Copy
Българска фестивална асоциация (БФА) е  гражданска организация, която се стреми да развива качествено и количествено потребителите на изкуство и култура в различни възрастови групи. БФА има за  цел създаването и поддържането на благоприятна среда за развитие на фестивалите в България, като водещи приоритети са прозрачна и коректна културна политика, създаването на културни образователни продукти, работата за ефективни практики за маркетинг и реклама на изкуството, изграждането на механизми за мониторинг и оценка на културните събития и други. 

Ние от БФА се борим за децентрализация на културните процеси, за развитие на участието и потреблението на културни продукти, защото ние вярваме, че културата не е лукс, а е мощен инструмент за социална промяна, за даване на глас на безгласните, включително на изолирани групи, за формулиране на общностни цели и идеали, за стимулиране на младите хора и т.н.

Facebook
Facebook
LinkedIn
LinkedIn
І. Новини от Българската фестивална асоциация
 
ІІ. Фестивални новини от България и света
 
ІІІ. Информация за местните, национални и европейски културни политики
 
ІV. Предстоящи фестивали
 
V. Представяне на членовете на Българската фестивална асоциация
 
VI. Семинари, курсове, възможности за финансиране

І. Новини от Българската фестивална асоциация


 Обществен съвет към Министерство на културата
 
На 01.08 се състоя първото заседание на Обществения съвет към министъра на културата . На срещата присъстваха председателя на УС на БФА – Васил Димитров и изпълнителния директор на Асоциацията – Юрий Вълковски, които взеха активно участие с конкретни предложения за дейността на съвета. От БФА предложиха срещи на съвета да се провеждат всеки месец, като преди всяко заседание да има подготовка за активен диалог, така че да може широко да бъдат обсъдени въпроси като бюджета за култура за 2014 г., средствата за подкрепа на проекти, критериите за фестивалите и други.
Повече информация за заседанието, можете да намерите на сайта на Министерство на културата.
Ако искате да видите пълния състав на членовете на съвета, можете да го направите тук.
 
БФА и Столична община
 
На 24 юли в Столична община се проведе среща на Обществено – експертния съвет към общината. Трима представители на БФА взеха активно участие в срещата с конкретни предложения за промяна на Културния календар на Столична община. Предложенията бяха одобрени принципно, като предстои допълнително да бъдат доразработени и обсъдени в този съвет и в СОС през месец септември. Съвместната работа продължава, като ние ще ви държим в течение.
 
Съвместен проект на БФА с Норвежка фестивална асоциация
 
Проектът на БФА и Норвежката фестивална асоциация премина на втори етап от оценяване по програма за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014г. по Тематичен приоритет: „Насърчаване на демократичните ценности, включително защита на правата на човека“. Проектът с име „Българо-норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България“ бе оценен на 6 място от общо 19 проекта, подадени в този тематичен приоритет, с 29 от максимално 35 точково оценяване. БФА ще доразработи проекта до 16 септември, когато е крайният срок за подаване на пълните проектни предложения. Повече за програмата, можете да намерите тук.

БФА в „Денят започва с култура“
 
На 22 юли в студиото на предаването на БНТ „Денят започва с култура“ бяха поканени двама от членовете на БФА. В началото на предаването  Петър Петров – член на УС на БФА и организатор на фестивала Sofia Rocks, представи  четвъртото издание на фестивала си, който се състоя на 26 юли, като хедлайнер бяха емблематичните Rammstein. Г-н Петров каза, че групата са „фенове на България“ и с удоволствие се завръщат в страната ни, за да направят поредното незабравимо шоу. По-късно в предаването беше проведен разговор за Културата в числа с изпълнителния директор на БФА Юрий Вълковски и Диана Андреева от Обсерваторията по икономика на културата. Бяха обсъдени тенденции в потреблението на културата и тяхното статистическо отразяване, новият закон за културното наследство,връзката между културата и туризма и др. Цялото предаване можете да гледате тук.
 
Интервю на БФА в Дарик радио

„Фестивалите дават възможност за международен културен обмен, двустранно,но също така са и поле, на което може да се експериментира“ - това каза Юрий Вълковски – изпълнителен директор на БФА, на 14 юли в интервю на предаването „В часа на синята мъгла“ по Дарик радио. Г-н Вълковски постави акцент върху чуждестранното участие в българските фестивали и въобще колаборацията между страните и споделянето на българската култура в чужбина. Цялото интервю, можете да намерите тук.

Европейските средства за култура - интервю на Юрий Вълковски в Христо Ботев

На тема "Как могат да бъдат използвани структурните фондове на Европейския съюз за развитие на културата" разговаряха Гергина Дворецка и Юрий Вълковски, изпълнителен директор на Българска фестивална асоциация, във връзка с публичното обсъждане на Споразумението за партньорство на България за управление на европейските средства през периода 2014 - 2020 г. За съжаление, думата  "фестивали" не фигурира в това споразумение, а думата "култура" се споменава по-рядко от израза "аквакултура". БФА обмисля подготовка на специално становище за включването на културата в Споразумението. Цялото интервю, можете да намерите тук.

Подготовката по конференцията на БФА продължава
 
На 31юли в град Пловдив се състоя среща на представители на БФА и Фондация „Отворени изкуства“ със зам.кмета по “Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики”в община Пловдив – г-н Стефан Стоянов и Йохан Девлетян – директор на Отдел „Култура“ към общината. Бяха обсъдени конкретни стъпки по подготовката на годишната международна конференция на БФА, която ще се състои на 25 и 26 октомври.  Общината потвърди своята подкрепата, а също така бяха уточнени залите и различни технически и логистични въпроси.

Катрин Девентър и Фружина Зсеп в България
 
На 12 септември БФА ще организира среща с Фружина Зсеп – програмен директор на фестивала Зигет, която ще разкаже за процеса на организация на фестивала и ще проведе дискусия с българските фестивални мениджъри. В същото време, в София ще бъде и Картин Девентър– генерален секретар на Европейската фестивална асоциация, с която БФА ще проведе срещи с Министерство на културата, Парламентарната комисията по културата и медиите, както и Националното сдружение на общините в България. Отделно, г-ца Девентър ще проведе среща с членовете на БФА, за да обсъдят развитието на фестивалите в Европа. Посещението на Фружина Зсеп и Катрин Девентър е по повод конференцията на европейската инициатива „Душа за Европа“, която ще се състои на 13 септември в зала 8 на НДК. Очаквайте повече подробности в следващия брой на бюлетина.

ІІ. Фестивални новини от България и света

 
Фестивалът „В двореца“ в колаборация с МК и СУ
 
Министър Стоянович връчи престижното отличие „Сребърна принцеса” на директора на Държавния културен институт „Културен център – Двореца” в Балчик Жени Михайлова, а тя обеща да го предаде на екипа на отличения румънски филм „Самота“. Това се случи на официалната церемония по връчване на наградите на 11-ия Международен фестивал за късометражно кино „In the Palace” в Балчик. Тогава Стоянович обясни, че Министерството на културата ще предостави на ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски” предложението си за споразумение за съвместна работа на екипите на Държавния културен институт „Културен център - Двореца” – Балчик, и Университетската ботаническа градина. Цел е подобряване на комуникацията и съвместната дейност между институциите. Повече можете да намерите тук.
 
Музикалните фестивали поскъпват
 
Възрастта на посетителите на музикални фестивали расте, това гласи статия в електронното издание на вестник Дневник. Цените на билетите се покачват, а изпълнителите са на възраст над 40 години. Явно организаторите на музикалните фестивали превръщат големите шумни събития в бизнес начинания. “Тогавашните сбирки на 19-20-годишни хипита в днешно време са се превърнали в огромни бизнес събития със средна възраст на посетителите над 36 години”. Това излиза от проучване на MSN сред 2000 анкетирани, според което нужни са над 420 пауна, за да бъдеш част от музикалното събитие. Повече можете да прочетете тук.
 
„Фестивално лято“ – статия във в. Капитал Light
 
Все по-трудно е на музикантите да се издържат от продажба на дискове, но затова пък по-лесен става достъпът на публиката до изпълненията им на живо. Музикалните фестивали заливат Европа и предоставят възможността за среща с групи като Editors, Blur, Arctic Monkeys, Hurts, Everything Everything  и други. Статията предлага селекцията от най-интересните летни фестивали в Европа , които можете да посетите в рамките на 2013г.
 
Информационна среща в рамките на Spirit of Burgas
 
Тази година в морския град Бургас се състоя информационна среща на европейската инициатива „Младежта в действие“. Благодарение на събитието, посетителите получиха информация за възможности за продължаване на обучението, за стажове, за търсене на работа в рамките на ЕС. Срещата, осъществена благодарение на активната колаборацията на Представителството на Европейската комисия в България и фестивала Spirit of Burgas, е добър пример за работа на фестивалния сектор с европейските институции.  Срещата се състоя с  участието на Център за развитие на човешките ресурси. Повече за събитието, можете да намерите тук.
 

ІІІ. Информация за местните, национални и европейски културни политики

 
Интервю с министър Стоянович
 
Министърът на културата д-р Петър Стоянович заяви, че не ДПС и БСП контролират културната политика на България в момента „оставен съм да покажа, че управлението на българската култура и изкуство може да се върне отново в правилни релси и да заработи в полза на хората, на творческите съюзи, гилдиите, организациите и членовете им, на неправителствените организации“, каза министърът. За подготовката на т.нар. български Лувър Стоянович каза „приличат на крива магистрала на грандоманската безотговорност“.Още за заплатите на артистите, ОП“ Регионално развитие“, бюджета за кино и други, можете да намерите тук.

Програма „Creative Europe“, обяснена в 5 стъпки
 
След края на програма „Култура 2007-2013“ дойде ред на новата програма за финансиране на креативните индустрии и културния сектор „Креативна Европа“/Creative Europe/. Защо е нужна нова програма за финансиране на културата, какви са основните разлики между настоящата и предишната програми, кои са бенефициентите на „Креативна Европа“, има ли промени в начина на кандидатстване и какви са новите критерии на селекцията, можете да разберете, като прочетете следната статия.
 
Публично обсъждане на Споразумението за партньорство на Република България 2014-2020
 
Публикуван бе работен вариант на документа, определящ стратегията на държавата-членка и нейните приоритети за изпълнение на Кохезионната политика на ЕС, Общата селскостопанска политика и Общата политика в областта на рибарството. Споразумението за партньорство е отворено за публично обсъждане и всеки желаещ може да се включи с мнения и препоръки на този адрес: programming@government.bg в срок до 07 август 2013 г. Повече за документа, можете да намерите тук.
 
Тематичен канал за култура
 
В статия на в. Капитал по повод втория мандат на Вяра Анкова като генерален директор на БНТ, Анкова беше заявена „нуждата от предефиниране на функциите на обществените медии“. Приоритет на телевизията в настоящия мандат ще бъде „развитието на БНТ 2 като информационна телевизия, както и създаването на тематичен канал за култура“. Цялата статия можете да намерите тук.
 
Протокол от първото заседание на Комисията по културата и медиите
 
На 3 юли се проведе първата среща на Комисията по културата и медиите, в нейния нов състав. Заседанието бе със следния дневен ред: 1. Обсъждане на Вътрешни правила за организация та и дейността на Комисията по културата и медиите; и 2. Среща с Министъра на културата и политическия екип към Министерството. На заседанието присъстваха и представители на гражданския сектор, към които бе отправено и едно допълнение от правилника на Комисията, а именно чл.7,ал.3, според която „Участващите в тези заседания представители на регулаторни органи, неправителствени организации и медии имат право да задават към министъра па културата по един въпрос в рамките на една минута и съответно той да отговаря в рамките на две минути.” Целият протокол можете да видите тук.
 
Нови законопроекти
 
Статия  в  информационния сайт Mediapool гласи„В законодателната програма на правителството са включени 86 проекта до края на годината. От тях 12 са изцяло нови закони. Осем са ратификации на международни споразумения, меморандуми и договори, а останалите са за изменение и допълнение на съществуващи закони, съобщи правителствената информационна служба“. Законопроектите ще обхващат няколко сфери, включително обществените поръчки, хуманна медицина, образование, акцизи и други.

ІV. Предстоящи фестивали

 
Solar Summer Festival
 
В продължение на пет уикенда от 26 юли ще се проведе най-големия фестивал в България за електронна музика. Тази година сред изпълнителите на Какао бийч ще са Mark Knight, Robert Dietz, Enzo Siragusa, The Junkies, Fedde le Grand и други. Повече за събитието, можете да намерите тук.
 
Видеохолика
 
От 01 август във Варна започва шестото издание на Международния видео арт фестивал „Видеохолика“. Тази година темата е „НЕ НА ФОКУС“, като фестивалът „пледира против зациклящия мейнстрийм „всичко да бъде на фокус“ и против луксозното рекламно изображение, което е дигитално подобрено и изчистено от „грешки“. Повече за фестивала и неговата програма, можете да намерите тук.
 
Празници на изкуствата "Аполония"
 
От 30ти август до 7ми септември в Созопол ще се проведе тазгодишното издание на фестивалът обединяващ художници , музиканти, артисти, архитекти, певци и поети. От 1984 до сега събитията събират истинска плеада от хора и произведения на изкуството. В Амфитеатър Аполония ще прозвучат арии и ансамбли от знаменити опери на Джузепе Верди, изпълнени от прочути български оперни певци. Така ще отбележим двестагодишнината от рождението на великия композитор. Повече за събитието, можете да намерите тук.
 
София диша 2013
 
Предстои третото издание на фестивала за изкуство „София диша“, който ще се провежда всяка неделя на месец август в град София, както следва: 4 август – на ул. „Шишман”, 11 август – на ул. „Ангел Кънчев”, 18 август – ул. „Пиротска”, 25 август – на бул. „Витоша”. Фестивалът обединява визуални и сценични изкуства, литература, екология и спорт, социално-образователи инициативи. Събитията са насочени към стотиците самостоятелни български автори , различни организации и инициативи, които да получат възможност за изява. Фестивалът "София диша" е част от „Културния календар на София“ и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за „Европейска столица на културата 2019“. Фестивалът. Повече информация, можете да намерите тук.
 
XXII-ри Международен фолклорен фестивал
 
В град Варна от 4-ти до 8-ми август 2013 година ще се проведе 21то издание на Международния фолклорен фестивал. В 20-те му издания до сега са взели участие 150 фолклорни ансамбъла или над 10 000 участника от 50 държави на Европа, Азия, Африка и Америка, както и още 56 любителски и професионални фолклорни ансамбли от България. Повече за фестивал, можете да намерите тук.
 
Банско Джаз Фест
 
От 8 до 13 август в Банско ще се проведе ежегодният Банско Джаз Фест. „Кракатау бенд“ от Индонезия, „Яхия Халил бенд“ от Египет, нашите „Булгара“, а също Стоян и Елица са сред изпълнителите тази година. Повече информация за фестивала и програмата му, можете да намерите тук.
 
Любовта е лудост
 
ХХI международен филмов фестивал „Любовта е лудост“ ще се проведе от 30 август до 5 септември. Ежегодно между 50 и 60 игрални филмови заглавия влизат в неговата програма, която включва международен конкурс /12 филма, произведени през последните две години/, панорами на филми, отличени на най-престижните кинофестивали в света, на най-горещите предстоящи хитове, на отделни автори, школи, течения и национални кинематографии, ретроспективи на българското кино. Повече за фестивала, можете да намерите тук.
 

V. Представяне на членовете на Българската фестивална асоциация
 

                                    Sofia Architecture Week


                  Sofia Architecture Week (25 ноември - 1 декември) е ежегоден международен фестивал за архитектура, който тази година ще се проведе за 6-ти пореден път. Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г., той прераства в едноседмична платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Наситената и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките. 
               Всяка година Sofia Architecture Week представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема – през 2013 г. това е "Град на бъдещето" с куратори архитектите Орлин Манолов и Павел Янчев.
            Организатори на фестивала в годините досега са ЕДНО, в партньорство с фондация “Америка за България” и Столична община.
 
Само през 2012 лектори на фестивала са:
Reiulf Ramstad от Ramstad Architects, Karli Luik от Salto Architects, Stephan Schutz от GMP, Projektil Studio, Paolo Desideri от Abdr Architetti Associati, Trevor Davies, Fantastic Norway Architects, studioBASAR, Fang Zhenning, Jiakun Liu  от Jiakun Architects (видео презентация), Minsuk Cho от Mass Studies, Chyutin Architects, Yamazaki+Ivanova Architects, Zsolt Szokolai, Airan Berg, Peter Fattinger от Orso Fattinger Architects.
 
Сред досегашните международни участници на фестивала са още:
NL Architects, Mansilla Tunon, feld72, Rudy Ricciotti, JDS Architects,  Atelier Kempe Thill, ECDM, Raumlabor, 3+1 architects, Anne Lacaton, А 69, Frédéric Borel, Randic-Turato, Emre Arolat Architects, Dominique Lyon, Robert Thiemann (FRAME and MARK magazines), OFIS arhitekti, KWK Promes
 
Лектори от балкански архитектурни фестивали:
Anuala de Arhitectura Bucuresti, Mircea Ochinciuc, Mario Kuibus (Румъния); BINA, Ivan Kucina (Сърбия); Mikser, Maja Lalic (Сърбия); SKAW, Ivan Mirkovski (Македония); TAW, Ledian Bregasi, Elvan Dajko (Албания)

Повече за фестивала и неговите организатори, можете да намерите тук


VI. Семинари, курсове, възможности за финансиране


Резидентна програма на Център за съвременно изкуство - Пловдив 
 
През годината един български и двама чуждестранни артисти пребивават и работят в Пловдив. Всеки един работи в продължение на един месец в мултимедиината лаборатория. Участниците се селектират от сдружение "Изкуство днес". В лабораторията "Art Tоday Lab" се реализира проект в областта на електронните форми: инсталация , видео арт , 2D и 3D, звук , нет арт. Проектът се представя пред пловдивска публика в изложбените пространтсва на Център за Съвременно Изкуство - Пловдив или на други избрани от артиста места. Повече за програмата, можете да намерите тук.
 
Шоукейс на грузинските театри

От 5-8 октомври 2013 г. в за пети пореден път Международният фестивал на театър Тбилиси, ще представи най-доброто от грузинския театър с грузинската си  Showcase програма. През четирите дни на фестивала ще можете да разгледате най-интересните и предизвикателни творби на утвърдени и известни режисьори, както и произведения на млади и ярки таланти. В шоукейса ще участват представители на почти всички грузински театри, като събитието е отворено за театрални любители, журналисти, критици, програмисти, куратори, фестивални директори - въобще всеки, интересуващ се от грузинския театър. Повече за събитието, както и цялата му програма, можете да намерите тук.

Отворена покана за участие в Classical: Next

Classical: Next е форум от общността за общността - като голяма част от програмата на Classical :Next се избра от независимо международно жури, като предложенията могат да бъдат изпратени от всички сектори на класическата музикална сцена. 13ти септември 2013 е крайният срок за подаване на заявленията за участие, като можете да станете част от събитието чрез участие в конференцията или в шоукейс като самостоятелен артист, ансамбъл или продукция. Повече за програмата, можете да намерите тук.
 
Покана за участие по програма за интернационализиране на испанската култура
 
Предлагаме на вашето внимание покана за участие по програмата за интернационализиране на испанската култура, организиранa от Acción Cultural Española . Програмата се провежда в две направления: програма Посетители ( ProgrammeVisitors)и програма Мобилност ( Programme Mobility). Програма Visitors цели насърчаването обмена на връзки между испанските творци и международни такива. Основно, програмата е насочена към хора , отговорни за или участващи в планирането на програмата на културните институции ( куратори, фестивални мениджъри и др.) Програма Mobility ви дава възможност да включите испански изпълнител или творец в програмата на вашите фестивали, като програмата покрива разходите на поканените творци. Цел на направлението  е да стимулира включването на испански изпълнители в програмите на публичните и частните чуждестранни институции в различни дисциплини.

 Резиденции и стажове в театрални фестивали
 
East European Performing Arts Platform обявява Отворена покана за участие в своята втора програма за резиденции и стажове (Second Residence / Internship Programme – 2013). През 2013 година те ще се проведат на 6 места в следните страни: Полша, Босна и Херцеговина, Румъния.  Куратори, критици, мениджъри или продуценти ще участват във финалните подготовки на фестивалите, както и в различни организационни дейности по време на самите фестивали. Някои от фестивалите могат да предложат и отразяване на драматургичните творби (писане и редакция на рипорти и есета за изпълненията и събитията). Един кандидат може да кандидатства само за една резидентна програма. Все пак, ако някои иска, може да кандидатства с второ желание, което ще се има предвид ако първоначално избраната програма остане без свободни места.Краен срок за кандидатстване по резиденция Есен/Зима 2013 - 1 септември 2013. Селекцията ще бъде направена до 7 септември 2013. Повече за програмата, можете да намерите тук.
 
Конгрес „Източно партньорство“
 
Тук можете да се регистрирате за участието в конгреса, организиран от „Eastern Partnership Civil Society Forum”, който ще се проведе в Люблин от 4 до 6 октомври 2013г. Участието в конгреса е безплатно, като целта му  е да събере артисти, интелектуалци и практици в сферата на културата от страните на Европейския съюз и Източните страни.В рамките на конгреса ще можете да се запознаете с проекта „Изтока на културата“ и фестивала „ Integrations – Mediations”, който ще се проведе от 1 до 6 октомври в Люблин. Повече за събитието, можете да намерите тук.

Международна младежка конференция „Европейските ценности за бъдещето на страните от ЮИЕ“
 
До 10ти септември 2013 можете да кандидатствате за участие в 11та международна конференция на млади лидери, работници и активисти, която тази година ще се проведе от 19  до 23ти септември в Крушево, Македония. Участниците трябва да са на възраст между 18 и 30 години и да са от следните страни Македония, Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Франция, Гърция, Германия, Косово, Черна гора, Италия, Румъния, Сърбия, Словения и Турция. Повече за събитието можете да намерите тук.

Финансиране по ASEF Creative Networks
 
Програмата ASEF Creative Networks насърчава сътрудничество между дейци на културата от Азия и Европа с цел засилване на диалога между културните мрежи. Допустими кандидати за тази програма включват представители на културни и художествени мрежи, действащи на национално, регионално, субрегионално или би-регионално ниво. Крайният срок за кандидатстване е 15 август 2013г. Повече, можете да научите тук.

Столична програма „Култура“ – 2013 „Сподели София“
 
Излязоха резултатите от втора сесия на Столична програма „Култура“ – 2013 „Сподели София“. Бяха финансирани общо 12 проекта на обща стойност 113 048 лв. Резултатите можете да видите тук.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
 
Бюлетинът на Българската фестивална асоциация се издава веднъж месечно, в началото на месеца и се изпраща до членовете, колегите и приятелите на БФА.
Бюлетинът се подготвя от Александра Гълъбова.
Ако желаете да се абонирате или да се отпишете, моля, пишете ни на адрес: office@bfa.bg  Повече информация за Българската фестивална асоциация, може да откриете на нашия сайт или като се свържете с Александра Гълъбова - асистент към БФА на GSM: + 359 887 161 535