Meer nieuws over Beter ter Been of doneren? Ga naar www.beterterbeen.nl
Doneer nu!

Follow on Twitter Follow Us On Twitter
Friend on Facebook Volg ons op Facebook
Forward to Friend Stuur de nieuwsbrief door!

Beste lezer,

Zoals beloofd een impressie van het bezoek van Hans van Dalen en Toos Rook aan de projecten in Nepal. Daarnaast zijn wij verrast door een initiatief van Jurgen en Henk uit Lent, zij zullen in tien dagen tijd vanuit Spittal (Oostenrijk) naar Lent (Nederland) fietsen, en hun hele sponsoropbrengst is voor Beter ter Been bedoeld. Graag informeren wij u ook over de benoeming van een buitengewoon bestuurslid. And last but not least roepen wij hardlopers op om op 15 of 16 november  a.s. aan de Zevenheuvelenloop mee te doen!

René van Dalen, voorzitter Beter ter Been


 

Reisverslag van het bezoek aan Nepal

Zoals in de vorige nieuwsbrief is aangekondigd hebben twee van onze bestuursleden een bezoek gebracht aan het project Karuna in Nepal. Deze reis diende om de vorderingen te evalueren en vast te stellen wat Beter ter Been in de toekomst nog kan doen. Op zondag 25 mei begon de reis voor Hans van Dalen en Toos Rook met een bezoek aan het Hospital and Rehabilitation Centre  for Disabled Children  in Banepa. Dit ziekenhuis is 30 jaar geleden gestart in Kathmandu en is het op één na grootste klompvoet- behandelcentrum van de wereld. Wekelijks zijn er twee operatiedagen en worden er 15 operaties per dag uitgevoerd. Beter ter Been betaalt de gehele opleiding van één van de twee schoenmakers. Na zijn opleiding zal deze terugkeren naar Nepalgunj waar hij meteen mag starten in een team in een orthopedische werkplaats. Deze werkplaats kan wel 200 paar schoenen per maand produceren!
 
        
Vervolgens hebben Toos en Hans het CBR Project van Chitwan bezocht. Een werkplaats met twee schoenmakers, waar ook hier één opleidingsplek door de stichting Beter ter Been wordt gefinancierd.  Naast het produceren van schoenen  zijn wordt hier ook concrete revalidatie geboden. Twee vrouwen (fysiotechnici) verzorgen de revalidatie van patiënten. Dankzij de inzet van "Mobile Camping'   - een mobiele werkplaats op wielen waarmee een team op vaste momenten  door de regio trekt -  worden veel meer  inwoners bereikt. Zo zijn er in korte tijd meer dan 300 patiëntendossiers opgemaakt en kunnen kinderen en volwassenen met voetproblemen sneller en meer geholpen worden.

Hans en Toos hebben ook een aantal patiënten thuis bezocht. Tijdens deze bezoeken werd het voor hen steeds duidelijker dat een opleiding  van schoenmakers tot orthopedisch schoenmaker  echt van groot belang is. Bij  een aantal patiënten waren de schoenen namelijk te klein of konden niet goed aangesnoerd worden. Of de bedoelde schoenen waren niet passend voor de voetafwijking. Ook kwam het voor dat de schoenen door kinderen ‘gewoon’ niet gedragen  werden  wegens de geloofsovertuiging van ouders bijvoorbeeld.  Over de hoeveelheid aan resultaten voor patiënten  en voor schoenmakers in opleiding of bijscholing sinds de start van dit project zijn zowel Toos als Hans (beiden gespecialiseerd schoentechnicus) danig onder de indruk.
 
De noodzaak van bijscholing en opleiden van méér schoenmakers is voor Beter ter Been en de Karuna Foundation wat Nepal betreft explicieter geworden.  Met een gerichte voorlichting  aan ouders en sleutelpersonen in de dorpen  (door Karuna) en inzet van de mobiele werkplaats kunnen nog meer patiënten tijdig en effectiever geholpen worden.    
 

Fietsen voor Beter ter Been

Jurgen en Henk zijn op het moment dat u dit leest vanuit Nijmegen vertrokken naar Oostenrijk en zullen daarvandaan, vanaf Spittal om precies te zijn, in 10 dagen tussen 23 juli en 1 augustus 1275 km fietsen naar Lent bij Nijmegen! Wanneer ze daar terugkomen hebben ze zo’n 5000 hoogtemeters overbrugd. Beide ervaren wielrenners sympathiseren met initiatieven als de Alpe du 6Huez, Cycle for Hope en de Tour for Life, zij wilden hun tour de force echter een persoonlijker tintje geven.

 

De link en klik waren toen snel gemaakt om, na kennismaking met een bestuurslid van de Stichting,  te gaan fietsen voor Beter ter Been. Wij  zijn zeer verrast en enorm vereerd met hun initiatief! Henk en Jurgen hebben een website gemaakt : www.fietsenvoorbeterterbeen.nl   en roepen iedereen op om te doneren met het motto ”elke euro telt!”. Met hun tocht vragen Jurgen en Henk  aandacht voor projecten gericht op orthopedisch schoeisel voor de allerarmsten in ontwikkelingslanden, projecten ondersteund door Stichting Beter ter Been.

 
 

Ter voorbereiding op hun tour van Spittal naar Lent hebben Henk en Jurgen sinds maart minimaal 100 km per weekend gefietst en door de week één of twee lange afstanden gefietst. In korte tijd mogen zij de volgende klassiekers op hun wielren-CV bijschrijven: Ronde van Vlaanderen (145km), Amstel Gold race (145 km), Limburgs Mooiste (200km), Rabo Bergtour (135km) en de Jan Janssen Classic (200km).
U kunt Jurgen en Henk volgen via www. fietsenvoorbeterterbeen.nl of via facebook: fietsen voor beter ter beenNijmegen, basis voor sportieve uitdagingen ?
Als het aan Henk en Jurgen ligt wordt Spittal – Lent een nieuwe pittige klassieker: in 2015 willen zij de tour met een team van 10 of 16 fietsers herhalen en wederom met als doel sponsorgelden ophalen voor Beter ter Been. 

Wij blozen van deze support en realiseren ons dat Beter ter Been een speciale band  ontwikkelt met Nijmegen.
Immers, in november zal wederom voor de 4e keer een groep hardlopers namens Beter ter Been meedoen aan de Zevenheuvelenloop. De regio Nijmegen blijkt en levert een goede basis voor sportieve uitdagingen.
Lees verder onder: Zevenheuvelenloop

 
Toos Rook: buitengewoon (bijzonder) bestuurslid 

Toos Rook, ervaren orthopedisch schoentechnicus, heeft positief ingestemd met het verzoek van het bestuur en zal per 1 augustus benoemd worden als buitengewoon bestuurslid van Stichting Beter ter Been. 

Toos wordt door de kenners en collega’s in de branche hoog gewaardeerd vanwege haar diagnostische vermogen en deskundige advisering bij het concreet oplossen van uiteenlopende schoen- en voetproblemen. Zelf actief met het ontwikkelen van een schoentype te produceren met seriematige vervaardigde onderdelen, aarzelde Toos niet toen Beter ter Been haar begin 2014 benaderde om mee te werken aan een vernieuwd prototype van ‘onze’ modulaire schoen. Zij deelt graag haar kennis en decennialange ervaringen  in binnen- en buitenland met het veld en opleidingsinstanties. En dat hebben wij nog zeer recent weer mogen ervaren vooraf, tijdens en na het projectbezoek in Nepal.Wij zijn zeer verheugd dat ze heeft ingestemd. en ons verder als buitengewoon bestuurslid wil helpen en adviseren in het realiseren van onze missie.
 

Gebruikersonderzoek modulaire schoen

In eerdere nieuwsbrieven hebben wij u geïnformeerd over de ontwikkelingen omtrent de modulaire schoen. Omdat we duidelijk voor ogen hebben wat de markt van ons verwacht (een goedkope, goede, ter plaatste eenvoudig produceerbare, individueel aanpasbare schoen) zijn we ná het aanpassen van het prototype in de fase beland dat er een gebruikersonderzoek plaats kan vinden.

Inmiddels zijn de schoenen gedurende drie maanden door één persoon intensief getest. Hierdoor hebben we scherp gekregen welke verbeteringen nodig zijn. In samenwerking met de Fonteys Hogeschool zullen eventuele verbeteringen aan de schoen verder worden besproken. De verwachting is dat binnen afzienbare tijd drie andere patiënten de schoenen gedurende een aantal maanden zullen testen. Dit zal uiteraard met grote zorgvuldigheid en overleg met betrokken partijen gebeuren. We houden u van de voortgang op de hoogte.

 EEN ACTIE DIE LOOPT

DOE JIJ MEE?

Meld je via marian@beterterbeen.nl aan indien je  opnieuw, wederom  of voor het eerst wilt lopen voor  Beter ter Been. Na aanmelding ontvang je een bevestiging  en meer informatie. Kijk ook op onze website http://beterterbeen.nl/doneren/7-heuvelenloop/ 

 
team 2013 

  team 2012  
TEAM 2014:

 

Zevenheuvelenloop 7 of 15 km

 
  • Is hardlopen iets dat je graag doet?
  • Wil je meedoen aan de Zevenheuvelenloop 2014 te Nijmegen op zaterdagavond 15 nov (7 km)  of zondag 16 november (15 km)?
  • Heb jij je reeds aangemeld? Lees ook dan even verder s.v.p.
  • Stichting Beter ter Been wil in weekend van 15/ 16 november 2014 voor de 4e keer met een groep loopambassadeurs mee doen.
  • Daarvoor zoeken we minimaal 25 m/v. Met een team van hardlopers (m/v) willen we samen  minimaal 10.000 euro ophalen. Ga jij ons daarbij helpen?
  • Denk jij dat je minstens 100 Euro kunt ophalen voor een goed doel? Doe dan mee met onze sponsoractie!
  • Indien jij minimaal 100 Euro aan sponsorgeld inlegt krijg je van ons je inschrijfgeld voor de Zevenheuvelenloop terugbetaald en ontvang je een functioneel hardloopshirt dat je mag houden.
  • Het doel  voor Beter ter Been in de Zevenheuvelenloop 2014: ‘extra opleidingen tot orthopedisch schoenmaker in ontwikkelingslanden’ .
 
DOE JIJ MEE?
Meld je via marian@beterterbeen.nl aan indien je  wilt lopen voor  Beter ter Been. Na aanmelding ontvang je een bevestiging  en meer informatie. 

Copyright © 2014 Stichting Beter ter Been, All rights reserved.

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich geabonneerd heeft of omdat u een donatie heeft gedaan.
Aan- en afmelden kan via de button onderaan de nieuwsbrief.

SECRETARIAAT:

Gerard van den Berg
Schorsmos 5
2681 XL Monster
info@beterterbeen.nl
Email Marketing Powered by Mailchimp
Afmelden | Gegevens wijzigen