Copy

nummer 13 maart 2015

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed

Boek over 80 jaar gebouw voormalig Klein Seminarie


De Vrienden van het Klein Seminarie willen een boek uitgeven. Dit ter ere van het 80-jarig bestaan van de huidige concernlocatie van de Politieacademie op 16 oktober a.s. Zij zijn op zoek naar verhalen, anekdotes en foto(film)materiaal uit de historie van dit pand, dat ook bekend staat als 'De Weijert' en in 1935 als Kleinseminarie werd gebouwd. Ook is alle hulp welkom bij het schrijven van die verhalen en in 'fact-checking'.

Wilt u meewerken aan dit boek en heb je bijzondere herinneringen uit het verleden, gerelateerd aan dit pand? Stuur dan een mail naar Adrie Mank van de Politieacademie.

Tweede fase herinrichting binnenstad


Begin maart is begonnen met de tweede fase van de herinrichting van
de openbare ruimte van het voetgangersgebied. In twee jaar tijd wordt de Hoofdstraat afgemaakt inclusief alle westelijke zijstraten en de Deventerstraat. Net als in fase I (Caterplein en omgeving) wordt de totale inrichting vervangen. De meest opvallende wijziging in het beeld zijn de paarsbruine klinkers. Een bewuste keus om onze binnenstad van een chiquere en klassieke vloer te voorzien waarop zowel panden met een historisch als een modern uiterlijk beter uitkomen. De natuurstenen goten worden vervangen door nieuwe granieten goten. Bijzonder ook is dat er maar liefst elf bomen in de Hoofdstraat bij komen waardoor ook in het hart van onze binnenstad het groen weer een plek terugkrijgt. Net als in fase I staan de bomen in ronde granieten boomkransen en worden ze met kleine spotjes van onderaf verlicht.
De aannemer is begonnen in de Brinklaan. Hier worden ook twee plekken extra opgeknapt namelijk het verblijfsplekje onder de drie grote bomen halverwege de straat en het
hoekpunt bij de Nieuwstraat. De oude winkel van Ter Hoevens textielgroothandel, later fotovakschool, (op de oude afbeelding hierboven uit 1968 te zien met aan de overkant de Brinklaankerk) komt weer in een tuin te staan door de aanplant van een haag rondom het hoekpand. Hierdoor krijgt de Brinklaan als entree van de binnenstad een stukje allure terug.

Heuvels in de oertijd
 

Vanaf heden is Het Aardhuis weer open en kunt u deze tentoonstelling gaan bezoeken. In de prehistorie zijn honderdduizenden grafheuvels opgeworpen. Tientallen zijn er in de bossen van Kroondomein Het Loo nog te zien. Soms in lange rijen en soms in schijnbaar willekeurige patronen verstrooid. Deze expositie geeft inzicht in het ontstaan van deze eeuwenoude archeologische monumenten uit de oertijd. Ontdek 't zelf!

Tijdens de opbouw van de tentoonstelling "Heuvels uit de oertijd" kregen de diertjes alvast een voorpremière.

Riant wonen in de Vogelbuurt
 

Door Econsultancy is in februari een deel van de laatprehistorische nederzettting die aan de Spreeuwenweg was ontdekt, opgegraven. Het onderzoek heeft bijzonder veel informatie opgeleverd over deze vroege bewoning in de Vogelbuurt. Er zijn sporen van minimaal vier erven met bijbehorende boerderijen gevonden. Deze boerderijen worden woonstalhuizen genoemd, omdat er niet alleen mensen in woonden, maar ook het vee. Het oppervlak was behoorlijk groot, zo'n 7 x 28 meter. Riant wonen dus in het oude Apeldoorn!

Omdat bij het verlaten van de ervan de woningen zijn gesloopt en in de paalkuilen zwerfafval terecht is gekomen, kunnen wij nu iets zeggen over wanneer de nederzetting is verlaten. Waarschijnlijk al in de late IJzertijd, vlak voor het begin van onze jaartelling. Naast sporen met afval zijn er ook grote voorraadkuilen, zogenaamde silo's gevonden. De kuilen met vlakke bodem werden waarschijnlijk gebruikt als koelkast, in de bodem is het zomers immers een stuk koeler dan erboven. De kuilen met de ronde bodems zijn mogelijk gebruikt om de graanvoorrad te bewaren om een jaar later weer als zaaigoed te kunnen gebruiken.
Opnieuw een puzzelstukje toegevoegd aan het verhaal van Apeldoorn. Een mooi resultaat met dank aan Peter Wemerman van Econsultancy.

Vrijwillige hulp in de organisatie gezocht


Houdt u van organiseren en van cultuurhistorie? En heeft u wat tijd over voor een leuke, tijdelijke klus? Het Erfgoedplatform Apeldoorn zoekt een vrijwilliger om te helpen met het organiseren van gezinsactiviteiten rondom de grote tentoonstelling over de oude maakindustrie op de Zwitsal. Heeft u interesse, dan graag een mail naar de organisatie van Gemaakt in Apeldoorn.
Het Apeldoornse programma kunt u al zien op de Gelderse festivalwebsite. De website Gemaakt in Apeldoorn.nl is in de maak.

De energie van Kerschoten


Van april tot en met november 2015 wordt het 50-jarig bestaan van Kerschoten op verschillende manieren gevierd en onder de aandacht gebracht. Daarbij is er aandacht voor het verleden, het heden én de toekomst van deze energieke wijk. Het programma is vanaf 1 april digitaal beschikbaar op coda-apeldoorn.nl/atlaskerschoten en in een folder die o.a. verkrijgbaar is in alle CODA filialen, het stadhuis en Wijkcentrum De Groene Hoven.

Bezoek het radiozendstation in Radio Kootwijk nog in maart of  op Koningsdag
 

Een van de meest markante gebouwen van Nederland ligt midden op de Veluwe: het voormalige zendstation Radio Kootwijk. Laat je op zondag 29 maart en op Koningsdag maandag 27 april meevoeren door het gebouw. De gidsen van Staatsbosbeheer laten
tijdens de rondleiding de historie van Radio Kootwijk tot leven komen. Je maakt een korte wandeling door de omliggende natuur en je bezoekt de monumentale watertoren en pomphuisjes. Tijdens de koffie/thee met wat lekkers kijk je naar een korte film over de rijke geschiedenis van Radio Kootwijk. De gids neemt je vervolgens mee door het gerestaureerde gebouw en vertelt over de architectuur, techniek en het leven in het dorp Radio Kootwijk. En met een beetje geluk ervaar je vanaf de toren de weidsheid van de Veluwe! In elk geval ga je met prachtige indrukken weer naar huis.

De excursies beginnen om 13.00 uur en duren circa 2,5 uur. De kosten zijn € 14,75 euro per volwassene en € 7,75 euro voor kinderen tot en met 12 jaar. U kunt zich hier aanmelden. Het startpunt van de rondleiding is bij Radioweg 7, 7348 BG Radio Kootwijk. Verzamelen bij de slagboom tegenover de watertoren.

Herinneringsbank verplaatst


De bank die herinnert aan twee omgekomen Deens vistransportchauffeurs en aan de rand van de voormalige forrelkwekerij aan de Kayersdijk stond, gaat verplaatst
worden. Op voorstel van de Stichting Apeldoornse Monumenten heeft de gemeente in overleg met de wijkraad besloten de bank bij de vijver langs de Kayersdijk neer te zetten in plaats van het gewone bankje. De plek nodigt dan veel meer uit om even te gaan zitten en van het mooie uitzicht te genieten.

Kent u het verhaal van de Denen, weet u toevallig wie zij waren? Wij horen het graag!

Ontdek de nieuwe bieb!
 

CODA Centrale Bibliotheek is vernieuwd en dat vieren zij graag samen met u tijdens een feestelijk Open Huis op zondag 19 april tussen 13.00 en 17.00 uur. Na een spectaculaire verbouwing heeft de eerste verdieping een ware metamorfose ondergaan. In navolging van CODA Junior brengt CODA bibliotheek, museum en archief voor volwassenen op een plek samen. Dit concept is uniek in Nederland. Zes historische paviljoens besteden op unieke wijze aandacht aan de rijke geschiedenis van Apeldoorn en omgeving.

Het Open Huis is een fantastische gelegenheid om kennis te maken met uw nieuwe bibliotheek. Met rondleidingen, mini-lezingen, theateracts en kinderactiviteiten kunnen bezoekers de nieuwe bibliotheek ontdekken. In het kader van de tiende editie van de Atlas van Apeldoorn, volledig in het teken van de wijk Kerschoten, sluit CODA aan met een historisch paviljoen over Kerschoten. Schrijver en stedenbouwkundige Hugo Diddens geeft tijdens het Open Huis toelichting op dit paviljoen en de architectuur van de wijk. Bij het paviljoen over Apeldoorn rond 1900 starten doorlopend rondleidingen bij het paviljoen en door de Apeldoornse binnenstad. De bladmuziek op de tweede verdieping wordt luister bijgezet door singer-songwriter Reitse Giesbers. Stadsdichter Hanz Mirck maakt speciaal voor deze feestelijke dag en herinrichting een prachtig gedicht dat hij zal voordragen. In CODA FabLab ontdekken bezoekers aan de hand van workshops de 3D printer, lasersnijder en bijbehorende computerprogramma’s.
 

Interessante website


www.klinkenderfgoed.nl
Museumweek en Open dag CODA
CODA Museum en CODA Centrale Bibliotheek | 18 t/m 26 april 2015 |

De Nationale Museumweek van 18 tot en met 26 april heeft dit jaar als thema ‘Ons echte goud!’. CODA heeft met haar drie functies - museum, archief én bibliotheek - prachtige kroonjuwelen in handen. Tijdens de Museumweek ontdekt u deze schatten. Op zondagmiddag 19 april is het dubbel feest met een Open Huis ter ere van ‘de nieuwe bibliotheek’.

100 jaar De Goede Woning
30 januari tot en met 3 april 2015  in het Kenniscentrum van CODA
3 april tot en 6 juni 2015 in het Stadhuis
Toegang gratis
Kijk voor de openingstijden van het kenniscentrum op de CODA-site

Historisch Café
vrijdag 10 april 2015
van 17.00 tot 19.00 uur in CODA-Café

Atlas van Apeldoorn: Kerschoten
6 april tot en met 13 september 2015 op diverse locaties
Houdt u het programma in de gaten op de CODA-site.

Gemaakt in Apeldoorn
6 juni tot en met 13 september 2015 op diverse locaties
Houdt u de programmainformatie in de gaten, binnenkort op de site van het Erfgoedplatform Apeldoorn net als het programma van de

Open Monumentendagen
12 en 13 september 2015

Deze digitale nieuwsbrief zal regelmatig verschijnen met actuele nieuwtjes. Heeft u tips voor andere monumenteigenaren? Wilt u als monumenteigenaar een bijdrage leveren aan onze nieuwsbrief, uw restauratieverhaal vertellen? Heeft u een tip voor de gemeente? Laat het ons weten.

Uitgave
Gemeente Apeldoorn
 
Meer informatie
Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Team Ruimtelijke Vormgeving
Internet: www.apeldoorn.nl
E-mail: cultuurhistorie@apeldoorn.nl
Telefoon: 14 055
 
Fotografie
CODA
Gemeente Apeldoorn
Staatsbosbeheer

maart 2015
Share
Tweet
Forward to Friend
Share
+1
Copyright © 2015 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), All rights reserved.


Meld u aan voor de volgende edities van deze nieuwsbrief

Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp