Copy
Nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik hier voor de webversie.
Beste imker,

Uitbraken van Amerikaans vuilbroed (AFB) komen ook dit jaar op vele plaatsen in Europa (België, Duitsland, Schotland) voor, en nu ook in Nederland (Zuidlaren). In Nieuw Zeeland is het probleem nummer 1 voor de bijenhouderij.

Bestrijden van deze bacterie (Paenibacillus larvae) is praktisch onmogelijk. De bacterie is namelijk bijna altijd wel in bijenvolken aanwezig. Belangrijk is dat voorkomen wordt dat er voor de bacterie gunstige omstandigheden ontstaan. Dat kan alleen door de bijen, de bijenvolken, het bijensysteem, sterker te maken.

Om iets van AFB te begrijpen is het belangrijk te weten wat de eigenschappen van deze bacterie zijn. Paenibacillus is een facultatief anaerobe bacterie, d.w.z. de bacterie kan zowel in aanwezigheid als in afwezigheid van zuurstof groeien. In aanwezigheid van zuurstof staat de bacterie bloot aan de concurrentie van andere bacteriën en is de kans op een schadelijke infectie bij de bijenlarven zeer gering. In zuurstofloze omstandigheden is deze concurrentie er niet. De bacterie zorgt zelf voor een zuurstofloos milieu door een bepaald type biofilm aan te maken, waarbinnen deze geen concurrentie van andere micro-organismen ondervindt. Bovendien maakt de bacterie gebruik van een mechanisme waarmee ijzer aan de omgeving wordt onttrokken.

Versterk uw bijenvolken met Ferro-Bee®
Wilt u uw bijenvolken ook sterker maken en de weerstand tegen AFB verhogen tijdens het gehele seizoen? Met Ferro-Bee® voorziet u uw bijen van een extra bron van ijzer. Uit test in acht verschillende landen tussen 2011 en 2013 is gebleken dat dit de bijen ten goede komt.

Ferro-Bee® zelf uitproberen?
U kunt Ferro-Bee® bestellen voor slechts €48,- en het effect zelf testen. Bestel 1 zakje genoeg voor 10-20 volken en test het zelf! Bestel Ferro-Bee® nu »
Wat is Ferro-Bee®?
Ferro-Bee® is een ijzerbevattende formulering. Het bevat ook componenten om de ijzeropname te bevorderen. Ferro-Bee® is ontwikkeld op basis van recent verkregen wetenschappelijke inzichten in de processen, die leiden tot bijensterfte en het verdwijnen van bijen. Lees meer over Ferro-Bee® »

Referenties onder nadere voorwaarden op aanvraag verkrijgbaar.
Blomswaard 35
1391 VB Abcoude
The Netherlands
T +31 (0)294 285 165
E info@science-in-water.com
www.science-in-water.com
Geen nieuwsbrieven meer van ons ontvangen? Klik hier om u af te melden.