Copy
mail adresa: pzs@pzs.hr
web stranica: www.pzs.hr
UDRUGA ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA

Newsletter svibanj 2014.
Dragi članovi Udruge, volonteri, sponzori i donatori pred vama je novi broj newsletter-a Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.
 

 
ODRŽAN OKRUGLI STOL NA TEMU "POBOLJŠANJE PRAVNOG, PSIHOLOŠKOG I EKONOMSKOG POLOŽAJA ŽRTAVA I SVJEDOKA U SPLITU
 

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima je 13. svibnja 2014. godine u Splitu organizirala okrugli stol na temu „Poboljšanje pravnog, psihološkog i ekonomskog položaja žrtava i svjedoka“.

Cilj je bio predstavljanje dosadašnjih postignuća i poduzetih mjera na području promicanja prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja, te razmjena iskustava u pružanju pravne i psihosocijalne podrške s naglaskom na unapređenje postojećeg sustava podrške kao i rasprava o mogućim načinima rješavanja tih problema te jačati mrežu navedenih organizacija, institucija i službi s ciljem poboljšanja sustava podrške žrtvama i svjedocima.

Okrugli stol organiziran je u sklopu EIDHR programa Europske unije za Republiku Hrvatsku i treći je od ukupno četiri koja će biti organizirana na području Hrvatske. Do sada su okrugli stolovi održani u Zagrebu, Vukovaru i Splitu, a u lipnju najavljujemo i okrugli stol u Rijeci.
 

OSNOVAN CENTAR ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA


Udruga za podršku žrtvama i svjedocima je u suradnji s Europskim domom Vukovar i Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, 22.svibnja 2014. godine osnovala Centar za podršku žrtvama i svjedocima.

Inicijator osnivanja Centra je Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, a ideja osnivanja se razvila u sklopu projekta pod nazivom „Izgradnja kapaciteta sustava podrške za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ donatora European Instrument for Democracy and Human rights (EIDHR).

Cilj osnivanja Centra jest umrežavanje organizacija koji pružaju različite usluge podrške i pomoći građanima u Republici Hrvatskoj, s naglaskom na žrtve i svjedoke te im na taj način pružiti sveobuhvatnu podršku. 

Smatramo da zajedničkim snagama i suradnjom možemo progresivno utjecati i sudjelovati u razvoju aktivne politike zaštite i podrške najosjetljivije skupine građana, a to su prvenstveno žrtve ali i svjedoci kao ključ kvalitetno i pravedno završenog sudskog postupka. Želja nam je da Centar za podršku žrtvama i svjedocima postane glas svih građana u Republici Hrvatskoj koji su žrtve u punom smislu riječi te da na taj način pridonesemo prevenciji kaznenih djela, prekršaja i nasilja općenito, osiguranju dostojanstva žrtava, dostupnosti prijeko potrebnih informacija bez obzira gdje osoba živi. 

Ovim putem, pozivamo sve organizacije koje smatraju da su u mogućnosti pridonijeti ostvarenju zadanih ciljeva, da nam se jave putem e mail adrese centar.@pzs.com 

 

SUDJELOVANJE NA TRENINGU IZ NEURO LINGVISTIČKOG PROGRAMIRANJA
 

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima organizirala je petodnevni trening Neurolingvističkog programiranja (NLP) za volontere Nacionalnog pozivnog centra koji je održan od 2. do 6. svibnja. Edukaciju su održali licencirani predavači NLP-a Marlies i Sytse Tjallingii, bračni par iz Nizozemske sa izninmno bogatim iskustvom u provođenju takvih edukacija u više svjetskih država.

13 volontera imalo je priliku upoznati se s vrlo korisnim komunikacijskim vještinama NLP-a. Uvježbavajući tehnike NLP-a volonteri su imali priliku međusobno se bolje upoznati što su mnogi istaknuli kao dodatnu prednost tečaja. Osim što je višednevno druženje pridonjelo širenju znanja također je poslužilo kao i svojevrstan team building čiji značaj nije zanemariv jer je povjerenje među volonterima bitno za kvalitetan rad pozivnog centra.

 

U ZADRU ODRŽANE PSIHOLOŠKA PODRŠKA I EDUKACIJA ZA DJELATNIKE ODJELA ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u sklopu EIDHR programa Europske unije za Republiku Hrvatsku, organizirala je psihološku podršku i edukaciju za djelatnike Odjela za organiziranje i pružanje podrške svjedocima i žrtvama.

Psihološka podrška održana je u Zadru 14.svibnja 2014. godine, vodila ju je Ana Jurić, a cilj 
iste bio je razmjena iskustva i primjera dobre prakse te identificiranje i prorada teškoća i problema s kojima se susreću u radu s žrtvama i svjedocima.

Dana  15.svibnja održana je edukacija za djelatnike Odjela za organiziranje i pružanje podrške svjedocima i žrtvama na temu “Izazovi u radu s volonterima”. Edukaciju je provela Lejla Šehić Relić, izvršna direktorica Volonterskog centra u Osijeku. 

Na psihološkoj podršci i edukaciji  je sudjelovali su djelatnici Odjela i to iz Vukovara, Osijeka, Zagreba, Siska, Zadra i Splita.

Ovim putem htjeli bi se zahvaliti svim djelatnicima koji su sudjelovali te voditeljicama psihološke podrške i edukacije. Nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti uspješnu suradnju u cilju poboljšanja podrške koju zajedno pružamo žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja.
 

SUDJELOVANJE NA SAJMU INFORMIRANJA MLADIH U OSIJEKU

Dana 19. svibnja od 10 do 14 sati, u sklopu Europskog tjedna mladih održan je Sajam informiranja mladih Osijek pod nazivom "Snaga sudjelovanja". Proveo ga je PRONI Centar za socijalno podučavanje u suradnji sa Savjetodavnim odborom Regionalnog info – centra za mlade Osijek te uz financijsku potporu Grada Osijeka. Pozvane su sve institucije i organizacije koje rade s mladih ljudima da predstave svoje programe i aktivnosti i na taj način upoznaju lokalnu zajednicu kako sa svojim djelokrugom rada tako i sa prilikama koje nude mladim ljudima. Svoj program i aktivnosti predstavila je i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima koju su predstavljali volonteri Mario Slišković i Marija Cindrić te stručni suradnik – psiholog Kristina Krulić.

Također, u sklopu sajma je i otvorena manifestacija "Hrvatska volontira" pod sloganom "Frendove ekipiraj i volontiraj"u organizaciji Volonterskog centra Osijek, koja za cilj ima javno predstavljanje volonterskih programa udruga i javnih ustanova te međusobno povezivanje i umrežavanje kao i motiviranje građana na volontiranje. 

Ovim putem želimo se zahvaliti našim volonterima što su sudjelovali na ovoj manifestaciji i omogućili da djelokrug rada, aktivnosti i program predstavimo kako mladim ljudima tako i široj lokalnoj zajednici.
 

MANIFESTACIJA "HRVATSKA VOLONTIRA" OBILJEŽENA I U ZAGREBU

Dana 22.svibnja se i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima pridružila humanitarnoj akciji prikupljanja namirnica za poplavljena područja.

Naime, volonteri Udruge sudjelovali su u akciji „Hrvatska volontira“ 2014., u sklopu kampanje promicanja  volontiranja od strane Hrvatske mreže volonterskih centara. Sukladno tome, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima odlučila je u ispred Konzumove prodavaonice prikupljati namirnice i ostale potrepštine za osobe stradale u poplavljenim područjima.

Akcija se održavala ispred Super Konzumove prodavaonice u Ulici grada Vukovara 275 u Zagrebu. Sudjelovalo je 13  volontera koji su nesebično odradili 28  volonterskih sati. Prikupilo se puno hrane, higijenskih potrepština, vode, odjeće te ostalih praktičnih stvari. Vrijedni volonteri  sortirali su robu radi lakše daljnje distribucije u Hrvatski Crveni križ, koji će prevoziti donacije.

Hvala svim volonterima koji su nesebično poklonili svoje vrijeme i svim građanima koji su donirali namirnice i ostale potrepštine.

 

SUDJELOVANJE NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI "EUROPSKA UNIJA: OD AKTIVNIH GRAĐANA DO PODRŠKE GRAĐANIMA"

U Zadru, u Europskom centru za međusektornu suradnju je 26. i 27. svibnja održana međunarodna konferencija „Europska unija: Od aktivnih građana do podrške građanima“ koju je organizirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u suradnji s European Citizen Action  Service (ECAS) iz Bruxellesa. U okviru konferencije predstavljeni su i raspravilo se o različitim oblicima aktivizma građana u Europskoj uniji te  o podršci građanima, kao i nekim od dosadašnjih rezultata ostvarenih u sklopu projekta „Trostruko A za građane“. Također, raspravilo se o odgovarajućoj zakonskoj regulativi pružanja besplatne pravne pomoći građanima.

Na konferenciji su, osim predstavnika iz Hrvatske među kojima je bila i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, sudjelovali i predstavnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Belgije, Rumunjske, Republike Irske, Velike Britanije i Turske.

 

 SUDJELOVANJE NA EDUKACIJI "UVOD U MEDIJACIJU"
 

Dana 28. i 29. svibnja 2014. godine u okviru ŠALTER programa, Volonterski centar Osijek u suradnji s Medijacijskim centrom Msvijet organizirao je edukaciju pod nazivom „Uvod u medijaciju“. Edukacija je održana u prostorijama Medijacijskog centra Msvijet u vremenu od 9.30 do 15.00 sati. Voditelji edukacije bili su Sonja Kersten, Nena Arvaj i Igor Đorđević kojima imaju dugogodišnje iskustvo u vođenju medijacije i edukacijama iz medijacije i nenasilnog rješavanja sukoba.

Na edukaciju su bili pozvani predstavnici organizacija civilnog društva, lokalne i regionalne samouprave, javnih ustanova i drugih neprofitnih organizacija kojima ova edukacija može biti korisna u njihovom radu. Ispred Udruge za podršku žrtvama i svjedocima sudjelovali su: Kristina Krulić, stručni suradnik – psiholog te volonteri Mario Slišković, Ana Pirić i Ivana Pirić.

Svrha navedene edukacije bila je upoznati sudionike s konceptom, principima i procesom medijacije te unaprijediti njihove komunikacijske vještine i osnovne vještine potrebne za provedbu medijacije. Edukacijom su pokrivene sljedeće teme: Medijacija u Hrvatskoj i svijetu, Sukob i stilovi ponašanja u sukobu, Koncept, principi i proces medijacije, Vještine medijacije, Vođenje procesa medijacije te Etički kodeks medijatora.

 
Toliko od nas za ovaj mjesec, ukoliko imate neku vijest ili aktivnosti  koje želite podijeliti s nama i drugim volonterima  ili članovima Udruge slobodno nas kontaktirajte na: pzs@pzs.hr ili podrska.zrtvama.i.svjedocima@gmail.com ili facebook stranicu udruge:  https://www.facebook.com/pages/Udruga-za-podršku-žrtvama-i-svjedocima.

Veliki pozdrav vam šalje Tim Udruge za podršku žrtvama i svjedocima!

 
 

AKTIVNOSTI NACIONALNOG POZIVNOG CENTRA
 
Volonteri Pozivnog centra su tijekom svibnja marljivo radili i pružali podršku žrtvama i svjedocima te su odradili čak 750 volonterskih sati. 

Dana 8. svibnja održan je mjesečni sastanak za sve volontere Pozivnog centra koji je bio popraćen izlaganjima, radionicama i igrokazom na temu prijevare, lihvarskih ugovora i razvoda, a sve navedeno održali su sami volonteri.

Krajem mjeseca za volontere je organizirana važna edukacija na temu komunikacije sa žrtvama seksualnog nasilja koju je održala voditeljica Ženske sobe - Centra za žrtve seksualnog nasilja, Maja Vukmanić Rajter.

Također, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra, Zrinka Tustonjić, sudjelovala je na regionalnoj konferenciji "Seksualno nasilje u oružanom sukobu: Ispravljanje nepravde, sprječavanje nasilja u budućnosti" koja se održala 29. i 30. svibnja u Zagrebu. 
Konferenciju je organiziralo Ministarstvo branitelja u suradnji s UNDP-om Hrvatska, a povod događaju bio je nedavno završen nacrt prijedloga Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu. Cilj konferencije bio je usporediti praksu definiranja statusa te naknade i pomoći žrtvama u zemljama  regije.
 
      
PODRUŽNICA OSIJEK
 
U mjesecu svibnju nastavljeno je pružanje besplatnog psihološkog savjetovanja za sve žrtve i svjedoke kojima savjetodavni rad potreban, a koji se nalaze na području Osijeka. Tako je u savjetodavni rad tijekom svibnja bilo uključeno 11 korisnika.

Podsjećamo, osječka podružnica nalazi se na adresi Trg Lava Mirskog 3/1, 31 000 Osijek, a možete nas i kontaktirati i na telefon 092/196-5338 ili na mail adresu: pzs@pzs.hr radnim danom od 8 do 16 sati. 
 
REFERENTNI CENTAR VUKOVAR
 
Tijekom svibnja i u Referentnom centru u Vukovaru organizirano je psihosocijalno savjetovanje za dvije osobe dok je za četiri korisnika podrška pružena telefonskim putem.

U posjet su nam došli i studenti i profesori sa Fakulteta za socijalni rad,  Sveučilišta u Indiani, a posjet je organizirao PRONI Centar za socijalno podučavanje. 
Prilikom njihovog posjeta organizirano je predavanje o djelokrugu rada i aktivnostima Europskog doma Vukovar i Udruge za podršku žrtvama i svjedocima. Programe i aktivnosti Udruge predstavila je Kristina Krulić, stručni suradnik – psiholog. I studenti i profesori prepoznali su važnost Udruge za problem žrtava i svjedoka, ali i stručnost i temeljitost u radu s volonterima koji pružaju podršku žrtvama i svjedocima s kojima radimo.

Djelatnica i volonteri Udruge i u Vukovaru su se pridružili obilježavanju manifestacije "Hrvatska volontira" te su 21.svibnja, zajedno s ostalim Udrugama iz Europskog doma sudjelovali u čišćenju vrta i kuće. 
 
Podsjećamo, Referentni centar se nalazi na adresi Ljudevita Gaja 12, 32 000 Vukovar, a možete nas i kontaktirati i na telefon 032/639-333 ili na mail adresu: pzs@pzs.hr radnim danom od 7 do 15 sati. 

 
GALERIJA SLIKA
Okrugli stol održan u Splitu 13. svibnja 2014.godine
Slika 1


Slika 2


 
Slika 3

 
Trening iz Neuro Lingvističkog Programiranja održan u  Zagrebu
Slika 4
 
Slika 5


Slika 6

 
Sajam informiranja mladih održan u Osijeku
 
Slika 7


Slika 8


Slika 9

 
Manifestacija "Hrvatska volontira" obilježena u Zagrebu
Slika 10
 
Slika 11

 
Međunarodna konferencija "Europska unija: od aktivnih građana do podrške građanima"

Slika 11
  


Copyright © *|2014|* *|Udruga za podršku žrtvama i svjedocima|*, Sva prava pridržana.
*www.pzs.hr|* 

Naša mail adresa:
*pzs@pzs.hr | podrska.zrtvama.i.svjedocima@gmail.com*
 Ukoliko više ne želite primati newsletter kliknite ovdje: unsubscribe from this list
update subscription preferencesforward to friend