Copy
Facebook
LinkedIn
Website
 І. Новини от Българската фестивална асоциация

Българска фестивална асоциация с нов изпълнителен директор

От началото на месец юни в качеството на изпълнителен директор на БФА встъпва в длъжност Мария Русева - до скоро доброволец в асоциацията по проектите „Българо-норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България“ и „Календар на фестивалите – София“. От 2012 г. насам Мария трупа управленски и административен опит като председател на Управителния Съвет на сдружение «София – дух и култура» - обединение от независими професионални музикални състави, под чиято шапка има спечелени и успешно реализирани редица проекти към Столична община, Министерство на културата и Национален фонд «Култура». През 2015 г. Мария Русева основава Софийски фестивал за камерна музика Аджитато', чието второ издание с международно участие предстои през есента. Освен тези компетенции, Мария Русева активно развива и артистичната си кариера като пианист в дуо «Колаж» и диригент на камерен хор «София».

БФА отново с покана като партньор на ЕФФЕ

След успешното пилотно издание на Европа за фестивалите – фестивалите за Европа – проект на Европейската комисия, лансиран от Европейската фестивална асоциация (EFA), в което 26 български фестивала получиха отличието Европейски фестивал като знак за качество, Българската фестивална асоциация получи покана отново да бъде фестивален хъб за България през 2017 и 2019 г. Новото име на проекта е «Подготвителна акция». Първият етап на кандидатстване се предвижда през есента на 2016 г.

За актуална информация следете на: www.bfa.bg и на www.effe.eu.

 
II. Предстоящи фестивали

На 18-ти юни се открива 90-тото издание на ММФ “ВАРНЕНСКО ЛЯТО”

Над 100 дни ще продължи тазгодишното издание на първия в България музикален фестивал, Бароковият модул ще удължи туристическия и културен сезон в морската столица почти до края на септември. Общо 46 събития ще срещнат публиката с музика от класически и съвременни жанрове, създавана в диапазон от седем века като освен основната програма със симфонична и камерна музика, фестивалът подготвя специална по-разширена съпътстваща програма с международна лятна академия,музикална лаборатория, опера и балет на открито.На откриването на юбилейното издание ще присъства президентът на Европейската асоциация на фестивалите Дарко Брлек, който на 19 юни ще си партнира с варненските музиканти от квартет „Добри Христов” в Моцартова програма.

Традиционно фестивалът отделя специално внимание на българската музика с авторски концерт на композитора Милко Коларов по случай неговата 70-годишнина, в който ще призвучат творби от Панчо Владигеров, Васил Казанджиев, Михаил Пеков, Петко Стайнов и световната премиера на Парафраза-концертанте за пиано и оркестър от Милко Коларов.

Други премиери за България са Концерт за виола и струнни от Кийт Джарет, вокален цикъл „Песни по поеми на Шуон” от Джон Тавънър, Концерт за цигулка и оркестър от Филип Глас.

Тази година Международната лятна академия включва два майсторски класа - по цигулка с Минчо Минчев и по класическа китара с Георги Василев. В седмицата от 8 до 16 юли, концертният афиш предлага рецитали на именити артисти наред с тези на професорите с блестяща концертна кариера. По традиция, гостуващите артисти водят „открити уроци“, тази година те са три: с пианистката Пламена Мангова, органиста Андреас Якоб и виолиста Емил Кантор.

Подробно програмата може да видите на: http://www.varnasummerfest.org

 

10-то издание на Водна кула арт фест стартира на 16-ти юни

По време на десетото юбилейно издание на Водна кула арт фест ще видим над 80 съвременни артистични предложения - живопис, скулптура, видео и фото прожекции, инсталации, специфични за мястото си произведения и пърформанси, идващи от над 10 европейски държави, както и от Доминикана, Индия, Канада, САЩ и Япония а локациите, както винаги са разнообразни по функцията и типа си – A-cube gallery, Галерия Нюанс, Институт Сервантес, Гьоте институт, Сохо, Фабрика 126, Дом на киното, Център за култура и дебат Червената къща, до характерните за фестивалния облик - нетипични и изоставени публични пространства, като железопътните депа в квартал Подуяне, София и в град Перник.

Тази година Водна кула арт фест за първи път ще влезе в една напълно нова локация – парка в психиатрична клиника „Св. Иван Рилски“ в Курило. Основателят и инициатор на фестивала - художникът Ния Пушкарова – споделя, че това е съкровено желание и смело и вдъхновяващо за екипа решение. Сред артистичните прояви на тема „анти-стигма общество“, създадени специално за дома в Курило, са пърформансът „Вечеря в бяло“ – тайнствена изискана вечеря на открито в противовес с физическите условия на живот, приканяща ни към духовна изтънченост преди всичко; проект „Гора“ - пърформанс на японска техника, напътстваща връзката между пациенти и лечители и лечебна музика и поезия за възстановяване на вътрешния баланс – от България; работилница Agentur Schwimmer от Германия за местни фоторепортери към измислена информационна агенция с резултат - стена от документални снимки от гореща точка и други.

Специален акцент в останалата фестивална програма от останалите локации е участието на артисти от Япония, представящи се с разнообразни акции като пътуваща вагон-будка за създаване на приятелства; пърформанс молитвено четене, вдъхновен от именит японски писател; както и проект, вдъхновен от и осъществен чрез аромата на българската роза – провокация към местната публика.

Тази година за пръв път ще се проведат и отвореният базар за дизайнерски авторски продукти, комерсиалната изложба на произведения от артисти и художници, участвали във фестивалните издания досега, отличие за дебют на Водна кула арт фест, както и възможността незрящи хора да учасатват във фестивала.

Актуална информация наwww.watertowearartfest.com

 

МСФАТ Звезден прах от 27-ми юни до 3-ти юли в Кнежа

Международен северен фестивал на аматьорските театри „Звезден прах“ предлага на своята публика богата и разнообразна програма. Фестивалът се открива на 27-ми юни с карнавално шествие и специана церемония с участието на Дамян Минков, Чавдар Вълков, Атом театър, МС слънце, Дани лазер шоу и танцов ансамбъл Орнати – Грузия. Заедно с представленията на български театрални трупи, включващи и детски и студенстки състави, специален акцент са чуждестранните гости, сред които „Мултимедиен спектакъл“ на Арте-Урбина Колектив (Франция), „Smeh i suze¨ на групата „Първи кораци“ (Сърбия), танцов ансамбъл Орнати (Грузия). Творческата атмосфера ще допълнят театрални работилници, съпътстващи изложби с живопис, музикална програма с участието на Милица Гладнишка и Мишо Йосифов Квартет.

МСФАТ Звезден прах се организира от Народно читалище „Борба 1896“, с изключителното съдействие на Министерство на културата, Българска асоциация на аматьорските театри (БААТ), обществен фонд Читалища – Плевен, фондация Артист и Граждански институт и финансовата подкрепа на фондация Америка за България.

 

III. Семинари, курсове, възможности за финансиране

 
Фестивалите в ХХI век: за кого са те, как ги правим, как ги финансираме

От 13-ти до 18-ти юни за поредна година в Сибиу (Румъния) се организира интензивно тридневно ателие за млади фестивални мениджъри, студенти по изкуствата и културния мениджмънт. Модератор на програмата е Нелсон Фернандез, директор на НФА – международни изкуства и култура (Великобритания), а сред участниците в панелите ще бъдат УЕсли Енок - директор на фестивала в Сидни (Австралия), Тиса Хо, директор на Фестивал на изкуствата в Хон Конг (Китай), Йозеф Кардош, програме директор на Фестивала в Сиджет (Унгария), И-Уей Кенг – артистичен директор на Фестивал на изкуствата в Тайпей (Тайван), Екатерине Мазмишвили, директор на Международния театрален фестивал в Тбилиси (Грузия).

Ежедневно в ателието могат да се включат до 20 участника и да добият знания и умения по поставените теми.

Източник: http://www.sibiuartsmarket.ro/en/festivalurile-in-secolul-21/


 

Остават броени дни за кандидатстване по програмите Мобилност II, Публики и Нематериално културно наследство на Национален фонд Култура

Програма Мобилност II подкрепа участия в международни, национални и локални културни форуми като финансира международни и вътрешни индивидуални (модул I) и колективни (модул II) пътувания. Програмата обхваща събития, които ще се състоят от началото на месец август 2016 година до края на месец октомври 2016 г. Включително. Допустими кандидати са български физически и юридически лица с дейност в областта на културата (вкл. държавни, общински, неправителствени, частни), както и български юридически лица с дейност в областта на културата  (вкл.  държавни, общински, неправителствени, частни), представляващи чуждестранни физически лица – културни оператори, поканени за участие в културни събития в България. Общ бюджет по програмата – 60 000 лв.

Краен срок за подаване на документи:15:00 ч. на 15.06.2016 г.

Повече на: http://ncf.bg/?page_id=69


Цели и приоритети по програма Публики са: изучаване на публиките (набиране и анализ на количествени и качествени данни за актуалните и потенциални публики на продукцията на кандидата, разработването на маркетингови стратегии и др.); устойчиво развитие на публики (трайно развитие на вкусове, предпочитания и нагласи към потребление на изкуство и култура чрез образователни програми, програми за работа с деца и младежи, развитие на инструменти за стимулиране на потреблението, проекти за активно въвличане и участие на публиките в творческия процес, насърчаване разпространението на иновативни културни продукти и др.).; изследване и определяне на настоящите и потенциалните публики на културните организации; разработване на иновативни механизми за привличане на нови аудитории; разработване на политики за работа с младежка публика; развиване на активна комуникация с публиките и приобщаването им към дейността на културните институти; ефективно популяризиране на културните продукти; разработване на методи и механизми за мониторинг върху публиките, чрез които да се отчитат тенденции и изменения на аудиторията във времето; разширяване на обхвата на хората, участващи в културни събития.

Програмата е насочена към български юридически лица с дейност в областта на културата (вкл. държавни, общински, неправителствени, частни) като проектните дейности следва да започнат не по-рано от датата на подписване на договора (началото на месец юли 2016 г.) и да бъдат приключени и отчетени до 30 юли 2017 г. Максималната искана подкрепа за един проект е 4000 лв, а крайният срок за кандидатстване е15:00 ч. на 16.06.2016 г.

Повече на : http://ncf.bg/?page_id=60

 

Програма Нематериално културно наследство е свързана с прилагането в България на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство (НКН): подкрепа, проучване, документиране и осигуряване на видимостта на НКН. Цели на програмата са Насърчаване на общностното, групово или индивидуално участие в процеса на създаване, съхранение, предаване и приобщаване на младежта и широката публика към ценностите на НКН като обект за осигуряване на обществена видимост, творческо въздействие и знание; създаване на равни възможности за пряк и интерактивен достъп до живите свидетелства на НКН чрез проучване, документиране и разработване на мерки за формиране и прилагане на устойчиви модели за представяне, разбиране, интерпретиране, предаване и надграждане; практическо прилагане на /чл. 13.г. (ii), чл. 14 (а). (i) и /чл.15/ на Конвенция на ЮНЕСКО за опазване на НКН.

Допустими кандидати по п рограмата са български юридически лица с дейност в областта на културата (вкл. държавни, общински, неправителствени, частни) и български юридически лица, членове на Националната селска мрежа, които към датата на подаване документите могат да докажат поне 3 години назад своето съществуване като правни субекти с опит и осъществени дейности в сферата на културата. Максималният размер на исканата подкрепа е 4000 лв, а краен срок за подаване на документи:  15:00 ч. на 16.06.2016 г.

Повече на: http://ncf.bg/?page_id=257

 
Бюлетинът на Българската фестивална асоциация се издава веднъж месечно, в началото на месеца и се изпраща до членовете, колегите и приятелите на БФА.
Бюлетинът се подготвя от Мария Русева.

Ако желаете да се абонирате или да се отпишете, моля пишете ни на адрес: 
office@bfa.bg  Повече информация за Българската фестивална асоциация може да откриете на нашия сайт или като се свържете с Мария Русева - изпълнителен директор на БФА на GSM: + 359 888 359 679


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Сдружение "Българска фестивална асоциация" · улица „Панайот Волов“ 3, София, България · София 1504 · Bulgaria

Email Marketing Powered by MailChimp