Copy

nummer 11 januari 2015

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed

Eeuwfeest De Goede Woning


Dit jaar bestaat De Goede Woning 100 jaar! Het is de oudste woningcorporatie van Apeldoorn. Om het jubileum te vieren staan diverse activiteiten op het programma, leest u de agenda. Tijdens de Open Monumentendagen in het weekend van 12 en 13 september zal er op het monumentale Ibisplein van alles te beleven zijn.

In beeld brengen panden Binnenstad


Wij zijn op zoek naar oude foto's van het centrum van Apeldoorn om toe te voegen aan het fotoarchief van Apeldoorn, zoals de hierboven getoonde interieurfoto van de winkel van Jos van Maanen aan de Hoofdstraat op nummer 68. Door deze foto's proberen we een beter beeld te krijgen van onze historische binnenstad.
De website is een initiatief van Berry Meester en Wim Boomgaard, enthousiaste Apeldoorn-verzamelaars van ansicht- en fotokaarten. Coda en de gemeente werken hier graag aan mee. Wij hopen ook op uw hulp! Klik hier om uw foto te mailen of voor vragen.
In het foto-archief van Apeldoorn vindt u ook een overzicht van panden in de Parken, Indische buurt, Berg en Bos en Het Loo.

Geveltentoonstelling naar de Trekweg


Fysiotherapiepraktijk Verkerk aan de Trekweg op nummer 55 toont de geveltentoonstelling de komende maanden vanaf 9 februari.

Prehistorische bewoning in de Vogelbuurt


Tijdens een archeologisch proefsleuvenonderzoek door Econsultancy BV in de Vogelbuurt zijn laatprehistorische nederzettingssporen aangetroffen. Het onderzoek vond plaats in de tuinen van de woningen aan de Spreeuwenweg omdat op deze plek woningbouwvereniging de Goede Woning nieuwe huizen gaat bouwen. In de zuidelijke tuinen werd niks aangetroffen, maar bij het aanleggen van de sleuven aan de noordkant kwamen wel sporen aan het licht.

Lees meer ...

Historisch Café vrijdag 6 februari


Komt u ook naar het Historisch Café van vrijdag 6 februari? Zie voor plaats en tijd in de agenda. De gemeentearcheologen Masja Parlevliet en Janneke Zuyderwyk vertellen in het kader van "Gemaakt in Apeldoorn" over de ijzerwinning op de Veluwe, maar ook actueel nieuws uit het veld en over het jaaroverzicht van 2014.

Het café is een intiatief van het Erfgoedplatform Apeldoorn.

Maak het mee in Apeldoorn


Het Apeldoorns programma begint vorm te krijgen.
De Vereniging Oud Apeldoorn (VOA) heeft zich bereid verklaard een tentoonstelling te organiseren rondom de Apeldoornse oude maakindustrie. Deze zal te zien zijn gedurende de zomerweekenden op de Zwitsal. De VOA zoekt accessoires, krantenartikelen, folders, personeelsbladen en persoonlijke verhalen van al die oude Apeldoornse bedrijven zoals de Talens, Nedcos, Amefa, Nettenfabriek etc. Heeft u iets wat interessant kan zijn, meldt u zich dan bij Dik Westerveld van de VOA!
Wilt u meedoen met uw bedrijf of als vrijwilliger, heeft u suggesties, laat het ons weten.
Tijdens die zomerweekenden zult u van allerlei activiteiten op Zwitsal kunnen beleven, zoals een show door de Sparta motoren- en bromfietsclub en een rondleiding door het gidsencollectief.

CODA gaat in op het thema Papier en de gemeentearcheologen organiseren in samenwerking met de Archeologische Werkgroep Apeldoorn een activiteit in het Orderbos rondom de oude ijzerindustrie.
Volg het nieuws op Gemaakt in Gelderland en like ons op Facebook Gemaakt in Apeldoorn!

Open Monumentendagen in het teken van Kunst en Ambacht


Noteert u de data vast in uw agenda? Zaterdag 12 en zondag 13 september zullen de Apeldoornse Monumentendagen in het teken van het thema Kunst en Ambacht staan. 
 
Met dit thema zal zowel de kunst als het ambacht in en rond het monument centraal staan. Het monument is dé plaats waar kunst en ambacht
samenkomen. Daarom volop aandacht voor de architectuur – moeder aller kunsten – van het monument zelf, maar ook de toegepaste kunsten die daarin te zien zijn en de inspiratiebron die monumenten zijn voor andere kunstvormen, zoals podiumkunsten, beeldende kunsten, letteren of muziek. Tegelijkertijd wordt ook de ambachtskant – vaak kunstzinnig vormgegeven – in het monument op deze Open Monumentendagen belicht: het stucwerk, de wandbeschilderingen, de tegeltableaus, het metselwerk, de betimmeringen, glas-in-lood. En dan zijn nog niet genoemd de ambachten gerelateerd aan de inrichting van monumenten, zoals het meubilair, het serviesgoed en glaswerk, de stoffering, de klokkenmaker of de hovenier.

Wilt u meedoen als monumenteigenaar dit jaar of heeft u suggesties voor het programma? Mailt u het Apeldoornse Comité Open Monumentendagen.

Interessante websites


Leestekens van het landschap

Cultuurhistorische activiteiten de komende tijd


Houdt u de agenda van het Erfgoedplatform Apeldoorn in de gaten.
Het platform is nu ook te vinden op Facebook!

Landelijk magazine Monumentaal


Het magazine Monumentaal heeft zijn eerste digitale nieuwsbrief gelanceerd. U kunt zich hierop gratis abonneren. In het februarinummer van het magazine kunt u een artikel lezen over de restauratie van de rijksmonumentale panden op het terrein van 's Heeren Loo.
De Geschiedenis van Apeldoorn
18 oktober 2013 t/m 31 mei 2015 in CODA Centrale Bibliotheek
Ttoegang gratis


100 jaar De Goede Woning
30 januari tot en met 3 april 2015  in het Kenniscentrum van CODA
3 april tot en 6 juni 2015 in het Stadhuis
Toegang gratis
Meer informatie op de CODA-site

Historisch Café
vrijdag 6 februari 2015
van 17.00 tot 19.00 uur in CODA-Café
thema Gemaakt in Gelderland

Boekenbeurs Vereniging Oud Apeldoorn
zaterdag 21 februari 2015
van 11.00 tot 16.00 uur in het Denksportcentrum aan de Dubbelbeek in Apeldoorn
Deze digitale nieuwsbrief zal regelmatig verschijnen met actuele nieuwtjes. Heeft u tips voor andere monumenteigenaren? Wilt u als monumenteigenaar een bijdrage leveren aan onze nieuwsbrief, uw restauratieverhaal vertellen? Heeft u een tip voor de gemeente? Laat het ons weten.

Uitgave
Gemeente Apeldoorn
 
Meer informatie
Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Team Ruimtelijke Vormgeving
Internet: www.apeldoorn.nl
E-mail: cultuurhistorie@apeldoorn.nl
Telefoon: 14 055
 
Fotografie
CODA
Gemeente Apeldoorn

januari 2015
Share
Tweet
Forward to Friend
Share
+1
Copyright © 2015 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), All rights reserved.


Meld u aan voor de volgende edities van deze nieuwsbrief

Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp