Kraftig efterspørgsel, mindre men mere varieret udbud - investeringsklimaet er sundt og ejendomsmarkedet er i god forfatning.

ConnectGermany ApS

Nyhedsbrev, Februar 2015


Berlin haler ind - dugfrisk boligmarkedsrapport giver dig overblik

En dugfrisk boligmarkedsrapport fra CBRE og denne gang Berlin Hyp er på gaden. Vi tager med udgangspunkt i denne pulsen på det Berlinske boligmarked - købsprisudvikling, udlejningspriser og trends.
 
Rapporten baserer sig på mere end 100.000 udbudte udlejnings- og ejerlejligheder samt hele investeringsejendomme fra de 3 første kvartaler af 2014.
 
Sammenfattende kan siges at,  
  • Boligmarkedet i Berlin er i god forfatning.
  • Priserne stiger fortsat, og selvom udviklingen i visse områder synes for overdreven, er der stadig ingen tegn på prisboble.
  • Det sunde investeringsklima skal formentlig søges i de konservative og forsigtige finansieringsmuligheder, som stiller krav til køberens økonomi og høj andel af egenkapital
 
Interessant er det denne gang at bemærke, at efterspørgslen på lejebolig er tydeligt stigende i området omkring ydersiden af S-baneringen og videre ud. Prioritet er god infrastruktur og transport til centrum.

Udlejningsboliger
Lejepriserne er i Berlin som helhed steget med 6,6%, og en udlejningsbolig udlejes i dag gennemsnitligt for 8,55 Euro pr. m2/måned. Stadig er der store forskelle på niveauet i de forskellige bydele. Tydeligst er stigningen i Mitte, hvor gennemsnittet i dag ligger på 10 Euro/m2/måned, men bemærkelsesværdigt er det, at i det dyreste segment er stigningen næsten gået i stå. I enkelte bydele - såkaldte højprisområder i eksempelvis Mitte, Charlottenburg-Wilmersdorf og Prenzlauer Berg er lejen sågar faldet. Det tyder altså på, at de enorme lejeprisstigninger, som de seneste år har vist, endelig har nået toppen.
 
Nye områder som eksempelvis Moabit, Wedding og Lichtenberg er rykket i fokus. I sidstnævnte bydel er lejen eksempelvis steget med 12,2% og ligger nu gennemsnitligt på 7,98 Euro/m2/måned.
 
Den samlede oversigt fordelt på bydele i hhv. nederste, midterste og øverste segment fremgår af grafikken.
 


Ejerlejligheder
Markedet for ejerlejligheder er stadig i kraftig udvikling. Gennemsnitlig er priserne for ejerlejlighederne steget med ca. 10%, og gennemsnitsprisen for en ejerlejlighed i Berlin som helhed er nu oppe på 2.727 Euro/m2. De højeste priser findes endnu i Mitte, hvor gennemsnittet ligger på 3.646 Euro/m2. Største ændring i forhold til 2013 finder du i Neukölln, hvor priserne er steget med gennemsnitlig 17,4% og i Treptow-Köpenick, hvor priserne er steget med 13,7%.

Den aktuelle prisudvikling for ejerlejligheder fordelt på områder og høj-, lav- og mellem-segmentet fremgår af grafikken. Heraf fremgår også, at den gennemsnitlige stigning på ejerlejligheder i Berlin i dette år ligger på 10,1%
 

Hele investeringsejendomme
I Charlottenburg-Wilmersdorf og i Steglitz-Zehlendorf er 2.000 Euro-grænsen for første gang blevet overskredet, og samlet set er m2-priserne for hele investeringsejendomme i Berlin steget med 11,7%
 
Rapporten påpeger, at såvel den positive demografiske udvikling i Berlin, såvel som det faktum, at efterspørgslen på boliger overskrider antallet af faktiske nybyggerier sammenholdt med det lave renteniveau, mangel på bedre investeringsmuligheder og lave låneomkostninger gør Berlin til et endda særdeles eftertragtet område blandt investorer.
 
Da antallet af udbudte hele investeringsejendomme i visse bydele er ret begrænset, viser grafikken kun den gennemsnitlige prisudvikling for de enkelte bydele. Samlet set er der i Berlin som helhed tale om en stigning på 11,7%, men stigningerne er vidt forskellige og spænder fra 2,5% i Treptow-Köpenick til 24,2% i Mitte.

 
Rapporten konkluderer, at de positive rammebetingelser i Berlin bevirker, at den tyske hovedstad er særdeles attraktiv blandt såvel nationale som internationale investorer. Dette udviser sig bl.a. ved, at antal solgte ejerlejligheder fra 2012-2013 er steget med 5%, og antallet af udlejningsejendomme er steget med 15%.
 
Største investorgruppe er de børsnoterede boligselskaber. De tegner sig for 70% af omsætningen. Anden vigtigste investorgruppe er de lokale berlinske byggefirmaer.
 
Og antallet af nybyggerier stiger da også i Berlin. Endnu kan efterspørgslen ikke efterkommes af antallet af faktiske kommende nye boliger på markedet. 226 aktuelle projekter er pt. i gang. Flest nye projekter finder du i Mitte, hvor mere end en fjerdedel af de nye boliger kommer.
 
Af grafikken fremgår fordelingen af nybyggerier på de forskellige bydele. Udlejningspriserne svinger fra 6,50-31,20 Euro pr. m2/måned og salgspriserne fra 1.490-19.940 Euro pr. m2.
 

 
Den komplette boligmarkedsrapport finder du her: http://www.berlinhyp.de/fuer-immobilienkunden/publikationen-fuer-kunden/wohnmarktreportberlin2015.html
 
Psst…Er det tid til at DU får del i opsvinget i Berlin??
Hos ConnectGermany er der kommet helt nye muligheder!

Kontakt os med det samme. Vi glæder os til at fortælle nærmere og hjælpe dig videre.

Mail: hanne.dalgaard@connectgermany.dk
Mobil: +45 29 72 16 49

Nyhedsbrevet her er lavet i  2015  af 


ConnectGermany ApS
Fjordgade 8
9000 Aalborg
Hanne Birgitte Dalgaard
Indehaver
Til at udsende nyhedsbreve bruger ConnectGermany:

Email Marketing Powered by Mailchimp