Copy

NIEUWSBRIEF

APRIL 2020
Corona special

Inhoud van deze nieuwsbrief
Corona-toeren

Omwille van deze verwarrende corona-tijden hebben we besloten om al sneller te communiceren naar u allemaal. Zo blijft u op de hoogte van wat er gebeurt in onze eerstelijnszone.

We hebben goed nieuws: Eerstelijnszone Pallieterland is officieel erkend door de Vlaamse overheid. Dat is een belangrijke voorwaarde om ten volle ons werk te kunnen doen. Dankuwel aan iedereen die hieraan heeft mee geholpen.

We hopen dat u als lezer het ons vergeeft dat deze nieuwsbrief geen ‘Inkijker’ heeft.

Het triagepunt bij de huisartsen loopt goed. Op het hoogtepunt waren er twee containers nodig, in twee shiften per dag, waarbij volledig beschermde huisartsen tot 16 hoestende patiënten per shift zagen. Gelukkig is er nu minder nood aan dit soort container-onderzoeken. Voorlopig blijft het systeem bestaan om beschermingsmateriaal bij de huisartsen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Er is nu ook een rijdende wachtdokter die op weekdagen beschermd huisbezoeken kan afleggen.

Bed Muzet te Lier werd weerhouden door de provincie Antwerpen als slapend schakelzorgcentrum. Dit centrum zal de COVID-19 positieve patiënten vanuit het ziekenhuis opvangen die niet meer in het ziekenhuis verzorgd moeten worden, maar nog niet naar huis kunnen. Het centrum start pas als de ziekenhuizen overbezet zouden worden door de opname van COVID-19 positieve patiënten. Stad Lier en Eerstelijnszone Pallieterland trekken dit schakelzorg-project. De provincie gaf ons de opdracht om hiervoor samen te werken met de volgende twee eerstelijnszones:
  • ZORA: Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel
  • Rupelaar: Aartselaar, Boom, Hemiksem, Niel, Rumst, Schelle
Ondertussen lijkt de epidemie aan kracht te verliezen. Het ziekenhuis van Lier is er geruster in dat ze ook zonder schakelzorgcentrum de mensen met COVID-19 kunnen opvangen. Ook van de ziekenhuizen in de andere eerstelijnszones krijgen we bemoedigend nieuws.

Meer en meer mensen met COVID-19 komen naar huis. Dit is de volgende fase. Op provinciaal niveau zijn er gesprekken gaande over cohortzorg: corona-toeren voor verpleging en verzorgenden, die exclusief werken met besmette personen. Mensen die thuis herstellen van COVID-19 zullen verzorgd worden in één toer, zodat er minder risico is op besmetting van nog gezonde personen.

De actualiteit toont dat veel woonzorgcentra het moeilijk hebben. Daarom hebben wij de noden bevraagd bij de initiatiefnemers van woonzorgcentra en assistentiewoningen in onze eerstelijnszone. Aansluitend willen we hen informatie en advies geven ter ondersteuning, voor zover wij dit kunnen.

Zorgverleners die nu thuis zitten en inkomsten verliezen raden we aan contact op te nemen met hun favoriet woonzorgcentrum om daar nu al hun diensten aan te bieden.

Verder in deze nieuwsbrief vindt u een opsomming van een aantal initiatieven. We hopen dat deze informatie u sterkt in uw werk. Wij hebben zeker niet voor alles een oplossing. Toch willen we op zijn minst luisteren en mee nadenken als er problemen of vragen zijn.

BEDANKT aan alle zorg- en hulpverleners die elke dag opnieuw het beste geven van zichzelf !

Samen komen we er wel.

Jullie voorzitter,
Bert

Al gehoord van de 'COVID-19 Eerste Lijn Barometer'?


COVID-19 Eerste Lijn Barometer is een monitoringsysteem om de belasting van zorgverleners in de eerste lijn in kaart te brengen. Deze bevraging zal het mogelijk maken om knelpunten in de eerstelijnszorgverlening vroeger te detecteren en hieraan gerichte acties te kunnen koppelen.

Bent u apotheker, huisarts, coördinerend en raadgevend arts van een woonzorgcentrum, thuisverpleegkundige, diensthoofd gezinszorg of vroedvrouw? 
Dan kan u op vaste momenten een vragenlijst invullen via https://covid19.healthdata.be/.

Op basis van de antwoorden wordt er een overzicht gemaakt van de situatie in België. Als eerstelijnszone krijgen wij twee keer per week een zicht op wat er nodig is in onze eerstelijnszone. Hierdoor kunnen wij mee zoeken naar lokale oplossingen.

Behoort u tot één van deze zorgverleners? Doe dan zeker mee aan deze bevraging! Mogelijk worden er later nog andere zorgverleners bevraagd. Meer informatie leest u op de website van het Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn, VIVEL vzw.

Als u meedoet aan de bevraging mag u nog steeds rechtstreeks met de medewerkers van de eerstelijnszone communiceren bij problemen. Ook als u niet tot de bovenstaande groep van zorgverleners behoort en u hebt een vraag of een probleem, dan mag u ons steeds rechtstreeks aanspreken.

Buurtzorg wordt gestimuleerd door al onze lokale besturen


De lokale besturen zagen een belangrijke uitdaging voor zich: hoe erin slagen om zorgvragers in hun gemeente of stad te matchen met vrijwilligers? En hoe kan dit op een veilige manier?

Alle vijf de lokale besturen hebben voor een soortgelijke oplossing gekozen, namelijk via het online platform van ‘Give-a-day’/’Impactdays’. Per lokaal bestuur is er ook een telefoonnummer en een mailadres ter beschikking gesteld.

Beste zorgverleners, dit is niet alleen bedoeld voor oude, zwakke mensen, maar voor iedereen die nu hulp nodig heeft. Als u zelf problemen heeft bijvoorbeeld om boodschappen in huis te halen, meldt u dan alstublieft aan als zorgvrager.

Hieronder de contactgegevens.

Siilo Connect: messaging service interessant voor eerstelijnszones


Siilo is een WhatsApp-alternatief met extra beveiliging (GDPR-proof, volgens medische normen). Reeds heel wat zorgverleners gebruiken dit om onderling te communiceren: bijvoorbeeld een huisarts die gebrieft wordt door thuisverpleging over een palliatieve patiënt thuis. Een ander voorbeeld is het veilig versturen van de uitslag van beeldvorming naar een kinesist of van een voorschrift naar een apotheker.

Siilo Connect biedt meer mogelijkheden voor organisaties, bijvoorbeeld op het niveau van een eerstelijnszone. Omwille van de coronacrisis heeft Siilo deze service gratis gemaakt, om de nodige crisiscommunicatie te vergemakkelijken (normaal gezien 5 euro per lid per jaar). Onze eerstelijnszone is gestart met deze communicatietool.

Een aantal voordelen zijn:
  • Informatie kan gestuurd worden naar iedereen, of naar een beperkte groep bijvoorbeeld alleen naar een bepaalde beroepsgroep;
  • Antwoorden van de collega’s leiden niet tot een ellenlange stroom van mails;
  • Als u lid wordt, breidt u gevoelig uw adresboek uit, zonder dat u van elkaar echt het telefoonnummer hoeft te weten.
Onze Siilo Connect staat open voor alle professionals in onze eerstelijnszone die met gezondheidszorg en welzijnszorg bezig zijn, en dit zien we breed. Ook een aantal directeurs, schepenen en ambtenaren hebben zich aangemeld en houden zo contact met de mensen in het veld.

Wenst u zich ook aan te melden? Stuur dan een mailtje naar bertleysen@broechemoost.be.

Hoe blijft u contact houden met lotgenoten?


Dit bericht komt van het Trefpunt Zelfhulp, een organisatie van zelfhulpgroepen.

Fysieke bijeenkomsten zijn even niet mogelijk voor zelfhulpgroepen en -verenigingen. 'Social distance' hoeft echter geen sociaal isolement in te houden. Hoe blijft u lotgenoten ondersteunen zonder face-to-face contacten?

Van online praatcafés tot WhatsApp-groepjes, van chatten met ervaringsdeskundigen tot een simpele babbel per telefoon ... Veel verenigingen en organisaties zijn bijzonder creatief om lotgenoten te blijven ondersteunen.

> Ontdek het overzicht van lotgenotengroepen met een alternatief aanbod.
> Zoek het niet te ver. Met deze communicatietools komt u al een heel eind.
> Mail hen uw aangepaste dienstverlening. Zij willen graag zoveel mogelijk initiatieven bundelen.

Veerkracht van zorgverleners verhogen tijdens én na de COVID-19 pandemie


Professor Kris Van de Broeck (professor ‘geestelijke gezondheidszorg in de eerstelijn’ aan UAntwerpen) zette zijn schouders onder het online platform “De ZorgSamen”.

Als u deze vragenlijst van 10 minuten invult, hebt u voor uzelf een beeld hoe het met uw geestelijke gezondheid gesteld is: https://www.dezorgsamen.be/zorg-voor-elkaar/#checklist .

Op www.dezorgsamen.be vindt u meer informatie, ook over hoe u aan concrete hulp kan geraken voor uzelf, of voor uw personeel.

Psychische ondersteuning personeel in woonzorgcentra en andere zorginstellingen


In het kader van “Zorg voor Zorgenden” geeft CGG De Pont extra aandacht aan medewerkers van woonzorgcentra en andere zorginstellingen.

Indien er nood is aan psychologische ondersteuning van uw medewerkers kan CGG De Pont GRATIS tele-consultaties aanbieden tijdens hun werkuren in afwachting van de acties die zullen ondernomen worden vanuit de externe preventiediensten (zoals IDEWE, Provikmo,… ), die zich nu daarop aan het organiseren zijn.

Medewerkers kunnen steeds geheel vrijblijvend contact met CGG De Pont opnemen voor vragen. Bij voorkeur via mail: ouderenteam@cggdepont.be of door telefonisch hun contactgegevens achter te laten op het nummer: 015/42.08.32.

Luisterend oor bij het CAW


Een CAW helpt mensen met al hun welzijnsvragen en –problemen. Ook in tijden van Corona. Daarom lanceert CAW Boom Mechelen Lier een extra aanbod voor mensen die nood hebben aan psychische ondersteuning ten gevolge van de Coronacrisis.

Mensen die nood hebben aan een gesprek kunnen het CAW bellen op het gratis nummer 0800 13 500. Zij zijn alle werkdagen bereikbaar van 9u-12u en van 13u-16u30 (met uitzondering van donderdagvoormiddag). Langskomen op deze momenten kan niet, net zomin als een huisbezoek, maar zij staan wel paraat via telefoon, mail en chat. Hun professionele hulpverleners bieden een luisterend oor en reiken handvaten aan om gevoelens een plaats te geven. Bij dieperliggende problemen is doorverwijzing mogelijk.

Lost&Co


In deze weken van angst en verlies heeft Lost&Co een taskforce opgericht.
Hun doel is om mensen die het moeilijk hebben met verlies en rouw in deze corona-periode een luisterend oor te bieden.

Vanaf vrijdag 17 april kan u op hun site www.lostenco.be een telefoonnummer vinden. Bel hen gerust, want niemand hoeft alleen te staan met zijn verdriet.
 

Uitkijker 


Helaas worden ook de activiteiten in april en mei afgelast. 

De algemene vergadering en platformvergadering op 17 juni gaat wel door, desnoods met een inventieve oplossing met digitale technologie.
ELZ Pallieterland
E-mail
Copyright © 2020 ELZ Pallieterland, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@elzpallieterland.be

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ELZ Pallieterland · Gasthuisstraat 6 · Nijlen 2560 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp