Copy

nummer 27 mei/juni 2016

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed
Illustratie uit Apeldoorn en omgeving, een toeristische gids uit 1901. U kunt dit gidsje vinden in het historische paviljoen over toerisme op de eerste verdieping van CODA. Andere toeristische uitgaven over Apeldoorn en omgeving zijn digitaal te raadplegen in het Kenniscentrum.

Nieuwe binnenstadswandeling in handig klein formaat


Eind juni, begin juli, verschijnt een nieuwe binnenstadswandeling onder de titel Apeldoorn 1900. De route voert van en naar het station langs (soms) verborgen

plekjes in het centrum. Wist u dat er vroeger langs de Stationsstraat veel middenstandsbedrijven waren met bovenwoningen? En heeft u wel eens de dierfiguren gezien op de deur van het vroegere Welkoopgebouw, nu het Kantongerecht?

U kunt de route, die ook in het Engels wordt gemaakt, gratis afhalen in de Stationshuiskamer, het VVV-punt in CODA en in de informatieschappen in het stadhuis.

Wilt u meer achtergrondverhalen horen over de binnenstad? Informeert u dan eens naar een begeleide wandeling onder leiding van het Apeldoorns Gidsencollectief. Zij hebben vele themawandelingen in de stad.

Nieuwsbrief Special Wenum Wiesel


In het kader van de Atlas van Apeldoorn deze zomer in Wenum Wiesel heeft de dorpsraad WWNNA een speciale editie van de nieuwsbrief uitgebracht boordevol met leuke weetjes, verhalen en informatie over het dorp en omgeving.

Download de nieuwsbrief hier.

Open Monumentendagen 2016

Verheugt u zich ook al weer op de Open Monumentendagen in het tweede weekend van september? Het Apeldoornse comité is er in geslaagd om met het thema van 2016: "Iconen en Symbolen" weer een aantal bijzondere locaties te vinden, die nog nooit voor publiek opengesteld zijn. Wat dacht u van het Rietveldhuis aan de Montanalaan, de ijkbasis op de Loenermark of de Koude Oorlogschuilplaats aan de Rustenburgstraat? Eind augustus zal het programmaboekje gereed zijn. U kunt het afhalen op de bekende adressen zoals in het stadhuis en alle CODA-vestigingen. Binnenkort verschijnt hier meer informatie over het programma.

Open Monument van de maand juni


Op zaterdag 25 juni is de Christelijke Nationale School met de bijbel in Amersfoort het Open Monument van de Maand juni. Deze school, gebouwd in 1928 door architect
B.W. Plooij, was tot 1979 in gebruik als school en is een mooi voorbeeld in de stijl van de Amsterdamse School. Sinds 2014 wordt het schoolgebouw bewoond. Dit is de eerste keer dat het pand wordt opengesteld voor publiek. Elke maand roept Stichting Open Monumentendag een monument in Nederland uit tot Open Monument van de Maand. Daarmee wil de stichting het grote publiek de kans geven om bijzondere plekken in Nederland te bezoeken.

Lees meer op de site van de Stichting Open Monumentendag.

Pletterijweg in ere hersteld


Op 2 juli wordt het nieuwe Zwitsalpark officieel geopend, tijdens het festival "Zomer op Zwitsal". Dit park is helemaal nieuw. Nooit eerder lag hier een park tussen het Kanaal en de Vlijtseweg. In het park ligt wel een stukje vergeten erfgoed, dat in vernieuwde vorm terugkomt namelijk de Pletterijweg.

Deze korte weg werd waarschijnlijk aangelegd net nadat het Apeldoornse Kanaal was geopend in 1829 om de papierfabriek De Vlijt te verbinden met een losplaats aan het Kanaal. De papierfabriek stond aan de Vlijtseweg ter plekke van de huidige gemeentewerf en de voormalige Remeha. Dit was de oudste papierfabriek van Apeldoorn, in 1593 begonnen in een watermolen die al in 1434 aan de Grift was gebouwd. De Pletterijweg verwijst naar later stukje geschiedenis.

Lees hier meer over de koperpletterij.
Lees hier meer over de Pletterijweg.
Lees hier meer over Zwitsal Apeldoorn.

Jaap Moerman veelzijdig icoon


Jaap Moerman kan met recht een icoon genoemd worden van de archeologie en geschiedenis van Apeldoorn. Daarom is zijn veelzijdig leven volgens AWA, CODA en gemeente Apeldoorn een zeer geschikt onderwerp om aandacht aan te besteden tijdens de Open Monumentendagen dit jaar. Het thema is immers Iconen en Symbolen. Jaap Moerman was de eerste die onderzoek deed naar de aanwijzingen voor een

Middeleeuwse ijzerproductie op de Veluwe en daar met uitgebreide publicaties aandacht voor vroeg. Ook prehistorische vondsten, watermolens en rood zand waren onderwerp van zijn onderzoekingen. Daarvoor was hij veelvuldig in het veld te vinden en had hij contact met vele professionals in de archeologie in heel Europa.
Hijzelf daarentegen was helemaal niet professioneel gebonden, maar deed het werk uit eigen beweging. Opgeleid als onderwijzer had hij naast zijn onderzoek nog vele andere bezigheden als broodwinning en liefhebberij, waaronder het maken van keramiek, het fokken van zilvervossen, tekenen en schilderen, kweken van zijderupsen en de vrijwillige brandweer.

Blogserie over Moerman


De komende maanden wordt in diverse blogs verhaald over de bijzondere activiteiten van Jaap Moerman, geïllustreerd met afbeeldingen uit zijn omvangrijke archief dat is nagelaten aan CODA. De blogs zijn hier te vinden.

Op veldwerk met Moerman

 

Tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 10 en zondag 11 september 2016 kunt u Moerman beter leren kennen in een tentoonstelling en een wandeling. Maak in de tentoonstelling kennis met diverse bijzondere voorwerpen uit zijn

nalatenschap, zoals keramiek, tekeningen, kaarten en archeologische vondsten en krijg een beeld van Jaap Moermans bijzondere karakter en zijn uiteenlopende bezigheden.
In de wandeling gaan de deelnemers net als Moerman op zoek naar diverse archeologische fenomenen in het gebied ten zuiden van begraafplaats Heidehof, onder leiding van een gids van de Archeologische Werkgroep Apeldoorn (AWA).

Houdt voor meer informatie de website van het Apeldoorns comité Open Monumentendagen in de gaten en lees de komende nieuwsbrief Ruimte voor Erfgoed.

Uttiloch gevonden? Lees het in de nieuwste brochure
 

In 2013 is bij een archeologisch onderzoek aan de rand van Uddel - op de plek waar nu de woonwijk Aardhuus ligt - een archeologische vindplaats ontdekt. Sporen en vondsten wijzen op bewoning aan het eind van de Vroegere Middeleeuwen, ongeveer 1200 jaar geleden: een dorpje met enkele boerderijen en bijgebouwen.
In deze tijd werd er op de Veluwe op grote schaal ijzererts gedolven, verwerkt tot ijzer en verhandeld. De Hunneschans bij het Uddelermeer heeft hierin waarschijnlijk een rol gespeeld. Ook in dit dorpje aan de rand van het huidige Uddel heeft men zich met het bewerken van ijzer beziggehouden. Is met deze nederzetting dan het middeleeuwse Uttiloch gevonden? Het Uddel dat al in 792 na Christus in een schriftelijke bron genoemd wordt? Hoe zag dit dorp er dan uit? En waarvoor diende de ontdekte palissade die een deel van de nederzetting afschermde van de rest?

Lees in het in de nieuwste cultuurhistorische brochure van de gemeente Apeldoorn, nu hier te downloaden of op papier verkrijgbaar in de schappen in het Kenniscentrum van CODA.

Verbeelding


In de nieuwe woonwijk Aardhuus is op een speelse manier een verwijzing naar de middeleeuwse vindplaats gemaakt. Op de centraal gelegen speelplek is een speeltoestel neergezet dat gebaseerd is op één van de boerderijen die hier aan het eind van de 8e eeuw heeft gestaan. Binnenkort wordt het speeltoestel feestelijk geopend, houdt deze website in de gaten voor de exacte datum.

Archeologie uit je achtertuin


In het Rijksmuseum van Oudheden is vanaf 14 juni 2016 de tentoonstelling ‘Archeologie uit je achtertuin’ te zien. In een tien meter lange ladenkast prijken de meest uiteenlopende

archeologische vondsten uit 120 gemeenten. De komende jaren zal de kast verder gevuld worden, tot er van elk van de 390 Nederlandse gemeentes een vondst te vinden is. De vondsten staan ook per gemeente online op de kaart.
Bij de eerste 120 gemeenten zit ook Apeldoorn met één van de mooiste vondsten uit de gemeente. Niet omdat hij er zo mooi uitziet, maar vanwege het verhaal dat de vondst vertelt. In de ladenkast ligt een ijzerslak van de middeleeuwse ijzerslakkenhoop in het Orderbos.

Doe mee met "Veluws Erfgoed Beleven"


We hebben in deze nieuwsbrief al eens iets verteld over "Veluws Erfgoed Beleven". Dit is een intergemeentelijk erfgoedproject met als doel het Veluws
erfgoed aantrekkelijk en toegankelijk te presenteren op een interactieve kaart. Dit niet alleen voor bewoners en professionals maar zeker ook voor de toerist.
Inmiddels is de website Veluwe op de Kaart online en wordt er al hard gewerkt aan het vullen ervan. Niet alleen door de gemeenten Apeldoorn en Ede maar door iedereen die het Veluws Erfgoed een warm hart toedraagt. Dit jaar worden er vier thema's bij de kop gepakt: boer en landschap, macht en pracht, handel en bedrijvigheid en militair erfgoed.

U bent bij deze uitgenodigd uw suggesties toe te voegen via de knop "Toevoegen en reacties" op de website. Als u dat deze week nog doet dan maakt uw suggestie zelfs kans om al 'parel' verder uitgewerkt te worden in het toeristische programma van Visit Veluwe. Het systeem werkt hetzelfde als Het Geheugen van Apeldoorn.

Lees hier meer achtergrondinformatie over het project.

Monumentaal Wonen


Wonen in een monument brengt voordelen én spelregels met zich mee. De gids Monumentaal Wonen legt op eenvoudige wijze uit wat het betekent om eigenaar te zijn van een rijksmonument. U krijgt antwoord op de meest gestelde vragen over aanschaf, restauratie, behoud en financiering van monumenten. Een handige wegwijzer voor iedere eigenaar van een rijksmonument. U kunt de gids hier aanvragen.

Monumentale kunst uitgelicht


De Deventer kunstenaar Jo Pessink (1928-1998) maakte in Apeldoorn op twee locaties kunst. De baksteenmozaiek op de gevel van basisschool de Fakkel aan de Roerdompweg is een ontwerp uit 1962 gemaakt voor de toenmalige protestants-christelijke Groen van Prinstererschool. De voorstelling toont een Alpha en Omegateken (links boven), een kraaiende haan en bloemen.

Ook de kunst op de vroegere vitrines van herenmodezaak Witteveen aan de Hoofdstraat is van zijn hand. De vitrines zijn gelukkig bewaard gebleven! De eigenaar heeft ze opgeslagen, zodat ze op een goede plek in de binnenstad herplaatst kunnen worden.

Droombruiloft
12 juni tot en met 21 augustus op de Verdieping in CODA
Vorig jaar was Droombruiloft in CODA te zien, een expositie waarin ‘de mooiste dag van je leven’ centraal stond. Met bijzondere trouwfoto’s, prachtige trouwjurken en ander (beeld)materiaal. Vanaf 12 juni aanstaande is Droombruiloft weer in CODA te zien – met andere foto’s, andere bruidsjurken en trouwpakken en met andere bruidsparen.

Dag van de Architectuur
zaterdag 18 juni
Lees hier het programma van de Stichting Bouwhuis in samenwerking met Architectuurcentrum Rondeel Deventer

Paleisreis - Aan de slag
9 juli tot en met 21 augustus Paleis Het Loo
Deze zomer van 9 juli tot en met 21 augustus zijn kinderen welkom in de koninklijke ontwerpstudio op Paleis Het Loo. Hier maken ze kennis met vier koninklijke beroepen

Parade van de Zomerkoning
12 tot en met 14 augustus
De tuinen van Paleis Het Loo vormen het decor voor dit evenement. Een lang weekend met zomerse middagvoorstellingen van 12.00 tot 17.00 uur

Historisch Café
Vrijdag 2 september van 17.00 tot 19.00 uur in CODA Café
Thema Iconen en Symbolen Open Monumentendagen 2016

Klik hier voor meer erfgoedactiviteiten de komende maanden.
Volg ook de erfgoedagenda op Mijn Gelderland

Deze digitale nieuwsbrief verschijnt maandelijks met actuele nieuwtjes. Heeft u tips voor andere monumenteigenaren? Wilt u als monumenteigenaar een bijdrage leveren aan onze nieuwsbrief, uw restauratieverhaal vertellen? Heeft u een tip voor de gemeente? Laat het ons weten.

Uitgave
Gemeente Apeldoorn
 
Meer informatie
Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Team Ruimtelijke Vormgeving
Internet: www.apeldoorn.nl
E-mail: cultuurhistorie@apeldoorn.nl
Telefoon: 14 055
 
Foto's
Gemeente Apeldoorn
CODA
Stichting Open Monumentendag

juni 2016
Share
Tweet
Forward to Friend
Share
+1
Copyright © 2016 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), All rights reserved.


Meld u aan voor de volgende edities van deze nieuwsbrief

Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp