Nieuwsbrief Techniekpact april 2016
Bekijk in de browser
Ans Hekkenberg, nieuwe ambassadeur Techniekpact: 'Techniek is voor iedereen'
 
Als nieuwe ambassadeur van het Techniekpact zet Ans Hekkenberg zich in om met name meisjes op het vmbo en mbo te interesseren voor de techniek. Beeldvorming heeft daarbij haar speciale aandacht. ‘Ik wil meisjes die techniek leuk vinden, maar denken dat een technische studie niet bij ze past, of die niet worden gestimuleerd om voor de techniek te kiezen, over de streep trekken. Techniek is niet alleen iets voor jongens, het is iets voor iedereen.’ >>Lees verder>>
Ans Hekkenberg is uiteraard ook bij Girlsday 2016. De landelijke Kick-off van deze dag vindt plaats op het ANWB-Hoofdkantoor in Den Haag. Daar geeft OCW-directeur Emancipatie Jacqueline Prins het startschot en stuurt zij de vijf razende reporters met Hekkenberg in een Tesla naar Amsterdam. Daar zal Neelie Kroes de opening verzorgen in de RAI tijdens de Salesforce World Tour voor 10.000 meisjes.

Presentatie geactualiseerd Techniekpact tijdens de jaarconferentie

Dit jaar zijn Rotterdam en de Drechtsteden namens landsdeel Zuidwest en de Rijksoverheid gastheer voor de Jaarconferentie Techniekpact op 18 april 2016. In deze maritieme regio is men gewend de handen uit de mouwen te steken. Het programma dat wordt aangeboden, leent zich dan ook niet voor passief achterover leunen. Op een actieve manier gaan we met elkaar in gesprek over Techniekpact 2016-2020 en stellen we de acties vast voor de komende jaren. >>Lees verder>>

Techniekpact on Tour in maart 2016: veel energie en inspiratie voor de regio

We kijken tevreden terug op twee mooie bijeenkomsten van Techniekpact on Tour. Op 8 maart vond een speciale editie plaats in Rotterdam over meisjes en vrouwen in vmbo en mbo techniek, waar ook Ans Hekkenberg als nieuwe ambassadeur voorgesteld werd. Op 10 maart kon men zich in Utrecht laten inspireren en kennis maken met succesvolle regionale samenwerkingen op het gebied van techniek in onderwijs en bedrijfsleven. Bekijk hier de videoverslagen.

Kiezen voor Techniek

EHBTO - Eerste Hulp bij Techniekoriëntatie

Met dit nieuwe gratis instrument zetten decanen en docenten leerlingen aan het denken, over een LOB-activiteit, en vooral over hun eigen drijfveren. “Een LOB-activiteit is pas effectief als het een kop en een staart heeft: van voorbereiding tot reflectie. EHBTO helpt daarbij”, is de ervaring van techniekdocent Gert Hulzebosch.

De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) voor scholieren

De NWA vormt de leidraad voor het wetenschappelijk onderzoek voor de komende tien jaar en daagt scholieren uit hun stem te laten horen. Wat zien zij als belangrijke thema’s, en waarom? De agenda wordt op 7 april vastgesteld door een jury van scholieren en op 8 april aan staatssecretaris Sander Dekker aangeboden. Bij het project is een lessenserie ontwikkeld waarmee leerlingen hun vraag voor de wetenschap uitwerken. Het lesmateriaal is gratis beschikbaar.

Met vertrouwen in W&T voor de klas - de mogelijkheden van nascholing

ScienceCenter NEMO wil bijdragen aan de ‘wetenschappelijke en technologische geletterdheid’ van kinderen. Zo willen zij een voedingsbodem vormen voor nieuwe generaties wetenschappers, makers, technici en uitvinders.
Daarom biedt NEMO nascholing aan op het gebied van wetenschap en techniek en genderbewust lesgeven en training op maat.
Kijk voor meer informatie op de website.

Stichting Techniekpromotie helpt kinderen te kiezen

Het landelijk netwerk van universiteiten, hogescholen en mbo-colleges, Stichting Techniekpromotie, wil ieder kind vanaf groep 1 in aanraking laten komen met W&T. Zij doen dit met een uitgebreid netwerk en bieden een doorlopende leerlijn aan met techniekprogramma’s zoals Eureka!Day, waarvan de finale voor havo/vwo is op 19 mei 2016 in het Nationaal Militair Museum te Soest en voor vmbo wordt gehouden op 17 mei 2016 bij Vliegbasis Eindhoven.

Leren in Techniek

Experiment cross-over kwalificaties: informatiebijeenkomsten

Het experiment cross-over kwalificaties biedt ruimte aan mbo-instellingen en het (regionale) bedrijfsleven om kwalificaties samen te stellen en experimentele opleidingen te verzorgen op het grensvlak van meerdere domeinen. Dit in aanvulling op de mogelijkheden die de herziening van de kwalificatiestructuur en de invoering van de keuzedelen al bieden. Met cross-over kwalificaties kan snel worden ingespeeld op opkomende, innovatieve beroepen. Deze maand worden twee informatiebijeenkomsten georganiseerd. >>Lees verder>>

Terugblik regionale VO-HO netwerken en lancering nieuwe website

Op 24 maart 2016 heeft de Jaarconferentie van de regionale VO-HO netwerken plaatsgevonden in Utrecht. Met ruim 100 deelnemers en 25 sprekers was het een succesvolle dag. Tevens is de nieuwe website gelanceerd.

Beroepsonderwijs en veranderingen op de arbeidsmarkt

Het Forum Beroepsonderwijs organiseerde op donderdag 18 februari 2016 haar derde dialoog over de toekomst, ditmaal met als thema ‘opleiden in een turbulente arbeidsmarkt'. 
Het verslag vindt u op de website.

Werken in Techniek

Noord-Nederland wordt proeftuin voor slimme maakbedrijven

Noord-Nederland moet een proeftuin worden voor slimme fabrieken. Dat is het doel van een samenwerkingsverband van bedrijven en kennisinstellingen. In het Smart Industry Fieldlab ‘Region of Smart Factories’ leggen zij zich de komende vier jaar toe op de versterking en het toekomstbestendig maken van de maakindustrie met behulp van nieuwe ICT-toepassingen. Deelnemers en overheden trekken hier gezamenlijk ruim 20 miljoen euro voor uit. Het programma moet 600 nieuwe banen opleveren. >>Lees verder>>

Arbeidsmarktonderzoek Human Capital Agenda ICT

Het tekort aan ICT’ers zal steeds meer sectoren raken. Voor steeds meer beroepen buiten de ICT-sector zelf zijn namelijk primaire ICT-vaardigheden vereist. Door de toenemende vraag van buiten de ICT-sector neemt de concurrentie tussen werkgevers op de arbeidsmarkt voor ICT’ers toe. De meeste vraag is er naar developers, en 67 procent van alle ICT-vacatures is voor hbo’ers. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Digitaal vakmanschap’, dat onlangs is aangeboden aan René Penning de Vries, boegbeeld Team ICT, als input voor de Human Capital Agenda ICT.

Gezamenlijk en topsectorspecifiek Human Capital-beleid

Dialogic en ResearchNed hebben in de opdracht van Platform Bèta Techniek onderzocht hoe de Human Capital Agenda’s (HCA’s) van de topsectoren zich vanaf 2012 ontwikkeld hebben. Hierbij hebben zij tevens advies uitgebracht over toekomstig Human Capital-beleid. Uit het onderzoek komt naar voren dat Human Capital-beleid op topsectorniveau sterk is geëvolueerd. De vraaggestuurde aanpak werpt vruchten af. Om dit door te zetten, is een uniform geluid op topsectoroverstijgende thema’s noodzakelijk. >>Lees verder>>

Onderzoek beurzen: toekomstperspectief maakt gelukkiger dan geld

Studenten hechten meer waarde aan praktijkervaring en een professioneel netwerk dan aan financiële ondersteuning. Dit blijkt uit recent onderzoek van B&A groep, in opdracht van Platform Bèta Techniek, naar de studiebeurs- en talentprogramma’s van de Topsectoren. Doel van deze Topsectorbeurzenprogramma’s is om getalenteerde studenten vanuit bedrijven verdiepende praktijkervaring te bieden en te motiveren voor een technische opleiding. De programma’s bieden veelal zowel financiële als inhoudelijke ondersteuning via praktijkstages en extra onderwijs. >>Lees verder>>

Nieuws uit de regio

  • Carla Roos, Techniektalent, heeft op 6 april 2016 de nieuwe publicatie TechKnow Noord overhandigd aan gedeputeerde Ard van der Tuuk, bestuurlijke trekker van het Techniekpact Noord. In deze net verschenen publicatie delen bedrijven in de techniek in Drenthe, Groningen en Fryslân hun best practices op het gebied van werving, begeleiding en ontwikkeling van jonge technici. Deze praktijkverhalen zijn aangevuld met praktische tips & tricks en achtergrondinformatie over de technische arbeidsmarkt in de noordelijke provincies.
  • In 2016 organiseert de Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) voor de 64e keer op rij het NK Metselen. De deelnemende vmbo-leerlingen gaan voor het hoogst haalbare: de Zilveren Troffel. De finale van het NK Metselen 2016 vindt plaats in Emmen, bij Woonwijkcentrum Holdert. KNB organiseert de finale in samenwerking met BouwMensen Drenthe Noord-West Overijssel van 12 t/m 15 april 2016. Op deze website vindt u meer informatie.
  • Wereldtop en Twentse scholieren op Hannover Messe. Maandag 25 april 2016 beleven ruim 300 scholieren uit Twente een onvergetelijke inspiratie dag op de Hannover Messe, de grootste innovatie- en technologiebeurs van Europa.
  • Studententeam Viride Architecture wint finale WEpod-challenge.
  • Op woensdag 16 maart heeft de Bèta dag plaatsgevonden in innovatiecentrum ICER in Ulft. Deze dag zijn zowel een 20-tal Bèta opleidingen uit heel Nederland en Achterhoekse bedrijven, waar je met die opleiding aan de slag kunt, gezamenlijk gepresenteerd.
  • De wereld verandert razendsnel: er lijkt zich niet eerder een tijd te hebben voorgedaan die op zoveel fronten zo disruptief is. Brainport wil voorop blijven lopen als innovatieve hightech regio en ziet daarbij menselijk kapitaal als een cruciale succesfactor. Er moeten nieuwe wegen worden ingeslagen om ervoor te zorgen dat werkgevers op het juiste moment over de juiste talenten kunnen beschikken. De urgentie hiervoor is groot. Anders durven kijken, nieuwe dingen durven doen en onbegaande paden bewandelen. Met het Technologiepact Brainport Next Generation willen zij een nieuwe route naar de toekomst laten zien.
  • Gaat u naar één van de W&T cafés van het Expertisecentrum W&T Zuid-Holland waar leraren, schoolleiders en experts elkaar ontmoeten in een ontspannen setting? Tijdens het café kunt u terecht met al uw vragen over W&T, leert u van uw mede-cafégangers, doet u inspiratie op en hoort u over de laatste ontwikkelingen op het gebied van Wetenschap, Talent & Technologie.
  • Vertegenwoordigers van opleidingen en bedrijven kwamen op 14 maart bijeen voor de officiële start van de Vakschool Technische Installaties. De vakschool moet eraan bijdragen dat meer jongeren kiezen voor installatietechniek, want de vraag neemt toe. Vijftien mensen zetten hun handtekening op het startdocument.
  • Docenten van vmbo en mbo bespraken op 25 februari het opzetten van de nieuwe leerlijn Produceren, Installeren & Energie (PIE). Doel van de leerlijn is een betere aansluiting van het vmbo op het mbo. De invulling van de bijbehorende keuzedelen is al in volle gang.

Agenda

Share
Tweet
Forward
+1
U ontvangt deze mail als betrokkene bij het Techniekpact.

Ons postadres:
Techniekpact
Postbus 556
Den Haag, 2501CN
Netherlands


Neem contact met ons op   Schrijf je uit   Wijzig je instellingen 


Copyright © 2016 Techniekpact.nl
Je hebt je voor deze lijst aangemeld op www.techniekpact.nl