Copy

nummer 29 september 2016

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed
De Loseweg ca. 1950.

Praat mee aan de Verhalentafel!


In de Maand van de Geschiedenis in oktober start CODA met de Verhalentafel: de plek om samen in een informele sfeer herinneringen op te halen, te delen en vast te leggen. De eerste Verhalentafel staat in het teken van de Apeldoornse wijk 'De Naald'. Binnen dit gebied vallen de buurten ’t Loo, Loolaan Noord (grens Koninginnelaan en Hertenlaan) en het noordelijke deel van de Indische buurt.
 
Heeft u als kind in dit deel van Apeldoorn gewoond? Was u misschien leerling van de Koningsschool? Naar welke kruidenier werd u destijds gestuurd om boodschappen te doen? Al die antwoorden en verhalen horen we graag aan onze Verhalentafel. Heeft u nog beeldmateriaal, dan kunt u dit meenemen en delen met andere aanwezigen.

Datum: donderdag 27 oktober van 10.00 tot 12.00 uur.
Waar: CODA Centrale Bibliotheek, Vosselmanstraat 299, op de eerste verdieping bij het historische paviljoen over Bedrijvigheid in Apeldoorn
Contactpersoon: Mirjam Timmerman van de CODA Programmaraad Historische Paviljoens, tel.055-5268550.

Aanmelden is niet nodig, u bent van harte welkom!
Kruispunt bij de Naald ca. 1960

Alvast meer lezen over de buurtschap rondom Het Loo?
Kijk op het Geheugen van Apeldoorn.

Atlas van Apeldoorn in 2017 in het teken van de wijk ‘De Naald’


In het project Atlas van Apeldoorn zet CODA in samenwerking met leden van het Erfgoedplatform, wijkbewoners, de gemeente en andere samenwerkingspartners jaarlijks één wijk of dorp in de gemeente Apeldoorn in de schijnwerpers. Volgend jaar is dat de wijk ‘De Naald’. Met de Verhalentafel wordt alvast een start gemaakt voor dit project.

Terugblik


Wethouder cultuurhistorie Nathan Stukker opende in het stationsgebouw op zaterdag 10 september jl. de 30ste editie van de Open Monumentendagen. Hij deed dit met verve en had een cadeautje bij zich voor alle vrijwilligers,
die tijdens de Open Monumentendagen actief waren, als dank voor hun inzet. Projectleider Hans van de Water mocht als eerste het cadeau, een waterflesje en de nieuwe binnenstadswandeling Apeldoorn 1900, uitpakken.

Uitslag fotowedstrijd "Apeldoornse Iconen en Symbolen"


Stichting Apeldoorn Fotostad organiseerde dit jaar voor de derde keer een grote foto-expositie in het centrum van Apeldoorn. Ter gelegenheid van het thema van de Open Monumentendagen heeft de stichting een fotowedstrijd uitgeschreven. De 15 beste inzendingen waren in het stationsgebouw te zien. De winnende foto was van Auke Giesbers met als onderwerp de kwartjesfontein in het Verzetsstrijderspark. Wethouder Stukker mocht de foto onthullen.
Aukes motivatie willen wij u niet onthouden:

‘De Kwartjesfontein symboliseert voor mij de eenheid en daadkracht van de Apeldoornse bevolking tijdens de crisisjaren begin jaren ’30 van de vorige eeuw. Datzelfde geldt voor de  restauratie en herplaatsing, die opnieuw dankzij particuliere bekostiging is gerealiseerd. De herinnering aan een voor Apeldoorn invloedrijke burgemeester en uitvoering door een bekende Apeldoornse beeldhouwer dragen bij aan de symboliek. Ook de belangrijke connectie tussen Apeldoorn en het koningshuis is in deze fontein aanwezig door de ont
hulling door prinses Juliana in 1932.

Apeldoorn staat natuurlijk bekend om haar groen en de vele parken; de locatie in het prachtige Verzetsstrijderspark is niet alleen een handelsmerk van onze gemeente, maar eveneens van groot cultuurhistorisch belang. Op landgoed Marialust heeft namelijk een eeuwenoude papiermolen gestaan. Door de aanwezigheid van vele beken en griften was de papierindustrie bijna 300 jaar van groot economisch belang voor Apeldoorn en omgeving.
De Kwartjesfontein heeft vele raakvlakken met de Apeldoornse geschiedenis, haar omgeving en niet te vergeten haar inwoners. Een icoon.’ 

Apeldoorn goed bezocht tijdens de Open Monumentendagen


Met een aantal van ruim 11.000 bezoekers zit Apeldoorn in de top van goed bezochte steden tijdens dit grootste cultuurhistorische evenement van het land.

Toppers in Apeldoorn waren het Rietveldhuis, Centraal Beheer, de schuilgelegenheid aan de Rustenburgstraat en zoals altijd Radio Kootwijk. Nieuwe locaties die nog nooit eerder voor publiek open zijn geweest doen het altijd goed. En dat is dan ook het geheim achter de sleutel van de Open Monumentendagen.

Volgend jaar is het thema "Boeren, burgers en buitenlui".
Suggesties en aanmeldingen voor het programma zijn nu al welkom bij het Apeldoornse comité.
 

Nieuwe binnenstadswandeling gratis verkrijgbaar


De gemeente Apeldoorn heeft, mede om de aandacht te vestigen op de prachtige gerestaureerde gevels in de Hoofdstraat, een nieuwe binnenstadswandeling laten maken.
Tijdens deze 3 km lange route maakt u kennis met het negentiende-eeuwse Apeldoorn. Het verhaal over deze boeiende periode uit de Apeldoornse geschiedenis wordt in een notendop

verteld. U loopt langs het erfgoed van de florerende stad en krijgt een beeld van haar rijke verleden.

De route is verkrijgbaar bij de CODA-filialen en in het stadhuis. In de loop van oktober ook bij een aantal boekhandels en bij tal van vakantieparken, campings en horeca-gelegenheden.

De wandeling is ook te downloaden op de binnenstadssite.

Archeologisch speeltoestel in Uddel


Vrijdag 9 september werd door wethouder Nathan Stukker in Uddel een bijzonder speeltoestel onthuld. Niet zomaar eentje, maar een object om op te klimmen, klauteren, chillen en schommelen, en die tegelijk verwijst naar de middeleeuwse vindplaats die in 2013 op deze plek gevonden is. Het speeltoestel is daarmee een levensgrote herbouw van huis 7 dat hier, als onderdeel van een dorp, in de achtste eeuw heeft gestaan.
De totstandkoming van het object is een mooie samenwerking geweest tussen de ontwikkelaar, Aardhuus B.V., gemeente en het archeologisch bedrijf Econsultancy, dat hier heeft opgegraven. Gerrit van Oosterom, ontwerper openbare ruimte van de gemeente, heeft het speelobject ontworpen.

Klik hier voor meer informatie over de onthulling.
Over de vindplaats is ook een brochure verschenen. Deze is digitaal te raadplegen bij CODA.

Moerman een ijzersterk icoon


Ook de archeologische activiteiten tijdens de Open Monumentendagen zijn zeer goed verlopen. Tijdens de Klassendag hebben twee schoolklassen gesmeed en klapperstenen gezocht in de ijzerkuilen op Het Leesten. En passant zijn de kinderen veel wijzer geworden over de grootschalige ijzerproductie in de vroege middeleeuwen.
In het weekend was er naast de vroegmiddeleeuwse smid nog veel meer te beleven.

Bezoekers konden in de tentoonstelling van alles te weten komen over Jaap Moerman en ook een wandeling maken begeleid door de Archeologische Werkgroep Apeldoorn langs plaatsen die Moerman in kaart heeft gebracht. Veel gerichte maar ook toevallig bezoekers van Het Leesten maakten hier gebruik van. De wandeling is ook op eigen gelegenheid te doen. En voor meer wetenswaardigheden over Moerman houdt de blogs in de gaten!

Huisnummerbordjes op Zwitsal geplaatst


Alle gebouwen op Zwitsal Apeldoorn zijn nu geadresseerd aan de Vlijtseweg. De huisnummerbordjes zijn ontworpen in de vorm van een schoorsteen met daarin verwerkt informatie over het gebouw. Loopt u eens rond over het terrein om de informatie te lezen. Op de website van Zwitsal Apeldoorn kunt u zien welke activiteiten er gepland zijn dit najaar.

Monumentale kunst uitgelicht


Op de gevel van de Parkenschool aan de Molleruslaan ziet u een baksteenmozaiek naar ontwerp van Joop Kruip. Het kunstwerk is gemaakt in 1964 en laat in vrije, scherp gemarkeerde figuren de opgang van het kind zien. Destijds was het rechterdeel van het schoolgebouw in gebruik bij de Pedagogische Academie. Joop Kruip heeft voor de Rijksgebouwendienst door het gehele land heen diverse opdrachten uitgevoerd.

Foto-expositie Apeldoorn Fotostad: Apeldoorn 365
27 augustus tot en met 30 oktober in CODA Kenniscentrum en op de Verdieping
27 augustus tot en met 8 otkober in CODA Centrale Bibliotheek
Kijk ook op de website van Apeldoorn FotostadHerfstvakantie op Paleis Het Loo
Zaterdag 15 tot en met zondag 23 oktober 
 Paleis Het Loo organiseert tijdens deze Rabo Museumkidsweek een Paleisreis, waarin onderscheidingen, ridderordes en ‘lintjes voor de koning’ centraal staan. Na de rondleiding met de gids kunnen kinderen zelf een eigen lintje knutselen.

Maand van de Geschiedenis in oktober thema "Grenzen"
Lees meer op de landelijke website voor activiteiten en voor het Apeldoornse programma op de site van het Erfgoedplatform Apeldoorn

Gelderse Landdag
Zaterdag 29 oktober 10.30 tot 16.00 uur
De Gelderse Landdag is een gezamenlijk project van de Radboud Universiteit (Leerstoel Gelderse Geschiedenis) en Erfgoed Gelderland, met gastvrije ondersteuning van de gemeente Zutphen.
De dag is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met de geschiedenis van Gelderland.

Verloren Banden
6 november tot en met 8 januari 2017 op de CODA Verdieping
In 2016 is het 65 jaar geleden dat Molukkers in Nederland zijn aangekomen. Deze gebeurtenis wordt herdacht met de expositie Verloren Banden. De titel van de expositie verwijst naar teruggevonden videobanden uit de jaren zeventig van de vorige eeuw en anderzijds naar uit het zicht geraakte relaties. Met behulp van videomateriaal, muziek en foto’s krijgt u een inkijk in dit deel van de Nederlandse geschiedenis. 

Kijk op de agenda van het Erfgoedplatform Apeldoorn voor meer erfgoedactiviteiten de komende maanden.
Volg ook de erfgoedagenda op Mijn Gelderland.

Deze digitale nieuwsbrief verschijnt maandelijks met actuele nieuwtjes. Heeft u tips voor andere monumenteigenaren? Wilt u als monumenteigenaar een bijdrage leveren aan onze nieuwsbrief, uw restauratieverhaal vertellen? Heeft u een tip voor de gemeente? Laat het ons weten.

Uitgave
Gemeente Apeldoorn
 
Meer informatie
Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Team Ruimtelijke Vormgeving
Internet: www.apeldoorn.nl
E-mail: cultuurhistorie@apeldoorn.nl
Telefoon: 14 055
 
Foto's
Auke Giesbers
Gemeente Apeldoorn
CODA
Paleis Het Loo
Peter Vroon

september 2016
Share
Tweet
Forward to Friend
Share
+1
Copyright © 2016 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), All rights reserved.


Meld u aan voor de volgende edities van deze nieuwsbrief

Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp