Copy
Newsletter Udruge za podršku žrtvama i svjedocima
View this email in your browser


Rad Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja


Volonteri Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja i u svibnju su nastavili s marljivim radom na besplatnoj liniji za žrtve i svjedoke 116 006.
U svibnju je volontiralo ukupno 30 volontera koji su zajedno odradili 593 sati.

EU ulična frka

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u svibnju je sudjelovala na zajedničkom predstavljanju udruga i institucija povodom Dana Europe nazvanom " EU ulična frka" u organizaciji EDVU-a, PRONI centra i Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s Gradom Vukovarom. Udruga za podršku žrtvama i svjedocima sudjelovala je informiranjem građana Vukovarsko-srijemske županije o djelokrugu svoga rada i provođenju nove aktivnosti rada u pružanju besplatne pravne pomoći najosjetljivijim skupinama Vukovarsko-srijemske županije. Info pult Udruge je bio izrazito dobro posjećen s mnogim upitima zainteresiranih građana.

Predavanje „Počinitelji kaznenih djela protiv spolne slobode“

Volonteri Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja u svibnju su sudjelovali na predavanju „Počinitelji kaznenih djela protiv spolne slobode“ u organizaciji Ministarstva pravosuđa koje je održala Smiljka Baranček iz Uprave za zatvorski sustav. Kroz zanimljivo predavanje i film volonteri su dobili jasniju sliku o počiniteljima kaznenih djela protiv spolne slobode te detaljnije saznali o programu tretmana počinitelja seksualnih delikata.

Predavanje na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru
Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u sklopu projekta "Zajedno smo jači!" - Osiguranje primarne pravne pomoći osjetljivim skupinama u Vukovarsko-srijemskoj županiji 13. svibnja na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru održala je prezentaciju o djelokrugu rada Udruge kao i o informiranju i motiviranju mladih na sudjelovanje u radu Udruge kroz volontiranje. Studenti su pokazali veliki interes i zanimanje kako za rad Udruge tako i za način na koji i oni mogu sudjelovati i doprinijeti njenom radu.

Volonterska akcija povodom manifestacije „Hrvatska volontira“

Volonteri Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja u svibnju su sudjelovali u manifestaciji „Hrvatska volontira“ koju svake godine u svrhu promoviranja volonterstva organizira Volonterski centar Zagreb organizacijom volonterske akcije.
Volonterska akcija koju su osmislili i organizirali kreativni i marljivi volonteri NPC-a bila je u obliku zanimljive edukativne potrage s ciljem promicanja volonterstva i rada sa žrtvama i svjedocima. Natjecatelji su osvojili vrijedne nagrade, dobro se zabavili te usput naučili nešto o radu Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i njenim volonterima.

Radionica o suzbijanju trgovanja ljudima
Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u svibnju je sudjelovala na radionici za članove/ice mobilnih timova, te županijske i zdravstvene koordinatore/ice za suzbijanje trgovanja ljudima u organizaciji Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravlja i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.


Pružanje besplatne pravne pomoći u Vukovaru

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima započela je s projektom pružanja besplatne pravne pomoći najosjetljivijim skupinama s područja Vukovarsko-srijemske županije u sklopu kojeg su planirane različite aktivnosti vezane uz pružanje besplatne pravne pomoći građanima. Građani kojima je potrebna besplatna pravna pomoć mogu se javiti u naš Referentni centar za neposrednu podršku u Vukovaru na broj telefona 032/639 333 radnim danom od 8 do 16h. 

NLP tečaj za volontere

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima početkom svibnja je za volontere Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja organizirala trening neuro-lingvističkog programiranja u trajanju od 5 dana. Nizom raznih tehnika naši volonteri saznali su nešto više o uspješnom komuniciranju, postavljanju i ostvarivanju ciljeva, razvijali su samopouzdanje i vježbali rješavanje konflikata. Tečaj su održali Sytse i Marlies Tjallingii, licencirani NLP treneri iz Nizozemske.

IMOS 2015 – Snaga sudjelovanja

U sklopu projekta " Zajedno smo jači!" - Osiguranje primarne pravne pomoći osjetljivim skupinama u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima sudjelovala je na manifestaciji „IMOS 2015. - Snaga sudjelovanja“  u organizaciji PRONI - Centra za socijalno podučavanje i Volonterskog centra Osijek. Udruga za podršku žrtvama i svjedocima građanima je putem info-pulta predstavila svoj djelokrug rada kao i provedbu nove aktivnosti pružanja primarne pravne pomoći najosjetljivijim skupinama Vukovarsko-srijemske županije. 

Dani otvorenih vrata udruga

U razdoblju od 27.do 30. svibnja 2015. Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske četvrtu godinu za redom organizirao je Dane otvorenih vrata udruga. Tema ovogodišnjih dana otvorenih vrata bila je " Udruge kao pokretači lokalnog razvoja". Povodom ove manifestacije, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima 29. svibnja od 8h do 12h građanima je otvorila vrata svog prostora u ulici Lava Mirskog 3 u Osijeku. Ured je posjetilo 12 građana koji su dobili detaljniji uvid u rad Udruge.

Gostovanje na Hrvatskoj radioteleviziji i Hrvatskom radiju Knin

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u svibnju je imala priliku predstaviti svoj rad te sudjelovanje volontera Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja u manifestaciji „Hrvatska volontira“ gostovanjem u kultnoj emisiji Hrvatske radiotelevizije „Dobro jutro, Hrvatska“.

Udruga je u svibnju imala priliku predstaviti rad Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja i gostovanjem u emisiji „Civilno društvo“ na Hrvatskom radiju Knin.

Osim gostovanja na televiziji i radiju, Udruga je u svibnju u medijima bila prisutna i putem radio jinglea kojim su građani putem radio postaja HR Dubrovnik, Radio Osijek, Radio Mrežnica te Radio Istra informirani o uslugama 116 006 broja za žrtve kaznenih djela i prekršaja.

Okrugli stol „Prijenos znanja i iskustva – Dokumentiranje teških kršenja ljudskih prava i sloboda“
Udruga za podršku žrtvama i svjedocima sudjelovala je 15. svibnja 2015. godine na okruglom stolu " Prijenos znanja i iskustva - Dokumentiranje teških kršenja ljudskih prava i rada sa žrtvama" u organizaciji Documente - Centra za suočavanje s prošlošću i UNDP Ukrajina.
Okrugli stol organiziran je povodom posjeta 30 predstavnika ukrajinskih organizacija civilnog društva RH, a u sklopu projekta " Izgradnja kapaciteta ukrajinskih OCD za dokumentiranje teških oblika kršenja ljudskih prava podržanom od Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH. Udruga za podršku žrtvama i svjedocima pozvana je kao jedna od sudionika okruglog stola  da prezentira svoj djelokrug rada, kao i da prenese svoje dugogodišnje iskustvo u radu sa žrtvama i svjedocima ratnih zločina.

 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email


Toliko od nas za ovaj mjesec. Ukoliko imate neku vijest ili aktivnost koje želite podijeliti s nama i drugim volonterima  ili članovima Udruge, slobodno nas kontaktirajte!


Veliki pozdrav Vam šalje Tim Udruge za podršku žrtvama i svjedocima!

 
Copyright © 2015
Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Sva prava pridržana.
www.pzs.hr