Copy

nummer 24 februari 2016

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed

Open Monumentendag gered met gift

Open Monumentendag blijft nog zeker vijf jaar bestaan, dankzij een schenking van 1,7 miljoen van de BankGiroloterij. Het evenement dreigde te verdwijnen omdat de hoofdsponsor ermee op hield.

De dagen staan in 2016 in het teken van "Iconen en Symbolen".
Heeft u een bepaald icoon, persoon of symbool in gedachte dat niet mag ontbreken tijdens de Open Monumentendagen in Apeldoorn of heeft u een origineel idee met betrekking tot het thema?
Het Apeldoorns comité hoort graag per omgaande uw suggesties! De leden maken zich momenteel al weer op voor een mooi programma.

Monument van de maand maart


Elke maand wordt een Nederlands monument extra onder de aandacht gebracht als Open Monument van de Maand. In maart valt deze eer te beurt aan rijksmonument "De Zeeuwshe Knoop" aan de Tutein Noltheniuslaan 14 in Apeldoorn. Voor liefhebbers van Arts & Crafts en Jugendstil is dit huis een 'must' om te bezichtigen.
Momenteel wordt het niet bewoond vanwege restauratie. Met behoud van het authentieke karakter wordt het huis aangepast aan de wooneisen van deze tijd. Op zaterdag 12 maart is een deel van het het huis (gratis) opengesteld tussen 11.00 en 16.00 uur. Er zijn veel originele details van het ontwerp van de Apeldoornse architect/aannemer Chris Wegerif (1859-1920) te zien, evenals details die de opdrachtgever/bewoner, de van oorsprong Zeeuwse kunstenaar Pieter Puype (1874-1942), ontwierp. Gidsen vertellen over de boeiende historie van beide heren, waardoor een goed beeld ontstaat van de bouwstijl  en leefomstandigheden van zo’n honderd jaar geleden.

Lees hier meer over de open monumenten van de maand.

Foto’s gezocht van Wenum Wiesel


De Atlas van Apeldoorn wordt dit jaar opengeslagen op Wenum Wiesel, de bijzondere dorpsgemeenschap ten noorden van Apeldoorn. Samen met de Dorpsraad van Wenum Wiesel en met verschillende partners uit het Erfgoedplatform Apeldoorn wordt er op dit moment hard gewerkt aan een indrukwekkend activiteitenprogramma.
De Dorpsraad, de Vereniging Oud Apeldoorn en CODA Archief zijn samen op zoek naar historische foto’s van Wenum Wiesel. Inmiddels zijn er al vele fraaie afbeeldingen verzameld, zoals deze foto van de Fietsen- en rijwielenwinkel van Hoekman aan de Oude Zwolseweg. Deze en veel meer foto’s van Wenum Wiesel zullen vanaf 1 april te zien zijn in het Atlas van Apeldoorn-paviljoen in de Centrale Bibliotheek.
Bent u nog in het bezit van historisch fotomateriaal van Wenum Wiesel, neem dan contact op met CODA archivaris Stefan Rutten.

Historisch café drukbezocht


Afgelopen 5 februari was de belangstelling groot voor de lezingen over archeologie en landschap in het Historisch Café in CODA. Allereerst werden de replica's van de prehistorische halsringen uit het Uddelerveen onthuld door wethouder Nathan Stukker en directeur-bestuurder van CODA Carin Reinders. Vervolgens gaf archeologe Janneke Zuyderwyk in een lezing toelichting op de originele bronzen halsringen uit de vroege ijzertijd en wat er kwam kijken bij het maken van de replica's door Reinhard Rubenkamp. Zie hierover ook het nieuwste blog. Na de lezing konden bezoekers vragen stellen aan Reinhard Rubenkamp en de replica's van dichtbij bekijken en ook vasthouden. De replica's zijn te bezichtigen in de tijdelijke historische opstelling in de Centrale bibliotheek (bij binnenkomst rechts).

Na de column van Carin Reinders en de nieuwsberichten was het tijd voor de lezing door Martijn Boosten van Probos over het vrijwilligersproject naar de cultuurhistorie van het Engelanderholt. Hieraan hebben vele lokale vrijwilligers flink bij gedragen. Door middel van archief- en literatuuronderzoek en diverse veldverkenningen is veel kennis over het gebied samengebracht. Half april worden deze resultaten uitgegeven in een rapport in de SAGA-reeks dat vervolgens ook te downloaden zal zijn via de website van CODA.

Archeologische jaaroverzicht 2015


Tijdens het Historisch Café is ook het Archeologisch jaaroverzicht 2015 uitgedeeld. Het was een zeer vruchtbaar jaar voor de gemeentelijke archeologie. Er waren meer onderzoeken dan ooit met veel bijzondere ontdekkingen, zoals de vele vondsten in Loenen, meer bewoning uit de Romeinse tijd onder de Apeldoornse enk en middeleeuwse bewoning in Beekbergen en nog veel meer. Ook zijn
bewoners en bezoekers geïnformeerd over de rijke archeologie van de gemeente in diverse publieksactiviteiten.
Het Archeologisch jaaroverzicht 2015 is hier te downloaden.

Nieuwe Restauratiewijzer


Sinds kort kunnen ook (toekomstige) eigenaren van gemeentelijke monumenten terecht bij de coaches van de Restauratiewijzer. Met de Restauratiewijzer kunt u gebruikmaken van een uitgebreid stappenplan, informatie en deskundige hulp. Deze online hulp was al beschikbaar voor rijksmonumenteigenaren.

Instandhoudingssubsidie 2016


Eigenaren van rijksmonumenten,die niet primair bestemd zijn voor bewoning, kunnen ieder jaar van 1 februari tot 31 maart instandhoudingssubsidie aanvragen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kent de subsidie toe.
Lees meer op de site van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Opening De Goudvink Ugchelen


Op woensdag 27 januari jl. opende wethouder Sandmann samen met dorpraadvoorzitter Harry Vos en heemraad Frans ter Maten het nieuwe Ugchelse park op de hoek van de Ugchelseweg en de Ugchelsegrensweg. De naam De Goudvink kwam zowel bij de dorpsraad, inwoners als erfgoedinstellingen als winnaar uit de bus. Dit is al van oudsher de naam van dit hele gebied. Het Waterschap Veluwe en de gemeente Apeldoorn werken samen aan een informatiepaneel over de cascades, waterstromen en pomphuisjes die er in het gebied stonden. Geniet u ook een keer van het korte wandelingetje?
Meer foto's van de opening kunt u bekijken op de website van de Dorpsraad Ugchelen.

Monumentale kunst uitgelicht


Het reliëf en het beeld op de twee fotos hierboven zijn ontworpen in 1957 door de kunstenaar Frans Coppelmans voor de voormalige huishoudschool Johanna Marcus Nijland aan de Paul Krugerstraat.
Coppelmans (1925-1993) was zowel beeldhouwer als filosoof. Het vakmanschap leerde hij bij het Genootschap Kunstbeoefening in Arnhem van collega Gijs Jacobs van den Hof, waarover in de volgende nieuwsbrief meer. Coppelmans maakte in 1961 ook een kunstwerk van met een bal spelende kinderen op een gevel van de KSG aan de Molleruslaan. Als u meer weet over het verhaal achter deze kunstwerken, tipt u ons dan? Lees meer over de kunstenaar op Wikipedia of hier.



Themarondleiding Jachthuis Hubertus
van 1 november tot en met 31 maart 2016 Nationaal Park de Hoge Veluwe.
Deze themarondleiding, Anton Kroller - Leven op Krediet, is een tijdelijke rondleiding door vertrekken waar u met de reguliere rondleiding niet komt.

Speuren en spelen in de voorjaarsvakantie
 Zaterdag 20 t/m zondag 28 februari Paleis Het Loo
Een Paleisreis voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar, waarin veel wordt ontdekt, bekeken en vooral gedaan. Tijdens deze speciale kinderrondleiding komen kinderen meer te weten over ridders, ridderorden en ‘lintjes van de koning’. Zo horen ze bijvoorbeeld waarom het dappere hondje Ricky een lintje kreeg. Na de rondleiding knutselen ze een eigen lintje. Deelname aan de Paleisreis is gratis, kinderen hebben alleen een geldig entreebewijs nodig en moeten zich vooraf aanmelden. Er zijn in deze vakantieweek ook nog veel andere kinderactiviteiten.

Historisch Café
Vrijdag 1 april van 17.00 tot 19.00 uur in CODA Café
Thema Atlas van Apeldoorn: wijk in beeld Wenum Wiesel

Klik hier voor meer erfgoedactiviteiten de komende maanden.
Volg ook de erfgoedagenda op Mijn Gelderland

Deze digitale nieuwsbrief verschijnt maandelijks met actuele nieuwtjes. Heeft u tips voor andere monumenteigenaren? Wilt u als monumenteigenaar een bijdrage leveren aan onze nieuwsbrief, uw restauratieverhaal vertellen? Heeft u een tip voor de gemeente? Laat het ons weten.

Uitgave
Gemeente Apeldoorn
 
Meer informatie
Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Team Ruimtelijke Vormgeving
Internet: www.apeldoorn.nl
E-mail: cultuurhistorie@apeldoorn.nl
Telefoon: 14 055
 
Fotografie
Gemeente Apeldoorn
CODA
Rob Voss

februari 2016
Share
Tweet
Forward to Friend
Share
+1
Copyright © 2016 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), All rights reserved.


Meld u aan voor de volgende edities van deze nieuwsbrief

Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp