Copy

nummer 8 oktober 2014

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed

Draagvlak voor monumenten groot


Wat vinden Nederlanders eigenlijk van ons monumentaal erfgoed en de Open Monumentendag? Dat heeft het Restauratiefonds onderzocht.
Een uitkomst van het onderzoek is dat ruim 80% van de Nederlanders het belangrijk vinden dat monumenten worden behouden. Monumenten hebben een positieve invloed op de aantrekkingskracht van een stad of dorp. Verder is bijna drie kwart van de Nederlanders bezorgd over de leegstand, achteruitgang of zelfs het verdwijnen van monumenten. Het voornemen van gemeenten, provincies en rijksoverheid om geld te besteden aan het behoud van monumenten, wordt dan ook als positief ervaren.

Geveltentoonstelling


Deze reizende tentoonstelling heeft inmiddels in het stadhuis en in CODA een podium gehad. Heeft u wat met de historie van onze binnenstad en wellicht ruimte én belangstelling om de tentoonstelling over de gevels in de binnenstad in uw bedrijf of organisatie te hangen? Dan is dit mogelijk. Het gaat om 12 panelen van 135 x 80 cm. Mail ons.

Oktober 2014 is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar met het actuele thema Vriend & Vijand. Om de wereld van nu te begrijpen, duiken we in oktober het verleden in. In heel Nederland is er van alles te doen voor jong en oud, voor de geschiedenisliefhebber en -leek. Ga op ontdekking en laat je verrassen door festivals, lezingen, muziek, theater, filmavonden, kinderactiviteiten, proeverijen en meer.

Lees meer......

Op zoek naar verhalen en beelden omgeving Vlijtsepark


In de vorige edities heeft u al kunnen lezen dat in het kader van de ontwikkeling van het Zwitsalterrein volgend jaar zomer een boek zal
uitkomen over de geschiedenis van het terrein. De bedoeling is het boek te presenteren tijdens het erfgoedfestival "Gemaakt in Gelderland".
Lees meer op de website van het festival.

Heeft u of kent u mensen in uw omgeving die ook nog wel iets te vertellen hebben over of foto's hebben van de omgeving Vlijtsepark bijvoorbeeld over het Zwitsalterrein, de koperpletterij of over de boomkwekerij van Brusse, voorheen K. van Nes dan horen wij dat graag via dit mailadres.

Duurzaamheid en energiebesparing


Veel eigenaren willen energiebesparende maatregelen in hun historische pand. Een hele uitdaging, want hoe respecteert u de monumentale waarde? Standaard oplossingen voor energiebesparing zijn niet altijd toe te passen. Welke mogelijkheden zijn er wél? Wat leveren die op, maar ook: wat zijn dan de risico’s? Wie kan u goed adviseren? Er is veel vraag naar informatie.
Monumenten.nl helpt u op weg, evenals de Gemeente Apeldoorn (zie adresgegevens in het colofon).

Vierde deel in serie over Ugchelse molens uit


Wim Kers, groot kenner van de molens, beken en sprengen in Apeldoorn, beschreef nu ook geschiedenis van 't Voorslop, nu Arjowiggins Security b.v. in Ugchelen. Het is het vierde deel in de serie over de Ugchelse molens. Eerder schreef Kers al over de Winnemolens, Altena en de Hamermolen.
Het boekje is verkrijgbaar bij de Primera in Ugchelen.

Onthulling herinneringsmonument Evacuatie 1944-1945


Op donderdag 25 september onthulde burgemeester John Berends een monument ter herinnering aan de evacuatietocht van de Arnhemse bevolking naar Apeldoorn. De kinderen van basisschool Beekbergen hebben het monument geadopteerd. Wim Kroon schreef een prachtig boek over de ooggetuigenverhalen uit de collectie van initiatiefnemer Frits Reinders.
Lees meer.....
 
"Uitstraling" is de titel van het gedicht van Hanz Mirck, stadsdichter 2014, ter gelegenheid van Apeldoorn Fotostad, afgelopen september in Apeldoorn gehouden, en de publicatie van "Daarom Apeldoorn", dat voor de Kerst zal verschijnen. In de volgende editie van onze nieuwsbrief meer over dit boek.

De prachtige foto van Radio Kootwijk is van Angela Stouten en het kaartontwerp van Leonieke Luttikholt. U kunt de kaarten gratis verkrijgen bij de boekhandels, de CODA-balies en in het stadhuis.

Lees hier meer over de stadsdichter.
Lees hier meer over Apeldoorn Fotostad
Lees hier meer over uitgeverij Daarom

Historisch Café 7 november 2014
o.a. over de bijzondere naoorlogse wijk Kerschoten.
U ben van harte welkom van 17.00 tot 19.00 uur in het CODA-café.
Lees meer op de website van het Erfgoedplatform Apeldoorn

Apeldoorn Fotostad
14.09 t/m 02.11.2014
Apeldoorn Fotostad bestaat in CODA uit drie afzonderlijke tentoonstellingen op drie locaties: Aut of the Box | Menselijk gedrag | Menselijke natuur
Lees meer op de website van CODA

Mobilisatie, bonnen en barakken
Tentoonstelling in in het kenniscentrum van CODA van foto's en voorwerpen die vertellen over de invloed van de Eerste Wereldoorlog op het dagelijks leven.
Lees meer op de website van CODA

Indisch DNA: inspiratie uit Nederland, Nederlands-Indië en Indonesië
CODA Museum: 09.11.2014 t/m 25.01.2015 | ACEC: 17.12.2014 /m 25.01.2015
Lees meer op de website van CODA

De Oranje-wandeling
tot en met 31 oktober in Paleis Het Loo
Lees meer op de website van Paleis Het Loo

Cultuurhistorische activiteiten de komende maanden:
Lees meer op de website van het Erfgoedplatform Apeldoorn

Deze digitale nieuwsbrief zal regelmatig verschijnen met actuele nieuwtjes. Heeft u tips voor andere monumenteigenaren? Wilt u als monumenteigenaar een bijdrage leveren aan onze nieuwsbrief, uw restauratieverhaal vertellen? Heeft u een tip voor de gemeente? Laat het ons weten.

Uitgave
Gemeente Apeldoorn
 
Meer informatie
Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Team Ruimtelijke Vormgeving
Internet: www.apeldoorn.nl
E-mail: cultuurhistorie@apeldoorn.nl
Telefoon: 14 055
 
Fotografie
CODA
Gemeente Apeldoorn
Angela Stouten

oktober 2014
Share
Tweet
Forward to Friend
Share
+1
Copyright © 2014 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), All rights reserved.


Meld u aan voor de volgende edities van deze nieuwsbrief

Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp