Copy
Facebook
LinkedIn
Website
 І. Новини от Българската фестивална асоциация

Започна селекцията на българските фестивали за отличието ЕФФЕ 2017-2018

На 24-ти февруари приключи набирането на кандидатури по проекта на Европейската фестивална асоциация (ЕФА) „Европа за фестивалите – фестивалите за Европа“. Вече се проведе и първото заседание на националното българско жури, което оценява фестивалите и което беше излъчено от Българската фестивална асоциация като фестивален хъб. То включва независими експерти в областта на културния мениджмънт, представители на различните изкуства и журналисти, които са изключително добре запознати с българския фестивален сектор. Сред членовете на журито са Калина Вагенщайн (директор на фондация „Арт офис“), Светлана Димитрова (музикален журналист в Българското национално радио), Александра Гълъбова (изпълнителен директор на БФА до 2016 г). След окончателното решение на национално ниво, фестивалите, отговарящи на заложените от ЕФА критерии за художествена стойност, включване на общността и съпоставимост с европейските международни сцени и ценности биват предложени за по-нататъшна оценка от международното жури. В изданието на ЕФФЕ за 2017-2018 година, председател на международното жури е Сър Джонатан Милс – австралийски композитор и фестивален директор, получил множество награди от правителствата на Австралия, Великобритания, Франция, Полша, Северна Кореа. Между 2007 и 2014 година е директор на Единбургския международен фестивал, а по настоящем ръководи Висшия културен съвет на Единбург. По думите му “международното сътрудничество е реалност и необходимост: за изкуствата, за артистите и за фестивалните публики. Щастлив съм да бъда част от журито и заедно с останалите ми колеги да определим носителите на приза и наградата на ЕФФЕ за 2017-2018 като по този начин удостоим с признание тяхната важна работа навсякъде из Европа. В ЕФФЕ те ще станат част от здравата международна общност на фестивалните мениджъри.“
Отличените фестивали ще получат потвърждение на 21-ви април 2017 и ще имат възможността да се включат в срещата на ЕФФЕ на 4-ти май 2017 във Висбаден, Германия.
Пълната програма на събитието може да се види тук
Следете новините относно ЕФФЕ лейбъла на страницата на Българската фестивална асоциация: www.bfa.bg

БФА с официално писмо до министър-председателя

На 16-ти февруари БФА внесе официално писмо до министър-председателя на Република България проф. Огнян Герджиков с копие до министъра на Културата г-н Рашко Младенов.
В писмото си БФА изтъква нуждата от коренна промяна в методиката на финансиране на сценичните изкуства. Поради несъвършенствата на т.нар. "делегирани бюджети", огромни средства се разходват за допълнително, надбюджетно финансиране на бюджетните институции. Средствата за това допълнителнио финансиране се пренасочват от други направления от бюджета на Министерство на културата. Така финансирането, предвидено по различните програми за подкрепа на независими културни оператори практически се изсмуква от делегираните бюджети. Като защитник на интересите на своите членове БФА категорично се противопоставя на тези практики, тъй като въпросните програми са едни от малкото механизми на публично финансиране за независимия културен сектор и в частност фестивалите. Днес разходите за дейността на държавните сценични културни институти са увеличени почти двойно в сравнение с 2010 година - от 40 млн на 76 млн лева. Това са 34 млн лева, които са били предвидени за други цели. От всичко дотук става ясно, че парите за култура не са малко, както непрекъснато се афишира, но наличните средства не се разходват целесъобразно. БФА изразява категоричната си позиция за нуждата от спешно преразглеждане на политиките на културното ни министерство и изтъква огромната полза от фестивалите за развитие на културата и регионите на страната.

II. За значението на фестивалите

Все повече общини обръщат внимание на фестивалите. Интервю с д-р Димитър Стефанов, кмет на Тутракан

- Господин Стефанов, Тутракан отбеляза началото и края на юли с музикални фестивали, които привлякоха многобройна публика от цялата страна. Каква е оценката ви на управленец за тези събития?

- В Тутракан юли започна с голям концерт в прослава на Джулая. От 20 часа на 30 юни до 6,30 на следващата сутрин десетки рок групи и солисти свириха и пяха на сцената край брега на реката. "Огненият Дунав" пък изпрати месеца с четиридневна музикална и развлекателна програма. На двата фестивала дойдоха хиляди хора. На тези събития в Тутракан имаше над 20 хиляди души, което е два пъти повече от броя на жителите в града. Не може да имаме друга оценка за събитията, освен че те са минали много успешно.

- И двата празника са организирани от общината. Каква цел преследвате с мащабната си лятна фестивална програма?

- Искаме Тутракан да стане популярен в цялата страна. Гостите от България и чужбина да идват в нашия град. Фестивалите са начин за развиване на събитийния туризъм и ние разчитаме те да помогнат за създаването на устойчив местен туристически продукт. Аз обичам да казвам, че дори 100 души да дойдат в Тутракан на гости, да изпият по едно кафе, да си поръчат по една бира, да пренощуват и да вечерят, това е помощ за местния бизнес. Току-що изпратихме петото издание на фестивала "Огненият Дунав". А хората вече ме питат какво планираме за следващата година. Бизнесът прави планове как да извлече повече полза от притока на хора, които се събират в Тутракан през юли. Оживлението в града и в икономиката е истинско и това ме радва.

- А какво наистина планирате за догодина?

- Догодина на сцената на "Огненият Дунав" ще пеят "Дийп Пърпъл". Тази година фронтменът на групата Джо Лин Търнър пя на фестивала като солист. На тръгване ми каза: нямам намерение просто да повторя визитата си догодина, направо ще потретя и ще идвам всяко следващо лято. И аз, и колегите ми организатори бяхме щастливи да чуем това.

- В медиите се появиха твърдения, че Тутракан е откраднал Джулая от Каварна. В забавленията по време на рок фестивалите във вашия град се включва Кметъла Цонко Цонев. Вярно ли е, че преместихте празника от морето на Дунава?

- Не. Категорично не е вярно. В Тутракан подготвихме първото честване на Джулая през 2012 година и само поройният дъжд ни попречи да направим първия фест тогава. От следващата година обаче на сцените ни се пее по цяла нощ. По това време си вървеше и празникът на Камен бряг край морето. Двете програми са различни. Ние отваряме сцената в 20 часа вечерта и рок фиестата продължава час-два след изгрева. Това си е наш фестивал - на любителите на рока, на свободния дух, които избират на коя сцена да отидат и къде да посрещнат Джулая. Що се отнася до фестивала "Огненият Дунав", това не е рок концерт, а фестивал, в чиято програма има музика за всички. Свири се и рок, и поп, и рап, има и класическа музика, и фолклор. Програмата е замислена така, че всеки да открие своята сцена, да слуша това, което обича. Искам хората да се веселят, да се чувстват добре в гостоприемния ни град и отново да дойдат в Тутракан. И следващото лято, и всяка следваща година.

Източник:http://www.standartnews.com/


III. Предстоящи фестивали
 

На 10-ти март в Русе се открива 57-мо издание на един от най-престижните музикални фестивали в България - Мартенски музикални дни

Елитни участници от четири континента, носители на наградите ГРАМИ И ЕММИ ще бъдат част от програмата тази година, която включва в селекцията си над 40 събития, български дебюти, ексклузивни програми и премиери, образователни проекти, майсторски класове и изложби. Отделно, програмата изобилства и с атрактивни, нови и предизвикателни за меломаните и младата публика идеи, ярки личности и проекти, разположени в широкия диапазон от старата европейска класика до съвременната музика, джаза и т.н. кросовър проекти, свързани с експерименталните жанрове в областта на акустичната и електроакустична музика.

Фестивалът ще се открие на 10 март с концерт на Софийска филхармония и с участието на световноизвестния български цигулар Светлин Русев и диригента Лио Куокман – възпитаникът на Джулиард и Къртис, когото критиката единодушно окачествява като „изумителен диригентски талант“, се открива 57-мото издание на Международния фестивал Мартенски музикални дни организиран от Община Русе, носител на престижния международен лейбъл „Европейски фестивал“ за 2015 и 2016 г., събитието, което от дълги години превръща най-европейския град по поречието на Дунав в музикална столица на страната.

Гости на фестивал са елитни български и международни артисти и състави от над 17 страни на Европа и света, сред които Юри Башмет – носител на Грами“, един от най-великите музиканти на нашето време с неговия именит ансамбъл Московски солисти (21, 22 март); звездата на световните оперни и концертни сцени днес, немският баритон Матиас Гьорне (17 март); солистите на Chicago Jazz Philharmonic с една особено атрактивна симфо-джаз програма под надслов „Джазът среща „Класиката“ – съвместна продукция с Русенска филхармония и Русенския Биг Бенд под диригентството на именития американски диригент, тромпетист, композитор и аранжор, носител на Емми Орбърт Дейвис (24 март); забележителният Саксофонен квартет „Signumзаедно с неустоимия виртуоз на акордеона Мартинас Левицкис (15 март); четиримата първокласни чешки инструменталисти от Clarinet Factory”, чиито имена се срещат често в програмите на най-големите джаз форуми и фестивали за съвременна музика по света; автентичният, по мнението на критиката, носител на виенската клавирна традиция, австрийският пианист Готлиб Валиш (12 март); прочутият майстор на италианската песенна традиция Марко Бизли с неговия старинен ансамбъл (25 март), както и международно признатите български изпълнители Минчо Минчев, Николай Минчев, Мария Принц, Иван Консулов, Евгени Божанов, Мариета Петкова, клавирното дуо Генова-Димитров, Александър Сомов, Драгомир Йосифов, Любомир Денев, Теодосий Спасов, Квартет „Фрош“ и др.

Специално място във фестивалната програма заема и продукцията на Държавна опера – Русе с българската премиера на едно от най-красивите заглавия в творчеството на Р. Щраус – операта Кавалерът на розата” (19 март, диригент Найден Тодоров и режисьор световноизвестната българка Вера Немирова), премиера, която без съмнение ще се превърне в събитие за музикалния живот на страната.

Последната фестивална вечер (26 март) е за Русенския фестивален оркестър, под диригентството на именития български диригент Емил Табаков – един забележителен музикален проект, който събира в Русе талантливи български инструменталисти от различни точки на света, възпитаници на Русенското Национално училище по изкуствата „Проф. В. Стоянов“. За програмата от второто си издание проектът спечели наградата „Музикант на годината“ на БНР. Предстоящото изпълнение на пълната версия на блестящата оркестрова творба на Ф. Менделсон „Сън в лятна нощ“ в Русе обещава вълнуващ и бляскав завършек на фестивала.

Трето поредно издание през 2017 година ще има и богатата образователна серия за деца и младежи „Мартенски музикални дни Джуниър, под надслов Играта на… инструментите – един особено успешен съвместен проект на общината и Фондация ”Америка за България, развит в четири тематични и възрастови модула, който ще привлече многобройна детска и младежка аудитория.

Обновена програма предлага тази година и 26-тото издание на Международната музикална академия Проф. Саша Попов” в рамките на фестивала. За десетките млади музиканти академията осигурява забележителен международен екип от преподаватели, сред които артисти и педагози от класата на Минчо Минчев (цигулка), световноизвестната българска оперна певица Дарина Такова (сопран), музикантите от саксофонния квартет „Сигнум“ и Мартинас Левицкис (акордеон), както и един от най-успешните млади български изпълнители Евгени Божанов (пиано).

Богатата и атрактивна селекция на фестивала и тази година се подкрепя от широка мрежа от партньори, сред които Министерството на културата, генералният партньор на фестивала от 14 години насам Обединена българска банка, Италианският културен институт в София, Гьоте институт – София, Чешкият център в София, Фондация „Америка за България“, Министерството на културата на Чехия, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. В. Стоянов“, редица частни фондации от САЩ (MID Atlantic Arts Foundation, Interculture Foundation и USArtists International и др.), Регионалният исторически музей в Русе, Русенската художествена галерия, основните медийни партньори БНТ и БНР, както и русенските печатни и електронни медии.

Фестивалът е носител на титлата ЕФФЕ за 2015-2016 година.
Повече информация може да намерите на http://www.marchmusicdays.eu/

Стартира 21-ви София филм фест

За 21-ва година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival) събира филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София. Между 9-и и 31-и март 2017 най-мащабното международно киносъбитие в България отново ще заяви присъствието си като един от значимите фестивали в Югоизточна Европа, влязъл в класацията на 50-те топ фестивала според сп. „Варайъти”. Започнал като тематичен мюзик фест, преминавал успешно през своите 20 издания, Киномаратонът на годината е събитие със сериозни заявки и за най-взискателната публика, защото представя актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското и регионалното кино пред света. Билетите са вече в продажба в Билетен център НДК, Дом на киното, Cinema City Mall of Sofia, Cine Grand Park Center Sofia, Кино Арена Делукс Bulgaria Mall, Euro Cinema и Културен център „G8”. Касата на кино „Одеон” стартира от 10 март.
Откриването ще бъде на 9-ти март в зала 1 на НДК с прожекцията на филма "Белгийският крал". Тази година птограмата на фестивала предлага любопитна селекция от белгийски филми, за първи път присъства селекция от вълнуващи спортни филми, както и филми с „тийн”-теми. Специална възможност за пенсионерите е СФФП-карта, която е на стойност 15 лв и им осигурява достъп до 26 филма. 
Подробната програма може да бъде открита на http://siff.bg/bg/movies

IV. Отворени програми

Фонд "Култура" на Община Варна обявява ВТОРА сесия за набиране на предложения за проекти, които ще се реализират в периода от 1 ЮЛИ ДО 30 НОЕМВРИ 2017г., считано от 1 март до 20 март 2017 г. в следните направления:

НАПРАВЛЕНИЕ 5: ЕВРОПЕЙСКА МЛАДЕЖКА СТОЛИЦА - ВЪЛНА НА ИНОВАЦИИ;

5.1 МРЕЖА НА МЛАДЕЖКИ ЗОНИ И ЧИТАЛИЩА
5.2 ПРОЕКТ ЗА МИЛИОНИ - ИННО ВАРНА
5.3 ВАРНЕНСКА МЛАДЕЖКА МЕДИЙНА АКАДЕМИЯ в програмата Варна ЕМС 2017 - Вълна на Иновации във фестивалите на Варна

Документи за кандидатстване можете да подавате по един от двата начина:

1. По електронен път на адрес http://fund.varnaculture.bg, след регистрация.

АКО ИМАТЕ РЕГИСТРАЦИЯ В ПРОГРАМАТА ОТ 2016г., НЕ СЕ ИЗИСКВА НОВА

2. На хартиен носител (1 бр.), придружени със CD, USB – 1 бр. в деловодство на Община Варна на адрес:
гр. Варна 9000, бул. "Осми приморски полк" 43 до Дирекция "Култура и духовно развитие".

За допълнителна информация: Европейска младежка столица:
Електронен адрес за кореспонденция: info@varna2017.bg

За технически въпроси, относно електронното кандидатстване, можете да се обаждате на телефон 0889 545 595

 

 

 
Бюлетинът на Българската фестивална асоциация се издава веднъж месечно, в началото на месеца и се изпраща до членовете, колегите и приятелите на БФА.
Бюлетинът се подготвя от Мария Русева.

Ако желаете да се абонирате или да се отпишете, моля пишете ни на адрес: 
office@bfa.bg  Повече информация за Българската фестивална асоциация може да откриете на нашия сайт или като се свържете с Мария Русева - изпълнителен директор на БФА на GSM: + 359 888 359 679


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Сдружение "Българска фестивална асоциация" · улица „Панайот Волов“ 3, София, България · София 1504 · Bulgaria

Email Marketing Powered by Mailchimp