Copy

nummer 27 juli/augustus 2016

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed
Weer een prachtige gevel achter beplating gevonden. Samen met de enthousiaste mensen van Het Kaaslokaal en een duwtje in de rug van het gevelfonds wordt Apeldoorn steeds een beetje mooier.

Hoenderloo Fair 2016 op zaterdag 3 september


Na het succes van vorig jaar, waarbij het thema Van Gogh werd benadrukt, is er dit jaar voor gekozen om de
zwerver en schrijver A. den Doolaard alle aandacht te geven. Rondom de Muziektent in het hart van het dorp komt u verhalenvertellers tegen en een huifkar rijdt langs de voor Den Doolaard zo belangrijke plekken in Hoenderloo. Om 12.00 uur wordt de Hoenderloo Fair officieel geopend door wethouder Nathan Stukker uit Apeldoorn, samen met familieleden van A. den Doolaard.
U bent van harte welkom tussen 12.00 en 18.00 uur.

Kijk hier voor meer informatie.

Presentatie programma in het café van vrijdag 2 september


U komt toch ook in het altijd gezellige Historische Café in CODA? Het Erfgoedplatform Apeldoorn presenteert
in het septembercafé traditioneel het programma van de komende Open Monumentendagen.
Voorzitter A. Tonca van de Eyup Sultan Moskee komt iets vertellen over het gebouw en oud brandweercommandant Bob Boersma over de schuilkelders uit de tijd van de Koude Oorlog.
U bent van harte welkom in CODA tussen 17.00 en 19.00 uur.
Het programmaboekje is uit!
Het volledige programma van de Apeldoornse Open Monumentendagen op zaterdag 10 en zondag 11 september kunt u hier digitaal vinden, maar ook op papier in weer een fraai boekje. U kunt dit nu gratis ophalen bij alle CODA-filialen, de informatieschappen in het Stadhuis en bij verschillende boekhandels en horeca-gelegenheden, maar ook tijdens het weekend in de centrale informatiestand van het Apeldoornse comité Open monumentendagen in het stationsgebouw.

Bezoek de ijkbasis tijdens de Open Monumentendagen


De ijkbasis is gebouwd in 1956 door Prof Dr T.J. Kukkamäki voor de

Rijkscommissie voor Geodesie, met als doel om voor West-Europa te dienen als een in lengte nauwkeurig bekende lijn, waarop instrumenten konden worden geijkt. Deze unieke constructie heeft tot 2000 dienst gedaan.

Lees
hier meer over de ijkbasis.

Leskist Oud IJzer


Apeldoorn en de Veluwe worden gekscherend wel eens het "Ruhrgebied avant la lettre" genoemd. Van de zevende tot de elfde eeuw is hier namelijk op grote schaal ijzer gewonnen. Sporen en vondsten van deze middeleeuwse ijzerwinning zijn nog steeds zichtbaar in Apeldoorn zoals de grootste ijzerslakkenhoop van Nederland in het Orderbos of de duizenden ijzerwinkuilen in het buitengebied.
Dit stukje typisch Apeldoornse en Veluwe geschiedenis was enkele jaren geleden aanleiding om een leskist over ijzer in Gelderland te maken. Van de pannetjejes uit de DRU-fabriek, de industriële revolutie, de middeleeuwse ijzerindustrie naar de IJzertijd, toen het allemaal begon.
De leskist is, in opdracht van de gemeente Apeldoorn, het afgelopen jaar door Bureau Uit de Tijd weer helemaal up-to-date gemaakt. Zo past hij binnen de huidige leerlijnen en kan hij zowel bij de geschiedenis- als bij de techniekles gebruikt worden in de bovenbouw van de basisschool. Bij de leskist hoort ook een buitenles van een echte middeleeuwse smid.

Tijdens de Open Monumentendagen kunt u de kist bekijken bij de activiteiten op 't Leesten, waar ook de smid aan het werk is. Daarna is de leskist door scholen te leen bij CODA. 

Nieuw: een bouwplaat van Radio Kootwijk


Passend bij het thema Iconen en Symbolen heeft de gemeente Apeldoorn dit jaar een bouwplaat laten ontwerpen door Hanneke Weijman van gebouw A, het hoofdgebouw van Radio Kootwijk.
U kunt hem daar kopen tijdens de Open Monumentendagen en ook bij de centrale informatiestand van het comité Open Monumentendag in het stationsgebouw voor € 1,50 .

Laatste activiteiten Atlas van Apeldoorn in Wenum Wiesel


Op 8 oktober sluit de editie van de Atlas van Apeldoorn in Wenum Wiesel deze zomer. Er zijn nog de Oranjefeesten begin september en u kunt meedoen met de fietstocht
van het Fietsgilde op woensdag 28 september.

Lees hier meer over de fietstocht.
Lees hier meer over het resterende programma van de Atlas van Apeldoorn.

Archeologie uit je achtertuin

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is vanaf 14 juni 2016 de presentatie "Archeologie in je achtertuin" te zien. In een tien meter lange ladenkast, een uitbreiding van de afdeling "Archeologie van Nederland", prijken de meest uiteenlopende archeologische vondsten: één per gemeente en nu 120 in totaal. In elke gemeente in Nederland worden archeologische vondsten gedaan; op akkers, bouwplaatsen, in stadscentra, parken en in achtertuinen. Een bonte verzameling is nu bijeengebracht door samenwerking van archeologen, musea, gemeenten, depots en archieven. De rijkdom van de Nederlandse archeologie komt je tegemoet bij de openen van de laatjes: van Romeinse zegels en munten tot een snuifdoos uit de moderne tijd. De komende jaren zal de kast verder gevuld worden, tot er van elk van de 390 Nederlandse gemeentes, inclusief de Antilliaanse eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius, een vondst te vinden is.

Apeldoorn tussen 119 andere gemeenten


Uit Apeldoorn ligt er een ijzerslak in het laatje die gevonden is in het Orderbos (datering: 675-1125 na Chr.). Hier ligt een enorme berg afval van de (vroeg)middeleeuwse ijzerproductie. Het afval bestaat uit 650 ton IJzerslak.
Omgerekend is alleen al op deze plek 257.000 kilo ijzer geproduceerd. Dit is slechts een klein deel van de grootschalige ijzerproductie op de Veluwe in die tijd.

Lees meer op de site van het Rijksmuseum van Oudheden.

Archeologiewacht


Op zaterdagochtend 24 september van 9.30 tot 12.00 uur gaan de vrijwilligers van de Archeologiewacht weer verder aan het werk op een prehistorische grafheuvel in de buurt van camping De Wapenberg aan de Hoenderloseweg in Ugchelen. Zonder onderhoud groeien grafheuvels helemaal dicht en zijn ze niet meer zichtbaar voor het
publiek. Dat is jammer. Wilt u meewerken? Dan bent u van harte welkom! U kunt zich aanmelden bij Martijn Grievink van Landschapsbeheer Gelderland.

Opknapbeurt voor Theehuis Berg en Bos

 

Oud Apeldoorners zullen opgetogen zijn over het bericht dat de gemeenteraad heeft besloten om het oude theehuis in park Berg en Bos op te laten knappen. Het paviljoen is een ontwerp van N.P. de Koo. De Koo was grafisch vormgever en interieurarchitect, maar ontwierp ook tentoonstellingen en jaarbeursstands. Hij is vooral bekend geworden door zijn ontwerpen voor de PTT en Phoenix Brouwerij. Het theehuis is een van de weinig bewaarde gebleven architectonische ontwerpen binnen zijn oeuvre.

Het houten gebouw heeft een opvallende rieten kapconstructie met vensters voorzien van glas aan beide zijden vanwege het doorzicht naar de vijver. Het is gebouwd in 1952 ten behoeve van het in dat jaar gehouden bloemenfestijn in park Berg en Bos. Het theehuis zal oorspronkelijk symmetrisch van opzet zijn geweest. Later kreeg het westelijk deel aan de vijverkant een erker en het oostelijk deel een aanbouw.


Lees hier meer over park Berg en Bos.
In de CODA Bibliotheek kunt u het boekje "Het Bos van de Burgemeester" van Bas Hageman vinden met meer informatie over het park.

Monumentale kunst uitgelicht


Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 september kunt u een kleine tentoonstelling zien van het monumentale werk van de Apeldoornse kunstenares Gaby Bovelander. Zij maakte deze sgraffito op de gevel van de gymzaal van de voormalige kleuterkweekschool, nu kinderdagverblijf Koningskind. Het werk toont kinderhanden die naar hun ‘juffen’ reiken. De tentoonstelling en het gebouw zelf aan de Henri Dunantlaan 6 zijn geopend ter bezichtiging tussen 11.00 en 16.00 uur.

Lees hier meer in het programmaboekje van de Open Monumentendagen.

Blauw en Bont, Delfts blauw in de paleistuinen
18 juni tot en met 23 oktober Paleis Het Loo


Apeldoorn Fotostad
27 augustus tot en met 8 oktober in CODA Bibliotheek en van 27 augustus tot en met 30 oktober in CODA Kenniscentrum en op de Verdieping

September tuinmaand
1 tot en met 30 september Paleis Het Loo
Vier weken lang zijn de paleistuinen het toneel voor uiteenlopende tuinactiviteiten met iedere dag een aantrekkelijk programma.

Historisch Café
Vrijdag 2 september van 17.00 tot 19.00 uur in CODA Café
Thema Iconen en Symbolen Open Monumentendagen 2016

Verloren Banden
6 november tot en met 8 januari 2017 op de CODA Verdieping

Klik hier voor meer erfgoedactiviteiten de komende maanden.
Volg ook de erfgoedagenda op Mijn Gelderland

Deze digitale nieuwsbrief verschijnt maandelijks met actuele nieuwtjes. Heeft u tips voor andere monumenteigenaren? Wilt u als monumenteigenaar een bijdrage leveren aan onze nieuwsbrief, uw restauratieverhaal vertellen? Heeft u een tip voor de gemeente? Laat het ons weten.

Uitgave
Gemeente Apeldoorn
 
Meer informatie
Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Team Ruimtelijke Vormgeving
Internet: www.apeldoorn.nl
E-mail: cultuurhistorie@apeldoorn.nl
Telefoon: 14 055
 
Foto's
Gemeente Apeldoorn
CODA
Hoenderloo Fair
Landschapsbeheer Gelderland
Paleis Het Loo
Rijksmuseum van Oudheden
Stichting Open Monumentendag
Collectie Peter Evers tweede foto Berg en Bos

augustus 2016
Share
Tweet
Forward to Friend
Share
+1
Copyright © 2016 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), All rights reserved.


Meld u aan voor de volgende edities van deze nieuwsbrief

Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp