Copy
Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
www.hangarflying.be
logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 85 - Oktober 2014

 

Vrienden van de luchtvaart,

 

onze sponsors:

Aviationshop
Aviationshop
Aviationshop

-de Aviation Society of Antwerp (ASA, die we trouwens proficiat wensen met de dertigste jaargang van de BCARG Newsletter,) meldde op 14 september (www.asa-be.com/index.htm) dat de startbaan van Luchthaven Antwerpen terug over de volledige lengte beschikbaar was. De ondertunneling van de Krijgsbaan R11 creëerde een door de ICAO opgelegde Runway End Safety Area (RESA.) Een dossier dat al vijftien jaar aansleept wordt eindelijk positief afgesloten. Het wegverkeer zal de tunnel pas begin 2016 kunnen gebruiken.

-Het Kortrijkse Barco (www.barco.com,) verkoopt zijn Defense & Aerospace & Training (DAT) divisie aan de Amerikaanse luchtvaart- en defensiegroep Esterline Corporation (www.esterline.com.) De transactie omvat aandelen en activa en is goed voor een bedrag van 150 miljoen euro, zo meldde Barco op maandagochtend 29 september 2014. Het West-Vlaamse bedrijf stoot de DAT divisie af om zich meer te focussen op hun kernactiviteiten, namelijk medische beeldvorming, entertainment en bedrijfsvisualisatie. Barco's DAT divisie heeft kantoren in de Verenigde Staten, Azië en Europa en telt 600 medewerkers. Hiermee gaat internationaal sterk gewaardeerde luchtvaarttechnologie over in Amerikaanse handen. Esterline, waarvoor Defense & Aerospace een focus markt is, biedt nieuwe toekomstperspectieven voor deze activiteit. Voor de werknemers van Barco die zijn overgenomen verandert er voorlopig niet veel. Ze blijven vooralsnog hetzelfde werk doen, de productie blijft dezelfde producten produceren en ze blijven in hetzelfde gebouw. Alleen zal dat vanaf 1 januari 2015 onder de vlag zijn van Esterline ipv Barco. Esterline doet er alles aan om de gedegen knowhow van het huidige team te behouden en verder uit te bouwen.

-Het Belgian Handflight Fund organiseert een infovergadering op zaterdag 18 oktober op de Luchthaven Antwerpen. De organisatie zoekt enthousiaste medewerkers. Op de vergadering

zal blijken welke projecten, verantwoordelijkheden en opdrachten ze voor ogen hebben en welk talent en engagement ze zoeken om dit alles mee in te vullen. Hun aanbod is zeer divers, iedereen welkom dus. Om 16.30 uur, voorafgaand aan de presentatie, is er een gratis bezoek aan het Stampe & Vertongen Museum. De vergadering begint om 18.30 uur. Graag een seintje (ten laatste tegen 15 oktober via koen@archytas.be of 0477 533 789) indien je kan aanwezig zijn. Geef ook aan of je al dan niet zal deelnemen aan het museumbezoek.

-Zes Belgische F-16 gevechtstoestellen maken deel uit van de multinationale coalitie om de dreiging van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te bekampen. Inmiddels hebben ze hun precisiegeleide bommen al gebruikt om vijanden te neutraliseren. De missie van de toestellen uit Florennes was door de Kamer met een overgrote meerderheid goedgekeurd. De toestellen worden op hun Jordaanse basis vergezeld van een 120-tal militairen. Onze Luchtcomponent heeft zeer goed opgeleide piloten en grondpersoneel die de verantwoordelijkheid om democratische waarden te gaan verdedigen gelukkig niet uit de weg gaat. Het is positief dat kleine landen hun verantwoordelijkheid nemen naast coalitiepartners als de Verenigde Staten. Het is nu al vrij zeker dat het engagement van de Belgische defensie in Irak zal verlengd worden.

-Boeing en het Hornet Industry Team – bestaande uit General Electric, Northrop Grumman en Raytheon – hadden op 9 oktober 2014 een ontmoeting met leden van de Belgian Security and Defence Industry om nieuwe samenwerkingsmogelijkheden met de Belgische industrie te verkennen. Het evenement was het hoogtepunt van een hele reeks bezoeken van Boeing en zijn teamgenoten aan verschillende Belgische bedrijven om meer te weten te komen over hun producten en capaciteiten. De F/A-18E/F Super Hornet van Boeing is een van de kandidaten om de Belgische gevechtsvliegtuigen te vervangen. Leden van de BSDI kregen informatie over het vliegtuig en de vooruitzichten voor de samenwerking met Boeing en het Hornet Industry Team die naast de F/A-18-offerte druk bezig zijn met het opstellen van een industrieel plan. Meer en meer defensiebedrijven die een vervanger voor de F-16 aanbieden zullen de komende maanden en jaren ons land bezoeken om belangstelling te wekken voor hun producten en vormen van samenwerking te evalueren.

-De ex Flying Tiger Line DC-8-63 simulator, waar we in eerdere nieuwsbrieven hebben over bericht, is op 6 oktober 2014 aangekomen op het vliegveld van Saint-Ghislain (EBSG.) Binnen enkele maanden krijgt de simulator er een plaats naast de cockpit van een Sabena DC-10-30CF. Steun voor het project blijft welkom via www.gofundme.com/dc8simulator. Op 28 september 2014 vond bij de Belgian Aviation Preservation Association (BAPA) een ceremonie plaats om de officiële ontvangst van de Wright B-25 motoren te vieren. Ook voor hen is uw steun welkom. Je leest meer over dit project op www.bapa.be/b-25-engines-call-for-help Zowel de simulator als de B-25 zijn waardevolle aanwinsten voor ons Belgische luchtvaartpatrimonium.  

Deze maand op Hangarflying.be

IMPRESSIE

Belgian Air Force Days: Airshow met grote A!

‘Een airshow zoals we er in jaren meer geen konden bewonderen in ons land.’ Zo begint Tom zijn Nederlandstalige impressie over de KB Belgian Air Force Days 2014.

BOEK

Jaak De Koninck,
zijn oeuvre in een kunstboek

Oogstrelend is het boek van en over kunstenaar Jaak De Koninck. Zijn werken zijn zeer geliefd in het luchtvaartmilieu. Frans en Manu zorgden voor deze boekbespreking.

DATABASE

Gedenkteken voor de bemanning van Lancaster JA695

Gedenkteken voor de bemanning van Lancaster JA695, ook ingehuldigd op 27 september 2014.

IMPRESSION

Kleine Brogel Belgian Air Force Days 2014

Jean-Pierre brengt ons een uitgebreide Franstalige impressie over de succesvolle KB Belgian Air Force Days 2014.

ARTIKEL

‘De weg naar de vrijheid’ breekt door
in Canada

Van Betty De Blay komt het bericht dat ‘De weg naar de vrijheid,’ het Nederlandstalige boek van auteur Stany Moortgat, in Canada wordt vertaald.

DATABASE

Overblijfselen vliegveld Beerse

In 2009 werd de startbaan van het vroegere vliegveld van Beerse uitgebroken. Bart Beckers keek vanuit de lucht wat er overbleef van dit patrimonium.

BOEK

Vlinders in de buik

Hier lees je een korte voorpublicatie van het boek ‘Vlinders in de buik’ van Guido Bouckaert. Frans had ook een gesprek met de auteur.

DATABASE

Gedenkteken voor de bemanning van Halifax MZ575

Op zaterdag 27 september 2014 twee gedenktekens voor RAF-bemanningen ingehuldigd op het grondgebied van Geel. De inzet van de Planehunters was bewonderenswaardig. Gedenkteken voor de bemanning van Halifax MZ575.

DATABASE

Gedenkplaat Ltn Vl de Spoelberch

Een gedenkplaat voor de Spoelberch is in ere hersteld. De database werd aangepast.

Copyright © 2014 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Email Marketing Powered by Mailchimp