Copy

nummer 33 januari 2017

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed
Op zaterdag 21 januari is het oude wachthuisje van de Veluwse Autobus Dienst in eigendom overgedragen aan de Stichting Veteraan Autobussen (SVA) voor het symbolische bedrag van 1 euro. Het huisje, dat als Centrale Halte aan de Kerklaan heeft gestaan, heeft een nieuwe bestemming gevonden in het Zwitsalpark naast de garage van de SVA. Wethouder Nathan Stukker geeft hier de sleutel aan de voorzitter van de regio Oost, Rob van Hengel. De kiosk is gerestaureerd door opleidingsbedrijf Bouwmensen Apeldoorn. Zie ook het nieuws van RTV Apeldoorn van afgelopen zaterdag 20 januari en het filmpje tijdens het transport van woensdag 18 januari.
Het is inmiddels een traditie: Archeologie als thema van het eerste Historisch Café van het nieuwe jaar! Tijdens dit café op vrijdag 3 februari a.s. komen bezoekers meer te weten over het Hapsproject, het Apeldoorns Prehistorisch Spel en over Actueel Hoogtebestand Nederland. Aanvang 17.00 uur in CODA Café. De toegang is zoals altijd gratis. Lees hier meer informatie over de onderwerpen.
IJsbaan ter hoogte van de Apeldoornse brug 1939-1940

Praat mee aan de Winterse Verhalentafel


Heeft u nog geschaatst op de ijsbaan aan de Koninginnelaan of heeft u goede herinneringn aan ijspret op het Kanaal? Tijdens Winterdag: de kunst van winter op 11 februari in CODA

heeft een nieuwe editie van de Verhalentafel plaats, dé plek om samen in een informele sfeer herinneringen op te halen, te delen en vast te leggen. Het thema is deze keer ‘Apeldoornse winters’ en onder het genot van een warm drankje kunt u herinneringen ophalen aan echt koude winters in Apeldoorn. 
Heeft u sleetje gereden in het Oranjepark? Kon uw voordeur niet meer open vanwege de enorme sneeuwval? Of herinnert u zich nog de verkeerschaos in het centrum van Apeldoorn vanwege de extreme kou? CODA (in samenwerking met het Erfgoedplatform Apeldoorn) hoort deze en andere verhalen graag aan de Verhalentafel. Heeft u nog beeldmateriaal, dan kunt u dit meenemen en delen met andere aanwezigen.

Datum: zaterdag 11 februari van 10.00 uur tot 12.00 uur
Locatie: CODA Centrale Bibliotheek (Vosselmanstraat 299, Apeldoorn), 1e verdieping bij het historische paviljoen over Bedrijvigheid in Apeldoorn
Contactpersoon: CODA Programmaraad Historische Paviljoens Mirjam Timmerman, tel. 055-526550.
Aanmelden is niet nodig, u bent van harte welkom!

Het historische paviljoen Bedrijvigheid in Apeldoorn. CODA wil meer aandacht schenken aan de paviljoens op de eerste verdieping van de centrale bibliotheek door middel van activiteiten.

Werkdag Archeologiewacht Apeldoorn


Op zaterdag 11 februari gaat de vrijwilligersgroep onder leiding van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland aan de slag om een grafheuvel op te knappen. Wilt u meedoen? U kunt zich opgeven en meer informatie vragen bij Martijn Grievink.

Klompenpad in Uddel


Zaterdag 21 januari vond onder grote belangstelling de opening plaats van het klompenpad in Uddel: het Uddelermeerpad. Dit klompenpad is een rondwandeling van zestien kilometer, maar kan ook in enkele

kortere rondjes worden geknipt. De route voert door het buitengebied van Uddel, waar men naast de mooie natuur, ook van het vele erfgoed en het cultuurlandschap kan genieten. Zo begint de wandeling bij de Hunneschans aan het Uddelermeer.
Het Klompenpad is tot stand gekomen onder coördinatie van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, in samenwerking met vele vrijwilligers, Uddels Belang, de gemeente en de vele grondeigenaren, waaronder Kroondomein Het Loo. Ondertussen zijn er meer dan 90 klompenpaden in Gelderland en Utrecht. Ze zijn als folder verkrijgbaar en digitaal als app te downloaden. Klik hier voor meer informatie over de klompenpaden.

Willem Kolffstraat in Beekbergen


Dr Willem Kolff wordt in Beekbergen geëerd met een straatnaam. De uitvinder van de eerste werkende kunstnier is opgegroeid in het tbc-sanatorium Beekbergen (later Het Immendaal) waar zijn vader Jacob Kolff van 1916 tot 1948 geneesheer-directeur was. Het straatnaambord wordt op vrijdag 10 februari om 15.30 uur onthuld door familie van Willem Kolff. De dorpsraad Beekbergen/Lieren/Oosterhuizen organiseert deze bijeenkomst. Alle nieuwe bewoners van de Willem Kolffstraat in het nieuwe buurtje vlakbij
Het Hoogeland met de naam de Ruiterij krijgen van de gemeente het boek over Dokter Kolff als cadeautje.

"Paleisreis" in de voorjaarsvakantie


Van 25 februari tot en met 5 maart kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar weer op ontdekkingstocht in Paleis Het Loo. Ze komen onder leiding van een speciale gids alles te weten over ridders, ridderorden en de 'lintjes van de koning'. De kinderen mogen zelfs een eigen lintje maken!
Deelname aan de Paleisreis is gratis, maar de kinderen hebben wel een geldig entreeticket nodig. Aanmelden kan hier of ter plekke als er dan nog plaatsen zijn. 

De geschiedenis van Apeldoorn op straat


Heeft u ze wel eens opgemerkt? De informatie-paneeltjes, -bankjes of -stenen in de stad? De gemeente heeft er in de afgelopen jaren al diverse gerealiseerd veelal in samenwerking met onder andere de wijkraad. Het zogenaamde kennisbankje in het Spainkbos op deze foto was de eerste.
Daarop kan je lezen over de grafheuvels op die plek. Vaak wordt er op zo'n 'verbeelding' ook een QR-code geplaatst om naar meer achtergrondinformatie te kunnen verwijzen. Dat staat dan op het Geheugen van Apeldoorn. Elke code wordt gedrukt in een speciaal beeldmerk waarop staat "Het is hier waar heden en verleden elkaar raken". In deze en volgende nieuwsbrieven dit jaar komen een aantal verbeeldingen voor het voetlicht.
Informatiepaneel op de plek waar Papierfabriek Van Gelder was gevestigd aan de Ugchelseweg. Klik hier voor de achtergrondinformatie achter de QR-code.

Doet u ook mee?

De pas opgerichte B.V. voor Stadsherstel gaat zich sterk maken voor het terugbrengen van cultuurhistorisch interessante panden in Apeldoorn. Een van de aanjagers hiervan is Jan Brouwers. Hij vertelde over de b.v. bij de nieuwjaarsbijeenkomst van de Vereniging Oud Apeldoorn, waar hij onder andere voor dit werk bij Het Achterom, als Apeldoorner van het jaar 2016 werd aangewezen. De organisatie heeft nu zijn zinnen gezet op de oude waterfabriek aan de Beekstraat. U ziet het gebouw op de oude afbeelding hieronder. Is uw interesse gewekt? U kunt meedoen en een aandeel kopen via de website. Daarop leest u ook meer informatie over de andere projecten van Stadsherstel Apeldoorn.
Beekstraat 22. Weduwe M.K. de Roos geb. J.H. Schimmel. Winkelbedrijf in wijn, likeur en gedistilleerd. Foto gemaakt in de jaren twintig van de vorige eeuw.

100 jaar De Stijl
In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Om dit te vieren vinden er in 2017 door heel Nederland tal van inspirerende evenementen en tentoonstellingen plaats, ook in Gelderland.


Anna Paulowna
6 oktober tot en met 5 februari in Paleis Het Loo.
Een grote tentoonstelling over een van de meest kleurrijke vorstinnen die Nederland heeft gekend. In de expositie zijn veel van haar kostbaarheden te zien die nog nooit eerder in het openbaar getoond zijn, waaronder juwelen, serviezen en meubelen.

Gala-glasberline
10 januari tot en met 4 juni Paleis Het Loo
Ter gelegenheid van het gouden huwelijksjubileum van H.K.H. Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven is vanaf 10 januari de trouwkoets te zien in het Koetshuis van museum Paleis Het Loo. In het monumentale stallencomplex is speciale aandacht voor drie bijzondere rijtuigen van het type gala-berline. Ze zijn afkomstig van het Koninklijke Staldepartement uit Den Haag, dat de gala-glasberline nog regelmatig gebruikt. Samen vertellen deze rijtuigen een verhaal over koninklijk ceremonieel vertoon: bij een inhuldiging of op Prinsjesdag, bij een koninklijk huwelijk of uitvaart.

ADO-collectie
25 januari tot en met 28 mei in CODA Museum
Voor liefhebbers van het ontwerp, verzamelaars en inwoners van Apeldoorn staat de naam ADO voor de kleurrijke collectie houten speelgoed die in de jaren 1925-1955 ontworpen is door Ko Verzuu. Deze collectie is niet alleen onlosmakelijk verbonden met een stuk lokale geschiedenis, maar raakt ook aan de vernieuwingen in de kunst in de eerste helft van de 20ste eeuw.


Opgegraven strijd
28 januari tot en met 14 mei in het Noordbrabants Museum
Wat vind je zoal terug in de bodem van strijdegebieden en wat voegt het toe aan wat we weten over het voeren van oorlog? Bezoekers worden aan de hand van objecten en multimediale presentaties wegwijs gemaakt in de oorlogsarcheologie van de Steentijd tot de Koude Oorlog. Vaak staat het dramatische, menselijke verhaal achter de voorwerpen centraal. Zo ook van enkele voorwerpen die in Apeldoorn opgegraven zijn, zoals het kettinkje van de Duitse piloot die met zijn Messerschmitt in een weiland in Wenum Wiesel is neergestort of de hendel van de geschutskoepel van de B17 die bij het Bosbad is gecrasht.

Historisch Café
Vrijdag 3 februari 17.00 tot 19.00 uur in het CODA-café, thema Archeologie.

Kijk ook regelmatig op de agenda van het Erfgoedplatform Apeldoorn en Mijn Gelderland voor meer erfgoedactiviteiten de komende maanden.

Deze digitale nieuwsbrief verschijnt maandelijks met actuele nieuwtjes. Heeft u tips voor andere monumenteigenaren? Wilt u als monumenteigenaar een bijdrage leveren aan onze nieuwsbrief, uw restauratieverhaal vertellen? Heeft u een tip voor de gemeente? Laat het ons weten.

Uitgave
Gemeente Apeldoorn
 
Meer informatie
Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Team Ruimtelijke Vormgeving
Internet: www.apeldoorn.nl
E-mail: cultuurhistorie@apeldoorn.nl
Telefoon: 14 055
 
Foto's
Gemeente Apeldoorn
CODA Archief (Beekstraat 22)
Paleis Het Loo
Hans Stokhuyzen (de winterfoto's uit de CODA Beeldbank)
Bartus Vos (foto Hunneschans Uddel)
Rob Voss (foto overdracht kiosk)

januari 2017
Share
Tweet
Forward to Friend
Share
+1
Copyright © 2017 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), All rights reserved.


Meld u aan voor de volgende edities van deze nieuwsbrief

Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp