Copy

nummer 19 september 2015

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed

Drie gerestaureerde bruggen Kanaal Zuid


Onder grote belangstelling op de prachtige zomerse middag van vrijdag 11 september opende wethouder Detlev Cziesso samen met de kinderen van de Prinses Julianaschool de gerestaureerde Woudwegbrug. 's Morgens hebben de leerlingen in een les met de verschillende betrokken partijen een heleboel geleerd over het Apeldoorns Kanaal en konden ze vragen stellen.
Ook de Klabanus- en Scherpenbergerbrug zijn gerestaureerd. Op alle drie de bruggen prijkt nu een gemeentelijk monumentenschildje. "Een mooie stap verder in de richting van een bevaarbaar Apeldoorns Kanaal", zo werd deze middag geconstateerd door Ronald Philipse van Reef, het bedrijf dat de bruggen heeft gerestaureerd.
Lees meer op het Geheugen van Apeldoorn over de drie bruggen.

Subsidie voor herbestemming


Eigenaren en belanghebbenden van monumenten of gebouwen met cultuurhistorische waarde kunnen vanaf 1 oktober weer een aanvraag indienen voor de Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten. Met deze subsidie kunnen zij een bijdrage ontvangen voor onderzoek naar de mogelijkheden van herbestemming van een pand. In geval van leegstand is het vaak nodig het pand tussentijds wind- en waterdicht te maken. Ook hiervoor is subsidie beschikbaar. Klik hier voor meer informatie.

SAM prijs: inschrijving geopend

 
De Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM) heeft de inschrijving geopend voor de vernieuwde SAM-prijs. De prijs wordt eind november uitgereikt voor het beste project dat de afgelopen drie jaar heeft bijgedragen aan herstel en beleving van de cultuur-historie in de gemeente Apeldoorn. Bepaalde bij voorgaande edities een vakjury de winnaar, nu is het publiek aan zet en kunnen niet alleen opdrachtgevers,
maar alle Apeldoorners projecten voordragen. 
Lees hier meer over de Stichting Apeldoornse Monumenten en de SAM prijs.

Kunstapp voor kinderen van 9 - 13 jaar


Apeldoorn staat vol met prachtige kunstwerken in de openbare ruimte. Met deze app 055Tourtodo kunnen kinderen van 9 tot en met 13 jaar 12 van deze kunstwerken ontdekken! De route kan hier gedownload worden, toets in routenummer 055 en maak de 12 opdrachten. Stuur je oplossing vóór
1 november naar 055tourtodo@gmail.com en maak kans op bioscoopkaartjes gedurende de Maand van de Geschiedenis (thema Tussen Droom en Daad). Hoe heerlijk is het niet om tijdens een mooie film weg te dromen in een andere wereld? Wij horen ook graag wat je van de tour vond.

De geschiedenis van de monumentenzorg

Wist u dat de ontwikkeling van de monumentenzorg in Nederland mede tot stand kwam door verschillende internationale besluiten en initiatieven rond de bescherming van erfgoed? Hoewel al vroeg in de geschiedenis belangrijke, oude gebouwen extra werden beschermd en onderhouden, was er tot aan de twintigste eeuw geen landelijke wetgeving of internationale organisatie die hier zorg voor droeg. Meer weten? Lees hier het hele artikel.

Paleisreis voor kinderen van 5-11 jaar


Paleis Het Loo doet deze herfstvakantie mee aan de Rabo Museumkidsweek.
Van 17 tot en met 25 oktober is er een Paleisreis voor kinderen van 5 tot en
met 11 jaar waarin veel wordt ontdekt, gezien en vooral gedaan. Tijdens deze
speciale kinderrondleiding komen kinderen meer te weten over ridders,
onderscheidingen en ‘lintjes van de koning’. Zo horen ze bijvoorbeeld waarom het dappere hondje Ricky een lintje kreeg. Na de rondleiding kan een eigen lintje geknutseld worden.
Deelname aan de Paleisreis is gratis, kinderen hebben alleen een geldig entreebewijs nodig. Er zijn in deze vakantieweek ook nog veel andere kinderactiviteiten.
Afgelopen zomer waren er diverse zeer geslaagde publieksactiviteiten rond archeologie waar we graag nog even van nagenieten.

Grasduinen naar Grondstoffen


Voor het erfgoedfestival "Gemaakt in Apeldoorn" deze zomer gingen we Grasduinen naar Grondstoffen: Eerst een wandeling langs plekken in het Orderbos en Berg en Bos waar vroeger grondstoffen gewonnen en gebruikt zijn, zoals leemkuilen, de ijzerslakkenhoop, en hakhout. Sommige exclusief zichtbaar gemaakt voor deze activiteit zoals de baksteenoven bij de leemkuil in Berg en Bos waar stenen voor Het Loo zijn gebakken. Vervolgens konden de
deelnemers in het prehistorisch Hapsdorp met de in de wandeling ontdekte grondstoffen aan de slag: ijzer smeden, werken met hout en boombast, een potje maken van leem en wol bewerken op z’n middeleeuws. Na de workshops werden de deelnemers met een historische bus teruggebracht naar het begin van de route.

Deze gevarieerde activiteit bleek in de smaak te vallen bij jong en oud: Zo’n 50 deelnemers van 5 tot 85 hadden het uitstekend naar hun zin. Voor deze activiteit werkten de archeologen van de gemeente samen met vele partijen waaronder de AWA, IVN, SVA,  en Haps.
De reacties waren zo positief dat er gedacht wordt om zoiets vaker te doen. Houdt deze nieuwsbrief in de gaten voor aankondigingen. Lees hier en hier de reacties.

Open Monumentenklassendag

 
Voor Open Monumentenklassendag op vrijdag 11 september werd een van onze archeologen gevraagd twee schoolklassen van de openbare bassischool Spitsbergen rond te leiden bij het archeologisch monument van de ijzerslakkenhoop in het Orderbos. Maar om het verhaal van die hoop ècht te laten leven kwam de archeoloog als middeleeuwse smid, die kon laten zien hoe en waarom die ijzerslakken ontstaan zijn. En om te laten voelen wat ijzersmeden
inhoudt moest dat natuurlijk zelf geprobeerd worden. De klassen gingen naar huis met een zelfgesmeed mes en een onvergetelijke kennismaking met het verhaal van de vroegmiddeleeuwse ijzerindustrie. Meer foto's kunt u vinden op de website van een van de scholen. Lees hier ook het artikel in de Stentor van 12 september.
Meer over de vroegmiddeleeuwse ijzerindustrie was ook de hele zomer te zien in de tentoonstelling Gemaakt in Apeldoorn op Zwitsal Apeldoorn. De ijzerindustrie was immers de eerste grootschalige maakindustrie in Apeldoorn en omgeving.

Prehistorische ambachtenmarkt

 
Onderdeel van het Open Monumentenweekend was een prehistorische ambachtenmarkt bij CODA mede georganiseerd door de archeologen van de gemeente. Het
thema van dit jaar "Kunst en Ambacht" vormde een goede aanleiding om te laten zien tot welk Kunst en Ambacht mensen in de prehistorie in staat waren. Goede voorbeelden daarvan zijn de halsringen uit de vroege ijzertijd, topstukken uit het Rijksmuseum van Oudheden die we door verbouwing tijdelijk naar CODA konden halen. De smid die op prehistorische wijze replica’s van deze halsringen gaat maken was op de markt aanwezig om de werkwijze toe te lichten. Maar ook vele gebruiksvoorwerpen gemaakt zoals in de steentijd waren te bewonderen. En jong en oud kon zelf aan de slag met onder andere wol spinnen, tinnen sieraden maken en elandhuid bewerken. In totaal hebben ongeveer 300 mensen de markt bezocht. Gezien het volle en mooie programma van de Open Monumentendagen mag dat gerust een succes genoemd worden. Een verslag van de markt vindt u ook op de blog bij de tentoonstelling van de Prehistorische halssieraden op de CODA-website.
Ook in de komende tijd staan er nog publieksactiviteiten op stapel. In de periode tot 6 december dat de halsringen nog te zien zijn in CODA kunt u in de blogserie bij de tentoonstelling meer te weten komen over deze bijzondere halsringen: Waar zijn ze gevonden? Hoe zijn ze gemaakt? Waar komen ze vandaan? Hoe oud zijn ze? Wie droeg ze? En hoe komen ze in het veen? Ook houden we u op de hoogte van de vorderingen met de replica’s. Dus houdt deze blog in de gaten!
 

Kerschoten in beeld nog tot en met oktober

 
Gedurende de maand oktober zullen de informatieborden nog buiten staan in de wijk Kerschoten en kunt u de wandeling langs deze panelen nog maken. De wandelkaarten zijn nog verkrijgbaar bij de museumbalie van CODA en in het stadhuis. Hierop kunt u ook de overige oktoberactiviteiten van de Atlas van Apeldoorn vinden, zoals een reüniedienst in de Open Hofkerk op 11 oktober. Klik hier om het digitale programma te bekijken van de Atlas.
Het is weer voorbij, die mooie zomer! Kent u dat liedje nog van vroeger? Voordat je het weet, is het weer voorbij. Elf weken lang op Zwitsal met een tentoonstelling over de oude Apeldoornse maakindustrie onder de titel "Gemaakt in Apeldoorn" in het kader van het provinciale erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland.  Maar liefst 6000 bezoekers kwamen over de drempel van gebouw 32 om de verzameling van de Vereniging Oud Apeldoorn te bekijken. En daar moet een boek van komen, is vele malen gehoord: "wat jammer dat dat alles weer in de archieven gaat". De werkgroep Gemaakt in Apeldoorn evalueert het festival met de Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn en zal over de suggestie nadenken.
Gemaakt in Apeldoorn sloot af met de Open Monumentendagen onder het thema Kunst & Ambacht. Gemaakt in Gelderland sloot af met een smakelijke afsluiting tijdens het fruitcorso in Tiel. Kijk hier naar de aftermovie van het festival. Via youtube.com kunt u ook bekijken de Roadshow op Zwitsal met "Hoe maakt u het", de trailer van Gemaakt in Gelderland, de televisieserie Gemaakt in Gelderland via Omroep Gelderland, absoluut de moeite waard om (nog) eens te bekijken, en lees ook de verhalen van oud-medewerkers. Heeft u ook zo'n mooi verhaal? De Vereniging Oud Apeldoorn hoort ze graag!
Het Open Monumentendag-feest is voorbij en de slingers en spandoeken zijn weer opgeborgen. Het Apeldoornse comité kan terugblikken op een zeer geslaagde 29e editie. Het programma trok over het hele weekend maar liefst 17.000 bezoekers ! Volgens de landelijke Stichting Open Monumentendag scoort Apeldoorn daarmee een eervolle 9e plaats in de rij van ruim 300 deelnemende gemeentes en het deelnemende aantal kinderen (850!) tijdens de klassendag overtrof veruit de deelname elders in het land. Vooral de langgewenste openstelling van de Royal Talens was een topper van formaat.
Klik hier voor meer informatie over de Maand van de Geschiedenis.

Papier: Gemaakt in Gelderland
Laatste kans nog deze week tot 4 oktober te zien op de verdieping in CODA

Wilhelminaring
23 augustus tot en met 25 oktober
CODA Museum en de Stichting Wilhelminaring presenteren in de bijzondere tentoonstelling Sluipweg, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen, werk uit het oeuvre van beeldhouwer Hans van Houwelingen. In 2013 won Hans van Houwelingen de Wilhelminaring voor zijn volledige oeuvre. Op 30 augustus zal de Wilhelminaring 2015 uitgereikt worden aan Auke de Vries.

Arts en Crafts in Apeldoorn
12 september tot en met 1 november
De Apeldoornse aannemers- en architectenfamilie Wegerif drukte zo’n honderd jaar geleden een stempel op de bouwkunst in Apeldoorn. Als voortrekker van de van oorsprong Engelse kunststroming Arts & Crafts heeft deze familie tal van woonhuizen en andere gebouwen in Apeldoorn ontworpen en/of gebouwd. De expositie Arts & Crafts in Apeldoorn: Chris, Agathe en Henk Wegerif is van 12 september tot en met 1 november in CODA Centrale Bibliotheek en CODA Kenniscentrum te zien.

Open huis archief Vereniging Oud Apeldoorn
zaterdag 24 oktober ACEC-gebouw van 11.00 tot 16.00 uur

Historisch Café
vrijdag 6 november CODA Café 17.00 - 19.00 uur
Onderwerp: Arts en Craft door Huub Thomas en de ontwikkelingen voor het Apeldoorns Kanaal door Rik Scholten

Familiedag Maand van de Geschiedenis thema Tussen Droom en Daad
zaterdag 17 oktober CODA 11.00 tot 16.00 uur

Klik hier voor meer erfgoedactiviteiten de komende maanden.

Deze digitale nieuwsbrief zal regelmatig verschijnen met actuele nieuwtjes. Heeft u tips voor andere monumenteigenaren? Wilt u als monumenteigenaar een bijdrage leveren aan onze nieuwsbrief, uw restauratieverhaal vertellen? Heeft u een tip voor de gemeente? Laat het ons weten.
Onze volgende editie verschijnt eind augustus.

Uitgave
Gemeente Apeldoorn
 
Meer informatie
Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Team Ruimtelijke Vormgeving
Internet: www.apeldoorn.nl
E-mail: cultuurhistorie@apeldoorn.nl
Telefoon: 14 055
 
Fotografie
Gemeente Apeldoorn
CODA
Stichting Apeldoornse Monumenten
Dorian Busser
Alex Donswijk
Rob Voss
Paleis Het Loo

september 2015
Share
Tweet
Forward to Friend
Share
+1
Copyright © 2015 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), All rights reserved.


Meld u aan voor de volgende edities van deze nieuwsbrief

Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp