Maart 2020

Leven brengen in corona-tijd

rivierDe profeet Ezechiël reikt ons een erg mooi beeld van de Kerk aan. In hoofdstuk 47 beschrijft hij de rivier die vanuit de tempel stroom. Deze rivier “brengt leven overal waar hij stroomt.” Langs zijn oevers groeien vruchtbomen, en de vruchten daarvan zijn eetbaar, en de bladeren hebben geneeskracht. Prachtig! Maar hoe is dit beeld van toepassing nu, wanneer vieringen – en andere bijeenkomsten – afgelast worden en velen moeten vasten van de Eucharistie? Wat hebben wij als Kerk te bieden? In deze uitgebreide nieuwsbrief gaan wij in op deze vraag. We verwijzen naar kansen en mooie initiatieven in het pastorale veld. Ook onder deze bare omstandigheden (juist nu!) kan de Kerk mensen voeden. Moge de Heilige Geest ons leiden!

Geen zondagsvieringen: wat nu?
In lijn met maatregelen van de overheid hebben de Nederlandse bisschoppen besloten om alle publieke liturgievieringen, ook die in kleine kring door de week, tot en met Pinksteren (op 31 mei) af te lassen.
Maar dit betekent niet dat gelovigen voorlopig helemaal geen toegang hebben tot de eucharistie. Men kan bijvoorbeeld de Mis volgen via een livestream. KRO-NCRV zendt maandag t/m zaterdag een livestream van de eucharistieviering uit om 9.00 uur. Ook het Ariënsinstituut zendt de  Eucharistie dagelijks live uit via Facebook om 8.00 uur.
En niet te vergeten zendt Radio Maria iedere doordeweekse ochtend en avond een eucharistieviering uit om 9.00 uur en 19.00 uur. In het weekend op zaterdag om 9.30 uur en zondag om 10.00 uur.
Op zondag is er de vertrouwde Eucharistieviering (via KRO-NCRV) om 10 uur op NPO 2. Daarbij zijn er steeds meer parochies, waaronder de Utrechtse Gerardus Majellaparochie, die hun viering op zondag livestreamen.

Waardevol hierbij is het gebed voor geestelijke communie van H. Alphonsus Liguori:
“Mijn Jezus, ik geloof dat U in het Allerheiligste Sacrament tegenwoordig bent. Ik bemin U boven alles en wens U in mijn hart te verwelkomen. Nu ik niet de communie daadwerkelijk kan ontvangen, vraag ik U de genade van de geestelijke communie. Omhels mij en zuiver mijn verlangen naar de hemelse Vader. Draag mij in Uw Geest, en laat mij nooit van U scheiden. Amen.”


Het veldhospitaal moet open zijn!
Wat nu wel kan in onze kerken is troost vinden en bidden. Juist nu, wanneer veel mensen thuis zitten en zich grote zorgen maken, is het fijn voor ze als ze even de Kerk binnen mogen lopen. Om bijvoorbeeld in stilte voor het kruis of voor het beeld van Jozef of Maria te bidden. Of om te mediteren langs de staties van de kruisweg. Paus Franciscus heeft de Kerk vergeleken met een barmhartige Samaritaanveldhospitaal, waar zieke en lijden mensen verzorgd kunnen worden. Om dit te kunnen doen, moeten onze kerken open zijn! Maakt u zich zorgen om diefstal? Schakel dan vrijwilligers in.

En jazeker, wij kunnen ook op gepaste manieren praktisch dienen. 
We zouden als christenen alert moeten zijn. Wat is nu nodig? Heeft het ziekenhuis vrijwilligers nodig? Heeft de voedselbank voedsel nodig? Hebben ouderen of zieken in de naaste omgeving help nodig met boodschappen doen of de hond uitlaten? Iemand bellen kan in deze tijd veel betekenen. Wat wil God van ons? Laten we daarover bidden en gehoor geven aan wat God van ons vraagt. Laten we ook bidden voor alle zieke mensen, voor alle overledenen, voor hun families, voor alle hulpverleners, en voor allen die lijden vanwege deze crisis.
(Tim Schilling)


Tenslotte: Berichten i.v.m. parochievernieuwing en de conferentie ‘Missionaire parochie’: 

Conferentie ‘De missionaire parochie – Als God renoveert’ uitgesteld naar 5 en 6 november
De conferentie ‘De missionaire parochie – Als God renoveert’ - die zou plaatsvinden op 24 en 25 maart a.s. - is uitgesteld in verband met de ontwikkelingen rondom het coronavirus. De conferentie wordt nu gehouden op donderdag 5 en vrijdag 6 november 2020 in Oudenbosch. Dit natuurlijk onder voorbehoud met hoe de situatie rondom het coronavirus zich zal ontwikkelen.
* Mocht u nog aan de conferentie willen deelnemen, meld u op de wachtlijst!
Kijk voor meer informatie op missionaireparochie.nl
* Hoe kan de Kerk missionair zijn in tijden van quarantaine? Lees hier meer.


EXTRA nieuwsbrief met praktijkervaringen uit parochies
Vanuit het CPS hadden we speciaal voor de conferentie een EXTRA nieuwsbrief samengesteld met vijf praktijkervaringen uit parochies. Laat u hier alvast door inspireren!

‘Als God renoveert werkboek’ van fr. James Mallon
Dit werkboek wil leidinggevenden in de parochie helpen om de cultuuromslag van onderhoud naar bloei of missie te kunnen maken. Het boek helpt om de fundamentele vragen te stellen, over geloof, leven en waarom we kerk zijn. Ideaal om de komende periode als pastoraal team of leiderschapsteam in de parochie door te werken, al is het via een digitale manier van bij elkaar komen. Bestel het werkboek hier.


Copyright © 2020 CPS


Ons postadres is:
Centrum voor Parochiespiritualiteit
Heijendaalseweg 300
6525 SM Nijmegen

afmelden van mailinglijst    pas uw profiel aan


Mocht u bij het afmelden een foutmelding krijgen stuurt u ons dan een afmeldingsverzoek per email.
 


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Centrum voor Parochiespiritualiteit Brakkenstein · Heijendaalseweg 300 · Nijmegen, 6525 SM · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp