Copy
UDRUGA ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA - NEWSLETTER ZA VELJAČU 2017.
Kako bi se newsletter upotpunosti prikazao pritisnite na link desno >>>>>
View this email in your browser
NACIONALNI POZIVNI CENTAR ZA ŽRTVE KAZNENIH DJELA I PREKRŠAJA (ZAGREB)
Besplatan telefon iz fiksne i mobilne mreže svaki radni dan od 8:00h do 20:00h! - tel: 116 006
Tijekom veljače u NPC-u su volontirala ukupno 39 volontera, a linija je zaprimila 200 poziva građana i građanki!

Kaznena djela zbog kojih su se pozivatelji najviše obraćali NPC-u: prijevara, teška tjelesna ozljeda, kleveta, krađa, povreda prava na rad, krivotvorenje službene isprave, iznuda, nametljivo ponašanje, prijetnja, silovanje, sramoćenje, spolna zlouporaba djeteta mlađeg od 15 godina, tjelesna ozljeda, zlostavljanje na radu, lihvarski ugovor te manje upita vezanih uz kaznena djela: razbojništvo, protupravno oduzimanje slobode, pranje novca i pronevjera.

Od prekršaja zbog kojih su se pozivatelji javili, većina se odnosila na obiteljsko nasilje, na prekršaj protiv sigurnosti u prometu, na prekršaj protiv javnog reda i mira. U pozivima „Institucije“ su se u pozivatelji željeli pritužiti na rad policije, državnog odvjetništva, CZSS i Ministarstva branitelja, a u pozivima „Civilni sektor“ se radilo o pozivateljima kojima je bilo potrebno psihološko ili pravno savjetovanje te su upućeni na odgovarajuću organizaciju civilnog društva. Zaprimljena su 4 poziva vezana uz vršnjačko nasilje.


AKTIVNOSTI NACIONALNOG POZIVNOG CENTRA - ZAGREB


6. i 7. veljače su održani mjesečni sastanci volontera NPC-a. Glavni cilj sastanka bio je upoznati volontere s projektima u kojima sudjeluje Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u 2017. godini, s posebnim naglaskom na one financirane kroz sredstva iz dijela prihoda od igara na sreću, a na temelju provedenog Javnog poziva Ministarstva pravosuđa. 

U veljači je održan prvi informativni supervizijski sastanak s gđom. Dunjom Zlomislić. Sastanku su odazvalo 12 volontera NPC-a zainteresiranih za superviziju. 

Koordinatorica i volonteri NPC-a podržali su javnu akciju Milijarda ustaje (One billion rising), održanu 14. veljače na Europskom trgu u Zagrebu.


Povodom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja pokrenuo je Thunderclap kampanju kojom je želio osvijestiti javnost o postojanju 116 006 linije. Kroz 10 dana,prikupili smo podršku 124 osobe, od toga 122 osobe su podržale putem svojih Facebook profila, a 2 osobe putem Twitter računa.  Završetkom kampanje i objavom poruke : “Lani ih je u RH bilo više od 80 000, a zakoni još uvijek ne osiguravaju dovoljna prava žrtvama. #EUvictimsday #116006„ dosegnuli smo 71 181 osoba preko društvenih mreža Facebook i Twitter.

U veljači su održane i edukacija za volontere NPC-a: Samostalna služba za podršku žrtvama i svjedocima i Odjel za podršku žrtvama i svjedocima pri Županijskom sudu u Zagrebu.


Volonterski Oskar je godišnja nagrada za volontera/ku godine koja se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na području Grada Zagreba. Dodjeljivanjem Volonterskog Oskara se želi istaknuti poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u Gradu Zagrebu. NPC je u siječnju nominirao svoju volonterku Mateju Meštrović, koja se prema odluci koordinatorica najviše istaknula. Mateja je sudjelovala s koordinatoricama na svečanoj dodjeli Volonterskog Oskara 23. veljače u Vijećnici Grada Zagreba.

16. veljače novinarski tim emisije Hrvatske uživo, snimio je prilog o radu NPC-a, koji je emitiran 21. veljače na Prvom programu HRT-a. Prilog možete pogledati ovdje. 

22. veljače, koordinatorica NPC-a, Ana Šeničnjak, gostovala je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Predstavila je rad NPC-a te informirala o kampanji „Podigni glas za prava žrtava“.

23. veljače, koordinatorica NPC-a, Maja Štahan, gostovala je u emisiji Studio 4 gdje je gledatelje pozvala na obraćanje NPC-u te govorila o aktivnostima provedenim povodom Europskog dana žrtava kaznenih djela.

Volonteri NPC-a i volonteri Hrvatske udruge za mirenje su i u veljači održali sastanak Book cluba.

Volontiranje u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja -FAQ
INSTAGRAM NPC
BLOG VOLONTERA NACIONALNOG POZIVNOG CENTRA
ŽELITE DONIRATI?
Ukoliko želite donirati svoje proizvode za vrijedne volontere ili financijski podržati rad Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, kontaktirajte nas na broj: +385 91 797 17 61 (Izvršni direktor) ili uplatom na žiroračun Udruge s naznakom "Donacija" :
 
IBAN:HR2324020061100479261 - Erste&Steiermärkische bank d.d.
Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
Email
Email
PROJEKT "PRAVA,PODRŠKA, ZAŠTITA I KOMPENZACIJA ŽRTAVA KAZNENIH DJELA"

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, Bijeli krug Hrvatska iz Splita i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima organizirali su 22. veljače konferenciju za obilježavanje Europskog dana žrtava kaznenih djela. Konferencija je organizirana u sklopu projekta “Prava, podrška, zaštita i kompenzacija žrtava kaznenih dijela”, financiranog sredstvima EU.

Osnovni cilj Konferencije bio je podsjetiti javnost na ostvarivanje cijelog niza temeljnih prava žrtava kaznenih djela (da se sa žrtvama postupa s poštovanjem te da policija, državni odvjetnici i suci budu prikladno osposobljeni za rad sa žrtvama; da se žrtvama pruže razumljive informacije o njihovim pravima i slučaju; da se žrtvama jamči potpora u svim državama članicama EU, da žrtve mogu sudjelovati u postupku ako to žele te da im se pruži pomoć za sudjelovanje na suđenju; da se ranjive žrtve, kao što su djeca, žrtve silovanja ili žrtve s invaliditetom, identificiraju i na odgovarajući način zaštite; da su žrtve tijekom policijskih istraga i sudskih postupaka zaštićene); kao i razvijanje povjerenja u pravosudni sustav.

21. veljače uoči Europskog dana žrtava kaznenih djela izdali smo priopćenje za medije. Priopćenje možete pogledati ovdje. 
4P – PRAVO I PREVENCIJA – PREVENCIJA I PODRŠKA ZA STARIJE I NEMOĆNE

16. veljače poslali smo poziv volonterima Vukovarsko-srijemske županije. Volonteri će informirati starije i nemoćne osobe o pravnim posljedicama ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, sudjelovati će u organiziranju javnih događaja u Vinkovcima i Vukovaru, u promotivnim aktivnostima i kreativnom radu, umjetničkom izražavanju u kreiranju kampanje protiv nasilja nad starijim osobama i sve u sklopu projekta "4P- Pravo i prevencija - prevencija i podrška za starije i nemoćne" koji Udruga provodi od prosinca 2016 godine, a projekt financira Ministarstvo za demografiju,obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Tim povodom je djelatnica Udruge za podršku Melita Bošnjak gostovala u emisiji "Gost u studiju" Radija Dunav, u emisiji je govorila o programima Udruge, novom projektu te o besplatnoj pravnoj pomoći. Također putem Hrvatskog radija Vukovar je pozvala sve koji su spremni odvojiti dio svog slobodnog vremena, steći nova iskustva, prenijeti svoja iskustva i ideje, naučiti nešto novo, razviti nove vještine, steći samopouzdanje, biti dio šire zajednice, razvijati predivnu ideju podrške našim sugrađanima da se prijave na volontiranje u Udrugu za podršku žrtvama i svjedocima.
REFERENTNI CENTAR VUKOVAR
9. veljače zaposlenica i volonteri Referentnog centra Vukovar nazočili su raspravi na temu „Novopristigli migranti i nacionalne manjine“ u organizaciji Europskog doma Vukovar i Zaklade Friedrich Ebert iz Zagreba. Panelisti su raspravljali o migrantima, o kojima se promišlja u kontekstu tranzita, o spremnosti naše države za prihvatiti većeg broja migranata i njihovoj integraciji, te na koji način integraciju možemo promišljati iz iskustva integracije brojnih nacionalnih manjina tradicionalno prisutnih u Hrvatskoj.


Povodom obilježavanja Europskog dana zaštite žrtava kaznenih djela, 22. veljače u prostorijama Europskog doma Vukovar Referentni centar Vukovar održao je neformalno druženje predstavnika/ica organizacija civilnog društva koje rade na području pružanja podrške žrtvama kaznenih djela u gradu Vukovaru. Razmjenili smo iskustva, probleme i izazove s kojima se žrtve danas susreću.


27. veljače u sklopu projekta “Zlatna dob” održan je okrugli stol na temu “Prava osoba treće dobi” Udruge žena Vukovar s kojima smo suradnici na projektu. Cilj je bio prikupiti naputke za izradu brošure koju će Udruga žena Vukovar raditi a čija će tema biti ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Okrugli stol bio je ograničen i zatvoren za sve sudionike. Udruga za podršku žrtvama i svjedocima kroz svoje dosadašnje iskustvo kao i putem provedbe projekta "4P- Pravo i prevencija - prevencija i podrška za starije i nemoćne" dala je svoje preporuke i izazove s kojima se susreću njezini korisnici.

Odazvali smo se pozivu na seminar Ekonomija sreće, koji je organizirao Europski dom Vukovar 16. i 23. veljače. Predavač na seminaru bila je dr.sc. Anita Freimann.
REFERENTNI CENTAR VUKOVAR
Korisnicima koji nam se obrate pružamo : emocionalnu podršku, informiramo  o njihovim pravima, pružamo primarnu pravnu pomoć te po potrebi povezujemo s odgovarajućim institucijama. Primarna pravna pomoć/pravna podrška i ostali oblici podrške u Vukovaru na adresi Ljudevita Gaja 12 (Europski dom Vukovar, I. kat) svakim radnim danom od 9 do 14 sati osobno u ured ili nazvati broj 032/639-333 ili putem maila : pzs@pzs.hr.
HVALA NAŠIM DONATORIMA!
               
       
   
Toliko od nas u veljači. Veliki pozdrav želi Vam Tim Udruge za podršku žrtvama i svjedocima!
 


This email was sent to podrska.zrtvama.i.svjedocima@gmail.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Udruga za podršku žrtvama i svjedocima · Ulica Ljudevita Gaja, Vukovar, Croatia · Vukovar 32000 · Croatia

Email Marketing Powered by Mailchimp