Copy
Уважаеми колеги и приятели,
това е месечният бюлетин на Българската фестивална асоциация (БФА) 
 
В него ще намерите информация, както за нашата дейност, така и различни новини от България и чужбина, които засягат фестивалите и културния сектор в цялост.
Нещо повече, в него ще публикуваме възможности за обучения и финансирания на културни проекти, което може да е от практическа полза за вас.

 

Месечен бюлетин на БФА № 3
Бюлетинът ще бъде публикуван и на сайта на БФА:
 http://www.bfa.bg/
Ако не желаете да получавате повече този бюлетин, моля, изпратете ни съобщение на адрес: office@bfa.bg

 I. Новини от Българска фестивална асоциация

 
Европейска платформа за фестивали
 
БФА е включена като партньор и като Национална контакта точка в проекта на Европейската фестивална асоциация (ЕФА) за европейска платформа на фестивалите. Програмата предвижда издаването на европейски лейбъл, който да се присъжда на фестивалите, съобразно това доколко те отговарят на редица критерии като: креативност, мултидисциплинарност, образователна насоченост, иновация и други. Наградата ще се връчва за две години, като за да кандидатства всеки фестивал трябва да представи фестивала си като цяло – локация, периодични издания, структура, град, държава и др. За повече информация посетете тук.
 
Среща на БФА с Министъра на културата – Петър Стоянович
 

На 27 юни представители на БФА имаха среща с Министъра на културата Петър Стоянович.  На срещата бяха обсъдени теми, следните теми: Финансиране на фестивалите, Законът за обществените поръчки, Националната стратегия за културата, Мястото на културата в следващото поколение оперативни програми  и делегираните бюджети. Договорено бе БФА и МК заедно да се работят по посочените теми, като това включва съвместно изработване на критерии за финансиране на фестивалите за следващи сесии. Също така БФА ще подготви писмено предложение относно процедурите и обема на финансирането на фестивалите. От срещата стана ясно, че МК планира да започне консултация с културните организации за теми за проекти, които да разработва със средства от оперативните програми.
 
Продължава подготовката на годишната конференция на БФА
Екипът на БФА заедно с Община Пловдив и колегите от Фондация „Отворени изкуства“ продължават активна работа за подготовката на годишната конференция на Асоциацията, която тази година ще се проведе на 25 и 26 октомври в град Пловдив. Вече имаме потвърждение за присъствие от  Катрин Девентър – генерален секретар на Европейската фестивална асоциация. Други интересни гости и подробности около събитието очаквайте скоро.
Покана от BAFA
 
Българска фестивална асоциация получи покана за участие в ежегодната конференция на Британската асоциация на арт фестивалите (BAFA).  Организация събира голям брой фестивали на изкуствата и науката  в Обединеното кралство. Сред тях са някои от най-големите международни културни събития като Международния фестивал в Единбург и Brighton Festival през за малки динамични фестивали като Winchester Hat панаир и Corsham фестивал в Уилтшир.
Повече за BAFA можете да намерите на техния сайт.
 
Норвежки проект
 
До средата на месец юли ще бъде известно кои от подадените проекти по Програмата за подкрепа на НПО са одобрени. БФА е в очакване  да разбере дали ще има възможността да доразработи вече подадения по програмата проект съвместно с Норвежки партньор.  Повече за програмата можете да намерите тук.
 
Швейцарски проект
 
БФА разработва кандидатстване по проект, съвместно с Швейцарската асоциация на фестивалите към Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът предвижда разработването на механизми за дългосрочно стратегическо развитие, картографиране на фестивали, обучения и много други.  Повече за програмата можете да намерите тук.
 
БФА в „Острова на блажените“
 
Изпълнителният директор на Българска фестивална асоциация – Юрий Вълковски, беше гост на радиопредаването на „Островът на блажените“ по радио Бинар към БНР. Там той представи асоциацията и някои от членовете фестивали на БФА. За последното издание на фестивала „Варненско лято“ г-н Вълковски сподели, че влияе много върху културния обмен между България и САЩ, и изнасянето на българската продукция навън. Подчертано бе значението на фестивала като начин за създаване на социална кохезия, за културно и икономическо развитие на региона. Цялото предаване можете да чуете и видите тук.
 
ІІ. Фестивални новини от България и света
 
Международен медиен форум „Mediamixx”
 
От 9 до 12 юни в Албена се проведе 19 издание на международния медиен форум „Mediamixx Festival & Congress 2013”. Събитието връчи своите ежегодни награди на 12 юни „Златна корона – наградите на медийната гилдия за най-добър сериал, “Smart Investor Award“ – за умна инвестиция в медийния бизнес и други. Мартин Кадинов – член на УС на БФА бе фестивален директор на Медиамикс. За да разберете кои са спечелилите, прочетете тук.
 
Sofia Design Week
 
На страхотно медийно отразяване от национални и специализирани медии, се радваше 5то издание на Sofia Design Week. Фестивалът за дизайн в столицата представи над 40 изложби, като голяма част от тях можете да видите и след края на фестивала. Такива изложби са  Театрален плакат в Лаборатория за градски дизайн изследвания - до 21 юли, Министерство на удоволствието в галерия Алмаматер - до 7 юли, Букурещкият Хайд Парк в Kanaal - до 31 август, Плакат Комбинат в A:part:mental - до 31 август и други.Повече за фестивала можете да намерите тук.
 
Водна кула арт фест
 
Измина 13то издание на фестивала за съвременно изкуство „Водна кула арт фест“. Този път фокусът беше върху старата царска гара в Казичане, а Ния Пушкарова – организатор на събитието, успя да привлече на 100 чуждестранни участника. Фестивалът отново се фокусира върху изкуството на социална тематика, създадено за специални места в София – къщи с интересна история, архитектурни паметници, сгради, предизвикали различни дебати в обществото. Повече за събитието можете да проучите тук.
 
Как фестивалите разпространяват българската култура по света
 
Организаторката на кино фестивала SoIndipendent Жана Караиванова разказва за културния и интелектуален обмен между България и Америка, който се осъществява посредством фестивалите. „Нашият фестивал има реалния шанс да се превърне във водещия фестивал на независимо кино в Югоизточна Европа“,казва Караиванова като визира партньорството си с фестивалите на Робърт Редфорд и Робърт Де Ниро - Сънданс и Трайбека. Цялата статия можете да прочетете тук.
 
FestFlash
 
Ако искате да разберете повече от интересните истории, свързани с организирането на фестивали, повече за хората, които стоят зад лидерите във фестивалното дело, прочетете FestFlash – бюлетинът на Европейската фестивална асоциация. Компилацията съчетава художествени начинания и решения на проблеми в сферата на фестивалите, споделени идеи и източници от културния сектор, влиянието и ролята на изкуството и още много други. FestFlash ще намерите тук.
 
Фестивалите в арабския свят
 
Проектът FestArab е инициатива на Евро-арабски институт, който е създаден от Испанското министерство на външните работи и Лигата на арабските държави. Неговата цел е да промотира фестивалите в арабския свят чрез обучения и стремеж към устойчиво развитие. Организаторите си партнират с престижния Международен фестивал на музиката и танца в Гранада и има голямата привилегия да е в сътрудничество с Европейската фестивална асоциация (EFA) и Организацията на обединените нации и Световната туристическа организация (UNWTO). В инициативата FestArab е насочена и към членовете на ЕФА, каквато е и Българска фестивална асоциация. Повече за FestArab можете да намерите тук.
 
Книга за програмиране на фестивалите
 
Книгата, съставена от 13 статии, представя възможностите и предизвикателствата, пред които са изправени фестивалите при съставянето на своята програма. Статиите са полезна рефлексия от социалната роля, която имат фестивалите на местно  и национално ниво. Четивото е резултат от образователната програма на Европейската фестивална асоциация „Ателие за млади фестивални мениджъри“, като посочва нуждата от добре подготвени млади фестивални мениджъри. Книгата можете да свалите безплатно тук.
 
Доклад за влиянието на Единбургските фестивали
 
Изследването разглежда дванадесет единбургски фестивала и техните културни, социални и икономически влияния. Докладът представя как фестивалите осигуряват обогатено, уникално културно изживяване на световно равнище, развитат на потребителите на култура, развиват културните индустрии в Единбург и Шотландия, оказват влияние за социалната кохезия и културното разнообразие, повишават качеството на живот на хората, подкрепят икономиката на града, осигуряват маркетингова платформа за спонсори и говорители и още много други. Безплатно можете да свалите доклада на този адрес.
 
10 неща, които фестивалите ни дадоха
 
През последните две десетилетия размерите и вариациите на музикалните фестивали във Великобритания бележи значително развитие. Заедно с тях в нашето ежедневие навлязоха редица феномени, свързани с фестивалите като  странните костюми,носени от възрастни хора, джинът в торбичка, предпазители за уши за деца, колекция от гривни за ръце – тип пропуски и други. За да разберете всички 10  неща, които фестивалите ни дадоха, прочетете статията.
 
Как да направим пари от музикалните фестивалите
 
Разширяването на аудиторията на фестивалите води до стабилизиране на печалбите, до този извод стигаме от интервю с Саймън Джак за BBC. “Ние даваме възможност на 40 годишните фенове и техните семейства да изберат какъв фестивал да посетят, включително и фестивал за 18 до 24 годишни Имаме широка селекция, за всекиго по нещо“, казва Саймън. Билетите са 60-70-80% от доходите на фестивалите. За артистите се предвижда най-голямата част от бюджета за провеждането на един фестивал. Разходите са огромни. Цялото интервю можете да чуете тук.
 
Лондонския международен театрален фестивал (LIFT)
 
В интервю за блога на Европейската фестивална асоциация съоснователите на  Лондонския международен театрален фестивал -Люси Нийл и Роуз Фентон, анализират чрез театъра се преодолява чувството за малката Англия. Театралният фестивал е начин обществото да се предизвика и промени, да се провокира обсъждането на важни теми, за да се докара света в Лондон и да се подновят неговите връзки със света. “A festival is a complex animal. You are dealing with people; you are dealing with a city; you are dealing with logistics; you are dealing with political changes; you are dealing with fluctuating income and budgets coming from different sources of funding with different priorities at different times” Цялото интервю можете да намерите тук.
 
ІІІ. Информация за местните, национални и европейски културни политики
 
Състав на комисията по културата и медиите
 
Вече е известен съставът на Комисията по културата и медиите. Тя съдържа 12 народни представители, като председател на комисията е бившият министър на културата Стефан Данаилов. БФА ще следи темите на заседанията на Комисията по култура и ще ви иззвестява своевременно. Целия състав можете да видите тук.
 
Министър Стоянович откри фестивала „Перперикон“
 
Министърът на културата д-р Петър Стоянович ще откри  тринадесетия Международен фестивал на изкуствата “Перперикон – 2013” на 26 юни. Фестивалът се организира от Сдружение “Перперикон – Мелпомена” Кърджали, с подкрепата на Министерство на културата. Със спектакъла "Самодивска сватба, представен на природния феномен "Каменната сватба" край Кърджали, ще бъде дадено началото на 13-ия Международен фестивал на изкуствата "Перперикон".
 
Европейски културен форум 2013
 
На 4,5 и 6 ноември 2013г. в Брюксел ще се състои Европейския културен форум, организиран от Европейската комисията. Събитието е чудесна възможност да се срещнете с интересни културни дейци, с които да обсъждате ключови разработки в сферата на културата. Участието ви ще помогне да се определи бъдещата културна политика и финансирането й на равнище ЕС.
Повече за събитието можете да намерите тук.
 
Дванадесето издание на интернационалната конференция за изкуства и културен мениджмънт
От 26 до 29 юни в Богота се проведе 12-та научна конференция за изкуства и културен мениджмънт. Събитието е насочено към изследователите в областта на управлението на изкуствата. За първи път конференцията ще се проведе в страба от Латинска Америка. За повече информация, прочетете тук.
Списък с интересни блогове, посветени на арт мениджмънт и културна политика
 
В своя блог Лидия Върбанов представя списък с интересни блогове, посветени на културната политика и арт мениджмънта.  Целият списък можете да видите на страницата.Ние ви предлагаме: на музикална тематика:http://sivers.org/
 
Блог за арт мениджмънт
 
Институционалният маркетинг е основополагащ механизъм за успеха на организация за изпълнителски изкуства. Michael Kaiser ви предлага примери за начините на изработване на ясен институционален маркетингов план, който ще спомогне за увеличаване видимостта на вашата организация. Повече можете да намерите тук.

 
ІV. Предстоящи фестивали
 
In The Palace
 
От 29.06. до 06.07.2013г. ще се проведе 11-то издание на фестивала за късометражно кино в гр. Балчик  „В двореца“. Организаторите обявиха шестчленно международно жури, което ще оценява конкурсните програми на фестивала – национална и международна. Категориите са най-добър игрален филм, най-добър документален филм, най-добър експериментален филм и най-добра българска анимация.
Повече за фестивала можете да намерите тук.
 
Spirit of Burgas
 
В почивните 27 и 28 юли ще можете да се насладите на комбинацията от музикални изпълнители, DJ и уникална атмосфера на шестото издание на Spirit of Burgas. Събитието ще се състои  на обичайното за целта място – Централния плаж на гр.Бургас, а на сцената ще са Wu Tang, Selah Sue, Zaz, The Editors, Andy C, Chase and Status и много други.
За повече информация, посетете сайта на фестивала.
 
Sofia ROCKS
 
Неповторимите Rammstein  ще бъдат headline изпълнител на 26 юли в поредното издание на фестивала за рок музика SofiaRocks. Заедно с тях на стадион Васил Левски ще зазвучат Bullet for my Valentine, Enslaved, Spineshank, Hämatom  и други.
Повече за събитието можете да намерите тук.
 
УзанаПолянаФест
 
Предстои фестивалът на зелените идеи в действие. Третото поредно издание ще се проведе от 12 до 14 юли. Целта на събитието е да предостави пространство за споделяне опита и идеите на организации, проекти и фирми, които работят в сферата на устойчвото развитие и упраление на околната среда. Повече за фестивала тук.
 
Funcity – Варненски младежки фестивали
 
Тази година от 1 до 7 юли във Варна ще се проведе третото издание на фестивал, посветен на младежите. Събитието комбинира музика, танци, джаги, инсталации от отпадъци и редица други забавления. Повече за събитието вижте
тук.
 
Фестивал  на изкуствата „Борис Христов“
 
До 8 юли ще продължи деветото издание на фестивала на изкуствата „Борис Христов“. Фестивалът включва концерти, софийска премиера на документален филм, майсторски клас, програми на деца, богата музикална палитра и много други събития. Артистите във фестивала посвещават изявите си на предстоящата 100годишнина от рождението на Борис Христов. Така те се присъединяват към кампанията, подета от Музей „Борис Христов” за включване на големия оперен артист като една от значимите световни личности в Календара на ЮНЕСКО през 2014 година.
Фестивалът е организиран от  музея/музикалния център „Борис Христов“, насладете му се!
Повече можете да намерите тук

V. Представяне на членовете на Българската фестивална асоциация
 
„Нощта на музеите и галериите – Пловдив“
 
            Нощта на музеите се провежда за първи път в голям мащаб в България на 30 септември 2005 в Пловдив. Ежегодно събитие от тогава, „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” става емблематична за културните събития в България с широка културна програма, голямата посещаемост, привличането на млада аудитория, положителния заряд и организация. Нощта в Пловдив се е етаблирала като платформа на нови идеи и принципи. Базов организатор на събитието е фондация „Отворени изкуства“.
 
През осемте години на провеждане на събитието се спазва разделението на програмата в три направления: Музеи и галерии, Култура и клуб, Град и публични пространства.
 
Деветото издание ще се състои на 20 и 21 септември 2013 (петък, събота). „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“ отново се осъществява в три програми. Първият ден ще се проведе „Музеи и галерии“, а втория - „Култура и клуб“. В двата дни ще могат да се видят събития от програмата „Град и Публични Пространства“ и платформата за деца „Малката нощ“. Нощта ще изпълни пловдивски пространства като Римски Стадион, Античен Одеон с неповторими за града събития.
 
Тази есен ще се набират проекти на артисти и институции чрез новата платформа в Нощта - фонд „Специални проекти”. Фондът се учредява от съорганизаторите на „Нощта” фондация „Америка за България”, съвместно с Община Пловдив. Фондация „Отворени изкуства” ще селектира и координира кандидатурите на всички желаещи да се включат в събитието, което ще промени облика на Пловдив на 20 и 21 септември.
За повече информация :
www.night.bg,     www.night.bg/blog,     www.openarts.info
 
VI. Семинари, курсове, възможности за финансиране
 
Програма за културни контакти – „Мобилност“ – II етап
 
Национален фонд „Култура“ обявява втора сесия по програмата за културни контакти „Мобилност“ , която финансира: 1. Участия в международни културни форуми  в чужбина на представители на българската култура и изкуство и 2. Посещения на чуждестранни мениджъри и продуценти в областта на културата и изкуствата. Срокът за кандидатстване е 3ти септември 2013г. Повече за програмата можете да намерите тук.
 
Финансиране за НПО-та
 
Youth Initiative на Отворено общество приема предложения на НПО за финансиране с до 10 000 щ.д. за, за да развиват и курират тематични страници на новия глобален портал за младежта youthpolicy.org. Потенциални теми за страниците на включват, но не се ограничават до: Участие и гражданство, активизъм и доброволчество, децата и правата на младежите, глобалната политика по лекарствата, общественополезен труд и други. Повече можете да намерите тук.
 
Европейски конкурс за иновативни културни проекти - Diversity
 
Конкурсът @Diversity – иновативни идеи търси оригинални предложения за културни проекти. Фокусът са използването на информационните и комуникационните технологии, за разпространяване на културно съдържание. Наградата е програма за обучение с избрани експерти в три части – онлайн обучение, семинар в Лондон и финален семинар в Брюксел. Можете да кандидатствате като организация или индивидуално до 19 август 2013г. Повече за конкурса можете да намерите тук.
 
Конкурс за графичен дизайн и за сувенири на Софийски университет „Св. Климент Охридски“
 
Софийският университет обявява международен конкурс в две направления – за графичен дизайн и за дизайн на сувенири, които да повишат неговата видимост и популярност в обществото. Предложенията трябва да създават ясен позитивен имидж на институцията, който да бъде привлекателен за партньори, колеги, гости, посетители и други адресати извън СУ Св. Климент Охридски” (Университета). Предложенията трябва да дават възможност учещите и работещите в него да се идентифицират като част от единна университетска общност, която тази година ще отпразнува 125-годишния юбилей от своето възникване, с официален лозунг на кампанията „Знанието прави силата”. Предложенията можете да изпращате до 1 август. Голямата награда е 4000лв., а двете поощрителни награди са на обща стойност 2000 лв.
Повече за конкурса прочетете тук.
Конкурсът се осъществява с подкрепата на SOFIA DESIGN WEEK 2013
 
Глобален форум за млади културни лидери в Залцбург, част II
 
Това събитие предлага уникални обучителни възможности за следващото поколение от най-обещаващите културни лидери на Афганистан и Зимбабве. Ежегодният форум цели да заздрави лидерските умения едновременно в лично отношение и на културното поле като цяло, като заедно с това подсилва глобално разбиране за културен обмен чрез  млада глобална мрежа от креативни предприемачи, посветени на изключителността, иновацията и социалната промяна. За да участвате във форума трябва да имате най-малко 3 години стаж в културната сфера и да сте на възраст 25 – 35 години.Повече за форума можете д прочетете тук.
 
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
 
Бюлетинът на Българската фестивална асоциация се издава веднъж месечно, в началото на месеца и се изпраща до членовете, колегите и приятелите на БФА.
Бюлетинът се подготвя от Александра Гълъбова.
Ако желаете да се абонирате или да се отпишете, моля пишете ни на адрес: office@bfa.bg  Повече информация за Българската фестивална асоциация може да откриете на нашия сайт или като се свържете с Александра Гълъбова - асистент към БФА на GSM: + 359 887 161 535