Copy

nummer 4 mei 2014

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed

Geveltentoonstelling nu te zien bij Dullers


De tentoonstelling, die voor het eerst in het stadhuis te zien is geweest bij de lancering van het gevelfonds, is op reis gegaan. Op dit moment te zien bij kapper Dullers aan de Roggestraat.
 
Gedurende de zomer staat hij in de planning voor in het Kenniscentrum van CODA en in september voor de Sociëteit aan de Kerklaan.

Lees meer over het gevelfonds op de website van de gemeente Apeldoorn

Excursie grafheuvellijn Niersen


Onder leiding van regioarcheoloog Nathalie Vossen, gestationeerd in Apeldoorn, wandelt de historische vereniging Ampt Epe zaterdag 24 mei langs de grafheuvellijn bij Niersen. Het gaat hier om zo'n vijftig grafheuvels, grotendeels gesitueerd in het Kroondomein. De route wordt gemarkeerd met de op de foto getoonde zogenaamde pollers. Ze bieden niet alleen informatie over het landschap, in de kleine vitrines zijn ook
vondsten opgeborgen.
Niet-leden kunnen meewandelen voor € 3,50. De excursie begint om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats Gortelseweg/Wildweg.

Loenen in de spotlights deze zomer


De opening van de Atlas van Apeldoorn dit jaar in Loenen is a.s. zaterdag 17 mei om 13.30 uur in het Verenigingsgebouw De Brink door Carin Reinders, directeur CODA. Stadsdichter Hanz Mirck komt zijn nieuwe stadsgedicht voordragen in het kader van het onderwerp Apeldoorns Fietsstad, geinspireerd door de Loenense fietsroute en de traditionele dauwtraptocht van de Stentor op 29 mei a.s.
 
Speciaal voor deze gelegenheid zijn er in plaats van kaarten zadelhoesjes gemaakt, die u bij de activiteiten deze zomer in Loenen kunt verkrijgen, maar wanneer u deelneemt aan de dauwtraptocht.

De programmaboekjes zijn op 17 mei te verkrijgen en daarna bij de filialen van CODA, het stadhuis, de VVV en in Loenen bij de Groote Modderkolk. 
U kunt het programma ook downloaden op de website van CODA.
 

Open Monumentendag 2014

Het thema Op reis laat mensen reizen – niet alleen over land, over water en per spoor, maar ook door verhalen en door de tijd. De bezoekers van deze 28e editie van Open Monumentendagen worden tijdreizigers die hun (monumentale) grenzen kunnen verleggen.

Op reis gaat over mobiliteit, over middelen van vervoer, over mobiel erfgoed, over infrastructuur (wegen, spoorlijnen en kanalen), over handel en over de gebouwde monumenten die daarbij horen. In en om Apeldoorn sluit het nauw aan bij andere evenementen die voorafgaand aan de Open Monumentendagen georganiseerd worden. Zo kent het evenement rondom de viering van 200 jaar Koninkrijk in juni zijn hoogtepunt dat eveneens inhaakt op het thema mobiliteit. De industriële revolutie vond plaats in de beginjaren van ons Koninkrijk waardoor goede vaarwegen voor aan- en afvoer van grondstoffen en producten noodzakelijk waren. Maar dit thema biedt meer aanknopingspunten voor de Open Monumentendagen in Apeldoorn dat van oudsher een belangrijk knooppunt van wegen is. CODA en het Apeldoorns Gidsen Collectief besteden ruimschoots aandacht aan de tientallen herbergen, tapperijen en taveernes die Apeldoorn al in het verleden rijk was.

Locaties die deelnemen aan deze Apeldoornse editie van de Open Monumentendagen zijn onder andere Paleis het Loo, de Zwitsal, het Ereveld Loenen, de Woeste Hoeve, de Koning Willem III-kazerne, Hoenderloo en Radio Kootwijk.

Meer informatie over het programma en de deelnemende locaties is vanaf medio juni te vinden op de website van de Apeldoornse monumentendagen en via berichtgeving in de krant. Open Monumentendagen Apeldoorn is ook te volgen via Twitter (#OMD055) en Facebook (openmonumentendag.apeldoorn).
 

Ibisplein


De stadsdichter in 2013, Ria Borkent, maakte voor het deksel van de wadi op het Ibisplein een toepasselijk gedicht onder de titel "Waar de Ibis haar vleugels spreidt". Het plein en omliggende bebouwing van het voormalige Avondzon heeft onlangs de
gemeentelijke monumentenstatus behaald. Het plan is om volgend jaar tijdens de Open Monumentendagen een aantal activieiten te organiseren in samenwerking met de jubilerende 100- jarige eigenaar, woningcorporatie De Goede Woning.

Het gedicht op de wadi is te lezen op de website van de gemeente Apeldoorn.

Deel oude Nettenfabriek op monumentenlijst

De schoorsteen, het ketelhuis, de ververij en drogerij van de voormalige ANZA, de Apeldoornse Nettenfabriek Zeppelin Apeldoorn, zijn op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.
Kijk voor meer informatie over deze fabriek op Het Geheugen van Apeldoorn.

Lancering website Spannende geschiedenis


Een uitbreiding op www.spannendegeschiedenis.nl met Veluwe points of interests (de zogenaamde poi's).
Klik bijvoorbeeld eens op het hoofdstuk van de Middelste Molen in Loenen. Zo kun je ook in het zoekscherm de trefwoorden Wenumse Watermolen, ..... en ..... opzoeken en onder de Liberationroute kom je de onderwerpen Woeste Hoeve, het sluisje en de Naald tegen. Op deze drie locaties staat een zogenaamde luistersteen, waarbij het verhaal dat je op de website hoort, ook ter plekke is beluisteren.
 

Onthulling informatiepanelen Wenum Wiesel


Een lang gekoesterde wens van de Dorpsraad Wenum Wiesel gaat eindelijk in vervulling. Binnenkort worden er in het dorp een aantal cultuurhistorische informatiepanelen geplaatst.
De werkgroep Natuur en Landschap van de Dorpsraad heeft in samenwerking met de Gemeente Apeldoorn een zestal panelen ontwikkeld die in woord en beeld informatie geven over bijzondere historische plekken in Wenum Wiesel.
De werkgroep zou heel graag in de nabije toekomst nog eens zes panelen willen maken. Interessante historische plekken genoeg in de landelijke omgeving van Wenum Wiesel.
Ja, en dan is een cultuurhistorische wandeling, langs die interessante plekjes natuurlijk de volgende stap. U kunt binnenkort de informatie vinden op Het Geheugen van Apeldoorn:
  • Prehistorische grafheuvels
  • De Zandhegge
  • De Wijsßelsche Encke
  • Voormalig tracé Rijksweg 50
  • Natuurontwikkeling in het Wenumse beekdal
  • Voormalig spoortracé Apeldoorn-Zwolle
Op 21 mei as om 14.00 uur zal het eerste paneel bij de prehistorische grafheuvel aan de Wieselseweg, hoek Greutelseweg worden onthuld.
 

Onthulling kanaalsteen


Op Eerste Pinksterdag zal burgemeester John Berends in het kader van de start van het programma 200 jaar Koninkrijk
de in origineel verband gemetselde Kanaalsteen onthullen. De steen, die een tijd lang bij de sluis heeft gestaan, heeft een nieuwe plek gekregen op de hoek van de Vlijtsekade dichterbij de Apeldoornse brug waar de steen oorspronkelijk heeft gestaan. U ziet op bijgaande foto de Bouwstarters in samenwerking aannemersbedrijf Mulder aan het werk in opdracht van de gemeente Apeldoorn.

Data Historisch Café 2014

  • vrijdag 6 juni
  • vrijdag 5 september
  • vrijdag 1 november
steeds van 17.00 tot 19.00 uur in het CODA-café

17 januari - 25 mei
Het Apeldoornsche Bosch, tentoonstelling in CODA over de joods psychiatrische inrichting. Unieke filmbeelden, brieven en persoonlijke verhalen.
Meer informatie op de website van CODA

16 maart tot 1 juni
Tentoonstelling over A. den Doolaard in CODA
Meer informatie op de website van CODA
Na 1 juni zal een deel van de tentoonstelling te zien zijn in 't Arckje in Hoenderloo.
Meer informatie volgt in de juni-editie.

21 april 2014 tot en met 13 juli 
Tentoonstelling over het Apeldoorns Kanaal in CODA
Meer informatie op de website van CODA

29 april tot en met 8 september
Portret van de Koning
3 staatsieportretten van Koning Willem Alexander
Meer informatie op de website van Paleis Het Loo

Zaterdag 17 mei
Opening Atlas van Apeldoorn Loenen
13.30 uur Verenigingsgebouw de Brink, Hoofdweg 5, Loenen

Zaterdag 14 juni
Grand défilé 200 jaar Koninkrijk
Meer informatie op de website van het evenement

Zaterdag 21 juni
Dag van de Architectuur
Meer informatie volgt op de website van Architectuurcentrum Bouwhuis
 
Zaterdag 13 en zondag 14 september
Open Monumentendagen thema "Op Reis"
Meer informatie op de website van de landelijke Stichting Open Monumentendag
Deze digitale nieuwsbrief zal regelmatig verschijnen met aktuele nieuwtjes. Heeft u tips voor andere monumenteigenaren? Wilt u als monumenteigenaar een bijdrage leveren aan onze nieuwsbrief, uw restauratieverhaal vertellen? Heeft u een tip voor de gemeente? Laat het ons weten.

 Uitgave
Gemeente Apeldoorn
 
Meer informatie
Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Team Ruimtelijke Vormgeving
Internet: www.apeldoorn.nl
E-mail: cultuurhistorie@apeldoorn.nl
Telefoon: 14 055
 
Fotografie
CODA
Dorpsraad Wenum Wiesel
Gemeente Apeldoorn
Gemeente Epe

mei 2014

Share
Tweet
Forward to Friend
Share
+1
Copyright © 2014 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), All rights reserved.


Meld u aan voor de volgende edities van deze nieuwsbrief

Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp