Copy

nummer 18 augustus 2015

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Ruimte voor Erfgoed
Het prachtige glas-in-loodraam in de Open Hofkerk aan de Boerhaavestraat ontworpen door Hanneke Zuiderhoek, de dochter van Kerschoten-ontwerper David Zuiderhoek. Tijdens de Open Monumentendagen is de kerk geopend voor publiek en is er op zaterdag 12 september een gratis workshop "Maak je eigen 'glas-in-lood' kunstwerk".

Archeologische beleidskaart in werking per 9 juli 2015

 
Apeldoorn heeft een rijk archeologisch bodemarchief. De wet bepaalt sinds 2007 dat je bij bodemverstoringen, dus bijvoorbeeld wanneer je een huis gaat bouwen, rekening moet houden met archeologische overblijfselen in de ondergrond. Het kan namelijk zijn dat er op die plek een archeologische vindplaats ligt. Als je dan de bodem wilt verstoren, moet je eerst een archeologisch onderzoek laten
uitvoeren. De bekende en de te verwachten archeologische waarden zijn opgetekend in de Archeologische Beleidskaart en dat beleid is weer vertaald in de bestemmingsplannen.
Nu bleek bij diverse kleine onderzoeken dat er veel moeite en tijd opging aan het onderzoek, terwijl het resultaat navenant klein was. Ook zijn er in de tussentijd vindplaatsen gevonden, waar het doen van onderzoek juist wel belangrijk is. De gemeente heeft toen besloten om, daar waar mogelijk, soepeler om te gaan met de regelgeving. De nieuwe regeling is nu vastgelegd in de Archeologische Beleidskaart van 2015. De kaart is te raadplegen via de gemeentelijk website, maar ligt ook ter inzage bij het Omgevingsloket in het stadhuis. Klik hier voor de openingstijden.

Maak het mee op Zwitsal!


Plaats: tentoonstelling over Apeldoorns industrieel erfgoed in de gebouwen 32 en 35 Zwitsal Apeldoorn.
Tijd: elk weekend tussen 11.00 en 16.00 uur tot en met de Open Monumentendagen 12 en 13 september.

Kijk voor speciale activiteiten rondom de tentoonstelling tijdens de Open Monumentendagen op de site van het Erfgoedplatform Apeldoorn.

Op zaterdag 5 en zondag september is er mede in het kader van het festival "Terug naar Toen" van de VSM ook het een en ander aan rollend erfgoed te zien op Zwitsal Apeldoorn met medewerking van het A-Fordmuseum "De Tullekensmolen uit Beekbergen en de Stichting Veteraan Autobussen.

Open Monumentendagen
thema Kunst en Ambacht

Klik hier voor het Apeldoornse programma van de Open Monumentendagen 2015
Klik hier voor het landelijke programma.
De programmaboekjes zijn vanaf 31 augustus verkrijgbaar op de bekende locaties in het stadhuis en bij alle CODA-filialen.
Een paar highlights in het Apeldoornse programma:

Bijzonder naast de openstelling van de Talensfabriek op zaterdag is dit jaar de Wegerifroute.
 
De Apeldoornse aannemers- en architectenfamilie Wegerif drukte zo’n honderd jaar geleden een stempel op de bouwkunst in Apeldoorn. Als voortrekker van de van oorsprong Engelse kunststroming Arts & Crafts heeft deze familie hier tal van woonhuizen en andere gebouwen ontworpen en/of gebouwd die nu nog steeds aan die tijd herinneren. Speciaal voor de Open Monumentendagen is een route samengesteld die langs verschillende Wegerif-panden voert. Een aantal daarvan is 12 en 13 september opengesteld zodat bezoekers ook een indruk kunnen krijgen van (een deel van) het zo kenmerkende interieur dat bij deze bouwstijl hoort. In verschillende woningen zijn de karakteristieke haardpartijen te bekijken die vaak voorzien zijn van een zogenaamde vuurzit.

Hanneke Weijman uit Epe maakt van het voormalige leesmuseum, nu het Inspiratiehuis, een bouwplaat. Deze is tijdens het weekend verkrijgbaar in het pand zelf en bij de informatiepunten van de Open Monumentendag op Zwitsal Apeldoorn en in de Metaalbuurt.
De Open Hofkerk is een van de meest kenmerkende gebouwen in de bijzondere wederopbouwwijk Kerschoten. De kerk werd – net als een groot deel van de woonhuizen in de directe omgeving – in 1966 ontworpen door architect David Zuiderhoek. Kerschoten bestaat vijftig jaar en staat daarom jaar centraal in de Atlas
van Apeldoorn, een project waarbij CODA in samenwerking met leden van het Erfgoedplatform, wijkbewoners en andere samenwerkingspartners jaarlijks één wijk of dorp in de gemeente Apeldoorn onder de loep neemt. Zaterdag 12 september opent de Open Hofkerk haar deuren voor het publiek. Het thema is Kunst & Ambacht en zowel de architectuur van de kerk als de kinderworkshop Maak je eigen ‘glas in lood’ kunstwerk sluiten daar goed bij aan.

055 Tourtodo


Dit is de titel van een digitale wandeling langs monumentale kunst in de openbare ruimte voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar in de Binnenstad van Apeldoorn. De route is gemaakt in opdracht van de gemeente Apeldoorn. Download hier de applicatie en kies voor routenummer 055. Vertelt u het door aan uw kinderen en kleinkinderen? Al wandelend
verzamelen de kinderen letters. Uit de letters moet de naam van een kunstenaar worden geraden. Onder de goede inzenders worden twee gratis kaartjes voor de Apenheul verloot. Deze worden na de Open Monumentendagen bekend gemaakt op Facebook 055 Tourtodo. Speel het mee!

Fotoproject Kerschoten


In het kader van het zomerproject, de Atlas van Apeldoorn, dit jaar in Kerschoten heeft CODA een oproep gedaan voor beeldmateriaal uit de beginjaren van de wijk (1958-1970) en
 
vooral voor foto's met mensen erop. De opbrengst van het fotoproject Kerschoten is nu te zien op de CODA Beeldbank. De totale oogst is nu een kleine 200 foto’s. CODA is in gesprek met een ondernemer op het Mercatorplein voor het mogelijk inrichten van een tentoonstelling in het najaar.

Herinneringsbank Apeldoorn Zuid


De bank die op het terrein van de voormalige forellenkwekerij aan de Kayersdijk stond en herinnert aan het overlijden van twee Deense chauffeurs in de Tweede Wereldoorlog is door
eigenaar Frank van Berlo aan de gemeente geschonken. Mede op verzoek van de Stichting Apeldoornse Monumenten en met medewerking van de wijkraad hebben de collega's van Beheer en Onderhoud de bank nu een nieuwe plek gegeven langs de Kayersdijk met uitzicht op het beekwater. De bank is in de lijst van kleine monumenten opgenomen voor jaarlijks onderhoud. Wij hopen dat de nieuwe plek volop gebruikt gaat worden door voorbijkomende fietsers en buurtbewoners.

Apeldoorns industrieel erfgoed
tot en met 13 september nog te zien in gebouw 32 op Zwitsal Apeldoorn
De tentoonstelling onder de titel "Gemaakt in Apeldoorn" is gemaakt door de Vereniging Oud Apeldoorn als onderdeel van het programma "Gemaakt in Gelderland". De Stichting Erfgoedplatform werkt met een aantal leden, CODA en de gemeente Apeldoorn samen in dit erfgoedfestival deze zomer.
Open van 11.00 tot 16.00 uur elk weekend, maar in het laatste Open Monumentenweekend van 10.00 tot 17.00 uur. Maak het mee!

Wilhelminaring
23 augustus tot en met 25 oktober
CODA Museum en de Stichting Wilhelminaring presenteren in de bijzondere tentoonstelling Sluipweg, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen, werk uit het oeuvre van beeldhouwer Hans van Houwelingen. In 2013 won Hans van Houwelingen de Wilhelminaring voor zijn volledige oeuvre. Op 30 augustus zal de Wilhelminaring 2015 uitgereikt worden aan Auke de Vries.
 
Jeroen Taalman - Op zoek naar het zadelpunt
26 augustus - 27 september ACEC Apeldoorn
Jeroen Taalman (1970) is de eerste officiële Stadsfotograaf van Apeldoorn. Hij is benoemd voor een periode van twee jaar. De foto-expositie “Op zoek naar het zadelpunt” geeft een gevarieerd beeld van het werk van de fotograaf. Bij de opening op 29 augustus zal hij toelichten hoe hij zijn opdracht als Stadsfotograaf interpreteert en met welke thema’s hij de komende twee jaar aan het werk gaat.

Paardenkracht & Autopracht
27 tot en met 30 augustus Paleis Het Loo
Een unieke kans en voorlopig laatste mogelijkheid om de Gouden Koets van dichtbij te bekijken.

Opening seizoen Vereniging Oud Apeldoorn
zaterdag 29 augustus 14.00 uur scholengemeenschap De Heemgaard

Historisch Café
CODA-café vrijdag 4 september 17.00 - 19.00 uur.
Het programma staat helemaal in het teken van de Open Monumentendagen thema "Kunst en Ambacht".

Open Monumentendagen Apeldoorn
vrijdag 11 tot en met zondag 13 september
Op vrijdag bezoeken zo'n 850 basisschoolleerlingen een monumentale locatie. Op zaterdag en zondag mag u op pad. Er is een ruime keuze aan interessante locaties.
Komt u vooral naar de opening op zaterdag om 10.00 uur bij de Talensfabriek aan de Sophialaan.

Klik hier voor meer erfgoedactiviteiten de komende maanden.

Deze digitale nieuwsbrief zal regelmatig verschijnen met actuele nieuwtjes. Heeft u tips voor andere monumenteigenaren? Wilt u als monumenteigenaar een bijdrage leveren aan onze nieuwsbrief, uw restauratieverhaal vertellen? Heeft u een tip voor de gemeente? Laat het ons weten.
Onze volgende editie verschijnt eind augustus.

Uitgave
Gemeente Apeldoorn
 
Meer informatie
Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Team Ruimtelijke Vormgeving
Internet: www.apeldoorn.nl
E-mail: cultuurhistorie@apeldoorn.nl
Telefoon: 14 055
 
Fotografie
Gemeente Apeldoorn
CODA
Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn
Dorian Busser
Berry Meester
Marinus Zegers
Paleis Het Loo
Stichting Veteraan Autobussen
De Tullekensmolen

augustus 2015 - 2
Share
Tweet
Forward to Friend
Share
+1
Copyright © 2015 Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), All rights reserved.


Meld u aan voor de volgende edities van deze nieuwsbrief

Meld u af voor deze nieuwsbrief    Wijzig aanmeldgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp