Copy
Facebook
LinkedIn
Website
 І. За значението на фестивалите

Ново изследване относно значението и въздействието на фестивалите

Последното изследване (26-ти юли 2016) от независим източник, обхващащо 29 000 човека потвърждава огромния принос на фестивалите в Единбург за качеството на живот, международната репутация и икономическия растеж на Единбург и Шотландия. Проучването показва, че Единбургските фестивали продължават да бъдат водещата шотландска запазена марка в световен мащаб и благодарение на изклюеителните културни програми си осигуряват значителна посещаемост.

Ключовите изводи от изследването показват, че Единбургските фестивали:
  • интригуват публика от над 4.5 милиона човека, което ги поставя заедно със световната първенство по футбол на второ място по популярност в света след Олимписките игри;
    служат като икономически генератори с импакт 280 млн паунда в Единбург и 313 млн паунда в Шотландия, което представлява съответно 19% и 24 % растеж в сравнение с 2010 година (годината на предходното подобно изследване) като основни бенефициенти са бизмеса и туристическия сектор;
  • служат като туристически портал - с повече нощувки на публиката от където и да е другаде в Шотландия;
  • позиционира областта на града като водеща международна дестинация като 94% от запитаните отговарят, че фестивалите са част от онова, което прави Единбург специален;
  • Представят уникалнен културен опит като 92% от запитаните твърдят, че фестивалите са „must see“ събития и че им дават шанс да видят неща, които иначе няма да видят;
  • фестивалите играят огромна роля за развитието на публиката през цялата година – 68% от запитаните смятат, че присъединявайки се към фестивал получават повече, отколкото към друго културно събитие;
  • създават чуство на гражданска гордост – 89% от локалните посетители на фестивали се съгласяват, че фестивалите подсилват чувтвото им на гордост от града Единбург.
Представяйки резултатите от проучването Ричард Нейлър, директор на BOP consulting казва: „Мащабът на проучването относно въздействието на Единбургските фестивали го прави едно от най-забележителните стратистически изследвания в културната сфера и резултатите продължават да показват, че влиянието на Единбургските фестивали е съизмеримо с техния статут на водещ фестивален град в световен мащаб".

Пълните материали от изследването могат да бъдат прочетени на:http://www.edinburghfestivalcity.com/about/documents/156-research-reports 

2016-а е успешна за българския туризъм, като и през следващата година се очаква ръст на туристите

Това прогнозира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценка в туризма. По думите му се очакват повече гости от Русия и Германия, над 60% ще са посетителите от Полша и Унгария. 7 милиона и 800 хиляди ще бъдат обслужените туристи тази година, каза още Драганов. Той подчерта и на какво трябва да наблегне родният бранш в бъдеще.
„Можем да степенуваме като наблегнем на туристическите атракции публична собственост, тоест културни и природни забележителности, нематериалното културно наследство, живата култура, включително съвременните изкуства. Очакванията за 2017-а са позитивни, няколко години напред ще имаме доста голяма отговорност по отношение на обслужването на туристите. България - със ситуацията, в която се намира и със сигурността, която предлага на туристите си, ще продължи да бъде много търсена дестинация”, коментира председателят на Института за анализи и оценка в туризма.
Румен Драганов отбеляза, че движението на българите в страната също се увеличава и тази година се очаква ръст от 5 милиона и 600 хиляди родни туристи. По думите му е необходимо високо качество на туристическия продукт, за което ще спомогне създаденият Регистър на фестивалите. Българите са по-мобилни, легловата база е добра, поклонническият и други видове туризъм продължават да се развиват успешно, каза още Драганов.

Източник: Агенция "Фокус"


II. Предстоящи фестивали

Arbanassi summer music 2016 ще се проведе от 7-ми до 13-ти август

Тазгодишното издание на фестивала Arbanassi summer music се превръща в платформа на унгарската класическа музика за камерни ансамбли. Бела Барток, Дьорд Лигети, Ендре Шервански, Ерно Донхани, Ференц Фаркаш са част от комозиторите, които ще могат да бъдат чути в рамките на петте концерта в прекрасната акустична среда на църквата „Свети Архангели Михаил и Гавриил“ в Арбанаси. Гост-изпълнител на откриването ще бъде Ангелина Абаджиева (соло цигулка), която ще включи в програмата си и бълграските композитори Петър Христосков и Марин Големинов. Датите са 7-ми, 8-ми, 10-ти, 12-ти и 13-ти август, а началният час за всички събития е 19.30.
Фестивалът се провежда за седми пореден път и е резултат от творческата колаборация на музикантите от ансамбъла за камерна музика Arbanassi Chamber Ensemble (5-ма струнни и 5-ма духови музиканта). Arbanassi summer music се организира от Община Велико Търново под патронажа на председателя Валтер Ван Потелберге, белгийския посланник в България Аник Ван Калстер, българския посланик в Белгия Веселин Вълканов, културното аташе на град Велико Търново Нелина Църова. През 2015 година фестивалът беше отличен с лейбъла на ЕФФЕ (Европа за фестивалите – фестивалите за Европа) Европейски фестивал. 


Два български филма в надпревара за ЗЛАТНИЯ ЛЕОПАРД на Локарно


След като беше обявена официалната селекция на Международния конкурс на 69-ия филмов фестивал в ЛОКАРНО, стана ясно, че сред състезаващите се 17 заглавия, три от творбите са проекти, представяни на СОФИЯ МИЙТИНГС – това са дебютният филм на Ралица ПЕТРОВА „БЕЗБОГ", най-новата творба на Кристина ГРОЗЕВА и Петър ВЪЛЧАНОВ „СЛАВА", както и най-новия филм на Раду ЖУДЕ „Scarred Hearts". В международния конкурс за късометражни творби участва филм, който е копродукция между Португалия и България – „Septembro" на Леонор Ноиво.


„Белгийският крал" потегля към ВЕНЕЦИЯ!  
 

Копродукцията на Белгия, Холандия и България, с участието на Нина Николина и Валентин Ганев, е в конкурсната програма „Хоризонти" на най-стария фестивал в света.„Белгийският крал", четвъртият филм на режисьорите и сценаристите Петер Бросенс и Джесика Удуърт, който бе заснет миналата година в България, ще има своята световна премиера на 73-ото издание на Международния филмов фестивал във ВЕНЕЦИЯ (31 август-10 септември). Филмът, копродукция на Белгия, Холандия и България, е поканен в основната програма на фестивала – конкурса „Хоризонти".

III. Отворени програми

Отворена покана за филми

14-тия международен филмов фестивал Tofifest в Торун (Полша) приема предложения за наградата „Златен ангел“, която може да бъде спечелена в два различни международни конкурса, част от фестивалната програма: ON AIR (за пълнометражни дебютни и вторични филми) и SHORTCUT (за късометражно кино). Златният ангел е съпроводен от парични награди. Tofifest ще се проведе от 15-ти до 23-ти октомври 2016. Фестивалът е известен като „бунтарския фестивал“ и е едно от най-важните филмови събития в Полша. Всяка година във форума се представят над 150 филма в различни категории, както и съпътстваща програма от изложби, концерти, постановки. За 13-те години история на Tofifest сред победителите са Джералдин Юаплин, Джим Шеридан, Юри Менцел, Улрих Зайдл и др.


Краен срок за кандидатстване е 15-ти август 2016. Пълната информация и условия могат да се намерят наhttp://www.tofifest.pl/submit/en/. Допълнителни въпроси могат да се зададат на: http://competition@tofifest.pl

 

 
Бюлетинът на Българската фестивална асоциация се издава веднъж месечно, в началото на месеца и се изпраща до членовете, колегите и приятелите на БФА.
Бюлетинът се подготвя от Мария Русева.

Ако желаете да се абонирате или да се отпишете, моля пишете ни на адрес: 
office@bfa.bg  Повече информация за Българската фестивална асоциация може да откриете на нашия сайт или като се свържете с Мария Русева - изпълнителен директор на БФА на GSM: + 359 888 359 679


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Сдружение "Българска фестивална асоциация" · улица „Панайот Волов“ 3, София, България · София 1504 · Bulgaria

Email Marketing Powered by MailChimp