Copy
mail adresa: pzs@pzs.hr
web stranica: www.pzs.hr
UDRUGA ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA

Newsletter svibanj 2014.
Dragi članovi Udruge, volonteri, sponzori, donatori, djelatnici Odjela za organiziranje i pružanje podrške žrtvama i svjedocima pred vama je novi broj newsletter-a Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.
 

 
ORGANIZIRAN OKRUGLI STOL NA TEMU "POBOLJŠANJE PRAVNOG, PSIHOLOŠKOG I EKONOMSKOG POLOŽAJA ŽRTAVA I SVJEDOKA U VUKOVARU
 
Udruga za podršku žrtvama i svjedocima organizirala je 11. travnja 2014. godine okrugli stol u Vukovaru na temu „Poboljšanje pravnog, psihološkog i ekonomskog položaja žrtava i svjedoka“.

Okrugli stol organiziran je u sklopu EIDHR programa Europske unije za Republiku Hrvatsku i drugi je od ukupno četiri koja će biti organizirana na području Hrvatske.

Cilj je bio prezentirati rad pojedinih organizacija, institucija i službi koji su uključeni u sustav podrške žrtvama i svjedocima, identificirati probleme s kojima se susreću u svom svakodnevnom radu, raspraviti o mogućim načinima rješavanja tih problema te jačati mrežu navedenih organizacija, institucija i službi s ciljem poboljšanja sustava podrške žrtvama i svjedocima.

O navedenoj temi govorili su: Ante Zeljko (sudac Županijskog suda u Velikoj Gorici), Nikola Bešenski (sudac Županijskog suda u Vukovaru), Daniela Čukelj i Branka Lučić (djelatnice Odjela za organiziranje i pružanje podrške žrtvama i svjedocima u Vukovaru), Mladen Stojanović (Centar za mir, nenasilje i ljudska prava) te Marina Gutschy (Pravni fakultet u Zagrebu).

Ovim putem htjeli bi još jednom zahvaliti svima koji su sudjelovali i omogućili da na interdisciplinaran i kvalitetan način pristupimo problemima s kojima se susrećemo u radu sa žrtvama i svjedocima te da kroz razmjenu iskustva i ideja unaprijedimo sustav podrške žrtvama i svjedocima.

AKTIVNOSTI NACIONALNOG POZIVNOG CENTRA U TRAVNJU

Nacionalni pozivni centar je i u travnju nastavio s redovnim radom. U travnju je volontiralo 39 volontera,  ostvareno je 688 volonterskih sati i primljeno je 95 poziva.
 
Također, organizirana je i psihološka podrška za sve volontere Nacionalnog pozivnog centra koju je vodila stručna suradnica - psiholog, Kristina Krulić. Psihološka podrška započela je 31. ožujka i završila 04. travnja. Sveukupno je organizirano 6 grupa za psihološku podršku, a sudjelovala su 24 volontera.  Tijekom psihološke podrške volonteri su bili u mogućnosti iznijeti teškoće s kojima su se u dosadašnjem radu susreli i tražiti pomoć oko nekih konkretnih problema. Također, raspravilo se o svim njihovim pitanjima i dane su im preporuke za budući rad s pozivateljima.
 
 AKTIVNOSTI UDRUGE U VUKOVARU

Zaposlenici i volonteri podružnice Vukovar su u petak 4. travnja 2014. godine sudjelovali na radionici pod nazivom „Spasimo EU izbore“ koju su organizirali Europski dom Vukovar i Zaklada Friedrich Ebert. Predavači na radionici su bili Ana Laća, asistentica zastupnika Tonina Picule u Uredu u Bruxellesu i Uroš Valentino Saraja akreditirani asistent zastupnika u Europskom parlamentu. 
Sudionici radionice su upoznati s radom Europskog parlamenta kao i s radom zastupnika EU parlamenta, a osobito hrvatskih zastupnika. Također, predavači su govorili o načinu izbora zastupnika u EU parlament kao i važnosti izlaska na EU izbore. Ukazali su na niz primjera kojima odluke EU parlamenta utječu na našu svakodnevnicu a koje većina populacije, obzirom na nedovoljnu informiranost, ne prepoznaje. Najzanimljiviji dio radionice, za većinu sudionika, je bilo izlaganje mladih predavača o njihovoj svakodnevnici u EU parlamentu, njihovom radnom danu i ljudima koje su upoznali. 

Povodom obilježavanja Europskog dana informiranja mladih 17. travnja 2014.  u organizaciji Info centra za mlade Vukovar i Europskog doma Vukovar, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima je sudjelovala na okruglom stolu pod nazivom „Mladi i njihov doprinos u zajednici“. Na zadanu temu govorili su predstavnici brojnih vukovarskih udruga i predstavnici Grada. Govorilo se o aktivnostima udruga i mogućnosti aktivnog rada mladih kroz udruge, volontiranje u drugim zemljama, pisanje projekata i kroz savjet mladih u Gradu i općinama. Svojim sudjelovanjem Udruga je doprinijela ostvarivanju važnoga cilja, poticanje mladih na aktivnosti u zajednici i ukazivanje na potrebu i dobrobit međusobne suradnje u zajednici.

U Vukovar je 29. travnja  održan 5. Sajam informiranja mladih (VuMi) pod organizacijom  Info centra za mlade Vukovar, Grada Vukovara, Europskog doma Vukovar, Policijske uprave Vukovarsko srijemske i Zavoda za  zapošljavanje. Među brojnim udrugama i institucijama koje su sudjelovale i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima predstavila svoj rad i svoje aktivnosti. Glavni cilj Sajma bio je podići nivo informiranosti mladih o mogućnostima i izborima koji se nude, ali ukazati javnosti na potrebu i dobrobit međusobne suradnje u zajednici.

Na svim navedenim aktivnostima sudjelovala je djelatnica  Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Adriana Vekić.

AKTIVNOSTI PODRUŽNICE U ZADRU

Voditeljica zadarske podružnice Udruge, Petra Surać, na poziv Policijske uprave Zadar sudjelovala je u akciji "Živim život bez nasilja" gdje je bila pozvana na predstavu, odnosno umjetničko - edukativni program po nazivom "Nasilje, za nasilje nema opravdanja" u režiji Zijaha Sokolovića. Predstava se održala 25.04.2014.g. u Kazalištu lutaka Zadar.

 
ORGANIZIRANA BESPLATNA PRAVNA POMOĆ U SPLITU I ZADRU

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u suradnji sa Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu ostvarila još jednu uspješnu suradnju s ciljem educiranja volontera u Splitu i Zadru. Udruga je ovaj put organizirala četverodnevni put u navedene gradove te je u suradnji s Odjelima za organiziranje i pružanje podrške svjedocima i žrtvama na Županijskim sudovima u Splitu i Zadru uspješno održana prezentacija novog zakona o kaznenom postupku.

Tijekom 9. i 11. travnja održana je prezentacija novog Zakona o kaznenom postupku  s ciljem da volontere pobliže upoznaju sa pravima koje žrtve i svjedoci imaju tokom kaznenog postupka kako bi im oni lakše pružili pomoć i upoznali ih sa pravima koje imaju, ali i sa obvezama koje su kao takvi dužni izvršiti tokom postupka. 

Također, tijekom 4 dana boravka u Splitu i Zadru, kliničari Pravnog fakulteta u Zagrebu pružali su besplatnu pravnu pomoć građanima slabijeg imovinskog stanja. Ovim putem želimo zahvaliti PINO Udruzi u Splitu i Gradskoj knjižnici u Zadru na ustupljenom prostoru za održavanje besplatne pravne pomoći.

Edukacija i besplatna pravna pomoć dio je projekta projekta “Capacity building of the support system for victims and witnesses of crime”. Projekt provodi Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u suradnji s partnerom na projektu Pravnom klinikom sveučilišta u Zagrebu, a sam projekt je financiran u sklopu EIDHR programa Europske unije za Republiku Hrvatsku. Projekt se provodi se u nekoliko gradova diljem Hrvatske kako bi se poboljšala zaštita žrtava i svjedoka čiji je položaj u kaznenom postupku posebno aktualan nakon posljednjih izmjena Zakona o kaznenom postupku.


 
SUDJELOVANJE NA TRENINGU IZ NEURO LINGVISTIČKOG PROGRAMIRANJA (NLP)

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima organizirala je trening iz Neuro Lingvističkog Programiranja (NLP) u Osijeku u  prostorijama Otosa d.o.o. od 26. do 30. travnja.

Trening su držali Sytse Tjallingii i Marlies Tjallingii iz Nizozemske, NLP praktičari, a obuhvaćao je 30 sati interaktivnog rada.

Tijekom treninga sudionici su upoznati s osnovnim pretpostavkama NLP-a, NLP komunikacijskim modelom, neurolingvističkim razinama, reprezentacijskim sistemima, načinima davanja povratnih informacija te novim načinima nenasilne komunikacije. Trening je uključivao prezentaciju teorijskog dijela te brojne vježbe na kojima su sudionici bili u mogućnosti trenirati naučena znanja i vještina. Posebna pažnja posvetila se radu s žrtvama i svjedocima te je sudionicima ovaj trening dao nove vještine za učinkovitiji i kvalitetniji rad s žrtvama i svjedocima.


 
ODRŽAN OKRUGLI STOL STRUČNJAKA KAO PRILOG JAVNOJ RASPRAVI O NACRTU PRIJEDLOGA ZAKONA O PRAVIMA ŽRTAVA SEKSUALNOG NASILJA U DOMOVINSKOM RATU

U ponedjeljak, 14. travnja 2014., održan je Okrugli stol stručnjaka kao prilog javnoj raspravi prijedloga Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu. Okrugli stol organiziralo je Ministarstvo branitelja i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a održao se u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu. Na okruglom stolu sudjelovala je i djelatnica Udruge,  Zrinka Tustonjić.

O navedenoj temi govorili su: Louisa Vinton (predstavnica UNDP-a), Predrag Matić (ministar branitelja) i Bojan Glavašević (pomoćnik ministra branitelja). Predstavljen je prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, najviše pažnje posvećeno je raspravi o jednokratnoj novčanoj naknadi za žrtve seksualnog nasilja u ratu. 


 
Toliko od nas za ovaj mjesec, ukoliko imate neku vijest ili aktivnosti  koje želite podijeliti s nama i drugim volonterima  ili članovima Udruge slobodno nas kontaktirajte na: pzs@pzs.hr ili podrska.zrtvama.i.svjedocima@gmail.com ili facebook stranicu udruge:  https://www.facebook.com/pages/Udruga-za-podršku-žrtvama-i-svjedocima.

Veliki pozdrav vam šalje Tim Udruge za podršku žrtvama i svjedocima!

 
 
PODRUŽNICA OSIJEK
 
U mjesecu travnju nastavljeno je pružanje besplatnog psihološkog savjetovanja za sve žrtve i svjedoke kojima savjetodavni rad potreban, a koji se nalaze na području Osijeka. Tako je u savjetodavni rad uključeno 5 korisnika.

Podsjećamo, osječka podružnica nalazi se na adresi Trg Lava Mirskog 3/1, 31 000 Osijek, a možete nas i kontaktirati i na telefon 092/196-5338 ili na mail adresu: pzs@pzs.hr radnim danom od 8 do 16 sati. 
 
MEDIJSKA PROMIDŽBA UDRUGE ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA
 
Udruga za podršku žrtvama i svjedocima i u travnju je nastavila s medijskom promidžbom njezinih aktivnosti i senzibiliziranjem javnosti za probleme s kojima se susreću žrtve i svjedoci kaznenih djela i prekršaja.

Tako su Udruga i Nacionalni pozivni centar promovirani u Večernjem listu, Glasu Slavonije i Slobodnoj Dalmaciji. Također, na radio Slunju i Radio Ogulini počele su se emitirati promidžbene poruke o Nacionalnom pozivnom centru.

Ovim putem htjeli bi zahvaliti svim medijima koji su emitirali naše promidžbene poruke.

 
 
SUDJELOVANJE NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI

Udruga za rad s mladima BREZA je u suradnji s Domom za odgoj djece i mladeži Osijek, Centrom za socijalnu skrb Osijek, Centrom za socijalnu skrb Vukovar te Udruženjem „Djeca prva“ iz Zagreba održala regionalnu konferenciju u Osijeku, 24.travnja 2014. godine.

Konferencija je održana u sklopu projekta „Moć promjene mladih“, a okupila je predstavnike lokalnih i regionalnih samouprava, stručne djelatnike poput socijalnih radnika, psihologa i sl., stručno osoblje organizacija civilnog društva i ostale predstavnike institucija koje se bave poboljšanjem kvalitete života djece, mladih i obitelji iz Osječko – baranjske i Vukovarsko – srijemske županije. Ispred Udruge za podršku žrtvama i svjedocima sudjelovala je djelatnica Kristina Krulić.
 
 
GALERIJA SLIKA
Okrugli stol održan u Vukovaru 11. travnja 2014.godine
Slika 1


Slika 2


 
Slika 3

 
Trening iz Neuro Lingvističkog Programiranja održan u Osijeku
Slika 4
 
Slika 5

 
Sajam informiranja mladih održan u Vukovaru
Slika 6

 
Okrugli stol na temu "Mladi i njihov doprinos zajednici" održan u Vukovaru
Slika 7


Slika 8

 
Organizirana besplatna pravna pomoć u Splitu i Zadru

Slika 9


Slika 10


 
 
  


Copyright © *|2014|* *|Udruga za podršku žrtvama i svjedocima|*, Sva prava pridržana.
*www.pzs.hr|* 

Naša mail adresa:
*pzs@pzs.hr | podrska.zrtvama.i.svjedocima@gmail.com*
 Ukoliko više ne želite primati newsletter kliknite ovdje: unsubscribe from this list
update subscription preferencesforward to friend