Copy
View this email in your browser

UAV-nieuws

Vorming 'radicaal anders denken' - Gent
Op 11 november organiseerde onze Gentse afdeling in samenwerking met stad Gent een interactief debat met als thema 'radicaal anders denken: motor van verandering of gevaar voor geweld?' De vorming werd gratis aangeboden aan onze lidverenigingen en in goed banen geleid door twee experts van het departement samenleving en welzijn, dhr. El Bakali en dhr. Kat. 
Als UAV waren we verheugd onze lidverenigingen zo talrijk te mogen ontvangen op deze interactieve workshop. Het was een leerrijke ervaring waarbij er dieper werd ingegaan op de bestaande kennis van de aanwezigen met interessante casussen. Er werd ingegaan op vragen als 'hoe herken ik een radicale uitspraak, gedrag, overtuiging of handeling?' en 'hoe ga ik om met radicalisme binnen mijn vereniging?'. Ter afsluiting overhandigde UAV nog een kleine attentie aan de sprekers: een boek met 50 gouden verhalen over de Turkse migratie naar België. Bedankt aan de experts van stad Gent en de aanwezigen voor deze geslaagde namiddag!
Seminarie 'depressie en angst' - Brussel
Op 16 November 2021 heeft onze Brusselse afdeling in samenwerking met enkele lidverenigingen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Madeliefje vzw - Topakev Vzw - Hizmet fv, een seminarie rond depressie en angst georganiseerd. We begonnen het seminarie met een interactieve methodiek om elkaar wat beter te leren kennen. Na de kennismakingsronde kregen de deelnemers een stukje theorie rond het thema depressie. De psychologen kregen veel vragen van de deelnemers. Bedankt aan de 18 participanten voor hun actieve deelname en enthousiasme rond het onderwerp. Bij deze bedanken we ook de psychologen Ulku Dursun en Kadir Yavasoglu.

Workshop 'intuïtief schilderen' - Beringen

Samen met de vrouwencontactgeroep van Stad Beringen werkt onze afdeling in Limburg een campagne uit in kader van de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen.

In een lokaal van Regina Mundi kwamen we op 25 november met vrouwen samen en volgden we een workshop intuïtief schilderen. Onder begeleiding van Lucette Willox maakten we een schilderij waarin iedereen zich kon uitdrukken over het thema ‘geweld op vrouwen’. Je hoeft hiervoor geen kunstenaar of grote tekenaar te zijn: gewoon jezelf!

Deze bijeenkomst was een startschot voor de campagne die duurt t.e.m. 8 maart (Internationale Vrouwendag). Gedurende deze periode organiseren we 5 verschillende bijeenkomsten (workshops) voor vrouwen over heel Beringen.

Wil je deelnemen aan een (of meerdere) van deze workshops? Hou dan zeker onze sociale media en website in de gaten. Heb je verder nog vragen? Neem contact dan gerust contact met ons op!

Verenigingen in de kijker

Reform Theatre

Reform theatre is een lidvereniging uit Genk die bezig is met theater en kortfilm. Binnenkort brengen zij hun tweede kortfilmproductie uit 'Schaakmat'. De film gaat over een jongen van vijftien jaar. Hij heeft een stiefvader die kamt met een drugs- en gokverslaving. Om van zijn schulden af te geraken maakt de stiefvader gruwelijke plannen. De jongen heeft er alles voor over om deze plannen niet door te laten gaan. De film is geproduceerd, geschreven en geregisseerd door Mustafa Agdere en zal 17 december in Genk in première gaan. Ga zeker een kijkje nemen! Meer info vind je hier op de evenementenpagina.

Ghent Anatolië

Op 20 november organiseerde lidvereniging Ghent Anatolië een culturele daguitstap naar Rotterdam. Er werd eerst een bezoek gebracht aan de Mevlana moskee. Achteraf werd het centrum van Rotterdam bezocht, de Kubus gebouwen bezichtigd en een mooie wandeling gemaakt. De dag werd afgesloten met een bezoek aan de zwarte markt.

Voor onze lidverenigingen

UBO-register

We willen er nogmaals op hameren dat je als vereniging in het UBO-register ieder jaar dient te bevestigen dat je bestuursleden nog kloppen. Je moet hiervoor ook een bewijsstuk toevoegen waar hun mandaat mee wordt bevestigd. Dit kan het verslag van een algemene vergadering zijn of de statuten van je vereniging. Lees hierover meer op de website van de federale overheid: Ubo-register

De oorspronkelijke deadlines om het in orde te brengen zijn intussen al een tijdje verstreken. Toch blijken er vele verenigingen nog steeds niet in orde te zijn met het register. Nadat vanuit de FOD Financiën in eerste instantie slechts herinneringen verstuurd werden om dit in orde te brengen, schakelt men nu een versnelling hoger. Wij vernemen dat de eerste boetes worden verstuurd. Zoals het in het wetboek is voorzien, legt men deze boete rechtstreeks en persoonlijk op aan de wettelijke vertegenwoordiger (bestuurders) van de vzw. De boete bedraagt maar liefst 500 euro per bestuurder.

Kijk dus zo snel mogelijk na of je dit in orde hebt gebracht en zo niet doe dit zo snel mogelijk!
 

Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan zeker contact met ons op.

Covid-maatregelen

Vanaf 4 december 2021 zijn er strengere coronamaatregelen voor activiteiten van verenigingen.
 • Activiteiten gaan verplicht buiten door, met uitzondering van sportactiviteiten, activiteiten tot 15 personen in een toeristisch nachtverblijf en activiteiten voor kwetsbare groepen onder professionele begeleiding.
 • Bewaar zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Je draagt het best vanaf 6 jaar een mondmasker als je moeilijk 1,5 meter afstand kan bewaren.
 • Ben je met meer dan 100 personen?
  Dan moet iedereen vanaf 6 jaar een mondmasker dragen en een geldig Covid Save Ticket hebben.
Je controleert Covid Save Tickets van je leden en deelnemers met de 'Covid Scan App'.
Installeer de app op een smartphone of tablet met ingebouwde camera. 

Activiteiten in een tent met minstens twee open zijden gelden als buitenactiviteit. 
 
Basisregels
Je moet ook deze basisregels nog altijd volgen als vereniging:
 • Stel middelen voor handhygiëne ter beschikking aan je medewerkers, leden en bezoekers.
 • Zorg voor een goede verluchting binnen.
 • Ontsmet regelmatig de gebruikte materialen en binnenruimtes.
 • Duid een contactpersoon aan, bij wie deelnemers of medewerkers een mogelijke besmetting met het coronavirus kunnen melden. Je moet de contactgegevens van die persoon duidelijk bekendmaken. Bij een melding moet de contactpersoon de overheid inlichten en helpen bij de contactopvolging.
 • Gelden voor je activiteiten nog wel regels? Licht je medewerkers, leden, bezoekers en leveranciers daarover tijdig in.
  Je moet de regels ook duidelijk zichtbaar uithangen.
Bijkomende regels 
Als vereniging moet je ook nog rekening houden met bijkomende regels wanneer je: 
 • betaalde werknemers in dienst hebt (geen vrijwilligers)
 • een groot evenement organiseert
 • een markt, beurs of winterdorp organiseert
Evenement of groepsactiviteit
Er is een verschil tussen evenementen en groepsactiviteiten. Groepsactiviteiten zijn activiteiten voor leden en vrijwilligers van je vereniging. Aan evenementen nemen ook externe deelnemers of publiek deel. Een straat- of buurtfeest is ook een evenement!
Voor evenementen zijn de regels weer extra strenger gemaakt!

Meer info over de verstrengde maatregelen en de meest actuele situatie kan je steeds opvolgen via deze link: info-coronavirus

 

Erkenning stad Gent

Binnenkort moet je als socio-culturele vereniging je erkenningsdossier indienen bij stad Gent. Hierover vind je meer info via deze link: erkenning-socio-culturele-verenigingen 

Heb je hier over vragen? Neem contact op met onze Gentse afdeling.
Binnenkort organiseren zij ook een infomoment en enkele zitdagen hierover. Hou hiervoor onze sociale media en website in de gaten.

Save-the-date

Evenementpagina

Vind ons online

Website
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
YouTube
Met steun van de Vlaamse Overheid.
Copyright © 2020 Unie van Actieve Verenigingen vzw, All rights reserved.

Ons e-mail adres is:
info@uavbelgie.be

Wil je deze mails op een andere manier ontvangen of je uitschrijven?
Je kan hier je voorkeuren wijzigen of jezelf uitschrijven.