Copy
Българска фестивална асоциация (БФА) е  гражданска организация, която се стреми да развива качествено и количествено потребителите на изкуство и култура в различни възрастови групи. БФА има за  цел създаването и поддържането на благоприятна среда за развитие на фестивалите в България, като водещи приоритети са прозрачна и коректна културна политика, създаването на културни образователни продукти, работата за ефективни практики за маркетинг и реклама на изкуството, изграждането на механизми за мониторинг и оценка на културните събития и други. 

Ние от БФА се борим за децентрализация на културните процеси, за развитие на участието и потреблението на културни продукти, защото ние вярваме, че културата не е лукс, а е мощен инструмент за социална промяна, за даване на глас на безгласните, включително на изолирани групи, за формулиране на общностни цели и идеали, за стимулиране на младите хора и т.н.

Facebook
Facebook
LinkedIn
LinkedIn
І. Новини от Българската фестивална асоциация
 
ІІ. Фестивални новини от България и света
 
ІІІ. Информация за местните, национални и европейски културни политики
 
ІV. Предстоящи фестивали
 
V. Представяне на членовете на Българската фестивална асоциация
 
VI. Семинари, курсове, възможности за финансиране

І. Новини от Българската фестивална асоциация

 
Международна конференция на БФА
 
Продължава подготовката на международна конференция на  Българска фестивална асоциация „Как фестивали?“. Тази година събитието ще се състои на 25 и 26 октомври в Дом на културата „Борис Христов“, гр. Пловдив. На 24 октомври на същото място БФА подготвя и обучителна програма за млади фестивални мениджъри. Участие в конференцията вече е потвърдила Катрин Девентър – генерален секретар на Европейската фестивална асоциация. Повече подробности очаквайте скоро на сайта и фейсбук страницата ни.
 
Катрин Девентър в българските институции
 
БФА ще проведе срещи с Министерство на културата, Парламентарната комисията по културата и медиите, както и Националното сдружение на общините в България, като на всички срещи ще присъства и Катрин Девентър – генерален секретар на Европейската фестивална асоциация.  Отделно, г-ца Девентър ще проведе среща с членовете на БФА, за да обсъдят развитието на фестивалите в Европа. Очаквайте подробности в най-скоро време.
 
Отворена среща с Фружина Зеп
 
На 12 септември Българска фестивална асоциация организира среща с програмния мениджър на големия унгарски фестивал Sziget – Фружина Сзеп! Събитието е ориентирано към фестивални мениджъри като има за цел да представи унгарския модел в програмирането на музикални фестивали. В срещата ще вземат участие също г-н Стефан Еленков – организатор на Spirit of Burgas, а също и Мартин Кадинов – директор на ON!Fest. Повече подробности очаквайте скоро на страницата на БФА във Facebook.
 
Българска фестивална асоциация вече и във фейсбук
 
Вече можете да се осведомявате за всички новости около Българска фестивална асоциация и във Facebook. Освен нашия ежемесечен бюлетин и уебсайта на Асоциацията, ще можете да получавате текуща информация за нашата дейност и в социалната мрежа.
 

ІІ. Фестивални новини от България и света

 
Празници на изкуствата Аполония 2013
 
На 29 август започна големият български фестивал Празници на изкуствата Аполония. От 1984г. насам в Созопол се провеждат Празници на изкуствата. Хората на изкуството - художници, музиканти, писатели и поети, артисти  и архитекти се вдъхновяват от красотата и уникалната созополска атмосфера.  За десет дни на петте  фестивални сцени могат да бъдат видяни над 70 културни събития. Много от представяните произведения са световни и национални премиери. Тази година ще можете да видите предпремиерите на обещаващите филми „Отрова за мишки“ на Коста Буров и „В търсене на Списаревски“ на Адела Пеева.
Цялата програма на фестивала можете да видите тук.
 
Какво се случва и какво ще се случва на берлинската фестивална сцена...
 
Това е името на статия, посветена на фестивалите събития в Берлин в края на август и началото на септември. През изтеклата седмица беше открит един от най-големите танцови фестивали в Германия - Tanz im August 2013. За 25-и път форумът предлага на публиката възможността да се потопи в изключително голямото стилово разнообразие на съвременния танц. На 31 август се проведе 33-ата Дълга нощ на музеите (33. Lange Nacht der Museen), която акцентира върху отношенията между поколенията в изкуството: на младите „диви” и на старите майстори - Junge Wilde und Alte Meister. Своеобразен принос в „мобилната култура” ще даде от 2 до 5 септември изложението MobileTechCon, което е една от най-важните платформи в сферата на мобилните технологии в германоговорящите страни. За тези и още много други събития можете да прочетете тук.
 

ІІІ. Информация за местните, национални и европейски културни политики

 
Проект „Младите хора – създатели на политики за развитие на общността чрез творчество и култура” 

С издаването на два наръчника – „Кастинг за творчески общини” и „Кастинг за млади творци” - приключи проектът на фондация ЖАР „Младите хора – създатели на политики за развитие на общността чрез творчество и култура”, осъществен в рамките на 12 месеца с финансовата подкрепа на програма „Младежта в действие” на ЕК, администрирана в България от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи”. Наръчниците бяха разработени в резултат на проектните дейности, в които се включиха над 150 младежи на възраст от 16 до 30 г. от 18 населени места на страната, които участваха със семинари в Перник, Шумен и Силистра и национална младежка среща в София. Младите хора посетиха музеи и галерии, телевизионно студио, театри, звукозаписна компания; срещнаха се с продуценти на фестивали, автори на компютърни игри, дизайнери, мениджъри на културни институции. Двата наръчника са публикувани на уеб страницата на фондация ЖАР и са достъпни за широката публика.
 
Културата е добра за вашето здраве!
 
"Участието в културата е тясно обвързано с доброто здраве и високата удовлетвореност от живота". Това е, което посочва подробно проучване, проведено от шотландски правителствени анализатори и публикувано на 19-ти август. Това изследване потвърждава за първи път, че културната проява е с положително въздействие върху здравето на нацията и удовлетвореност от живота. 
В проучването, въз основа на данни от изследване на домакинствата в Шотландия през 2011, се изследва  въздействие на културата и спорта  върху здравето. То установява, че тези, които вземат участие в областта на културата или посещават културни обекти, или събития, са по-склонни да се съобщават за добро здраве и удовлетвореност от живота, от тези, които не взимат участие. Целият доклад можете да прочетете тук.
 
Софийски разговори за Европа – 13 септември София
 

Международната конференция “Душа за Европа – Софийски разговори за Европа" ще се проведе в зала 8 на НДК на 13 септември 2013 г.  Целта на конференцията е да създаде отворена непартийна платформа за среща на политици, творци и интелектуалци, които заедно да обсъдят бъдещето на Европа. Основна отправна точка в разговорите ще бъде разбирането, че Европа е не само политически и икономически проект, но също така културен и граждански проект. В конференцията ще вземат участие Дорис Пак (председател на Комисията по култура и образование в Европейския парламент), Ханес Свобода (член на Европейския парламент), Неле Хертлинг (вицепрезидент на Берлинската академия по изкуствата), Фолкер Хасемар (бивш културен сенатор на Берлин), Катрин Девентър (директор на Европейската фестивална асоциация), както и политици, културни експерти и творци от Холандия, Белгия, Германия, Португалия, Румъния, Чехия и други европейски държави. Повече за събитието можете да намерите на блога на събитието и във facebook.

 
ІV. Предстоящи фестивали
 

Есенен салон на изкуствата – Пловдив 2013, 1 септ. – 31 окт.
 
Тази година за пореден път ще можете да се насладите на многообразието от прояви за периода 1 септември - 31 октомври. Началото на фестивала този път ще бъде от 18 часа в Балабановата къща, гр. Пловдив, като същата вечер от 20ч. в Античния театър ще можете да се насладите на концерта на „100 Gypsy Violins“. В рамките на „Есенен салон на изкуствата“ можете да присъствате на „Айляк фест“/6-8 септ./, Нощ на музеите и галериите /20-21 сеп./,Национални есенни изложби /1-30септ./, Международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“/10-23 септ./, Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“/26 септ. - 29 окт./, Видеофестивал „Фасада“/11-15 септ./ и още много други. Повече за Есенен салон на изкуствата и програмата му можете да намерите тук.
 
ON!Fest 2013
 
От 20 до 22 септември ще се проведе третото поредно издание на фестивала за градска култура ON!Fest. Тази година първия ден от фестивала – 20 септ., ще бъде с вход свободен и ще можете да се насладите на всички събития напълно безплатно. Този път организаторите са подготвили множество изненади за своите фенове като провеждането на единствения регионален шампионат за Балканите по League of Legends - ESL Balkan League. Осем отбора, представящи 12 страни ще имат шанса да премерят сили на ON! Fest 2013 и да си поделят грандиозния награден фонд от 10,000 лева. Ще се проведе и второто издание на музикалната борса MusicPro, a геймконференцията GDS Bulgaria за трета поредна година ще събере на едно място представители на най-големите и успешни студия в България, като разширява образователния си модул в партньорство с JobTiger със специално организиран кариерен ден в гейм индустрията. Повече за фестивала можете да намерите тук
 
Девето издание на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” 2013, 20 и 21 септември (петък и събота) 

За втори пореден път в своята история „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” ще се проведе в два дни – на 20 и 21 септември – петък и събота. По време на Нощта ще се представят специално продуцираните за фестивала проекти на 25 частни и регионални музеи и галерии, като ще бъдат реализирани 18 проекта от програмата “Град и публични пространства” на различни локации из Пловдив. Програмата е разделена на три части: „Музеи и галерии“, „Култура и клуб“ и „Град и публични пространства“ и в нея ще участват над 66 музеи, галерии, арт пространства, клубове, книжарници, културни институти, ателиета, концертни и театрални зали, исторически и археологически паметници. Основната програма и в двете вечери е отворена от 19:00 до 01:00 ч. през нощта, а от 16:00 до 20:00 ч. в двата дни ще бъде представена детската програма на „Нощта“ в част от локациите на събитието. Повече за фестивала и неговата програма можете да намерите тук.
 
Фортисимо Фест
 
От  30 август до 15 септември ще можете да се насладите на националният фестивал за класическа музика на открито – Фортисимо Фест. Концерти ще се проведат в шест български града , като освен през вече традиционните сцени в София, Пловдив, Варна и Бургас, тази година пътят на класическата музика минава през Велико Търново и Русе. Всички концерти ще започват в 20:30 и ще бъдат със свободен вход. Повече можете да намерите тук.
 
Международен театрален фестивал “Сцена на кръстопът“- Пловдив
 
През 2013 година пловдивският театрален фестивал ще се проведе в дните от 10 до 23 септември. Откриването ще бъде на 10ти от 19 часа в Дом на културата „Борис Христов“. Като част от фестивала ще можете да видите спектаклите „Медея – майка ми“, „Ромео и Жулиета“, „Речта на селския крал“ и още много други. Моля, обърнете внимание, че голяма част от представленията ще бъдат преместени в Дом на културата „Борис Христов“. Цялата програма на фестивала можете да намерите тук.
 
Дни на камерната музика
 
От 9 до 16 септември 2013 година Габрово ще бъде домакин на 37-то издание на Дни на камерната музика. Концертите от програмата на проявата се провеждат в залите на Художествена галерия “Христо Цокев” и сцената на Дома на културата “Емануил Манолов”. Организатори са Министерство на културата, Община Габрово и Габровски камерен оркестър. Синтетичните концерти, включващи музика и поезия, майсторските курсове на изтъкнати педагози и съпътстващите изложби на големи български художници допринасят фестивалът да се отвори към по-широк кръг хора с разностранни културни интереси.Цялата програма, можете да намерите тук.
 
Pioneers Unplugged
 
На 11 септември в Бетахауз ще можете да се присъствате на едно от локалните събития на виенския предприемачески фестивал Pioneers. Заедно с момчетата от Telerik /Васил Терзиев и Светозар Георгиев/, както и директорът на Space Challenges Program - Райчо Райчев, те ще ви дадат важни съвети и контакти, за да напреднете в сферата на иновациите. За целта трябва да се регистрирате тук.
 
Балкански младежки фестивал „Младостта на Балкана“
 

Осемнадесетото издание на Балканския младежки фестивал “Младостта на Балкана” ще се проведе от 11 до 16 септември 2013 година в град Сандански и региона. Фестивалът е най-голямото международно младежко събитие в Югоизточна Европа и ще протече под мотото "Младостта на Балканите днес - бъдеще за Европа утре!”. Целта е младите хора от Европа да се опознаят, да обменят информация, да разширят контактите си. Нашите доброволци са на възраст от 16 до 30 г.Очаква се, тази година над 600 младежи участници - танцьори, певци, художници, фотографи, младежки лидери, студенти и други, да пристигнат на фестивала. Повече можете да намерите тук.
 
Международен венециански филмов фестивал
 
От 28 август до 7 септември във Венеция ще се проведе 70то издание на международния филмов фестивал.  Целта на фестивала е да се повиши осведомеността и насърчаване на различните аспекти на международното кино във всичките му форми: като изкуство, спорт и като индустрия, в дух на свобода и диалог. Фестивалът организира ретроспективи и отдаване на почит към важни фигури като принос към по-добро разбиране на историята на киното.Повече за фестивала, можете да намерите тук.
 

V. Представяне на членовете на Българската фестивална асоциация

 
МЕЖДУНАРОДЕН ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ
“ВАРНЕНСКО ЛЯТО”
 

 
                Международният театрален фестивала “Варненско лято” се провежда всяка година от 1 до 11 юни в гр. Варна. Първото издание на фестивала е през 1993 г. Досега има реализирани 21 издания. Негов основен организатор е Фондация „Международен театрален фестивал Варненско лято”, а съорганизатори са Българска асоциация за театър, Община-Варна и Министерство на културата. Домакини в град Варна са Театрално-музикален продуценски център - Варна, Държавен куклен театър, Фестивален и конгресен център, Исторически музей, Градска художествена галерия, Галерия „Графит“ и др.
 
                Програмата на фестивала включва селекционирани български постановки, както и специално поканени за участие чужди спектакли.  Фестивалът има и своя паралелна програма, която се състои от работни ателиета, теоретични конференции, творчески срещи, изнасяне на лекции, преставяне на книги, изложби, концерти, дискусии. От 2008 г. като самостоятелен модул е обособен „Театрален шоукейс“, представящ иновативни и мобилни български спектакли с превод на английски език, на който се канят чуждестранни мениджъри, фестивални селекционери, критици и журналисти.
 
                От 2007 г. най-интересните чужди постановки, включени във фестивалната програма, се представят и в София с подкрепата на Столична община под мотото Световен театър в София.
 
                Благодарение на усилията на множество партниращи органиации Международният театрален фестивал „Варненско лято“ се е превърнал в широкомащабна платформа, на която се промотира българското сценично изкуство, представят се за пръв път в България театрални компании от чужбина, лансират се нови имена и бъдещи проекти за сътрудничество. По-заничими фигури от световния театър, представени от фестивала са: Питър Брук (Обединеното Кралство / Франция), Деклан Донелан (Обединеното кралство / Франция), Стивън Бъркоф и „Forced Entertainment” (Обединеното кралство), Оскарас Коршуновас (Литва), Арпад Шилинг (Унгария), Силвиу Пуркарете (Румъния / Франция), Тадаши Сузуки (Япония), Ромео Кастелучи (Италия), Алвис Херманис (Литва), Йохан Симонс (Холандия / Белгия) и др.
               
За повече информация: (www.theatrefest-varna.org).
 

VI. Семинари, курсове, възможности за финансиране

 
Европейска фондация за демокрация стартира първата програма за подпомагане на демократичните организации на гражданското общество
 
Европейската фондация приема заявления от демократичните организации на гражданското общество, движения и отделни активисти, поощряване на развитието на плуралистична многопартийна система, независимо от техния размер или официален статут. Тя планира да осигури подкрепа по гъвкав начин и да издава субсидии в интервала между € 10,000 и € 150,000. Няма крайни сроковете за подаване на предложения. Прочетете повече
 
Покана за представяне на предложения за Западните Балкани проекти за сътрудничество в областта на изкуството и културата
 
Фонд Балкани за Изкуство и Култура (BAC) подкрепя регионалното сътрудничество, художествени и културни проекти, предложени от организации от и прилагани в рамките на региона на Западните Балкани, по-специално от следните страни: Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия .  BAC е насочена към насърчаване на приобщаващо, демократични и проспериращи общества в Западните Балкани чрез засилване на културния сектор и насърчаване на регионалното сътрудничество и интеграция. В този контекст  самостоятелни културни организации, мрежи, фондации и /или асоциации са поканени да представят идеите си за Западните Балкани проекти за сътрудничество в областта на културата и изкуствата. Повече можете да намерите тук.
 
Резидентна програма на Център за съвременно изкуство - Пловдив 
 
През годината един български и двама чуждестранни артисти пребивават и работят в Пловдив. Всеки един работи в продължение на един месец в мултимедиината лаборатория. Участниците се селектират от сдружение "Изкуство днес". В лабораторията "Art Tоday Lab" се реализира проект в областта на електронните форми: инсталация , видео арт , 2D и 3D, звук , нет арт. Проектът се представя пред пловдивска публика в изложбените пространтсва на Център за Съвременно Изкуство - Пловдив или на други избрани от артиста места. Повече за програмата, можете да намерите тук.
 
Финансиране за НПО-та
 
Youth Initiative на Отворено общество приема предложения на НПО за финансиране с до 10 000 щ.д. за, за да развиват и курират тематични страници на новия глобален портал за младежта youthpolicy.org. Потенциални теми за страниците на включват, но не се ограничават до: Участие и гражданство, активизъм и доброволчество, децата и правата на младежите, глобалната политика по лекарствата, общественополезен труд и други. Повече можете да намерите тук.
 
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
 
Бюлетинът на Българската фестивална асоциация се издава веднъж месечно, в началото на месеца и се изпраща до членовете, колегите и приятелите на БФА.
Бюлетинът се подготвя от Александра Гълъбова.
Ако желаете да се абонирате или да се отпишете, моля пишете ни на адрес: office@bfa.bg  Повече информация за Българската фестивална асоциация може да откриете на нашия сайт или като се свържете с Александра Гълъбова - асистент към БФА на GSM: + 359 887 161 535 
 
 
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
 
Бюлетинът на Българската фестивална асоциация се издава веднъж месечно, в началото на месеца и се изпраща до членовете, колегите и приятелите на БФА.
Бюлетинът се подготвя от Александра Гълъбова.
Ако желаете да се абонирате или да се отпишете, моля, пишете ни на адрес: office@bfa.bg  Повече информация за Българската фестивална асоциация, може да откриете на нашия сайт или като се свържете с Александра Гълъбова - асистент към БФА на GSM: + 359 887 161 535