Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed 

Extra editie -  Open Monumenten Dagen
Vorige afleveringen zijn terug te vinden via www.erfgoedplatformapeldoorn.nl  (menu: Ruimte voor Erfgoed).  Zelf iets te melden? Stuur je bijdrage naar epa.redactie@gmail.com.
Agenda

Meer nieuws en activiteiten op Erfgoedplatform Apeldoorn en Mijn Gelderland
4 september: Historisch Café

Tijdens het Historisch Café in september staan traditiegetrouw de Open Monumentendagen centraal die dit jaar plaatshebben op 12 en 13 september. Het thema van deze landelijke dagen is deze keer ‘Leermonument’. Kitty van der Linden geeft achtergrondinformatie over Parc Spelderholt en Joop Termaat vertelt over de geschiedenis van Schooltje Hoog Soeren 8; beide locaties doen mee aan deze editie van de Open Monumentendagen. De derde spreker is Ineke Inklaar, onderzoeker evacuatie Arnhem 1944. Zij geeft een toelichting op haar boek Vluchteling in eigen land. In verband met de landelijke coronaprotocollen en de richtlijnen van het RIVM heeft het Historisch Café dit keer plaats in de museumzaal van CODA, waarbij het aantal plaatsen beperkt is. Aanmelden doet u via de website van CODA.

In verband met de landelijke coronaprotocollen en de richtlijnen van het RIVM heeft het Historisch Café dit keer plaats in de museumzaal van CODA. Wij maken gebruik van stoelen en plaatsen zitkussens op de trappen. Het aantal plaatsen is echter beperkt. Bezoekers voor het Historisch Café  dienen zich daarom  van te voren opgeven via DIT FORMULIER en aan te geven of u alleen komt of met bijvoorbeeld twee mensen uit hetzelfde huishouden. Op die manier kunnen we optimaal gebruikmaken van de beschikbare ruimte. Op het formulier kunt u ook aangeven of u slecht ter been bent en gebruik zou willen maken ven een stoel. Wij zullen die dan voor u reserveren.
Vrijdag 4 september. Inloop vanaf 17.15 uur
>> Meer informatie en opgave

Het volgende Historisch Café is op vrijdag 2 oktober met thema: Maand van de Geschiedenis met o.a. Verhaal van Apeldoorn en een bijdrage van Ischa den Blanken, artist in residence in kader Festival Oost West.
11 en 12 september: Mystery Monument Diner

Het Mystery Monument Diner is een compleet avondje uit voor alle leeftijden op een bijzondere, onverwachte, monumentale locatie ventraal in Apeldoorn.
Gasten worden ontvangen op dit leermonument waar de gedekte tafels klaar staan om heerlijk te eten en te drinken. Gedurende de avond wordt meer verteld over de bijzonderheden van deze verrassende locatie en wordt u meegenomen in de sfeer van dit leermonument.
Vanzelfsprekend volgt u de dan geldende coronarichtlijnen.
De precieze locatie komt u vlak voor de tijd via email te weten.
Vrijdag 11 en zaterdag 12 september, 18.00-21.00 uur (inloop 17.30 uur).
Kosten €44,50 voor volwassenen en € 29,50 voor kinderen t/m 16 jaar (all inclusive: diner, dessert, drinken, activiteit en informatie).
>> Meer informatie
Bestel uw E-ticket (zolang de voorraad strekt) via: www.ticketkantoor.nl/shop/MMD20

12 en 13 september: Open Monumentendagen: Leermonument

Dit jaar staat geheel in het teken van leermonument. Dit vanuit de gedachte dat we van elk monument wat kunnen leren. Of zelfs nog letterlijker: dat sommige monumenten vroeger en soms nog steeds een plek zijn om kennis bij te brengen. De locaties zijn heel divers. Zo neemt herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch ons mee in de joodse geschiedenis in Apeldoorn. Kunt u een kijkje nemen in het prachtige gebouw van de Wittenborg University waar internationale studenten dagelijks werken aan hun toekomst en de voormalige dorpsschooltjes in Hoog Soeren laten graag haar geschiedenis aan ons zien.

Het mooie is dat elk monument een eigen verhaal heeft. Maar tegelijkertijd vertellen die monumenten samen een deel van onze eigen Apeldoornse geschiedenis. Waar wij vandaan komen en hoe we geworden zijn tot het Apeldoorn van nu. Zeker het onderwijs en de manier waarop dat in de laatste eeuwen is vormgegeven, geeft een prachtig inkijkje in hoe Apeldoorn zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.

Kijk op www.monumentendagenapeldoorn.nl

Programma boekje
Het Apeldoornse OMD-programma bestaat dit jaar uit twee delen: 
Deel één is een scholenroute langs 31 ‘leermonumenten’ met beschrijvingen van bestaande of deels verdwenen scholen of schoolgebouwen die nu voor een ander doel in gebruik zijn. In een zevental schoolgebouwen mag u zelfs binnenkijken. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen de route op een ander moment te fietsen of te lopen. Echter zonder bezoek aan de schoolgebouwen, die alleen dit weekend geopend zijn.

Deel twee bestaat uit opengestelde monumenten. Locaties die – zoals u van ons gewend bent – de moeite waard zijn te bezoeken.
Het programmaboekje van de Open Monumentendagen 2020 komt eind augustus/begin september  op papier uit. Het is dan verkrijgbaar bij CODA, Statie en diverse lokaties zoals boekhandels. Het boekje is op deze site digitaal te downloaden.

Download het programmaboekje
OMD Informatiepunt: Statie
Het centrale informatiepunt voor deze Open Monumentendagen vindt u in stationsgebouw Statie in Apeldoorn. Hier zijn vrijwilligers aanwezig die u graag informeren over het programma en uw eventuele vragen beantwoorden. Ook kunt u hier het programma boekje op papier afhalen.
>> Meer informatie

Opengestelde locatiesOMD Route Kaart Met Locaties
Onderstaande locaties zijn opengesteld tijdens de Open Monumenten Dagen. Klik op de titel voor informatie over de locatie.
LET OP: U moet reserveren voor een plek.

(de nummers verwijzen naar de nummering in het programmaboekje)

8.  Theologische Universiteit  (reserveren)
9.  Gymnasium  (reserveren)
14. voormalige Ambachtschool  (reserveren)
15. RK-lagere school /nu Wittenborg  (reserveren)
23. Rietendakschool  (reserveren)
30. Schooltje Hoog Soeren 2  (reserveren)
31. School HoogSoeren 8  (reserveren)
A.  Centraal Informatiepunt - Statie  (reserveren)
B.  Brownies & DownieS  (reserveren)
C.  CODA  (reserveren)
D.  Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch   (reserveren)
E.  Parc Spelderholt   (reserveren)
F.   Nationaal Ereveld Loenen  (reserveren)

Coronaprotocol
Speciale maatregelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen.

  • Blijf thuis bij gezondheidsklachten.
  • Houd te allen tijde 1,5 meter afstand.
  • Volg de coronaregels zoals aangeven op de te bezoeken locaties. Deze kunnen per locatie verschillen! (zoals verplichte looproutes, aparte in- en uitgangen, placering of gezondheidscheck)
  • Vermijd drukte door vóóraf te reserveren voor uw bezoek aan een opengesteld monument. 
    Zo bent u verzekerd van toegang tot de locatie. Dit kan via onze website. Neem uw reservering (papier of op uw telefoon) mee op uw bezoek.
  • Maak gebruik van de op de locaties aanwezige desinfecterende handgels.
  • Toiletten en objecten die bezoekers aanraken (als deurknoppen) worden regelmatig gereinigd.
  • Volg de aanwijzingen van de vrijwilligers. Heeft u vragen, zij helpen u graag!

Gezien de huidige ontwikkelingen kunnen de coronamaatregelen aangepast worden in de komende periode. Check vóór uw bezoek de website voor de meest actuele informatie.

Evaluatieformulier Open Monumenten Dagen Apeldoorn
Het OMD-comité hoort graag wat u vindt van ons programma van dit jaar. Uw reacties helpen mee om de OMD nog beter te organiseren. Vul HIER het evaluatieformulier in.
Colofon
Ruimte voor Erfgoed verschijnt maandelijks bij bijna 1300 abonnees in hun mailbox. Heeft u tips of wilt u een bijdrage leveren? Laat het ons weten. Stuur deit bulletin ook gerust door naar anderen. Zij kunnen zich GRATIS abonneren via onderstaande link.

Uitgave: Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA)
Redactie: Hans Hogenbirk en Adrienne Zuiderweg
Internet:     www.erfgoedplatformapeldoorn.nl
E-mail:       epa.redactie@gmail.com
Facebook: erfgoedplatformapeldoorn
Wilt u zich uitschrijven of uw mailadres wijzigen? Klik dan op onderstaande links. Als u niets doet, gaan wij uit van uw eerdere toestemming/inschrijving deze nieuwsbrief te willen ontvangen. 
Meld u aan voor deze nieuwsbrief   Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Copyright © 2020 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), Overname van artikelen uitsluitend na toestemming van de redactie

Email Marketing Powered by Mailchimp
Share
Forward to Friend
Tweet
Share