Copy

Den postmoderna romanen 2.0

Lars Torstenson utgav under namnet Gustaf Torstens romanen (nåja) Anakolut 1986. Nu utges Anakolut 2.0 som är en utökad – maxad – nyutgåva med nya upplysningar, utökade musikhänvisningar som nu är kopplade till en spellista på Spotify, nya förord och efterord. Texten har också renoverats efter framfarten av tidens tand.

För några år sedan stötte litteraturvetaren van Ooijen på Anakolut och gjorde ett paper på den vid McGill University i Montreal. I sitt förord skriver han bland annat ”Ändå framstår Anakolut, så här 35 år efter sin första materialisering, som ett av 80-talets mest tidstypiska alster – mer postmodern än Stig Larssons Autisterna (1979) och Lars Gustafssons Bernard Foys tredje rockad (1986) tillsammans. Det vill säga: ytligare, öppnare, mer ironisk, mer parodisk, mer upplöst i fråga om genre, stil och medium, tydligare emanciperad i gestaltningens och de Stora Berättelsernas betryggande meningskrav, mer textuellt underminerande, med språket satt i friare spel. Kort sagt, mer ’charmigt osammanhängande’, för att tala med Horace Engdahl.”

Erik van Ooijen (numera vid Karlstads universitet) har skrivit bokens nya tredje förord. Romanen är med andra ord svårfångad, inte bara på grund av Torstens överflöd av stickspår och glada ovilja att skriva den traditionella romanen som vi fortfarande uppfattar den. Och Anakolut 2.0 underminerar ytterligare Anakolut som roman. Men innan läsaren kommit till bokens slut har hen översköljts med en berättelse – nej, många – frambringade med en sprudlande fantasi och formuleringsglädje. Man kanske inte blir klok på vad man just läst, men det är måhända inte så dumt.

För recensionsexemplar, kontakta Blue Publishing på: publishing@blue.se.

Lars Torstenson

Lars Torstenson arbetade som journalist på Sydsvenska Dagbladet och Upsala Nya Tidning innan han 1987 anställdes på dåvarande monopolet Vin&Sprit som varuredaktör med uppgift att prova och beskriva vin. Ett år senare förflyttades han till Frankrike och den nyinköpta vin- och kursgården Domaine Rabiega, där han blev kvar i 18 år.

Under tiden hann han göra sig ett namn i det konservativa vin-Frankrike. 1994 utsågs han av gourmet-magasinet GaultMillau till ”Vigneron de l’année” och hans viner från Domaine Rabiega (kallade Clos Dière) och arrendegården Château d’Esclans hann få över 300 medaljer mellan 1988 och 2005.

Lars Torstenson är fortfarande bosatt i Frankrike. Sedan 2006 är han vinmakarkonsult och hjälper andra vingårdar att producera och utveckla vin. Han är också en populär föreläsare, driver en blogg och skriver enstaka artiklar.

Vid sidan av framgångarna som vinmakare har Lars Torstenson skrivit ett flertal böcker sedan debuten 1986. Både skönlitterärt och fakta, utgivet både på svenska och danska.

I Sverige utsågs 2011 hans »Vinprovning – så upplever du vinets alla möjligheter«  av Måltidsakademien till ”Årets dryckesbok”, i Danmark belönades 2001  »Mama Lopez’ Catalanske Kogebog« med World Gourmand Cookbook Award (och Berlingske Tidende utsåg den till ”Årets udgivelse 2001”) och nu senast utnämnde Matbloggspriset bloggen www.vinifierat.se till Sveriges bästa dryckesblogg.

Lars Torstenson var sommarvärd  i Sveriges radio 1997.

FAKTA OM BOKEN

 

Anakolut 2.0
av Lars Torstenson

Utkommer: 31 oktober 2022
240 sidor
Format: Mjukband
ISBN: 978-91-89205-47-5
Distribution: Stjärndistribution AB

Kontakt Blue Publishing:
Micael Bäckström
Telefon: 073 979 47 80
E-post: micael@blue.se
Följ Blue Publishing på Facebook
Följ Blue Publishing på Twitter
Följ Blue Publishing på Instagram
Website
Copyright © 2022 Blue Publishing, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp