Copy

Transitiefestival 2014

www.transitiefestival.be

Op dinsdag 7 oktober organiseert het Transitienetwerk Middenveld haar tweejaarlijks Transitiefestival in de Vooruit te Gent. Beste,

Het programma van het Transitiefestival is ook deze editie weer goed gevuld en razend interessant! We stellen jou dan ook graag een selectie voor uit het ruime aanbod. Het volledige programma vind je op onze website

Meer praktische info en hoe je kan inschrijven vind je onderaan deze mail.

Alvast veel leesplezier!

 

Lezingen:

Slotwoord en boekvoorstellng Harald Welzer (i.s.m. OIKOS)
De Duitse socioloog Harald Welzer is hoogleraar transformatiedesign aan de Universiteit van Flensburg. Hij brengt in zijn laatste boek Selbst Denken naast een sterke analyse vooral een hoopvol verhaal. Hij roept op tot verzet om onze toekomst zelf weer in handen te nemen. Oikos lanceert het nieuwe boek van Harald Welzer aansluitend op het Transitiefestival om 20u. Meer info en inschrijvingen via de website van OIKOS(foto: Thomas Langreder)
De financiële wereld doorgelicht
Tijdens deze sessie over de financiële wereld en de impact hiervan op onze samenleving proberen we enkele vragen te beantwoorden: Hoe werkt die financiële wereld? Wat ging er fout bij de banken en hoe loopt het nu? Hoe zien we de toekomst?
Journalist en antropoloog Joris Luyendijk en de sociaal-culturele organisatie Fairfin vertellen het verhaal van de financiële wereld. Van A tot Z. Van binnen en vanbuiten.

(foto: Theo Beck)
Lezing en debat: Ecologische intensivering van landbouw
Pablo Tittonell is voorzitter van het department Farming Systems Ecology aan de Wageningen University. De huidige gangbare landbouw zal niet in staat om de wereldbevolking te voeden in het jaar 2050, aldus de scherpe Tittonell. Er is nood aan systeemveranderingen die gebaseerd zijn op natuurlijke principes en werken aan ecologisch intensieve en duurzame landbouw productie systemen.
(foto: WageningenUR)

 

Debatten:

De factuur van de energietransitie
De overgang naar een duurzaam energiesysteem vergt miljarden aan investeringen in hernieuwbare energie, energiebesparing, slimme netwerken, enz. Er is echter geen alternatief. Niet investeren zal nog veel meer kosten door de klimaatopwarming; luchtvervuiling, enz. Tijdens deze workshop doen de leden van het Transitienetwerk een concreet en becijferd voorstel over een eerlijke verdeling van de factuur van de energietransitie.
 
(foto: Greenpeace)
Philippe Lamberts: De weg naar de groene economie
Moet Vlaanderen/België/Europa aan de spits lopen van de groene economie, de economie dus die vooroploopt en vernieuwt inzake milieuvriendelijkheid en grondstoffenzuinigheid? Zo ja, waarom? Europees parlementslid voor Ecolo en jarenlang manager bij IBM, Philippe Lamberts geeft een inleiding. Daarna gaan we in gesprek met hem en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.
 
(foto: LeMonde)
Transitie vs. ‘transformatie’ in de landbouw
Is er een radicale transitie nodig van het huidige landbouw model in Vlaanderen/West-Europa of zijn we in staat om de huidige werkwijzen voldoende te verduurzamen? Een panelgesprek met Pablo Tittonell, Piet Vanthemsche (voorzitter Boerenbond), Bernard Deryckere (voorzitter FEVIA, CEO Alpro, OV), Vera Dua (voorzitter BBL). 
 
(foto: ecogreenagri.com)

 

Informatieve sessies:

Het ABC van Crowdfunding
Crowdfunding is 'in', maar hoe werkt het precies? Charles-albert de Radzitzky van MyMicroInvest zal de mogelijkheden, de sterktes, maar ook de valkuilen toelichten, zodat iedere organisatie die met crowdfunding aan de slag wil, beslagen op het ijs komt. Tal van voorbeelden uit binnen- en buitenland zullen worden belicht.

 
(foto: jeneba speaks)
Hormoonverstoorders
We willen een veilige, evenwichtige en gezonde voeding. In ons huidige voedsel en de voedselverpakkingen komen hormoonverstoorders voor waardoor die doelstelling niet gegarandeerd wordt. Blootstelling aan deze stoffen vormen een belangrijk risico voor de gezondheid, met name voor de meest kwetsbare groep onder ons, namelijk (ongeboren) kinderen. Wat moeten we vandaag doen om daar te komen? 
 
(foto: naturalfuel.ie)
Energierenovatie, betaalbaar voor iedereen?
Energiezuinig wonen voor iedereen is cruciaal om de transitie naar een koolstofarme samenleving te realiseren. Hoe pak je dit aan als je in een huurhuis woont en over erg weinig financiële middelen beschikt? Wat kunnen we doen om de renovatie van woningen in Vlaanderen aanzienlijk te versnellen. Een collectieve aanpak waarbij bv. een hele wijk aangepakt wordt, biedt heel wat mogelijkheden.
 
(foto: renovatieoplossingen.be)

 

Workshops:

Duurzaam winkelen en labels
Tips voor een groene en eerlijke boodschappentas. Vind je het ook zo moeilijk om de juiste keuzes te maken in de winkel? Tijdens een bezoek aan een supermarkt in de buurt wordt ingezoomd op de verschillende aspecten van duurzaam winkelen. We leren keuzedilemma's op de winkelvloer herkennen, leren het etiket lezen en wisselen uit over duurzame aankoopkeuzes.

 
(foto: maxhavelaar.be)
Bezoek aan stadslandbouw in Gent
Gent, eetbare stad. We bezoek enkele initiatieven met de fiets. Brengen we opnieuw varkens om onze voedseloverschotten op te eten? Gezonde voeding en een moestuin hoekje op school. Geveltuinen mogen van de stad! Collectieve moestuinen zoeken groene vingers. Kleine initiatieven en ondernemingen die uiting geven aan een grotere transitiebeweging.


 
(foto: dokgent.be)
Een duurzame grootkeuken. Ook bij jou op het werk?
Hoe kan jij je collega’s warm krijgen voor lekker, gezond en duurzaam eten op je werkplek? Wij geven je 10 handvaten voor het verduurzamen van de catering in de grootkeukens van scholen, bedrijven, ziekenhuizen, administraties, gevangenissen,... 
(foto: gastronomy festival)

 

Transitiemarkt en Speakers Corner:
Ook deze editie zal je op een vrij moment een actieve Transitiemarkt kunnen bezoeken. De standenmarkt zal tevens vrij te bezoeken zijn, ook zonder toegangsticket.
We bouwen de balzaal van de Vooruit om tot een dynamische infomarkt waar diverse organisaties zichzelf en hun initiatieven kunnen voorstellen. 

Nieuw deze editie is de Speakers Corner. We geven er organisaties de mogelijkheid om in minder dan 5 minuten tijd een inspirerend nieuw initiatief voor te stellen. Na deze 'pitch' kan er met geïnteresseerden dieper op de inhoud doorgegaan worden.
 
(foto: victorzammit .com)
Praktische i​​nfo

​Datum: Dinsdag 7/10/2014 van 10u tot 17u
Plaats: Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent
Prijs: €8 (zonder lunch), €14 (met lunch)

Inschrijven: ​Wil je dit fantastische evenement zeker niet missen? Schrijf je nu in! Dat kan op de website van Vooruit via deze link.
 
Programma: Meer informatie en het volledige programma vind je op www.transitiefestival.be.
 
Vragen? Stuur een mailtje naar info@transitienetwerkmiddenveld.be.
 

Volg het Transitiefestival op de voet via Facebook en Twitter.

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je aangegeven hebt, belangstelling te hebben voor het TransitieNetwerk Middenveld.

Uitschrijven    Uw profiel aanpassen

Email Marketing Powered by Mailchimp