Meer nieuws over Beter ter Been of doneren? Ga naar www.beterterbeen.nl
Doneer nu!

Follow on Twitter Follow Us On Twitter
Friend on Facebook Volg ons op Facebook
Forward to Friend Stuur de nieuwsbrief door!

Beste lezer,

Soms ontmoeten twee verschillende werelden elkaar en valt een eerste ontmoeting samen met een herkenning van een missie of gemeenschappelijk interesse. Leeftijden en landsgrenzen vallen weg, een taalbarrière wordt verkleind door gebruik van mimiek en fotoplaatjes en samen schudden we ons hoofd - met eenzelfde betekenis dan (!)- over onwil en onbegrip. We lachen wat gegeneerd over ons eerdere niet weten en niet begrijpen.

Mij overkwam dat in elk geval toch enige keren afgelopen jaar in werk, privé en andere sferen. Een zo’n gebeurtenis, van recente datum, wil ik hier graag met u delen. Ik dacht namelijk: “dat kan niet, zo’n jonge jongen die een productieplaats, een fabriek, moet leiden en tegelijkertijd tien mensen moet opleiden en coachen in het vak. Dit met een verse eigen ervaring die opgedaan is in andere landen en deze vervolgens gewoon 'implementeren' . En zich daarbij ook nog committeren voor een aantal jaren".
Dit waren mijn gedachten vlak voor het moment dat ik Rameshwor Bogati uit Nepal ontmoette, net 25 jaar jong, voor tien propvolle weken op werkstage in Nederland bij Wittepoel in Rotterdam op uitnodiging van Beter ter Been.

Na de eerste 10 minuten met beleefde formele uitwisselingen, vertelde Rameshwor enthousiast over de bij Wittepoel geleerde technieken. Hij sprak vastberaden over hoe hij bij terugkeer in Nepal vooral kinderen aan de juiste orthopedische schoenen kon helpen, nieuwe collega’s op zou leiden en als een olievlek de kennis en ervaring zou verspreiden.En ja, hij hield van Adèle en van Max Verstappen en vond het eigenlijk wel leuk om een keertje te bowlen met mij en de familie. Hij wilde overigens ook een PowerPoint presentatie voor ons bestuur verzorgen.

Dat hebben we dus allemaal gedaan.  Mijn zoons (22 en 19 jr.) zeiden na hem gesproken te hebben: “ no worries, you’ll succeed in Sunsari!” En ik denk dat ze gelijk hebben. Rameshwor gaat dat juist allemaal bereiken omdat hij zijn doelen en ambities scherp heeft en hij vertrouwen uitstraalt en daarmee ons allen inspireert. Als Beter ter Been steunen we dan ook vol overtuiging dit nieuwe traject omdat we deze ambities en doelen herkennen en graag helpen realiseren. Meer hierover in deze nieuwsbrief.

Laat 2017 een jaar van verrassende ontmoetingen en helpende handen worden  We wensen u een hele fijne jaarwisseling!

Namens het bestuur.

Marian Connotte (voorzitter)


 
Met een rugzak vol nieuwe expertise terug naar Nepal


Van Wittepoel, Rotterdam

Het vakmanschap van de orthopedische-schoenmakers in Nederland staat wereldwijd  hoog aangeschreven. In tien weken tijd heeft Rameshwor op een werkstageplek bij Wittepoel in 'de Palmentuin' Rotterdam zijn basiskennis en praktijkervaring met een schat aan nieuwe vaardigheden en fijne kneepjes en technieken kunnen aanvullen. Hans van Dalen (bestuurslid) heeft hem hierin intensief begeleid naast de dagelijkse support en plezierige sfeer van het team en de collega’s bij Wittepoel.


Rameshwor (hier zonder schort) te midden van  collega’s Wittepoel, Rotterdam

Het is onmogelijk alle indrukken van Rameshwor in een kort stukje te benoemen: vijf dagen per week werken en leren met machines en materialen waarmee hij straks in eigen land ook aan de slag gaat. Nieuwe vriendschappen en Nederlandse woorden, de Noordzee, dijken en polders en een sluis, het Rijksmuseum met Rembrandt, poffertjes, pannenkoeken, musea, bowlen, fietsen door Hollandse regenbuien en windhoosjes, st. Nicolaas ontmoeten en ook een vergadering van Beter ter Been bijwonen. Wonen gedurende twee maanden in een studentenhuis met internationale leeftijdgenoten in Schiedam. 

Elk van onze bestuursleden heeft een dag in het weekend vrij gemaakt om iets te organiseren met het doel Rameshwor beter te leren kennen. Hierdoor was er gelegenheid voor een meer persoonlijke kennismaking. 

Jeanine: 
"Zo stond ik op een zaterdag in november al vroeg klaar op Amsterdam Centraal om Rameshwor onze hoofdstad te laten zien. Waar ik m'n jas open had omdat het nog zo koud niet was, vertelde Rameshwor me bij onze ontmoeting al meteen dat het toch wel erg koud was hier in Nederland. Met shawl en handschoenen trotseerde hij daarom de Hollandse kou. Ik vroeg hem meteen naar de cultuurshock die hij had moeten ervaren. Na mijn bezoek aan Nepal ( februari 2016) ben ik des te meer gelukkig met het feit dat wij in Nederland in de bus ,en niet op de bus, kunnen staan en dat we niet geteisterd door allerlei stofwolken, getoeter en overstekende geiten onze bestemming kunnen bereiken. Hij zei steeds maar weer dat Nederland mooi was en bleef onze hele tramreis dan ook uit het raam kijken. Ik heb hem meegenomen naar het Rijksmuseum, poffertjes met hem gegeten en door Amsterdam gelopen. Hoe meer we praatten hoe meer ik erachter kwam hoe een buitenkans hij heeft gekregen. Als jongen uit Kathmandu is hij the lucky one die gekozen is om in Vietnam en later in Nederland zijn expertise te vergroten en te doen wat hij heel leuk vindt. Omgeven door mensen die er heel veel verstand van hebben, heeft hij kunnen groeien. Hoe spannend de toekomst ook voor hem is, hij heeft er gewoon heel veel zin in. Zijn wij dan idealisten met een enorm groot doel voor ogen? Misschien. Kan Rameshwor dit dan wel realiseren? Heel waarschijnlijk. " 


                                                


Graag maken we als Bestuur van de gelegenheid gebruik om ons bestuurslid Hans van Dalen enorm te bedanken voor de inzet die hij de afgelopen maanden heeft getoond richting dit project. Niet alleen heeft hij Rameshwor begeleid in dit traject, ook heeft hij veel van zijn vrijetijd besteed  met Rameshwor in de praktische schoenmakerij om hem nog meer te helpen in het vak. Daarnaast heeft Hans Rameshwor opgevangen en vele avondjes met hem gegeten om zeker te zijn dat hij zich niet alleen voelde. Hans: heel erg bedankt voor je inzet en toewijding! 

Naar Sunsari
Menig avondje of vrije dag in het weekend werd besteed aan extra theorie opsnuiven bij onze deskundigen Toos Rook en Hans. Rameshwor mocht in oktober meehelpen spullen in de container te plaatsen in Rotterdam. Een container vol materialen en  machines die hij  over enkele weken in Sunsari zelf uit de vrachtwagens mag tillen om de nieuwe productieplaats in te richten. 

                           
"onze container"

Rameshwor wordt de operationele manager van dit nieuwe project in Nepal. Het doel is om bij de start in februari/maart 2017, minimaal zes patiënten te helpen met nieuwe orthopedische schoenen uit de nieuwe werkplaats.  Eind 2017 zal dat een tussen Beter ter Been en Karuna Nepal afgesproken veelvoud aan schoenen moeten zijn en zullen door Rameshwor ook reeds enige nieuwe collega’s ingewerkt zijn.
 
Dit nieuwe project willen we als demoproject in de oostelijke regio in 2016/2017 lanceren,  met een methodiek die we dan  efficiënt kunnen dupliceren in andere regio’s in Nepal en mogelijk in andere landen. 


Aan de slag met de indeling van de werkplaats

 

De MSC LUCIANA vertrok eind oktober van Rotterdam naar Calcutta (India). Vanaf Calcutta wordt de inventaris eind december overgeheveld in vrachtwagens om dan de laatste 650 km over land af te leggen naar Sunsari.

 


+++++++++++++++++++++++++++++++


DRIE * MODULAIRE SCHOEN


1.Anna Gonzalez was vorig studiejaar via haar Master aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) betrokken bij een orthopedisch schoenontwerp (zie nieuwsbrief van mei 2016). Anna is is inmiddels afgestudeerd in Groningen en heeft toestemming gekregen vanuit de faculteit om drie testen uit te voeren. Het gaat dan om een drietal schoenparen uitgebreid testen bij personen op verzoek van Beter ter Been. Het testen vergt veel zorgvuldigheid in verband met verscheidende risicoaspecten, beschikbaarheid van proefpersonen, toestemming van zorgverzekeraars en een goedgekeurde testomgeving.
 
2.Het onderzoek modulaire schoenontwerp door studenten van studiejaar 2015/2016 in samenwerking met Arjan Bergsma (Technische Universiteit Twente), Herman Kuys (UMCG Groningen) en Toos Rook (orthopedisch schoenspecialist /  buitengewoon bestuurslid bij Beter ter Been) krijgt ook een vervolg. Er is nu een opdracht geformuleerd waarbij tien paar orthopedische schoenen zullen worden geproduceerd en getest op bruikbaarheid. Vier studenten gaan de schoenen bij vier patiënten testen. De testperiode start begin februari 2017.
 
3. Met Fontys Hogeschool zijn we weer in gesprek in verband met een mogelijk afstudeeropdracht  in 2017 voor een student aan de opleiding orthopedisch schoenmaker.
 
In een co- creatie met opleidingsinstanties kunnen we de ontwikkeling van de modulaire schoen meer versnellen en realiseren.

  
 

Schenkingen en donaties

Regelmatig willen wij een schenking of donatie uitlichten en benoemen.

Een bekende naam in (orthopedisch) schoenmakersland: Wittepoel in Rotterdam.  De directie en medewerkers van Wittepoel in 'de Palmentuin' hebben een bijzondere bijdrage geleverd door tien weken lang een werkstageplek  te faciliteren –kosteloos- voor ‘onze man’ uit Nepal. Hierdoor droegen zij concreet bij aan het realiseren van het nieuwe project in Sunsari. Voor een kijkje:  locaties  en diensten Wittepoel 
Wij willen hen allen van harte bedanken voor de enthousiaste medewerking, begeleiding en aandacht voor Rameshwor!

 


De donatie van Stichting Drie Wassende Manen  hebben wij op haar uitdrukkelijk verzoek gebruikt om de grootste schuur- en poetsmachine aan te kopen. (zie foto)


 
Veel leveranciers van de materialen en machines hebben ons een forse inkoopkorting gegeven waardoor we honderden euro’s op inkoopkosten hebben kunnen besparen. Dank daarom:
  • Dumco BV, Kaatsheuvel   - allerlei materialen
  • Liams Leder, Noordeloos - leder
  • BSN Medical, Almere - gipsverbanden
  • My personal shoes,  -machines
  • Goesten en Goesten, Ammerzoden - tafels en stoelen
   ++++++++++++++++++++++++++++++++WIJ WENSEN  U EEN GEZOND EN GELUKKIG 2017!

 

 BESTUUR st BETER TER BEEN


 

 


Beter ter Been 2017-2020


Vanuit onze missie en visie hebben we een strategisch plan geformuleerd dat voor een aantal jaren in hoofdlijnen vast staat, maar indien nodig, jaarlijks wordt bijgesteld. Met de komst van het nieuwe jaar zullen we ons buigen over de prioriteiten en doelen voor de komende jaren.
 
 
Ons sociaal en financieel jaarverslag over 2015 is goedgekeurd en voor geinteresseerden te lezen op onze site

Copyright ©  2016 Beter ter Been All rights reserved.
 

Secretariaat:

Gerard van den Berg
Schorsmos 5
2681 XL Monster
info@beterterbeen.nl
Afmelden | Gegevens wijzigen 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Beter ter Been · Postbus 1274 · Rijswijk, ZH 2280 CG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp