Copy
Use this area to offer a short preview of your email's content.
View this email in your browser
Zoals je ziet is de Hungry bin uit verschillende delen opgebouwd. In het papierenzakje tref je de gebruikshandleiding. Hierin kan je de volgorde van in elkaar zetten terug vinden maar ook wat er wel en niet in de wormenbak mag. Bewaar deze "owners manual" dan ook goed !!

Vullen met aarde

Voor een fijne omgeving voor de wormen

Zodra de wormenbak in elkaar is gezet, ziet hij er klaar uit. Maar dat is hij nog niet. Je dient hem eerst voor ongeveer 3/4 te vullen met ongeveer 80 liter biologische potgrond. Aarde of compost uit je eigen tuin mag natuurlijk ook. Als je daarvoor kiest dient de aarde niet teveel klei of zand te bevatten.

Maak deze potgrond goed vochtig maar doorweek het niet. Het moet ongeveer zo nat worden als een uitgewrongen spons.

 

Naast de aarde heb je ook "bedding material" of strooisel nodig. Dat zorgt ervoor dat overtollig vocht wordt opgevangen terwijl het ook zuurstof doorlaat om de wormencompost luchtig te houden. Lees hier en hieronder hoe je strooisel kunt maken.

[!] Let in het artikel achter de link vooral op het verschil tussen de verschillende soorten strooisel. Karton en papier vs stro en bladeren. [!]
Het ideale vochtgehalte bij wormen composteren is vergelijkbaar met die van een uitgewrongen spons. Hogere niveaus vocht hebben de neiging om iets beter te werken voor wormen compostering, maar de uitgewrongen spons is een goede richtlijn om mee te beginnen.

Uitstekende materialen voor strooisel zijn onder meer versnipperd karton (mijn favoriet), geraspte krant, oud stro, kokos vezels, herfst bladeren. Wormen zijn helemaal gek van rottende bladeren, dus hark de bladeren niet te snel van je gazon af in de herfst. Het nadeel van het gebruik van de bladeren (afgezien van seizoensinvloeden) is het feit dat ze niet echt veel water absorberen. Dit is de reden waarom mijn ideale strooisel bestaat uit een mix van bladeren, bruin karton (een ander materiaal waar wormen blij van worden) en versnipperd papier.

Strooisel zal moeten worden bevochtigd voordat wormen worden toegevoegd. Wat wij aanbevelen bij het starten van een nieuwe bak is het mengen van strooisel met een fatsoenlijke hoeveelheid vochtige etensresten. Op deze manier creëer je een zeer vriendelijke omgeving voor je wormen. Daarnaast activeer je de belangrijke microbiële gemeenschap die in de wormenbak actief wordt.
 
Hoeveel wormen?
 
In 500 gram vind je ongeveer 2000 wormen. Een volledige populatie kan oplopen tot ongeveer 12.000 exemplaren of drie kilo wormen. Het duurt ongeveer 6 tot 8 maanden om tot een dergelijke populatie te komen als je begint met een halve kilo.

De populatie past zich aan de aangeboden hoeveelheid voedsel aan. Je Hungry bin zal daarom niet overbevolkt raken.

Je kan de wormen het beste afdekken met een natte krant, stuk jute of stuk stof om fruitvliegje te ontmoedigen.
Een plek voor de Hungry bin kiezen
 
Een beschutte schaduwrijke plek is het beste. De Hungry bin kan altijd makkelijk verplaatst worden naar een andere locatie. De ideale temperatuur voor de wormen is tussen de 20 - 25 Celsius.

De wormen overleven temperaturen onder de 15 graden maar stoppen dan met de voortplanting. Tevens worden ze minder actief naarmate het kouder wordt en gaan minder eten.

In de winter dien je de Hungry bin te beschermen tegen vorst. Dit kan je het beste doen door hem in een schuur te zetten.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2021 RotterZwam BV, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences