Copy

nummer 17 augustus 2015

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed

Maakt u het mee?


Een extra editie over het programma "Gemaakt in Apeldoorn" in het kader van het provinciale erfgoedfestival "Gemaakt in Gelderland".

Het festival zal in Apeldoorn tot en met de Open Monumentendagen duren (zaterdag 12 en zondag 13 september 2015).

Heeft u de tentoonstelling over industrieel erfgoed al bezocht op Zwitsal Apeldoorn, waar ook het boek Zwitsal door de jaren heen te koop is?

Miny van der Zande, voorzitter van de Vereniging Oud Apeldoorn overhandigt de 2000ste bezoeker het boek "Zwitsal door de jaren heen".
Ook voor kinderen is er een leuk (doe)programma bedacht rondom de openingsweekenden in gebouw 35 op Zwitsal tussen 11.00 uur en 16.00 uur onder de titel 'Speel het mee". Verderop in deze nieuwsbrief hierover meer informatie.

Volgt u de actualiteiten ook al op Facebook "Gemaakt in Apeldoorn"?

Grasduinen naar Grondstoffen


Altijd al eens zelf ijzer willen smeden op Haps en tegelijk zien hoe men in de middeleeuwen ijzer uit erts maakte? Of met boombast touw leren maken, wol leren spinnen of zelf een kommetje maken van leem? En ondertussen zien waar de grondstoffen hiervoor vlakbij vandaan komen? Want wist u dat Orderbos en Berg en Bos vroeger meer een industriegebied dan natuur was?
 
Op zaterdag 15 augustus is hiervoor door het Erfgoedplatform Apeldoorn (AWA, IVN, SVA), gemeente Apeldoorn en Haps een excursie en doe-activiteit georganiseerd onder de naam Grasduinen naar Grondstoffen.

We maken een wandeling met deskundige gidsen, waaronder onze gemeentelijk archeologen Janneke Zuyderwyk en Masja Parlevliet door het Orderbos en Park Berg en Bos, langs de voor velen onbekende winplaatsen van grondstoffen als ijzer, leem, hout en wol. We gaan naar plekken waar u anders niet mag komen en u ziet dingen die normaal verborgen zijn. Zo is speciaal voor deze activiteit een deel van een archeologisch onderzochte baksteenoven weer bloot gelegd. Vervolgens gaan we zelf met de grondstoffen aan de slag in het prehistorische Hapsdorp. Daar kunt u ook zien hoe een middeleeuwse ijzeroven gestookt wordt.
 
De wandeling begint om 10.00 uur bij de grootste ijzerslakkenhoop van Nederland, een afvalberg van de middeleeuwse ijzerindustrie (naast de parkeerplaats bij AV’34 in het Orderbos).
Omstreeks 15.30 uur worden we ook weer op deze plek teruggebracht met een historische bus. De activiteit is geschikt voor jong en oud, mits er een afstand van circa 5 kilometer gewandeld kan worden.
 
Opgeven is nodig via gemaaktinapeldoorn@gmail.com.

Wees er snel bij, want er zijn beperkte plaatsen!
Meer weten? Lees hier een leuk verslag door een deelnemer van de vorige editie.

Hoe maakt u het?


Ontdek wie de echte papierschepper is in de Roadshow: a.s. zaterdag te zien tussen 11.00 en 16.00 uur op Zwitsal Apeldoorn op het pleintje tussen de gebouwen 31 en 32!

Kijk om in de stemming te komen de informatie en de filmpjes op de site van Gemaakt in Gelderland.

Speel het mee!


Maak kans op een gezinsabonnement bij de Julianatoren in Apeldoorn! Haal dan zoveel mogelijk stempels binnen om deze prijs te winnen. Er zijn elk weekend leuke dingen te beleven in gebouw 32 op Zwitsal Apeldoorn rondom de tentoonstelling over Apeldoorns industrieel erfgoed.

Kom bijvoorbeeld de bouwplaat van Zwitsal maken of maak de fotospeurtocht op het terrein en verdien al twee bonusstempels!
De deelname aan de actviteiten is helemaal GRATIS en voor alle leeftijden.
 
15 en 16 augustus: Maak een magische muzikale tekening!
Een speciale workshop waarin je leert hoe je een simpele potloodtekening kunt aansluiten op een computer en er vervolgens een muziekinstrument van maakt!

29 en 30 augustus: Racen op een échte Sparta brommer!
In dit weekend wordt er wel een heel bijzonder videospel gespeeld. Neem plaats op een échte Sparta brommer en race door een digitaal landschap.

5 en 6 september: Bouw je eigen benenwagen!
Doe mee aan een bijzondere workshop met een echte kunstenaar. Deze kunstenaar heeft een voertuig gemaakt die niet op wielen rijdt maar op benen! Wij horen je denken: op benen?! Ja, op benen. En jij kan dit weekend samen met hem ook een benenwagen bouwen.

Zwitsal door de jaren heen

Een prachtig kijkboek over de geschiedenis van Zwitsal Apeldoorn van het eerste begin in 1912 tot en met de sluiting van de industriële acitiviteiten eind 2011 en een blik op de toekomst. Prijs: € 16,95 voor 225 bladzijden, uitgave Vereniging Oud Apeldoorn in opdracht van Gemeente Apeldoorn.

Het boek is bij de boekhandels te koop maar ook bij de tentoonstelling over industrieel erfgoed in gebouw 32 op Zwitsal Apeldoorn.
De 2000ste bezoeker is afgelopen weekend ontvangen. Wordt u de komende weken de 3000ste? Dan ontvangt u het boek gratis en voor niks.

Open Monumentendagen
thema Kunst en Ambacht

Noteert u de Open Monumentendagen alvast in uw agenda?
Zaterdag 12 en zondag 13 september 2015.
Alleen op zaterdag een spectaculaire opening om 10.00 uur bij de Royal Talens die u niet wilt missen. Het gebouw is voor het eerst tijdens de Apeldoornse Open Monumentendagen geopend voor publiek. Een absolute aanrader!
In de volgende nieuwsbrief meer bijzonderheden over het gehele programma. U kunt het nu al zien:
klik hier voor het Apeldoornse programma van de Open Monumentendagen 2015;
klik hier voor het landelijke programma.
Deze digitale nieuwsbrief zal regelmatig verschijnen met actuele nieuwtjes. Heeft u tips voor andere monumenteigenaren? Wilt u als monumenteigenaar een bijdrage leveren aan onze nieuwsbrief, uw restauratieverhaal vertellen? Heeft u een tip voor de gemeente? Laat het ons weten.
Onze volgende editie verschijnt eind augustus.

Uitgave
Gemeente Apeldoorn
 
Meer informatie
Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Team Ruimtelijke Vormgeving
Internet: www.apeldoorn.nl
E-mail: cultuurhistorie@apeldoorn.nl
Telefoon: 14 055
 
Fotografie
Gemeente Apeldoorn
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Bauke Liebrand
Vereniging Oud Apeldoorn

augustus 2015 - 1
Share
Tweet
Forward to Friend
Share
+1
Copyright © 2015 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), All rights reserved.


Meld u aan voor de volgende edities van deze nieuwsbrief

Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp