Copy
mail adresa: pzs@pzs.hr
web stranica: www.pzs.hr
UDRUGA ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA

Newsletter rujan 2013.
 
Dragi članovi Udruge, volonteri, sponzori, donatori, djelatnici Odjela za organiziranje i pružanje podrške žrtvama i svjedocima pred vama je novi broj newsletter-a Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

Mjesec rujan prošao je u slavljeničkom okruženju, Udruga je 19. rujna proslavila sedam godina svoga postojanja.
 
U sedam godina napornog, ali uspješnog rada, više od 800 volontera Udruge za podršku žrtvama i svjedocima svojim je nesebičnim volonterskim angažmanom olakšalo iskustvo sudjelovanja u kaznenom postupku za preko desetke tisuća osoba koje su našle u svojstvu žrtve ili svjedoka na županijskim sudovima u Osijeku, Vukovaru, Sisku, Zagrebu, Splitu, Rijeci i Zadru te u nedavno novo osnovanim Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja i Referentnom centru za procjenu potreba žrtava i svjedoka.

Udruga je svoj rođendan obilježila svečanom sjednicom Skupštine članova na kojoj je prezentirala dosadašnja postignuća te planove za budući rad.

Još jednom hvala svima koji su nam pomogli u dosadašnjem radu. Veselimo se zajedničkoj suradnji i u budućnosti!

Obavještavamo Vas da je na skupštini Udruge donesena odluka o promjeni adrese Udruge te ista sada glasi Ljudevita Gaja 12, 32 000 Vukovar. Za sve one koji nisu u mogućnosti posjetiti nas na navedenoj adresi, slobodno nas mogu kontaktirati na novi kontakt telefon 032/639-333. Veselimo se Vašem dolasku ili pozivu.
 

 
RADIONICA KOMUNIKACIJSKIH VJEŠTINA
 
Tijekom rujna održana je i radionica komunikacijskih vještina. Radionica je bila namijenjen volonterima Nacionalnog pozivnog centra  za žrtve kaznenih djela i prekršaja, te se održavala pod vodstvom  Kristina Krulić, psihologinje Udruge za podršku žrtvama i svjedocima. Na radionici je sudjelovalo 12 volontera.

Radionica se sastojala od dva dijela: teorijskog i  praktičnog. Teorijski dio su činile različite komunikacijske vještine, dok se praktični dio sastojao od primjera koji su preuzeti iz njihovih dosadašnjih poziva. Na taj način bili su u mogućnosti na konkretnim slučajevima vježbati dosad naučeno i raditi na vještinama koje im predstavljaju problem ili su primijetili da ih rijetko koriste u svom radu. Također, kroz razna dodatna pitanja volontera, razjašnjene su dileme kako najbolje postupiti u raznim situacijama u budućem radu sa žrtvama.

Volonteri su kroz radionicu pokazali da su u svom dosadašnjem radu puno naučili o tome kako komunicirati s različitim ljudima, ali su i pokazali motivaciju za usvajanjem dodatnih znanja i vještina koje su procijenili da im nedostaju.
 

 
ODRŽANA EDUKACIJA IZ SAVJETODAVNOG RADA PUTEM TELEFONA  ZA NOVE VOLONTE NACIONALNOG POZIVNOG CENTRA
 
Edukacije je trajala 2 dana (28. i 30. rujna) i održala se u prostorijama Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba.  Predavačice su bile Sandra Tolić i Vesna Katalinić.
 
Edukacija se sastojala od predavanja i radionica na kojima su volonteri u manjim grupama iscenirali pozive žrtava, temeljenih na stvarnim slučajevima. Na predavanjima, osim osnovnih vještina komunikacije, volonteri su od iskusnih predavačica u tom području, naučili kako se nositi s raznim tipovima poziva, kao što su npr. kronični, suicidalni i tesirajući pozivi.

Ovakav tip edukacije volonterima je bio koristan jer su po prvi put imali priliku raditi na konkretnim slučajevima i trebali su stečena znanja s prethodnog predavanja primijeniti. 
 


HRVATSKA VOLONTIRA
 
21. rujna 2013. godine, na Međunarodni dan mira,  Hrvatska mreža volonterskih centara (HMVC) po treći put je organizirala kampanju pod nazivom „Hrvatska Volontira!“. I volonteri naše Udruge bili su na ovaj dan superheroji te su dali svoj doprinos zajednici. Organizirane su aktivnosti u Zagrebu, Osijeku i Zadru.

Volonteri Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, za ovu priliku su pružali podršku i informacije na besplatnoj telefonskoj liniji od 11 do 16 sati. 

 U Osijeku su volonteri, zajedno s drugim Udrugama i organizacijama, imali info štand na Trgu slobode. Razgovarali su s građanima, upućivali ih u rad i aktivnosti naše Udruge, razmjenjivali volonterska iskustva te dijelili info materijale.

Na Narodnom trgu u Zadru volonterke su predstavili aktivnosti Udruge i aktivnosti Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Zainteresiranim prolaznicima volonterke podijelile su letke Udruge te građanima koji su izrazili želju za volontiranjem u Udruzi pojasnili postupak stjecanja svojstva volontera u Udrugu.


Svim volonterima veliko hvala što su poklonili svoje vrijeme. Ponosni smo na vas.

 
Toliko od nas za mjesec rujan, ukoliko imate neke vijest ili aktivnosti  koje želite podijeliti s nama i drugim volonterima  ili članovima Udruge slobodno nas kontaktirajte na: pzs@pzs.hr ili podrska.zrtvama.i.svjedocima@gmail.com ili facebook stranicu udruge:  https://www.facebook.com/pages/Udruga-za-podršku-žrtvama-i-svjedocima.

Veliki pozdrav vam šalje tim udruge za podršku žrtvama i svjedocima!
NACIONALNI POZIVNI CENTAR – DVA MJESECA RADA
 
Od 16. srpnja, otkako se otvorio Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja, osim velikog broja poziva od strane građana Hrvatske, je zbog svoje uloge prepoznat i od strane velikog broja organizacija civilnog društva u Hrvatskoj. Iako je od otvorenja Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja prošlo tek nešto više od dva mjeseca, potreba za istim je itekako vidljiva kroz broj primljenih poziva – ukupno 841 poziv.

Moramo pohvaliti i predanost volontera koji su u ljetnim mjesecima pokrivali smjene svakim radnim danom od 8 ujutro do 8 navečer, a bilo ih je tek nešto više od 20. Svojim su aktivnostima od osnutka uspjeli odraditi 1454 volonterska sata.

Tijekom mjeseca rujna volonterski tim Nacionalnog pozivnog centra je ojačan s uključivanjem i educiranjem novih 23 volonterki i volontera. Selekcijski intervju za nove volontere  su vodile Zrinka Tustonjić, Barbara Veličković i Kristina Krulić. Kao i prethodnoj skupini volontera, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima im je osigurala sve potrebne edukacije za rad na telefonskoj liniji.

Daljnji plan Nacionalnog pozivnog centra odnosit će se prvenstveno na daljnje usavršvanje volontera putem stručne psihološke podrške, edukacija, seminara i drugih vidova obrazovanja kako bi volonteri mogli pružiti još kvalitetniju uslugu budućim pozivateljima.
ODRŽANA DVODNEVNA STRUČNA RADIONICA O POSTUPANJU PREMA ŽRTVAMA KAZNENIH DJELA
 
19. i 20. rujna, Ministarstvo unutarnjih poslova i Program Ujedinjenih naroda za razvoj, a u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, organizirali su stručnu radionicu s ciljem izrade smjernica i preporuka o postupanju prema žrtvama kaznenih djela.

Svrha radionice je bila inicirati pomoć i podršku žrtvama u skladu s međunarodnim preporukama te važećim zakonskim rješenjima, posebice Zakonom o kaznenom postupku. Radionica je osmišljena kao radni susret predstavnika svih nadležnih državnih tijela i organizacija civilnog društva koje se u praksi s različitih aspekata bave spomenutom problematikom.

Na radionici je sudjelovala i izvršna direktorica Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Barbara Veličković koja je predstavila dosadašnji rad Udruge te dosad uočene potrebe žrtava kaznenih djela.Copyright © *|2013|* *|Udruga za podršku žrtvama i svjeodicma|*, Sva prava pridržana.
*www.pzs.hr|* 

Naša mail adresa:
*pzs@pzs.hr | podrska.zrtvama.i.svjedocima@gmail.com*
 Ukoliko više ne želite primati newsletter kliknite ovdje: unsubscribe from this list
update subscription preferencesforward to friend