Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed 

nummer 74 Juli 2020
Vorige afleveringen zijn terug te vinden via www.erfgoedplatformapeldoorn.nl  (menu: Nieuwsbrief).  
Zelf iets te melden? Stuur je bijdrage naar epa.redactie@gmail.com.
Agenda

Meer nieuws en activiteiten op Erfgoedplatform Apeldoorn en Mijn Gelderland
Wandelingen met het Apeldoorns Gidsen Collectief
Vanaf 15 juli a.s. kun je weer meewandelen met een gids van het Apeldoorns Gidsen Collectief. Drukte wordt vermeden. Daarom wordt alleen in de wijken gewandeld. Je kunt zelf kiezen, waar en wanneer. Zo kun je je eigen stad beter leren kennen. Bezoek eens een wijk waar je anders nooit komt, of er meer over wilt weten.
>> Lees meer 
Zie ook 
www.apeldoornsgidsencollectief.nl en een diavoorstelling op YouTube
Zelf aan de wandel? Download de IVN Routes app
Met de IVN Routes app heb je ruim 50 wandelingen en fietsroutes rond Apeldoorn én een digitale natuurgids op zak. Je ziet op op de kaart waar je bent. Download de gratis app voor Android (Playstore) en iPhone (Apple store).
Een hele fraaie en verrassende wandeling is de route Uddelse Buurtveld (10.3 km) Deze prachtige wandeling gaat door Kroondomein Het Loo over de oostelijke stuwwal van de Veluwe door een schitterend en gevarieerd Veluws landschap, met mooie oude beukenbossen en uitgestrekte heidevelden.
NB: tussen 15 september en 25 december is het gebied gesloten.
Routes om zelf te fietsen
In verband met de corona-crisis zijn de fietstochten van het Fietsgilde t/m oktober 2020 geannuleerd.
Om je fietsconditie toch op peil te houden is een aantal aangepaste routes beschikbaar om zelfstandig te kunnen fietsen. Er is een routebeschrijving aan de hand van knooppunten met leuke achtergrondinformatie vol wetenswaardigheden waar je langs fietst. Ook kun je voor je fietscomputer de route in GPX formaat downloaden.
Bijvoorbeeld de route 'Beleef Het Kanaal' - een route van 54 km. over vlakke wegen en paden. Maar er zijn ook nog 6 andere routes. Zie www.fietsgilde-apeldoorn.nl/nieuws
Verhaal van Gelderland - werk in uitvoering
We leven in een historische tijd. Voor het eerst sinds de zeventiende eeuw werken historici aan een overkoepelend overzicht van de Gelderse geschiedenis. Het Verhaal van Gelderland zal ons beeld van het Gelderse verleden voor de komende decennia bepalen.
Voor het eindresultaat moeten we nog wachten tot het voorjaar van 2022, maar deze zomer lichten de schrijvers van het Verhaal van Gelderland al een tipje van de sluier op. Wat is de meeste actuele visie op hun periode in de Gelderse geschiedenis? Welke keuzes maken ze? En tegen welke problemen lopen zij aan? Gedurende twaalf weken geven de schrijvers van het Verhaal van Gelderland u een inkijkje in hun werkzaamheden die zullen leiden tot een nieuw overzicht van de Gelderse geschiedenis.
Deze online Zomerserie is iedere dinsdag vindt t/m 8 september van 11.00 tot 12.00 uur te zien. In elke aflevering staat 'een-hoofdstuk-in-de-maak' centraal en vertelt de auteur over de grote lijn van 'zijn/haar' tijdvak.
>> Lees hier het volledige programma en meld u aan. 
Nieuws
Wat was jouw relatie met de Oude Ambachtsschool?
Het thema van de Open Monumenten Dagen 2020 op 12 en 13 september a.s. is LEERMONUMENT. Dat betekent dat er veel aandacht is voor het aspect LEREN in brede zin.
In het kader van dit thema is het Erfgoedplatform Apeldoorn op zoek naar oud–docenten en oud-leerlingen van de voormalige ambachtsschool aan de Molenstraat hoek Stationsstraat.
Om een beeld te krijgen van uw relatie met de school, ontvangen we graag per e-mail uw informatie over:
  • de docent of de leerling
  • de betreffende periode
  • het vakgebied
  • de opleiding
  • eventuele bijzonderheden
U kunt uw reacties sturen naar het secretariaat van de stichting Erfgoedplatform Apeldoorn t.w.  epa.secretariaat@coda-apeldoorn.nl.
Voor nadere informatie kan contact worden opgenomen met Ben Mouw, tel.nr. 06 – 51273846.
>> Lees meer over de oude ambachtsschool
Oude maquette teruggevonden
Op zaterdag 29 april 1967 werd in het Historisch Museum aan de Loolaan in Apeldoorn tijdens een radiologencongres in Orpheus een tentoonstelling geopend over Willem Röntgen onder de titel: ‘W.C. Röntgen – historie van een schaduwspel’. Deze expositie toonde o.a. een maquette van zijn woonhuis aan de Dorpstraat.
Van deze maquette was tot voor kort alleen een oude foto bekend, de maquette zelf was spoorloos.
In het voorjaar van 2019 werd tijdens het werkbezoek van een delegatie van de Röntgen Initiatief Groep Apeldoorn aan het Deutsches Röntgen Museum in Remscheid de maquette herontdekt.
Aangezien het destijds niet mogelijk was om in Apeldoorn een permanent Röntgen Museum in te richten is een deel van de verzamelde apparatuur en andere voorwerpen, die op Röntgen betrekking hadden  naar het Deutsches Röntgen Museum in Remscheid gebracht. Inmiddels heeft dit museum de Röntgen Initiatief Groep Apeldoorn toegezegd de maquette beschikbaar te stellen voor de inrichting van het Röntgen Project in CODA Museum.

(bron: Nieuwsbrief Stichting Röntgen in Apeldoorn) Zie ook www.rontgen-apeldoorn.nl
CODA ontvangt subsidie voor presentatie ADO Speelgoed
CODA directeur Carin Reinders werd eerder deze week aangenaam verrast met het nieuws dat de Vereniging Rembrandt de aanvraag voor een tegemoetkoming in de presentatie van het ADO speelgoed honoreert: “Dit gulle initiatief van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation steekt ons een hart onder de riem. In deze tijd zien we veel tentoonstellingen en presentaties uitgesteld of afgezegd worden. Dat we, mede door deze toekenning, de prachtige collectie ADO speelgoed van CODA kunnen tonen is fijn en belangrijk. Voor Apeldoorn en omgeving, maar zeker ook omdat dit lokale erfgoed van belang en betekenis is voor de Collectie Nederland. En die behoort ons tenslotte allemaal toe.”
>> Lees meer

(Bij de foto: De werkplaats waar het ADO speelgoed werd gemaakt)
Dag van de Bouw bij Paleis Het Loo
Een kijkje op de bouwplaats en in het paleis op de Dag van de Bouw. In deze video wordt je rondgeleid door projectleiders, aannemers, specialisten en ambachtslieden die dag in dag uit werken aan de vernieuwing en verbouwing. Dit alles op de dag dat Museum Paleis Het Loo 36 jaar bestaat.
>> Bekijk de video en lees meer
Reacties
Op het artikel over de Leigraaf in de vorige Ruimte voor Erfgoed reageerde WIllem Veeneman:
'Ik ben geboren in 1942 in de Otterlaan en onze tuin grensde aan de Prinsenweiden die van de Zwolseweg tot aan de Vlijtseweg zich uitstrekten.( Nu de wijk Kerschoten). Tussen deze weilanden en onze tuin liep de beek De Leigraaf die ontsprong achter de ijsbaan waar nu de Veenkamp staat, ging onder de Zwolseweg door en meanderde langs dit weilandgebied uitmondend in de Grift, 200 meter verwijderd van de Anklaarseweg. 
Op het woonappartementencomplex waar mijn ouders hebben gewoond Edisonlaan 214 staat de naam de Leigraaf nog vermeld. Ik heb heel veel goede en enkele slechte herinneringen aan deze beek.'
Wijziging auteursrechten
Afbeeldingen die meer dan 70 jaar geleden anoniem zijn gepubliceerd, zijn niet langer auteursrechtelijk beschermd. Voor afbeeldingen waarvoor wel auteursrechten gelden, is een bedrag van enkele euro's een redelijke prijs. Deze uitspraak is van belang voor archieven en historische verenigingen in heel Nederland. Lees meer.


 
Wat gebeurde er 75 jaar geleden?
In de afgelopen maanden keken we in deze rubriek terug naar het jaar 1945, om te beginnen met januari 1945. Wat stond er toen in de lokale krant? Zie hiervoor de nieuwsbrieven januari 2020 (nr. 68) t/m juni 2020 (nr. 73).
Of lees het artikel 'Apeldoorn bevrijd' en Molly Joan Bobak in het april nummer.
Canadian Walk
Aan de Loolaan is onlangs een zeer fraaie Informatievitrine geplaatst over de route van de Canadian Walk. Voor de Canadian Walk zijn diverse stoeptegels gelegd voorzien van een QR-code voor informatie ter plekke van toen. >> canadianwalk.nl
In de wandeling is nog geen plaats ingeruimd voor de Canadese oorlogskunstenaar Molly Lamb die met Canadese soldaten in september 1945 in Apeldoorn is geweest en diverse locaties heeft afgebeeld.
Molly is na de oorlog getrouwd met Candade schilder en oorlogskunstenaar Bruno Bobak en is daarom ook bekend als Molly Bobak Lamb.
In de Nieuwsbrief Ruimte voor Erfgoed van april jl. kunt u meer lezen over Molly Lamb en haar verblijf in Apeldoorn. >> Dat kun je hier nog nalezen.
Buitenmuseum Binnenstad
Het Buitenmuseum 75 jaar Vrijheid is sinds woensdag 1 juli geopend en ten zien t/m 25 oktober.
Op 50 locaties in de binnenstad is de bevrijding van Apeldoorn in beeld gebracht met historische foto’s uit CODA Archief. 
De locaties van het Buitenmuseum zijn verzameld op een routeflyer. Deze flyer en een set ansichtkaarten zijn, zolang de voorraad strekt, gratis verkrijgbaar bij de deelnemende locaties in de binnenstad. 

>> Meer informatie
Juli/Augustus: Expositie in de Grote Kerk: "Kunst in Vrijheid"
Met 21 Apeldoornse kunstenaars in de Grote Kerk aan de Loolaan in Apeldoorn. Elke zaterdag in juli en augustus. Maak kennis met de kunstenaars die meedoen en een impressie van de geëxposeerde werken via een filmpje van Willy Reimink.
Even voorstellen
De Vereniging Gelre
Alle 17 organisaties die zijn aangesloten bij het Erfgoedplatform Apeldoorn hebben zich de afgelopen maanden voorgesteld. Maar er zijn meer organisaties die zich met Apeldoorns of Gelders erfgoed bezighouden.
De Vereniging Gelre bestaat ruim honderd jaar en stimuleert de belangstelling voor het rijke verleden van Gelderland. Dat doet ze door historische kennis op te bouwen en erover te publiceren. De vereniging organiseert twee bijeenkomsten per jaar op historisch interessante locaties en geeft een jaarboek uit met uiteenlopende onderwerpen uit de Gelderse geschiedenis. . 

>> Lees meer op www.vereniginggelre.nl
Toen en Nu
Hoe zag Apeldoorn er vroeger uit. En hoe is het daar nu?
Mathieu Nellestein plaatste een bericht op Facebook (Het oude apeldoorn op Facebook.....) met een ansichtkaart van rond 1924 - 1927. De Hoofdstraat kijkend in de richting richting het station ter hoogte van apotheek Romijn rechts en verderop de winkel Kees Miltenburg. Daar iets voorbij zat garage Hartman, die later verhuist naar de Deventerstraat. Aan het einde is de OLV Kerk te zien.
Een aantal panden links bestaat nog steeds, maar je moet wel goed kijken.
  
Uit het Geheugen van Apeldoorn
U kunt naar hartelust online grasduinen en rondzwerven in de geschiedenis van Apeldoorn via het Geheugen van Apeldoorn. Wie verhalen, foto's of suggesties heeft, kan die eenvoudig bijdragen en delen (klik op info rechtsboven). Via www.erfgoedplatformapeldoorn.nl ziet u de laatste toevoegingen.
Groen erfgoed
Ooit stond deze nu zeker 100-jarige paardenkastanje in het buitengebied van Apeldoorn met akkers rondom. Toen de wijk Woudhuis gestalte kreeg is deze waardevolle kastanje ingepast in de plannen. Kosten nog moeite zijn gespaard om deze boom op de Woudhuizerallee een mooie plek te geven. Rondom de stam is een stenen bank gemaakt, waarvan veel gebruik wordt gemaakt. De boom bleek aangetast door de kastanjebloedingsziekte, maar het ziet er naar uit dat hij deze ziekte zal overleven.

De Hollandse linde aan de G.P. Duringlaan in Ugchelen is een van de oudste en dikste lindes van Apeldoorn die ook bij de landelijke Bomenstichting beschreven is. In het 'Geheugen van Apeldoorn' en op het tekstbord naast de boom is te lezen dat de boom vermoedelijk voor een gevel van een woning of boerderij heeft gestaan en geplant is tussen 1750 en 1800. De stamomvang van deze Hollandse linde gemeten op 1.30 meter hoogte is ruim 6 meter. 

De Gewone plataan in het Prinsenpark heeft alle ruimte om zijn schoonheid te laten zien. De boom is de leeftijd van honderd jaar al gepasseerd. Platanen zijn toekomstbomen. Ze kunnen aardig wat luchtvervuiling verdragen en met een warmer wordend klimaat hebben zij geen probleem. Ze zijn goed herkenbaar aan hun geschilferde stam die doet denken aan een camouflagepatroon van legerkleding. Hoe ouder hoe imposanter de boom ook met de brede beweeglijke handvormige bladeren.

(Bron: Groenvoer, kwartaalblad - IVN Apeldoorn. Foto's: Yvonne Zwikker, Monic Breed)
‘Apeldoorns Belle Époque’

Over Apeldoornse gebouwen in de binnenstad die in hun tijd spraakmakend waren. 
Magazijn Gebr. Noteboom Hoofdstraat 142 (4)
In de serie over gebouwen in de binnenstad die in hun tijd spraakmakend waren, volgt de derde aflevering over Gebr. Noteboom op Hoofdstraat 142 (hoek Paslaan - nu fietsenstalling). Eerdere afleveringen over deze winkel verschenen in de nummers 69 (februari 2020), 70 (maart 2020) en 73 (juni 2020).
Met Alexander of Lex aan het hoofd sloeg Gebr. Noteboom op 1 april 1942 een andere koers in. In de vorige nieuwsbrief konden we lezen dat Gebr. Noteboom Apeldoorners de mogelijkheid bood om voedselpakketten naar ‘onze jongens overzee’ te versturen. Een pakket, dat was uitgestald in een van de etalages, bevatte de brief van de burgemeester van Apeldoorn Des Tombe. Evenals: twee blikken peren op sap, twee potten schoenpoets, twee rollen pepermunt, vijf paar veters, een doos Zwitsal balsem, een doos poeder, een stuk scheerzeep, een pakje scheermesjes, een tube tandpasta, een zakje elastiekjes, een folder met foto’s en een kaart van Apeldoorn.
Maar er konden ook pakketten naar familieleden worden gestuurd, want ‘Ook in Indië branden straks de kaarsjes’. Wellicht stuurde Lex een pakket naar zijn broer Jan die door de Japanse bezetters aan de Birma-spoorlijn te werk was gesteld en nadien naar Medan was teruggekeerd. Gebr. Noteboom speelde ook in op de grote emigratiegolf naar bijvoorbeeld Canada en Australië.
Zoals alle winkeliers deed ook Gebr. Noteboom er na de oorlogsjaren alles aan om klanten te trekken. Met gevoel voor humor werden kopers uitgenodigd om hun aankopen te doen. Zo mochten ze hun vuile was naar de winkel brengen, zodat ze de nieuwe Hoover wasmachine als ‘wonder van vernuft’ in werking konden zien en natuurlijk kopen. De concurrentie van de vele witgoedwinkels, zoals bijvoorbeeld Van Reekum op de hoek van de Hoofdstraat en Nieuwstraat (het huidige Caterplein), was immers moordend. Dus was enige creativiteit geboden.

Een enkele keer plaatste Lex Noteboom geen advertentie maar een ingezonden mededeling. Bijvoorbeeld toen de minister van Financiën Lieftinck het in omloop zijnde zwarte geld en oorlogsgeld uit het geldcircuit haalde. In de week van 26 september tot 2 oktober 1949 werden tijdens deze geldzuivering alle banktegoeden geblokkeerd. Ook de lonen werden die week niet uitbetaald. Om die dagen toch hun boodschappen te kunnen doen, kregen alle Nederlanders het zgn. ‘tientje van Lieftinck’ uitgekeerd, maar ze moesten wel ‘Sparen!’. De Apeldoornse Agentuur- en Commissiehandel ‘Liwa’ speelde op de situatie in door spaarpotten te laten maken met het portret van Lieftinck en op de voet de tekst ‘Elk het zijne’. Deze spaarpotten waren te bij Gebr. Noteboom te koop.

Na een periode van verbouwen werd op 18 oktober 1950 de winkel heropend. De architecten J.W. en C.A. Heuvelink op Kerklaan 6 hadden getekend voor het ontwerp. Van de oorspronkelijke majestueuze achterwand met dubbele trap was niet veel meer over. Links bij de ingang stond een grote toonbank.
De Nieuwe Apeldoornsche Courant was bij de opening aanwezig en schreef de volgende dag lovende woorden over de nieuwe inrichting. Hoewel het geen officiële opening was, hadden de vele relaties en belangstellenden een kijkje genomen in de ‘show-room’ van de ‘nieuwe Noteboom’. De vele bloemstukken stonden verspreid over de zaak. Er stonden geen toonbanken meer. Die hadden naar Amerikaans voorbeeld plaats gemaakt voor het ‘zelfbedienings-systeem’, zodat de huisvrouwen gemakkelijker hun keuze konden maken ‘uit de veelheid van artikelen’, die op de ‘ruime en overzichtelijke show-banken’ waren uitgestald. Hoewel ‘deze noviteit uiteraard nog wat onvolledig’ was, verwachtten de firmanten ‘zeer veel resultaten’. De journalist prees de verbouwing die ‘in voorname en sfeervolle stijl’ was uitgevoerd en merkte in één adem op dat Gebr. Noteboom op 17 oktober 47 jaar bestond.

Opdat de klanten de winkel veilig konden bereiken, werd er later een zebrapad aangelegd.

De huisvrouwen hadden aan de hand van de door Gebr. Noteboom met de letters N omkaderde advertentie in de Nieuwe Apeldoornsche Courant op hun gemak kunnen lezen wat er op de showtafels was uitgesteld: Gero bestek en kleine geschenken, emaille en elektrische artikelen, aardewerk servies, glas en plastic artikelen. Met de woorden ‘Zo van het vuur op de tafel!’ werd de noviteit van de vuurvast glazen schalen aangeprezen. Evenals de praktische artikelen van plastic. Met de afsluiting ‘Zo ooit, dan is het thans zeker de moeite waard te winkelen bij Fa. Gebr. Noteboom’ werden de klanten uitgenodigd.

Al bijna een halve eeuw lang wist Gebr. Noteboom zijn publiek te verwonderen. De artikelen van vroeger zoals strijkplanken, fornuizen, (brom)fietsen en motoren, brandkasten en de geëtaleerde rode auto van het merk Loreley hadden plaats gemaakt voor de op de showtafels uitgestalde luxe huishoudelijke artikelen.
Het assortiment dat door Willem en Christiaan was aangeboden had plaats gemaakt voor de keuze van Lex, die in zijn advertenties de nadruk legde op de moderne inrichting van de winkel met uitroepen als ‘Verstoppertje spelen is afgelopen’, want alle artikelen stonden ‘niet langer verstopt in kasten en laden’. Of de advertenties repten van ‘Een winkel zonder toonbanken […] Dáár slaagt U en worden Uw cadeauproblemen opgelost’ [...] ‘Dáár hoeft U, ondanks de St. Nicolaasdrukte niet lang te wachten! Dáár is het de moeite waard [..] Dáár … in de ‘nieuwe’ Noteboom’. 
Maar Lex was ook praktisch en bood zijn toonbanken en vitrines die hij niet meer nodig had, te koop aan.

Het woordenspel in de advertenties was niet alleen door Lex Noteboom bedacht, maar ook door zijn medewerkster Cor van Teunenbroek. Lex en Cor waren generatiegenoten, Cor was acht jaar ouder. Lex waardeerde haar inbreng en inzet en kon met een gerust hart met vakantie gaan. Maar Cor had nog veel meer in haar mars. Ze had het gymnasium gedaan en hielp Lex' kinderen Christiaan Jan en Maximiliaan met hun huiswerk.

 
Cor van Teunenbroek
Cornelia Johanna Francisca van Teunenbroek, geboren op 19 juni 1906 in Amsterdam, was eind december 1929 naar Apeldoorn verhuisd. Haar vader Hendrik Siebe en moeder Cornelia Blom, een apothekersdochter, waren met haar broer Bernardus enkele maanden eerder verhuisd. Het gezin bewoonde met de zuster en zwager van moeder Van Teunenbroek de villa ‘De Viersprong’ op Hoenderloseweg 55.
Voordat iedereen eind september 1932 naar Amsterdam terugkeerde, werd de villa met schuurtje en tuin voor 5100 gulden (€ 48 185,22 in 1918) verkocht en de zes percelen bouwland op de Hoenderloseweg en Keienbergweg voor 2805 gulden (€ 26.501.87 in 1918).
Tijdens deze Apeldoornse jaren had Cor bij Gebr. Noteboom gewerkt. Bij terugkeer in Amsterdam liet ze zich als winkeljurffrouw inschrijven.
Op 17 maart 1943 vestigde Cor zich in Apeldoorn. Ze had gesolliciteerd op de vacature voor bedrijfsleider bij Gebr. Noteboom.
Aanvankelijk woonde ze op Prins Mauritslaan 91-1h, later op Methusalemlaan 11 in Ugchelen en Archimedesstraat 41.
 
Bij notariële akte van 3 maart 1942 was Gebr. Noteboom vennootschap onder firma geworden met Christiaan en Alexander Noteboom als eigenaren van deze kleinhandel in luxe voorwerpen, huishoudelijke artikelen, galanterieën, lederwaren, glas, porselein en aardewerk, en aanverwante artikelen, alles in de meest uitgebreide zin, zoals het Handelsregister dat jaar vermeldde. Op 1 januari 1953 trad Christiaan uit de vennootschap en werd Lex de enige vennoot. Dat jaar werd het assortiment aangevuld met: fijne staalwaren en couvert artikelen van Gero, platen in lijst en aanverwant artikelen, speelgoederen.
Cor had Lex geattendeerd op de mogelijkheid voor de verkoop van luxe artikelen. Ze had smaak, kon goed met klanten omgaan en organiseren. Later stelde ze hem voor ook bijouterieën, kristal en keramiek te verkopen.

Op 1 november 1955 opende Lex Noteboom op Hoofdstraat 70 (de huidige Score) een filiaal. In dit pand was sinds 1929 de kleermakerij en herenmodezaak van vader Bernard en later van zoon Dirk de Haan gevestigd geweest. De nieuwe winkel, een kleinhandel in glas, keramische- en luxe artikelen, en kunstnijverheidsproducten zoals het Handelsregister vermeldde, kreeg als naam De Silveren Notelaer. Cor van Teunenbroek werd beheerder.
Per 15 maart 1957 werd Cor formeel bedrijfsleider. In de akte werden haar kwaliteiten vermeld:  'zeer deskundig en vertrouweling’. Ze was procuratiehouder en mocht zelfstandig maximaal 2500 gulden besteden.
Lex adverteerde met beide zaken in Erica, het adresboek van de gemeente Apeldoorn.
‘De Silveren Notelaer’ bleek een schot in de roos; de noten van deze boom waren van goud. Menig bruidsstel kocht er hun uitzet, glasservies of ander luxe voorwerpen.
Op de gevel van zowel de firma. Noteboom als De Silveren Notelaer was de reclame van Gero prominent aanwezig. Lex had indertijd een voordelige afspraak met deze fabrikant van bestek en uiteenlopende roestvrij stalen ‘Zilmeta’ huishoudelijke producten gemaakt.

Op 12 februari 1965 werd de vennootschap onder firma omgezet tot een naamloze vennootschap met wee filialen: de kleinhandel in glas, luxe en keramische artikelen. Kunstnijverheidsproducten ‘De Silveren Notelaer’ en op Stationsstraat 18 Zutphen een kleinhandel in luxe en kunstnijverheidsartikelen.

Het moge duidelijk zijn dat de in 1903 opgericht Gebr. Noteboom de Grote Depressie, de Tweede Wereldoorlog en de Wederopbouw goed had overleefd. Dat was met name te danken aan de bedrijfsvoering van Lex Noteboom die zich daarbij gesteund wist van Cor van Teunebroek en later van Hugo Josef Lensing, de voormalige etaleur, boekhouder, bedrijfsleider en vanaf 1972 vicedirecteur zou worden. Maar ook dankzij de adviezen van zijn broer Jan die accountant was en weer in Apeldoorn woonde, en van zijn zoon Christiaan Jan die commissaris was. Ook de jongste zoon Max was bij de firma betrokken.

Onder grote belangstelling werd op 16 november 1968 de Winkelpromenade tussen de Hoofdstraat en het huidige Caterplein geopend. Het was niet de eerste winkelpromenade in Nederland, maar wel de eerste van de grote steden in dit deel van Nederland. De opening werd verricht door de directrice van de Gasfabriek mejuffrouw De Koning (in het midden op de foto) die vanwege haar  voorlichting onder de winkeliers groot aanzien genoot. De winkelpromenade was een initiatief van de winkeliers van dit gedeelte van de Hoofdstraat. Ze hadden 100.000 gulden in dit initiatief geïnvesteerd.

Op 3 oktober 1972 stopte de procuratie van Cor van Teunenbroek voor De Silveren Notelaer. Hugo Lensing volgde haar als procuratiehouder op. Lang heeft Cor niet van haar pensioen rust kunnen genieten.

Op 15 november 1972 overleed Cor zeer onverwachts aan de gevolgen van een tandartsbehandeling.  
De directeur en medewerkers van Noteboom B.V. en Silveren Notelaer herdachten haar persoon en inzet in hun rouwadvertentie.
Meer dan de helft van haar leven was Cor van Teunenbroek toegewijd geweest en had haar hart verpand aan Gebr. Noteboom en de latere N.V. Noteboom. Ze was begonnen toen Willem en Christiaan Noteboom eigenaren van de zaak waren en had met Lex de groei meegemaakt. Haast symbolisch werd ze gefotografeerd voor de winkel waar ze vele uren had doorgebracht terwijl ze op weg was naar De Silveren Notelaer.


In de donkere decembermaand waren Noteboom en De Silveren Notelaer met hun etalages en lichtreclame markante gebouwen op de Hoofdstraat.
In 1975 legde de Apeldoorner J.C. van der Meer Noteboom feeëriek was en won daarmee een fotowedstrijd.Op 18 oktober 1972 kwam Max of Maximiliaan Noteboom officieel in de zaak. Op die datum werd het op 13 augustus 1921 geopende Handelsregister op de naam van Gebr. Noteboom definitief gesloten. Met Max als nieuwe eigenaar werd een nieuw dossier geopend. Daarover meer in de volgende editie van Ruimte voor Erfgoed.
 
Bronnen
Zie bronnenlijst in Colofon.
Veel dank aan Max Noteboom voor zijn informatie.
Colofon
Ruimte voor Erfgoed verschijnt maandelijks bij 1250 abonnees in hun mailbox. Heeft u tips of wilt u een bijdrage leveren? Laat het ons weten. Stuur deze nieuwsbrief ook gerust door naar anderen. Zij kunnen zich GRATIS abonneren via onderstaande link.

Uitgave: Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA)
Redactie: Hans Hogenbirk en Adrienne Zuiderweg
Internet:     www.erfgoedplatformapeldoorn.nl
E-mail:       epa.redactie@gmail.com
Facebook: erfgoedplatformapeldoorn
Foto's: 
CODA Archief, AGC, Fietsgilde, Erfgoed Gelderland, IVN Apeldoorn, Apeldoorn Marketing, Hans Hogenbirk
Bronnen Apeldoorns Belle Époque - Magazijn Gebr. Noteboom Hoofdstraat 142 (4):

CODA Archief Apeldoorn Beeldbank; CODA Archief Apeldoorn Bevolkingsregister; CODA Archief Apeldoorn nr 361 Heuvelink, inv.nr 119 verbouwing 1948-1953; Centrum voor familiegeschiedenis; Erica, het adresboek van de gemeente Apeldoorn, 1957-1958; Geheugen van Apeldoorn; Handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Deventer, dossiernummer 1535; Het Gelders Archief; Het Nationaal Archief; Het Rijksmuseum; Het Volk 11-10-1932; Nieuwe Apeldoornsche Courant Nieuwe Apeldoornsche Courant: 27-07-1932; 1, 9 en 18-10-1947; 17-03 en 26-07-1949; 18-02, 24-03, 18 en 20-10, 22 en 25-11, en 9-12-1950; Stadsarchief Amsterdam; cbg.nl; www.delpher.nl; www.iisg.nl/hpw/calculate-nl.php, www.opwnarch.nl.
We hebben getracht eventuele rechthebbenden in geval van copyright te achterhalen.
Wilt u zich uitschrijven of uw mailadres wijzigen? Klik dan op onderstaande links. Als u niets doet, gaan wij uit van uw eerdere toestemming/inschrijving deze nieuwsbrief te willen ontvangen. 
Meld u aan voor deze nieuwsbrief   Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Copyright © 2020 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), Overname van artikelen uitsluitend na toestemming van de redactie

Email Marketing Powered by Mailchimp
Share
Forward to Friend
Tweet
Share