Copy
Betalen we voor een duurzaam energiebeleid? - Boeren en burgers voor agro-ecologie! - Nieuw boek Veerkracht en burgerschap
View this email in your browserTNM Ezine

 
Oktober 2015

Hij blinkt nog een beetje, deze splinternieuwe nieuwsbrief.
Hiermee willen we jou vanaf vandaag op de hoogte houden van al wat reilt en zeilt in ons netwerk, op weg naar een duurzame en sociaal rechtvaardige samenleving.
Elke 4 maanden mag je een bundeling verwachten van onze activiteiten, inhoudelijke bijdragen en inspirerende initiatieven.


Veel leesplezier!

Save the date

29/10 Trefdag Pulse transitienetwerk
Pulse Transitienetwerk Cultuur nodigt de hele sector uit voor de 4e trefdag onder de noemer 'No Voice to Waste – Elke stem telt voor een duurzame toekomst'. Meer informatie vind je op de website van Pulse.
30/10 De energiefactuur ontleed
Betalen we voor een ecologisch duurzaam en sociaal rechtvaardig energiebeleid? De TNM werkgroep Energie doet voorstellen en gaat in debat specialisten en deelnemers. Meer info vind je hier.
16/11 Workshop Agro-ecologie
'Boeren en burgers mobiliseren voor agro-ecologie', dat is de naam van de workshop die de TNM werkgroep Agro-ecologie organiseert binnen het evenement 'Agroecology in Action'. Via deze link kom je meer te weten.
Meer activiteiten vind je op onze kalender.

Interview

"De economie opnieuw ten dienste van de mens"
Dirk Van de Poel, voorzitter van het Transitienetwerk Middenveld sinds 2015, vertelt in een korte babbel over zijn engagement, zijn ervaringen en de rol van het netwerk. Het interview vind je hier.

Actueel

Architectuur en transitie
Hoe kunnen architectuur en ruimtelijke ordening inspelen op de belangrijke maatschappelijke transities? Die vraag stond centraal tijdens de 'Avond van de architectuur'. Onze steden en dorpen veranderen in een snel tempo. De impact van de klimaatverandering, de groei van de bevolking, de economische crisis en de vergrijzing hebben allemaal effect op het straatbeeld.  Meer info vind je via deze link. Lees ook de ambitienota 'Architectuur als vliegwiel voor maatschappelijke innovatie'. 

Uber, uithangbord van de nieuwe deeleconomie?
Vaak wordt naar de taxidienst Uber verwezen als voorbeeld van een nieuwe deeleconomie. Maar klopt dat wel? Een interessant artikel in The Nation maakt brandhout van die stelling. Lees meer over Uber, de deeleconomie en sociale rechten in het volledige artikel.

Voorbije activiteiten

02/10 Debat basisbereikbaarheid
De beleidsnota Mobiliteit 2014-19 lanceerde het concept basisbereikbaarheid en wil het openbaar vervoernetwerk herdenken. Dat de nieuwe term de gemoederen beroert bewees de grote opkomst. Meer info over het programma via deze link.
25/08 Start TNM werkgroep Fondsen
De werkgroep ‘Fondsen als hefboom’ is startte deze zomer. Triodos presenteerde hun methode en criteria bij de screening van beursgenoteerde bedrijven, en hoe je hiermee impact kan uitoefenen. Meer info via deze link.
29/05 TNM Netwerkdag 2015
Kruisbestuiving, tussen de verschillende werkgroepen en de stuurgroep. Dat was het doel van de TNM Netwerkdag. En elkaar wat beter leren kennen in een informeel kader. Een kort verslag in tekst en beeld kan je hier lezen.

Leestip

Veerkracht en burgerschap
Jef Peeters, lid van de TNM stuurgroep, schreef een nieuw boek dat een kader aanreikt om vanuit sociale organisaties aan de slag te gaan met een transitie naar rechtvaardige duurzaamheid. Dat wordt aangevuld met bijdragen over concrete praktijken. Meer info.

TNM TV

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. TNM TV bezocht twee interessante initiatieven:
TNM ontmoet     #1 Pulse No voice to waste
Pulse Trefdag 'No voice to waste'
Elke Debeukelaer van Pulse transitienetwerk legt wat 'No voice to waste' wil zeggen, de titel van de Trefdag 2015, die op 29 oktober doorgaat in Vooruit. Meer info over Pulse en de Trefdag via www.pulsenetwerk.be
TNM ontmoet     #2 De WijkWerf
De WijkWerf
Met de enthousiaste steun van TNM start EnerGent in het najaar het project de 'Wijkwerf', om samen met het middenveld woningen energiezuiniger te maken. Een geanimeerd interview met de initiatiefnemers. Meer info over het project vind je hier.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2015 Samen vzw, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp