Copy

JAARGANG 8 NUMMER: 9

In dit nummer o.a.:
  • Deflatie, aandelen en Kondratieff-Winter 
  • World MS CAP en SP500
  • Centrale banken lopen in eigen rente val

Emotievrij beleggen

Bewezen kwantitatief systeem

Maximaal turbo resultaat
bij sterke stijging of daling
 

 

 Deflatie, aandelen en Kondratieff-Winter

 

Deflatie Eurozone

De deflatie en K-Winter hebben een negatieve invloed opaandelenkoersen. Centrale Banken (CB) gaan deze zwaartekracht die de koersen naar beneden trekt tegen met QE, het creëren van liquiditeit oa. bij banken. Als gevolg van QE dalen ook de lange rentes wat goed is voor de financiering van landen (schulden belasten de begroting minder zwaar) en voor investeringen. Ook wordt  de munt zwakker wat positief uitwerkt op de export en import afremt. .

Japan is een goed voorbeeld. Al sinds 1990, na de top van de OG- en aandelen bubble dalen de koersen. Steeds veren de koersen weer iets op en dalen dan weer. Het heeft 18 jaar geduurd voordat de laagste koers (tot heden) in de Nikkei225 gezet werd. Van 40.000 naar 6995 in 2008 (-/- 82%). En door een groot QE programma sinds 2012 door de BoJ (Abenomics)  zijn de koersen gestegen naar 17.645 nu. Onlangs werd een top in de Nikkei225 gezet van 20953. Daarbij is de Yen ca. 40% in die periode gedaald.

Genoemde top en daling daarna werd overigens waargenomen door de WBi (Weekendbeleggers indicator), er werd op tijd een sluitsignaal gegenereerd voor de Long positie in de Nikkei225.Lees meer

World MS CAP en SP500

 

World MS CAPKlik op afbeelding voor vergroting

Als ik, Michael Groenewoud, wil weten hoe het met de wereldeconomie (incl. China etc.)  is gesteld, dan kijk ik naar deWORLD MS CAP weekgrafiek omdat de indicator nu eenmaal goed reageert op de koersontwikkeling van deze index. We zien dat de indicator sinds 2012 (groene) long signalen afwisselt met (wit neutrale) sluit long signalen.

Waar ik mij nu op richt, is de richting van de indicator zelf. Deze bevindt zich weliswaar nog steeds boven de 0-lijn (dus in beginsel long positief), maar u constateert toch ook zelf dat deze curve al sinds begin 2014 een dalende tendens vertoont richting de voor dit model zo belangrijke 0-lijn? En dat de indicator inmiddels akelig dicht bij deze 0-lijn is gekomen? Een neerwaarste doorschrijding daarvan betekent voor mij dat de wereldeconomie op dat moment echt gaat krimpen.

Daarnaast is de koers inmiddels onder alle drie de MA’s gekomen (kort, middellang en lang), dat is een technisch negatief scenario. En beginnen de MAs elkaar negatief te doorschrijden.

Lees meer

Centrale banken lopen in eigen rente val

 

door Jaap van Duijn

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, besloot vorige week de rente tussen 0 en 0,25% te laten, vanwege 'zorgen over de broze wereldeconomie, die bewijzen van een veerkrachtig herstel van de Amerikaanse economie overschaduwen.'

Sinds de eeuwwisseling voert de Fed een asymmetrisch beleid. Zodra de economie maar een beetje verzwakt, wordt de rente sterk verlaagd. Als de economie daarna weer herstelt, wordt de rente niet, of te weinig en in ieder geval te laat weer verhoogd. Het dieptepunt van de recente economische crisis viel in de VS in het tweede kwartaal van 2009. Het herstel duurt dus nu al meer dan zes jaar. In die zes jaar is de Amerikaanse economie met gemiddeld 2,2% per jaar gegroeid, wat niet veel is maar ook niet helemaal niks. De eurozone (0,8% groei) deed het in ieder geval een stuk minder.

Lees meer

FED vergeet psychologie beleggers

 

De Amerikaanse Federal Reserve (FED) is vorige week vergeten de psychologie van investeerders, bedrijven en mensen mee te nemen in haar beslissing de rente niet te verhogen. Het uitgangspunt moet steeds zijn: terug naar normaal. Als dat niet gebeurt, blijft een reactie van de markt niet uit. En zo’n lange periode zo’n lage rente is niet normaal, net zomin dat financiële en reële markten zover uit elkaar lopen. Mensen weten dat, bewust of onbewust, en handelen ernaar. Beleggers hadden de verhoging van de rente al in de koersen verwerkt. Toen de verhoging niet doorging en tegelijkertijd onduidelijk was wanneer wel (oktober, december, 2016?), werden beleggers onzeker.Lees meer

 

Maak nu kans op een gratis WeekendBeleggers proefabonnement

 

Boeklogo transparant2

Turbo-tips uit deze nieuwsbrief
 

Gesloten posities:
Mrt '15 RANDSTAD TL 39.7
+8,90%
Aug '13 AEX TL 279
+11,44% 
Jan '13  RANDSTAD TL19.6
+38,11%
Jan '12  AB INBEV TL35.4
+133,89%
Nov '10  FUGRO TL 41
+60,80%
Nov ''10  DAX TL 4880
+ 21,60%
Nov ''10  AALBERTS TL13
+ 54,90%
Sep ''09  HEINEKEN SPL22
+66,26%
Mei ''08  DAX TS 8050
+130,00%

Korte termijn optie-strategie voor de zijwaartse beweging op de AEX met AEX maandopties.

Nieuw! LATEN doen via TRADZSTER

Pareltjes van de beurs

Alle Pareltjes sinds 2007 in detail terugzien?

Druk dan op de pareltjes afbeelding

Veel gebruikte termen

 
WB 
Weekendbeleggers bv
 
WBérs
Weekendbeleggers (leden)
 
WBi
Weekendbeleggers indicator. De gekleurde pijltjes indicator  in gebruik bij WB
 
WBX 
Weekendbeleggers index. Speciaal  geselecteerd fondsenbestand 
 
Hitrate 
Percentage goede adviesignalen
 
Long open/sluit 
Positie die profiteert  van een stijging
 
Short open/sluit 
Positie die profiteert  van een daling
 
KA
Kwantitatieve analyse
 
TSV
Trend Simulatie Vermogenscurve

STERADVIEZE geven hogere kans op positief rendement

Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

Copyright © 2015 Weekendbeleggers B.V., All rights reserved.

Email Marketing Powered by Mailchimp