Copy
Use this area to offer a short preview of your email's content.
View this email in your browser

De laatste mail in deze reeks

Als het goed is, heb je inmiddels een gezonde en vrolijke populatie met wormen. Ook ben je inmiddels gewend aan het omgaan met insecten. We durven het aan om in deze mailing wat close ups van andere bewoners van je wormenbak in beeld te brengen.

In deze mailing dus aandacht voor andere kleine wezens die in je wormenbak huizen. Een gezonde bodem [en dus ook wormenbak] huisvest immers verschillende levensvormen.

Wij sluiten af met enkele interessante websites die ook wij met enige regelmaat raadplegen.
Een veel voorkomende bezoeker in de wormenbak is het springstaartje [springtail]. Net als de worm leeft de springstaart vooral van verschillende soorten microben. Dus zijn ze in de regel een waardevolle aanvulling in een compost systeem.

Ze lijken erg te helpen met het afbreken van afval. Daarbij zijn ze een waardevolle hulp bij het in de perken houden van schimmel populaties in je bak. Dus een verminderde kans dat schimmels je bak over nemen.

Ook nemen ze afval voor een hun rekening dat de wormen niet zo lekker vinden. Denk aan citrus en hard materiaal als broccoli.
Bruine mijten zijn geen probleem in de Hungry bin. Je kunt er soms wel honderden aantreffen en dan op eens weer vrijwel geen.

Als het er echt heel erg veel worden dan kan dat betekenen dat het in de Hungry bin te nat is en dat het er te zuur is.

Je kunt dit terugdringen door er dan af en toe wat kalk of gemalen krijt (CaCO3) aan toe te voegen. Makkelijker is het om elke keer als je de wormen voert karton- en papiersnippers mee te voeren.
Hier gaan we in op de fruitvliegjes. Samen met de zogenaamde 'fungus gnats' zijn dit de twee soorten vliegjes die voor de nodige overlast kunnen zorgen. Dit uit zich in enorme hoeveelheden vliegjes rond de Hungry bin zitten en rond jou bij het voeren van de wormen.

Het beste is om een afstand te creeeren tussen de vliegjes en het voedsel voor de wormen. Dit doe je door een dikke strooisellaag aan te brengen boven op de voedselresten. Daarboven een natte krant of jute zak en je bemoeilijkt het verkeer van de volwassen vliegjes tussen de buitenlucht en het voedsel.

Meer tips over aanpak van fruitvliegjes vind je hier en hier.
Wormen compostering is makkelijk als je de spelregels kent. Internet is een uitstekende bron. Onderstaand interessante links.

Worm Composting HQ

Red Worm Composting [met actief blog]

Hungry bin [Goede FAQ]

Last but not least. Er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden. Wormen compostering leer je het beste door het te doen.

 
Dit was de laatste mailing in deze reeks. Je krijgt vanaf nu geen mails meer van ons. Maar wacht, heb je niet een hoop geleerd? Schrijf je dan in voor onze reguliere nieuwsbrief. We versturen hem maximaal 1 keer per 4 weken. Ook in die nieuwsbrief delen wij interessante dingen met je. Schrijf je in via de MEGA grote BUTTON hieronder. :-)
Inschrijven nieuwsbrief RotterZwam
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2021 RotterZwam BV, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences