Nieuwsbrief Techniekpact mei 2016
Bekijk in de browser

Jaarconferentie Techniekpact: verslag in woord en beeld


Op maandag 18 april 2016 heeft de jaarconferentie Techniekpact plaatsgevonden. Samenwerking, elkaar versterken. Dat waren kernbegrippen tijdens de dag. Wij kijken tevreden terug op een geslaagde bijeenkomst en willen iedereen hartelijk bedanken voor de mooie en actieve bijdrage. Een verslag in woord en beeld vindt u op onze website.

Techniekpact op weg naar 2020

Maandag 18 april 2016, hebben de ministers Kamp en Bussemaker en staatssecretaris Dekker het geactualiseerde Techniekpact 2020 in ontvangst genomen. Om mee te kunnen bewegen met de impact van technologische ontwikkelingen in de maatschappij is het Techniekpact geactualiseerd. De inzet voor 2016-2020 van het Techniekpact bestaat uit 12 doelen, van het structureel aanbieden van wetenschap en technologie in het onderwijs, het zorgen voor voldoende en vakbekwame leerkrachten tot het investeren in duurzame inzetbaarheid van technici. Lees hier verder.

Oplossing docententekort: dubbelbaan in onderwijs en bedrijfsleven

Tijdens de jaarconferentie is een denkrichting voor het oplossen van het lerarentekort in het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) gepresenteerd. Het plan is opgesteld door een groep ‘Omdenkers’ in opdracht van de minister Bussemaker en minister Kamp. Deze denkrichting stelt voor carrièrepaden van leraren circulair te maken; meer flexibeler en hybride. Je bent niet alleen leraar voor de rest van je leven, maar combineert dit met een carrière in het bedrijfsleven of onderzoek. Je beweegt je tussen deze werelden of je combineert het in een duobaan. Het plan kunt u hier downloaden.

Kiezen voor Techniek

Missing Chapter: kinderen aan het woord. "Ik wil weten wat techniek inhoudt"

In februari/maart hebben 75 kinderen onderzoek gedaan om te kijken hoe we het belang van techniek meer over het voetlicht kunnen brengen, zodat iedereen de waarde van techniek inziet. Het is een mooi traject geweest waar veel nieuwe inzichten zijn opgehaald door Groep 6 van basisschool de Bem (uit Zevenaar),  Vmbo 2 van het  IJsselcollege (Capelle aan den IJssel) en  havo 2 van de Werkplaats (in Bilthoven). Lees hier verder.

Codestarter: kinderen maken kennis met programmeren

Codestarter laat kinderen kennis maken met programmeren. Dat is code schrijven, maar ook breder. Codestarter brengt in samenwerking met naschoolse clubs het aanbod van workshops over programmeren onder de aandacht. Op zaterdag 2 juli laten een aantal van hen in NEMO zien dat programmeren voor iedereen is. Codestarter nodigt 400 kinderen uit in het Science Museum voor een actieve dag die geheel in het teken staat van programmeren.

BITT maakt jongeren enthousiast voor techniek

Afgelopen maand  is het nieuwe educatieve centrum BITT in Hardewijk geopend. Met een ‘high five’ aan de robot Meccanoid gaven gedeputeerde Michiel Scheffer en Piet Mosterd, voorzitter Platform Techniek Noordwest Veluwe, het startschot voor het Belevingscentrum Wetenschap en Technologie. Stichting BITT (Beleving, Inspiratie, Techniek en Toekomst) wil jongeren enthousiast maken voor wetenschap en technologie.

Webcast data-analyse in de praktijk

Data-analisten analyseren zoekgedrag van internetgebruikers om de onlinemarketing van hun bedrijf optimaliseren. Volg op 16 juni om 15.45u een gratis webcast over de wereld van een data-analyse. Data-analisten Frederik Hemmink en Michel van Ast laten bedrijfspraktijkvoorbeelden zien die u kunt gebruiken binnen uw les.

Leraar in onderzoek: solliciteer nu!

Met financiële steun van STEM Teacher Academy, kunnen acht eerstegraads natuur-, wis- of scheikundedocenten één jaar onderzoek doen aan één van het FOM of NWO gelieerde wetenschappelijk instellingen. Wilt u als docent hiervoor solliciteren of meer informatie? Kijk dan hier als u wiskundedocent bent en hier als u natuur-/scheikundedocent bent.

Leren in Techniek

Inschrijving nieuw beurzenprogramma IT Talent Grants geopend

Om jong IT-talent te waarderen en te laten zien dat excelleren loont, lanceert dutch digital delta het nieuwe beurzenprogramma IT Talent Grants. Wilt u als werkgever of onderwijsinstelling ook bijdragen aan de IT-professionals van de toekomst en hen nog beter klaarstomen voor de arbeidsmarkt?

Ans Hekkenberg bij 'Mini-conferentie: voorbereid op techniek 2.0'

Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is noodzakelijk. De vraag is: hoe? Tijdens de conferentie gaat men in discussie met diverse sprekers uit bedrijfsleven/onderwijs/overheid, op zoek naar antwoorden, verbindingen en mogelijkheden. Gastsprekers zijn o.a. Ans Hekkenberg, ambassadeur Techniekpact, en Sebastiaan Smit, directeur Jet-Net.

Door regionale samenwerking ‘technologie op vmbo-tl’ versterken

Het M-Tech-programma en Toptechniek in bedrijf (TiB) worden aan elkaar gekoppeld. Met TiB zijn er sterke regionale netwerken gevormd tussen vmbo-scholen, mbo-scholen, het bedrijfsleven en de lokale overheid. Met het koppelen worden beide trajecten versterkt en zo wordt er blijvend aandacht besteed aan bèta en technologie op vmbo-tl. Lees hier verder.

Werken in Techniek

Mijlpaal voor innovatief Arbeidsmarktdashboard.nl

De provincies Noord-Brabant en Limburg hebben een raamovereenkomst getekend met Arbeidsmarktdashboard.nl, de website die op unieke wijze inzicht geeft in de arbeidsmarkt. Arbeidsmarktdashboard.nl heeft daarmee voor de komende vier jaar de financiële ruimte om het dashboard op een toegankelijke manier actueel en online beschikbaar te houden. De provincies geven met de ondertekening support aan de gebruikers van de site, onder meer regio’s, werkgevers, onderwijsinstellingen én werkzoekenden.

Eerste stap Regieraad Techniek Flevoland (RTF)

Afgelopen maand kwam de RTF voor het eerst bij elkaar en is de samenwerkingsovereenkomst getekend. Doel van de RTF is eerder al vastgelegd: werkgevers, werknemers, onderwijs en overheid werken in de RTF samen om te zorgen dat de Flevolandse arbeidsmarkt ook in 2025 beschikt over voldoende en goed opgeleid personeel in de technische sector.

Amsterdam heeft unieke toegang tot technische skills

Amsterdam heeft unieke toegang tot technische skills en een opvallend groot aantal ondernemers in de stad. Dit blijkt uit een rapport dat LinkedIn en de gemeente Amsterdam vandaag presenteren. De metropoolregio Amsterdam telt meer dan 900.000 LinkedIn-leden. De informatie op deze profielen biedt unieke inzichten en trends over de Amsterdamse arbeidsmarkt.

Nieuws uit de regio

Nieuw Technology Lokaal Montessori College Hengelo

Kunnen omgaan met nieuwe technologieën wordt steeds belangrijker. Dat geldt zeker voor een stad als Hengelo, waar veel ‘hightech’-bedrijven zijn gevestigd. Dat is een van de redenen voor het Montessori College in Hengelo voor mavo, havo en atheneum om alle leerlingen in de eerste twee klassen techniekles te geven. Met als hoogtepunt van 2016 de opening van het nieuwe Technology Lokaal.

Professionaliseren in BedrijfsDOT Arduino

In een BedrijfsDOT werken bedrijfsleven en onderwijs samen om lesmateriaal te ontwikkelen dat aansluit op het curriculum binnen de eigen school. Oscar Romero, SG De Dijk uit Medemblik, Montessori College Oost uit Amsterdam en Helen Parkhurst uit Almere doen mee aan de BedrijfsDOT Arduino. Samen met scholen, bedrijven en experts ontwikkelen de scholen lesmateriaal voor leerlingen van de onderbouw van de mavo.

Nieuwe online colleges voor vwo-scholieren

Wageningen Universiteit organiseert online collegereeksen voor vwo-scholieren. Op 16 mei start de eerste online collegereeks ‘Bodem Water Atmosfeer'. In 6 weken kunnen leerlingen zich in ca. 1 uur per week verdiepen in onderwerpen als het ontstaan van de continenten, functies van de bodem, waterbalans op aarde, belang van de ozonlaag en achtergronden van het weerbericht.

Werkconferentie LOB en Technologie

Op 2 juni 2016 wordt de werkconferentie 'Aan de slag met LOB en Technologie' georganiseerd. Schoolleiders, decanen en docenten kunnen dan samen met collega’s aan de slag om het LOB-programma vorm te geven en te verankeren binnen de school. Dit wordt gedaan met behulp van de Routekaart en bijbehorende toolbox. Wilt u meer informatie of aanmelden? Ga dan naar de website LOB en Technologie.

Doorontwikkeling Techniekpact Oost

Op 18 mei vindt in Zwolle het feestelijke startmoment van de doorontwikkeling Techniekpact Oost plaats. Dan zullen de nieuwe Techniekpactopgaven aan Doekle Terpstra, aanjager Nationaal Techniekpact 2020, worden overhandigd. Hieraan voorafgaand is op 4 maart het Techniekpact Smart & Sustainable al van start gegaan in Gelderland.

Terugblik Hannover Messe

Maandag 25 april zijn 330 Twentse bovenbouw scholieren met de Universiteit Twente, Saxion, Techniekpact en partners naar de Hannover Messe geweest, de grootste technologiebeurs van Europa. De leerlingen kregen de opdracht om innovatieve technologieën van de exposerende bedrijven te combineren in één creatief business plan, en volgden een interessant VIP programma.

Ontmoet uw collega's dit voorjaar in een W&T café

Dit voorjaar vinden er in regio Zuid-Holland diverse W&T cafés plaats. In een W&T café ontmoeten leraren, schoolleiders en experts elkaar in een ontspannen setting. Deze film geeft een mooi beeld van het W&T café in Rotterdam van 19 april jl. Wilt u ook een W&T café bijwonen? Kijk hier voor meer informatie over de W&T cafés en om u aan te melden.

Convenant werktuigbouw, installatie- en elektrotechniek ondertekend

Op de Techport Campus locatie van het ROC Nova College is het convenant werktuigbouw, installatie- en elektrotechniek Noord-Holland ondertekend. Er is hard gewerkt aan het convenant tussen de vijf Noord Hollandse ROC’s, de technische installatiebranche en de metaalbewerkingsbranches. Het betreft de periode 2016 t/m 2020.

ICT Lab Utrecht van start

ICT Lab Utrecht is als innovatieve leer- en werkomgeving voor mbo-studenten gestart. In dit Lab leren en werken mbo-studenten in een bedrijfsomgeving aan ICT-gerelateerde thema’s die voortkomen uit de veranderende rol van ICT in de economie. Daarnaast biedt het ICT Lab Utrecht een laagdrempelige ontwikkel/test/R&D omgeving voor het MKB en de overige zakelijke markt in de regio Utrecht.

Bouwkunde studenten winnen Bouwbazen Awards

Vier studenten Bouwkunde van het Bouw & Interieur College in Amersfoort hebben de Bouwbazen Challenge gewonnen. Zij kregen naast de award ook een check van 9000 euro. De studenten maakten een ontwerp voor een “gepimpte gang” op school. Het winnende bouwontwerp is van studenten Zoë Ruijtenberg, Abdullah al Shaikhli, Kevin Menke en Kim de Kruijf.

Eindconferentie M-Tech Summer Camp

Op initiatief van een aantal deelnemende M-Tech-docenten wordt het M-Tech Summer Camp georganiseerd op 9, 10 en 11 juni 2016. Zo sluiten zij hun deelname aan M-Tech gezamenlijk af. Het Summer Camp bestaat uit een driedaagse conferentie vol met inhoudelijk interessante sprekers en workshops. Hierbij wordt er ingezet op binding, professionalisering en netwerken.

Op bezoek bij de ruimte-experts

Samen met NTR Schooltv maakte ESERO NL een serie video’s waarin Klokhuispresentator Maurice Lede op bezoek gaat bij ruimte-experts. Zij laten met behulp van proefjes zien hoe een fundamenteel principe een rol speelt in hun dagelijks werk of onderzoek. Zo wordt een link gelegd tussen curriculum en het beroepsperspectief in W&T.

Agenda mei 2016

Share
Tweet
Forward
+1
U ontvangt deze mail als betrokkene bij het Techniekpact.

Ons postadres:
Techniekpact
Postbus 556
Den Haag, 2501CN
Netherlands


Neem contact met ons op   Schrijf je uit   Wijzig je instellingen 


Copyright © 2016 Techniekpact.nl
Je hebt je voor deze lijst aangemeld op www.techniekpact.nl