Copy
Billedtekst
Læs denne e-mail i din browser

Nyhedsbrev SMS Bangladesh

September 2017 

Han ser bekendt ud? Hvad har han med Bangladesh at gøre? Læs med og find ud af det. 

Oversvømmelserne i Bangladesh

af Filip Engsig-Karup, International koordinator Støtteforeningen for SMS


Nødhjælp til oversvømmelsernes ofre i Bangladesh
Siden begyndelsen af august har vi fået en lind strøm af rapporter om oversvømmelser i Bangladesh. Ikke bare fra projektet, men også fra officielle kilder. Vi har før ydet nødhjælp i forbindelse med en frygtelig kuldebølge – en indsats der blev finansieret af Danida – og vi undersøgte straks, om vi kunne få en lignende bevilling.

Nej fra Danida
Men spillereglerne er blevet lavet om, og Danida stiller nu store krav til forudgodkendelse af organisationen, til godkendelse af indsatsen og til dokumentation osv. osv. og det kan vi slet ikke leve op til på så kort tid. Så vi droppede forsøget til stor skuffelse for vennerne i Bangladesh.

Ja fra en privat donor
Men så kom en privat donor på banen med en smuk donation, der er øremærket de bangladeshiske oversvømmelsers ofre. Og på den måde bliver det alligevel muligt, at komme nødstedte mennesker til assistance. Vi kalder projektet for Emergency Relief Intervention 2017 – forkortet ERIN2017.

3 slags oversvømmelser i Bangladesh
Oversvømmelser optræder oftest i den sydlige del af landet, når cykloner kommer væltende ind fra den Bengalske Havbugt og ikke bare kaster en masse regn af sig, men også presser havvand ind over land med en voldsom kraft.
Andre gange sker oversvømmelserne i nærheden af de enorme floder som f.eks. Ganges og Brahmaputra, når regnvand over Indien og Nepal får dem til at gå over deres bredder.  
Men denne gang har det regnet helt usædvanlig meget. Ikke bare i Bangladesh, men også i Nepal og Indien. I flere uger i juli måned har det stået ned i stænger i et omfang, som man ikke kan huske er sket før. Og officielle tal tyder på, at over 40 mil. mennesker i regionen er direkte påvirket. I vores projektområde i Bangladesh steg vandet lige så stille til ankel- eller knæhøjde, hvor der næsten aldrig ses oversvømmelser. Lerhusenes fundamenter blev gennemblødte, bløde som smør og væggene sank sammen, vandet på markerne blev så højt, så den nyplantede ris ikke kunne holde bladspidserne oven vande og begyndte at rådne i vandmasserne. Og priserne på alting stiger – ikke mindst madvarer som ris og linser – så for fattige mennesker er det en meget svær tid.

ERIN2017 består af mad
Vores indsats bliver primært distribution af ris og linser, som er folks hovedernæring. På den måde får de hjælp til at klare den aktuelle vanskelige situation. Nyplantning af risen er jordejernes hovedpine – de fattigste har jo ikke selv jord. Og genopbygningen af lerhusene skal under alle omstændigheder vente til december, når de har tjent penge på den store rishøst. Så det er mad, der umiddelbart er brug for og det sætter vi i gang med nu.

TAK
Så må vi se, hvornår vi herhjemme kan kvalificere os til at modtage nød-bevillinger fra Danida. Men det er en ganske anden historie. Og indtil videre siger vi hjertelig tak til denne donor, der sætter vores folk derude i stand til trods alt at gøre NOGET!
 

 

Barn i Banglaland 

 

af Gitte Hjul Andersen

 
Prøv en gang at tænke tilbage på da du var 8 år. Hvilke minder dukker frem? Har du glemt det meste, eller er der nogle oplevelser, der står lysende klare for dig? Nu får du muligheden for at følge med den danske komiker Ruben Søltoft tilbage i hans hukommelse, til da han var 8 år. Vi mødte Ruben en lørdag formiddag i København hvor han fortalte om hvordan det var at være barn i Bangladesh.

Hos langt de fleste 8 årige drenge går dagene med skole, fodbold og ubekymret leg. Sådan var det også for komikeren Ruben Søltoft, men i hans tilfælde var fodbolden i et år byttet ud med en fiskestang, hvor han hjalp kokken med at fange middagsmaden, og det år var der ikke gran på juletræet. Rubens forældre har af flere omgange været udsendt som missionærer for spedalskhedsmissionen, senest da Ruben var 8 år. Rubens to ældre søskende gik på den norske skole, en kostskole i Nepal, og han husker besøgene som sjove, om det skyldes gensyn med hans søskende eller besøgene i den nærtliggende zoologiske have er lidt sværere at adskille. Ruben der på det tidspunkt var en 1.klasses elev fik lov til at blive hos forældrene og i stedet blive hjemmeundervist, men Ruben mindes at han ofte stak af tidligt om morgenen og brugte det meste af sin dag på små eventyr. Han sørgede for at komme afsted så tidligt om morgenen at han kunne nå at opleve morgensangen på diakonskolen. Her sang eleverne nationalsangen, som stadig i dag sidder helt skarpt i hukommelsen. For at overbevise vores overaskede ansigtsudtryk, sang han hele første strofe med lovning på at han kunne hele sangen.

Minderne fra Bangladesh er præget af Rubens unge alder. Nogle ting er lidt tågede mens andre ting som nationalsangen står lysende klart. Ruben fortæller at han tydeligt husker hans legekammerater og medeventyrer fra den gang. Hvordan man som børn af hver sin kultur med hvert sit modersmål har kunnet snakke og lege sammen er ikke gjort op i om man kunne sproget fyldende. Der var en gensidig følelse af at man forstod hinanden, om det så har været dansk, engelsk, bangla eller kropssprog der er blevet talt. Sprog var heller ikke en barriere da Ruben allerede dengang var glad for at optræde. Han instruerede sine legekammerater så de sammen kunne optræde med Kim Larsen, smukt akkompagneret af guitarspil på badmintonketchere.

Den legende tilgang til livet og i skoleregi er en vigtig del af SMS´s værdigrundlag. Det gode læringsmiljø har også betydet meget for Ruben gennem hans skoleår. Lærerne bærer et stort ansvar for dette miljø. Ruben mindes hans tidligere lærer Rikke ”Hende vil jeg gerne indstille til en pris af en art” siger Ruben med stor respekt. Hun satte en stopper for grov mobning i klassen.

Bangladesh fylder stadig meget i familien Søltoft. Når Ruben besøger barndomshjemmet er det ofte bengalsk mad, der står på menuen, og bedst smager det når det indtages på traditionelvis, med fingrene.

Ruben håber at indtage de bengalske livretter i Bangladesh,ved at rejse med sin bror til landet, for at genopfriske sit forhold til Bangladesh.

SMS er stolte af at kunne præsentere vores nye goodwill ambassadør Ruben Søltoft. Vi glæder os til samarbejdet om at kaste mere lys over fremtidsmulighederne for børn i Bangladesh. 
Operation dagsværk er en dag hvor gymnasieelever kan arbejde og donere penge til et projekt. I år er det et slumprojekt i Dhaka. Du kan støtte projektet og få .eks havearbejde udført på en og samme tid. Læs mere hvordan her: https://od.dk/
Støt arbejdet: klik her!
Copyright © 2017 SMS Bangladesh, All rights reserved.