Copy
Facebook
LinkedIn
Website
 І. Новини от Българската фестивална асоциация

Нови членове на Българската фестивална асоциация
 

Семейството на Българската фестивална асоциация се увеличи с трима нови члена. Община Велико Търново се включи като организатор на различни фестивали, сред които летния оперен фестивал Сцена на вековете, чиито оперни и балетни спектакли събират средно над 10 000 зрители на година – гости и туристи от цяла Европа, Обединените арабски емирства, Пакистан, Египет, Мексико, САЩ, Аржентина, Китай, Корея, Япония, Австралия. Първите стъпки на фестивала са през 1985 г., когато по повод националното честване на 800-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър срещу византийската власт и създаването на Второто българско царство, режисьорът Пламен Карталов експериментално поставя на хълма «Царевец» операта «Ивайло» от М. Големинов, в изпълнение на състав от Софийската опера и балет. След 21-годишно прекъсване, фестивалът е възобновен през 2008 година, а от 2010 г. се оформя като фестивал на историческите възтановки. 
Фестивалът «Сцена на вековете» вече е утвърден като «запазена марка» на град Велико Търново в културния календар на страната. 


Като организатор на международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова" бе приета за членство и Община Плевен. Тазгодишното издание ще бъде 30-то поред, след като през февруари бе приет нов статут на фестивала, чиято редакция е синхронизирана със съвременните изисквания за провеждане на международни фестивали. Той вече ще се провежда на всеки две години през месец октомври, в рамките на не по-малко от пет концертни вечери като ще се организира и финансира от Община Плевен. Членове на организационния комитет, назначени със заповед на кмета на общината са изтъкнати музикални творци и видни общественици, които участват на доброволен принцип. Оригинална е концепцията на форума: фестивалът няма състезателен характер и в него право на участие имат само лауреати и носители на награди от престижни международни и национални музикални конкурси в областта на класическата музика, предхождащи 3 години поредното му издание. През 2016 г. Лауреатските дни ще се проведат между 4-ти и 12-ти октомври.

Към Българската фестивална асоциация се присъедини и Бългериан Лайв Мюзик ЕООД - организатори на рок и метъл фестивала Каварна Рок Фест, който всяко лято от 2006 година насам в края на юни и началото на юли превръща Каварна в столица на летните рок концерти и събира хиляди фенове на стадиона. До 2010 г. е известен под името Калиакра Рок Фест. В тазгодишното 11-то издание феновете ще видят банди и музиканти, които правят дебют на българска сцена именно в Каварна. Сред тях са тунизийците Мийрат и шведските дет метъл машини Соилуърк. За първи път, откакто Каварна излезе на световната музикална карта, са обособени две зони за къмпинг, които могат да се ползват от феновете безплатно. Не са забравени и почитателите на футбола, които ще могат да гледат четвъртфиналите от Евро 2016 на специални екрани.


II. Предстоящи фестивали

Трето издание на Музикален фестивал „Джаз в Бургас“ 2016г.

От 8-ми до 10-ти юли и на 3-ти и 4-ти август стилна музика и джазмени на световно ниво ще допринесат за доброто настроение - това обещава фестивала „Джаз в Бургас“. Наред с основната програма обединяваща най-вече американски и български изпълнители, всички джаз вечери ще приключват с джемсешън на брега на морето.

В първия фестивален ден на откритата сцена на експо център „Флора“ се качва американския топ джазмен Крейг Бейли: един от най-ангажираните джаз музиканти в Ню Йорк, водещ алт саксофонист и флейтист в Ray Charles Orchestra.

Акцент в програмата ще бъде и включването на италиано-българския проект “Аквафоника”, съчетаващ по уникален начин елементи от класическата музика и джаза. Федерика Коланджело завършва класическо пиано в Royal School of Music в Лондон, след което изучава джаз в консерваториите в Утрехт и Амстердам. Именно в Холандия среща българския контрабасист Михаил Иванов а в състава участват още Александър Логозаров- китара и Борислав Петров- ударни.

В „Джаз Бургас“ тази година се включват и уникални български музиканти като Събин Тодоров, Димитър Льолев, Димитър Льолев, Христо Йоцов, Венци Благоев, Димитър Бодуров. Своето първо участие в бургаския фестивал ще регистрира и Милица Гладнишка с провокативното "Дивото зове" – проект обединяващ Васил Спасов- пиано, Борис Таслев- контрабас и Атанас Попов- ударни.

Фестивалът се финализира от завладяващата Хилда Казасян заедно с Мишо Йосифов- тромпет, Живко Петров. Пиано, Димитър Карамфилов- бас, Христо Йоцов- ударни.

 

София Филм Фест гостува в Плевен

Мисия на София Филм Фест от години е да пътува из страната и да представя най-доброто кино от изминалата година. Тазгодишното издание на фестивала в Плевен ще се проведе от 8 до 14 юли с по две вечерни прожекции от 19 и 21 часа в Кино Арена, Централ Мол Плевен.

Събитието се реализира благодарение на възможностите за финансиране на културни проекти от страна на Об'ина Плевен, сътрудничеството между Арт Фест/София Филм Фест  и веригата киносалони Арена, с подкрепата на Национален Филмов Център и организацията на веригата киносалони Europa Cinemas.

Сред заглавията са забележителни български филми и международни продукции. Специални гости на фестивала ще бъдат част от екипите на родните кинотворби.

Откриването предстои на 8 юли (петък) от 19.00 часа с българския филм, който откри 20-ия СФФ – най-новата творба на режисьорката Иглика Трифонова "Прокурорът, защитникът, бащата и неговия син". Лично Иглика Трифонова ще представи своя филм и ще разговаря с публиката. 

 

Фестивал на пясъчните скулптури в Бургас

През 2016 година предстои деветото поредно издание на фестивала на пясъчните скулптури, с тема „Кино герои”. Посетителите ще могат да видят композиции на популярни филмови персонажи. Фестивалът ще бъде изграден от над 5500 тона пясък и ще се разгърне на цялото пространство между тенис кортовете и конната база. Двадесет творци ще изваят от пясък любимите филмови герои на малки и големи. Наред с традиционно силното българско участие, своя талант в новото издание ще покажат скулптори от Португалия, Русия, Чехия, Франция, Австралия, Украйна, Турция и Германия.

За осемте си издания „Фестивал на пясъчните скулптури” се превърна в една от визитните картички на Бургас, любима на бургазлии и гости на града. С всяка изминала година посещаемостта на фестивала нараства, като до този момент е бил посетен от над 600 хиляди души.

Деца до 7 години и хората с увреждания ще могат да разглеждат пясъчните фигури при вход свободен. Фестивалът ще е отворен за посещение от началото на месец юли до края на месец септември, всеки ден с работно време от 09:00 до 22:00 часа. Мястото е добре познато - парк "Езеро", до Конна база.
 

III. Семинари, курсове, възможности за финансиране

Удължава се срока за записване във Фестивалната Академия на Европейската Фестивална Асоциация (ЕФА)  

До 16-ти септември е отворено записването за новата форма на Фестиваллната Академия на ЕФА през 2017 г. - Обучение за фестивален мениджмънт, фокусирано върху спецификата, дейността и отговорностите на фестивалния артистичен директор с акцент върху практическата страна на работата и комуникацията с артисти. Предвидени са три модула, за които се кандидатства едновременно и които след одобрение могат да бъдат посетени и по отделно.  Участниците ще имат възможността да срещнат и обменят опит с утвърдени мениджъри и артисти, включително сценографи, светлинни дизайнери, диригенти, хормайстори. Програмата ще представи подробно всички фази от процеса на фестивалната организация, които в повечето случаи продължават повече от година или дори няколко години. Програмата е гъвкава и участниците в първия модул имат възможност да се включат както в модул 2 и 3, така или в по-нататъшни инциативи в следващите издания на Академията. Допустимите участници за млади мениджъри до 25 години. Възможностите за развитие се увеличават, благодарение на вклюването на избраните участници в международна мрежа Alumni Network, която след проведените вече 10 обучения наброява 400 члена от 66 страни. Датите на Модул 1 са 18 - 21 януари 2017, а локацията -  deSingel International Arts Campus, Antwerp, Belgium

 

 
Бюлетинът на Българската фестивална асоциация се издава веднъж месечно, в началото на месеца и се изпраща до членовете, колегите и приятелите на БФА.
Бюлетинът се подготвя от Мария Русева.

Ако желаете да се абонирате или да се отпишете, моля пишете ни на адрес: 
office@bfa.bg  Повече информация за Българската фестивална асоциация може да откриете на нашия сайт или като се свържете с Мария Русева - изпълнителен директор на БФА на GSM: + 359 888 359 679


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Сдружение "Българска фестивална асоциация" · улица „Панайот Волов“ 3, София, България · София 1504 · Bulgaria

Email Marketing Powered by MailChimp