geschiedenisprogramma's bij Omroep Gelderland, zal de aanwezigen op haar eigen inspirerende wijze door de middag leiden.

Mocht u geïnteresseerd zijn deze bijeenkomst bij te wonen, dan kunt u zich aanmelden bij Deborah van den Hoogen van de gemeente Apeldoorn.

De geschiedenis van Apeldoorn op straat


Deze (steen op de) plek van de voormalige spoorwegovergang aan het eind van de Hoofdstraat Zuid markeert de oude handelsroute van het Duitse achterland op de Veluwse Hanzesteden. Deze route was een belangrijke noord-zuidverbinding tussen Arnhem en Zwolle. Lees hier meer over de oude spoorwegovergang.

Gala-glasberline
10 januari tot en met 4 juni Paleis Het Loo
Ter gelegenheid van het gouden huwelijksjubileum van H.K.H. Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven is vanaf 10 januari de trouwkoets te zien in het Koetshuis van museum Paleis Het Loo. In het monumentale stallencomplex is speciale aandacht voor drie bijzondere rijtuigen van het type gala-berline. Ze zijn afkomstig van het Koninklijke Staldepartement uit Den Haag, dat de gala-glasberline nog regelmatig gebruikt. Samen vertellen deze rijtuigen een verhaal over koninklijk ceremonieel vertoon: bij een inhuldiging of op Prinsjesdag, bij een koninklijk huwelijk of uitvaart.

De Stijl - een bloemlezing uit de collectie
15 januari tot en met 28 mei in CODA Museum
In 2017 is het honderd jaar geleden dat De Stijl werd opgericht. Nederland viert dat met het themajaar 100 jaar De Stijl - Van Mondriaan tot Dutch design. De kunstbeweging De Stijl geldt nog steeds als een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars en vormgevers. Een kleine bloemlezing uit de CODA collectie toont de invloed van De Stijl op het houten ADO speelgoed van ontwerper Ko Verzuu, het werk en de ontwikkeling van beeldend kunstenaar César Domela (1900-1992) en de sieraden van Nederlandse kunstenaars.

Opgegraven strijd
28 januari tot en met 14 mei in het Noordbrabants Museum
Wat vind je zoal terug in de bodem van strijdegebieden en wat voegt het toe aan wat we weten over het voeren van oorlog? Bezoekers worden aan de hand van objecten en multimediale presentaties wegwijs gemaakt in de oorlogsarcheologie van de Steentijd tot de Koude Oorlog. Vaak staat het dramatische, menselijke verhaal achter de voorwerpen centraal. Zo ook van enkele voorwerpen die in Apeldoorn opgegraven zijn, zoals het kettinkje van de Duitse piloot die met zijn Messerschmitt in een weiland in Wenum Wiesel is neergestort of de hendel van de geschutskoepel van de B17 die bij het Bosbad is gecrasht.

Paleis Het Loo krijgt nachtjapon van Koningin Wilhelmina
7 februari tot en met 7 januari 2018
De collectie van museum Paleis Het Loo is in 2016 uitgebreid met diverse aankopen, schenkingen en langdurige bruiklenen. Een selectie van deze objecten wordt vanaf 7 februari gepresenteerd in de Aanwinstenkamer van Paleis Het Loo. Uniek is de nachtjapon uit circa 1895, gedragen door Koningin Wilhelmina.

Paleisreis
Van 25 februari tot en met 5 maart kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar weer op ontdekkingstocht in Paleis Het Loo. Ze komen onder leiding van een speciale gids alles te weten over ridders, ridderorden en de 'lintjes van de koning'. De kinderen mogen zelfs een eigen lintje maken!
Deelname aan de Paleisreis is gratis, maar de kinderen hebben wel een geldig entreeticket nodig. Aanmelden kan hier of ter plekke als er dan nog plaatsen zijn.

Bouwhuiscafé
Dinsdag 21 maart 20.00 uur ACEC, Roggestraat 44, 7311 CD Apeldoorn
Onderwerp: Uitnodigende architectuur en collectief geluk.

De Oranjewandeling
Vanaf 1 april kunnen bezoekers van Paleis Het Loo via de barokke tuinen een gratis wandelroute volgen door een deel van het paleispark. Via een tourniquet in de tuinen is verbinding gemaakt met het achterliggende park. Deze wandeling brengt u langs de veldvijvers met het badpaviljoen, het theepaviljoen en de botenhuizen.

Historisch Café
Het volgende café wordt gehouden op vrijdag 7 april in CODA Café van 17.00 tot 19.00 uur.

Kijk ook regelmatig op de agenda van het Erfgoedplatform Apeldoorn en Mijn Gelderland voor meer erfgoedactiviteiten de komende maanden.

Deze digitale nieuwsbrief verschijnt maandelijks met actuele nieuwtjes. Heeft u tips voor andere monumenteigenaren? Wilt u als monumenteigenaar een bijdrage leveren aan onze nieuwsbrief, uw restauratieverhaal vertellen? Heeft u een tip voor de gemeente? Laat het ons weten.

Uitgave
Gemeente Apeldoorn
 
Meer informatie
Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Team Ruimtelijke Vormgeving
Internet: www.apeldoorn.nl
E-mail: cultuurhistorie@apeldoorn.nl
Telefoon: 14 055
 
Foto's
Gemeente Apeldoorn
CODA Archief
Landschapsbeheer Gelderland
Gerard Oltmans (onthulling Willem Kolffweg Beekbergen)
Veluws Erfgoed Beleven
Zwitsal Apeldoorn

februari 2017
Share
Tweet
Forward to Friend
Share
+1
Copyright © 2017 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), All rights reserved.


Meld u aan voor de volgende edities van deze nieuwsbrief

Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp