Ingen tvivl om at både Wien og Berlin forkæler dine sanser, og det er vanedannende! Og så minder de to byer på skønneste vis meget om hinanden.
ConnectGermany ApS

Nyhedsbrev, December 2016

Det står vist efterhånden klart for enhver, at Berlin har en helt særlig plads hos mig. Men jeg må indrømme, at også Wien sådan for alvor er ved at indtage mit hjerte. Og måske skyldes det, at de 2 landes hovedstæder - Berlin ved Spree og Wien ved Donau – minder om hinanden på mange områder.

Jeg har derfor besluttet at lave min egen lille sammenligning - med billeder fra Wien...
 

Historie

Både Wien og Berlin er gamle kejserbyer. Smukke stukfacader, brostensbelagte gader, palæer og kæmpe regeringsbygninger og ministerier. Wien er dog alderspræsidenten. Grundstenen til Vindobona blev lagt i romertiden i år 100 e.kr, mens Berlin kaldet Berlin-Cölln først nævnes i år 1237. Romertiden er stadig meget tydelig i Wien, og kejsertidsstemningen er da også i Wien endnu tydeligere i bybilledet end i Berlin, da langt færre af de såkaldte Stuk-Altbauen blev ødelagt under krigen.


Begge hovedstæder har ligget en smule i skyggen af jerntæppet og måtte efter genforeningen og Østlandenes medlemskab i EU gå gennem forandringsprocesser for at ”genopfinde” sig selv. Denne dynamik, synes jeg, er rigtig spændende at følge - ikke mindst på ejendomsmarkedet, hvor udviklingen er tydelig. Og den tiltrækningskraft, som begge byer udstråler, kommer tydeligt og på samme måde til udtryk via den stort set samme store stigning i befolkningstilvækst i begge hovedstæder.Multikulti

Og så er både Wien og Berlin såkaldte multikulturelle byer med alt, hvad dertil hører. I begge byer bor et stort antal borgere fra andre etniske grupper. Det giver en mangfoldighed og mulighed for på en meget fin måde at opleve stemninger, kunst og mad fra andre kulturer indenfor et forholdsvist lille geografisk område, som jeg personligt holder meget af.Mad og Kultur

Både Wien og Berlin er kulturhovedstæder. Med aktive opera- og koncerthuse, et utal af teatre og en kulisse af kunst og historie, hvor end man går og står. Og hvor Berlin har sin Museums Insel, så har Wien sit MuseumsQuartier. Det er ikke mangel på oplevelser, man går ned på i de to byer.

Så er der naturligvis også maden, hvor Berlin kan prale af sin Currywurst og Berliner Weisse og Wien af sin Wienerschnitzel og Melange. Begge har sine foodmarkets. Wien eksempelvis sit meget kendte Naschmarkt i 6. Bezirk på ikke mindre end 2,3 hektar. Berlin har derimod sine Markthallen, hvor nok Markthalle Neun er en af de kendteste. Herudover selvfølgelig et utal af ugemarkeder. Og sandelig om ikke min yndlingsrestaurant NENI findes i både Wien og Berlin!

Og hvor Berlin har sin ”Berlin Art Week”, ”Berlin Fashion Week”, ”Berlinale” og meget mere, så har Wien selvfølgelig tilsvarende sin ”Vienna Art Week”, ”Vienna Fashion Week”, ”Viennale” og meget mere.
 

Shopping

Vi skal selvfølgelig ikke glemme de mange stylish shopping-muligheder. I Berlin kender alle områderne Kurfürstendamm, Friedrichsstr og Alexanderplatz. I Wien finder du samme lækre udbud i Graben, Kohlmarkt og Kärntnerstraße.

I begge byer er det dog de små skæve gader og kvarterer, der trækker mest i mig. Og her har Wien sine mange små brostensbelagte sidegader, som minder meget om Rom, og hvor hvert hjørne åbner nye muligheder. Berlin har sine stemningsfyldte såkaldte Kieze, hvor jeg kan gå på opdagelse i timevis mellem genbrugsbutikker, små lokale designforretninger og meget mere.

Endelig er der selvfølgelig julemarkederne, som vi på denne tid af året naturligvis ikke må glemme. I juletiden forvandles mange af de smukke pladser i begge byer til fortryllende julemarkeder med en duft af honningkager, brændte mandler, Glühwein og med et utal af stande med kunsthåndværk, julepynt og mere mad og drikke. I Wien eksempelvis am Rathausplatz, Maria-Theresien-Platz og Schloss Schönbrunn. I Berlin eksempelvis på Gendarmen Markt, Breitscheidplatz og Alexanderplatz.
 

Men der er selvfølgelig også forskelle...

Og allerede ved mit første besøg, opdager jeg, hvordan udtryk i sproget adskiller sig. Hovedsproget er naturligvis tysk, men det tales i uendeligt mange dialekter og varianter, f.eks.
  • I Berlin siger man ”Hallo” eller ”Guten Tag”, når man hilser på hinanden. I Wien siger man ”Grüss Gott” eller ”Servus”!
  • I Berlin kører man typisk på en ”Strasse”. I Wien langt oftere på en ”Gasse”.
  • I Berlin får du en ”Tüte” til dine indkøb. I Wien får du en ”Sack”, når du shopper.
  • I Berlin går du ind i ejendommens ”Treppenhaus”. I Wien går du ind i en ”Stiege”.
Og så skal vi selvfølgelig ikke glemme, at Wien ”kun” er ca. halvt så stor som Berlin - 1,73 mio mod 3,51 mio. Dog er befolkningstætheden stort set ens. Wien er til gengæld rigere end Berlin, og antallet af arbejdsløse er lavere end i Berlin. Men gennemsnitsalderen er stort set den samme hhv. 44 år i Berlin og 42,6 år i Wien. Berlin er en meget grøn by, men faktisk er Wien endnu grønnere – De har nemlig deres Wienerwald indenfor bygrænsen, hvor der bla. dyrkes vin.

Wien og Berlin forkæler dine sanser, og måske skal de to byer slet ikke sammenlignes - sådan helt. De er som 2 par sko (og det bør man vel som minimum have) – et par til Wiener Walz, Wienerschnitzel og Wiener Melange og et par til Clubs, Currywurst og Berliner Weisse!

So liebe Berlinkenner! Tag forsmag på smukke Wien og et mix af nord- og sydeuropæisk charme.
   
Frohe Weihnachten und einen guten Rutsch ins neue Jahr 2017 – (og ja, det siger man i begge lande/byer)
 
 
Psst: Jeg glæder mig vildt til om ganske kort tid at kunne løfte sløret for 2 meget skønne ejendomsprojekter i Wien – tilmed fra en af Østrigs absolut stærkeste projektudviklere!

Nyhedsbrevet her er lavet i  2016  af 


ConnectGermany ApS
Fjordgade 8
9000 Aalborg
Hanne Birgitte Dalgaard
Indehaver
Til at udsende nyhedsbreve bruger ConnectGermany:

Email Marketing Powered by Mailchimp