Copy
UDRUGA ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA - NEWSLETTER ZA SRPANJ 2016.
Kako bi se newsletter upotpunosti prikazao pritisnite na link desno >>>>>
View this email in your browser
Error (ignorantia) iuris nocet, error facti non nocet.
"Zabluda (neznanje) o pravu škodi, a zabluda o činjenici ne škodi."
NACIONALNI POZIVNI CENTAR ZA ŽRTVE KAZNENIH DJELA I PREKRŠAJA (ZAGREB)
Tijekom srpnja u Nacionalnom pozivnom centru volontiralo je ukupno 34 volontera, odrađeno je 403 volonterskih sati, a linija je zaprimila 53 poziva građana.
Iz grafikona je vidljivo je kako je i dalje najveći broj poziva vezan uz kaznena djela te odmah potom za prekršaje. Od 23 kaznena djela zbog kojih su se pozivatelji javili, većina se odnosila na krađu, potom na tešku tjelesnu ozljedu, klevetu, prijevaru, a nešto manje ticao se narušavanja nepovredivosti doma i radnog prostora, silovanja, ubojstva, nametljivog ponašanja, sramoćenja i prijevare. Od 9 prekršaja zbog kojih su se pozivatelji javili, svi su se odnosili na obiteljsko nasilje. U slučajevima vezanim uz tešku tjelesnu ozljedu, pozivatelji su informirani o Zakonu o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela.
U srpnju su 4 poziva kategorizirani u „Institucije“, a 9 u „Civilni sektor“ budući da su se u tim pozivima pozivatelji željeli pritužiti na rad policije, CZSS i/ili suda ili se radilo o pozivateljima kojima je bilo potrebno psihološko ili pravno savjetovanje te su upućeni na odgovarajući organizaciju civilnog društva.​
 
Besplatan telefon iz fiksne i mobilne mreže svaki radni dan od 8:00h do 20:00h!

Edukacija o alatima za pružanje emocionalne podrške

Volonteri Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja su 20. srpnja imali priliku naučiti više o pružanju podrške osobama koje su pretrpjele obiteljsko nasilje te podijeliti izazove u radu na 116 006 liniji s psihologinjom udruge B.a.B.e. Senkom Sekulić Rebić.

Ovim putem zahvaljujemo Senki na izdvajanju vremena, dijeljenju bogatog iskustva te spremnom odgovaranju na upite volontera!

REFERENTNI CENTAR ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA - VUKOVAR I OSIJEK
Strankama koje nam se obrate za pomoć pružamo emocionalnu podršku, informiramo  o njihovim pravima, pružamo primarnu pravnu pomoć te po potrebi povezujemo s odgovarajućim institucijama. Besplatna pravna pomoć i ostali oblici podrške u : - Vukovaru se pružaju na adresi Ljudevita Gaja 12 (Europski dom Vukovar, I. kat) svakim radnim danom od 8 do 16 sati osobno u ured ili nazvati broj 032/639-333. - U Osijeku na adresi Trg Lava Mirskog 3/I kat od 9 do 13 sati osobno ili nazvati na broj 092/196 53 38.

Besplatna pravna pomoć u srpnju - Referentni centar VukovarU srpnju je Referentni centar Vukovar zaprimio sedam korisnika u potrazi za besplatnom pravnom pomoći. Pravna podrška tražila se u području uzdržavanja, darovnih ugovora, zaštite nasilja u obitelji. Referentni centar Vukovar pružio je i emocionalnu podršku za troje svojih sugrađana, dok je za osam pružio praktične informacije i ostalu informativnu podršku. 
Od sredine srpnja poslove besplatne pravne pomoći i vođenja Referentnog centra Vukovar preuzela je dipl.iur Melita Bošnjak

Odluka Vukovarsko-srijemske županije o raspodijeli sredstava za udruge temeljem natječaja za 2016.

Za projektni prijedlog "Referentni centar za žrtve i svjedoke - Vukovar" Vukovarsko-srijemska županija Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima odobrila je financijski iznos od 2.000 kuna. Pa iako odobrena sredstva neće zadovoljiti rad Referetnog centra Vukovar, svako vrednovanje našeg desetogodišnjeg rada sa žrtvama i svjedocima je dobrodošla te se ovim putem zahvaljujemo Vukovarsko-srijemskoj županiji na odobrenim sredstvima!   

Besplatna pravna pomoć u srpnju - Referentni centar OsijekU srpnju Referentni centar Osijek pružio je emocionalnu/informativnu i pravnu podršku za petero svojih građana. Građani su tražili pravnu podršku u odnosu na probleme s uzdržavanjem, socijalnim pravima, te potraživanja iz radno pravnih odnosa.
Referentni centar Osijek u srpnju je napustila voditeljica Kornelija Kondor zbog odlaska na drugo radno mjesto pri Županijskom sudu u Osijeku. Ovim putem se zahvaljujemo voditeljici Korneliji Kondor na uspješnom i inspirativnom vođenju ureda i pružanju besplatne pravne pomoći, a jednak uspijeh želimo joj na novom radnom mjestu! 
ŽELITE VOLONTIRATI KOD NAS?

           VUKOVAR ILI OSIJEK : pzs@pzs.hr
                     ZAGREB : npc.volonteri@gmail.com           

Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
Email
Email
SVEČANA PROSLAVA 3. GODINE RADA NACIONALNOG POZIVNOG CENTRA ZA ŽRTVE KAZNENIH DJELA I PREKRŠAJA I PREDSTAVLJANJE REZULTATA PROJEKTA "Jačanje kapaciteta OCD-a za pružanje podrške."15. srpnja, svečano smo obilježili treću godinu rada našeg programa Udruge - Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja.
Program godišnjice je obuhvaćao obraćanje Izvršnog direktora Mirena Špeka prisutnima kroz predstavljanje Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i dosadašnjih postignuća, s posebnim osvrtom na volonterske programe. Ministar pravosuđa, gospodin Ante Šprlje, pozdravio je u ime Ministarstva pravosuđa te istaknuo dosadašnju suradnju s Udrugom kao i planove za daljnjim iskazivanjem podrške organizacijama civilnog društva, koje se u radu susreću s osjetljivim skupinama žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja. Predstavnica Grada Zagreba, Andrea Šulentić, prenijela je pozdrave gradonačelnika Milana Bandića i podijelila statističke podatke o žrtvama kaznenih djela i prekršaja. Voditeljica Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima, gospođa Nikica Hamer Vidmar, govorila je o doprinosu volontera u pružanju podrške žrtvama i svjedocima u Republici Hrvatskoj.Na obilježavanju godišnjice, Mia Veličković, predstavila je rezultate projekta „Jačanje kapaciteta OCD-a za pružanje podrške“, financiranog sredstvima EEA Granta i Kraljevine Norveške te Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a koji Udruga provodi od 1. srpnja 2015. godine do 31. srpnja 2016. godine. Koordinatorica NPC-a, Ana Šeničnjak, prezentirala je djelokrug NPC-a, statističke podatke kroz godine postojanja, volonterski program NPC-a i izazove u radu sa žrtvama i svjedocima kroz 116 006 liniju.

Svečanost je završena obraćanjem volonterki Antonele Andreate i Andreje Kopić, koje su podijelile svoja iskustva volontiranja u NPC-u i prikazale volonterski pogled na rad sa žrtvama kaznenih djela i prekršaja.U sklopu svečanosti, nagrađeni su mentori i zamjenski koordinatori NPC-a, a posebne nagrade su dobili „Najvolonteri NPC-a“: Neven Šlopar i Mateja Meštrović. Nagrađeni su knjigom i plesnim tečajem plesnog studija „Fredi“.

AKTIVNOSTI NA PROJEKTU : „Jačanje kapaciteta OCD-a za pružanje podrške“ - Dubrovnik
4. srpnja 2016. godine održan je sastanak s volonterima Regionalnog centra za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva DEŠA-Dubrovnik koji pružaju pomoć i podršku žrtvama i svjedocima teških kaznenih djela i prekršaja s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Sastanak je održan kao dio aktivnosti na projektu "Jačanje kapaciteta OCD-a za pružanje podrške" kojeg provodi Udruga za podršku žrtvama i svjedocima.
HVALA NAŠIM DONATORIMA!!
             
     
 
   
        
     
ŽELITE LI I VI DONIRATI?
Ukoliko želite donirati svoje proizvode za vrijedne volontere i volonterke ili financijski podržati rad Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, kontaktirajte nas na broj: +385 91 797 17 61 (Izvršni direktor) ili uplatom na žiroračun Udruge s naznakom "Donacija" :
HR2324020061100479261
Cijenimo svaki iznos i postavljamo vaš logo na našu web stranicu te putem ovog newslettera koji se šalje na 1800 mail adresa institucija, tijela, fizičkih i pravnih osoba.

Toliko od nas u srpnju. Veliki pozdrav Vam šalje Tim Udruge za podršku žrtvama i svjedocima!

 


This email was sent to podrska.zrtvama.i.svjedocima@gmail.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Udruga za podršku žrtvama i svjedocima · Ulica Ljudevita Gaja, Vukovar, Croatia · Vukovar 32000 · Croatia

Email Marketing Powered by MailChimp