Copy

Detaillering
als fundament voor samenhang

VOCUS architecten bna | april 2016

Bekijk deze email in uw browser

Detaillering neemt in onze ontwerpen een bijzondere plek in en krijgt een duidelijk functie: het zorgt voor samenhang in een gebouw. Samenhang creëren we door zorgvuldig gekozen overgangen te maken bij materiaaltoepassingen. Door zichtlijnen aan te brengen geven we verbinding tussen delen van een gebouw en kun je een relatie leggen tussen binnen en buiten. Ook het zichtbaar laten van de constructie van een gebouw, zoals met houten spanten, is onderdeel van detaillering. In deze nieuwsbrief geven we een aantal voorbeelden, toegepast bij nieuwbouw, herbestemming en renovatie. 

In deze nieuwsbrief:

blog: pleidooi voor detaillering

We zijn gestart met een blog die vier keer per jaar verschijnt. De eerste blog verscheen vorige week. Hierin hield architect Bob Custers een passievol betoog over het belang van detaillering als fundament voor samenhang. Lees de blog op onze site.

Horizontale belijning en open hoeken van glas. 1)

natuurlijke materialen en zichtlijnen

In onze ontwerpen maken we veel gebruik van natuurlijke materialen als staal, hout en glas. We vinden het belangrijk dat mensen zich prettig voelen in een gebouw. Natuurlijke materialen spelen ook een rol in de relatie tussen binnen en buiten, bij het creëren van zichtlijnen en het ervaren van ruimtelijkheid.

Glazen kozijnen en deuren laten een natuurlijke lichtinval door en geven privacy zonder ruimtes echt van elkaar af te sluiten. Wanneer je verbinding wilt leggen tussen de buitenomgeving en het interieur moeten de kozijnen en deuren rank en slank zijn. Door open hoeken te maken ontstaan diagonale zichtlijnen, waarmee de verschillende ruimtes met elkaar worden verbonden. 


Een combinatie van glas en staal. 2)

Zichtlijnen verbinden ruimtes. 2)

constructies in het zicht

Door de constructie in het zicht te laten leggen we de ‘botten’ van het pand bloot. Hiermee laat het gebouw zichzelf zien. Deze detaillering passen we regelmatig toe bij nieuwe ontwerpen maar ook bij renovatie van oude panden. Zo geven we een oud gebouw een stuk historie terug en krijgen we de kans om oud en nieuw met elkaar te verbinden, een geliefd thema binnen ons architectenbureau. 


Zicht op spanten. 3)

Spanten als drager van woningen. 3)

Spanten in gerenoveerde boerderij. 4)

Spanten in monumentale villa. 2)

materiaalovergangen

Geen naadloze overgangen of losse elementen. We besteden veel aandacht aan het samenspel van elementen en verschillende materialen. Daarbij maken we een zorgvuldige afweging tussen constructie, ontwerp en gebruik van natuurlijke materialen als riet, hout en steen.


Natuurlijk vergrijsde gevels. 5)

Overgang tussen steen, hout en riet. 5)

trap als ruimtelijk element

Door aandacht te geven aan de positie en de vormgeving van een trap krijgt het meer dan de louter praktische functie van het overbruggen van hoogteverschillen. De trap wordt een object en is daarmee een hoofdthema binnen onze architectuur. De beweging van de trap versterkt de ruimtelijke ervaring binnen een gebouw, zeker als deze samengaat met diagonale zichtlijnen en daardoor plekken met elkaar verbindt.  


Trap als ruimtelijk onderdeel. 6)

Trap met diagonale zichtlijnen. 2)

nieuwbouw en renovatie

Goede gebouwen en ruimten beroeren mensen en verbinden de tijden met elkaar. Daarom werken we zo graag in een historische context waarin die lagen voelbaar zijn, zoals bij renovatie. Maar ook bij (binnenstedelijke) nieuwbouw zoeken we aansluiting bij het historische karakter van de omgeving. 


Nieuwbouw De Markies, 15.000 m² retail met woningbouw, uitgewerkt tot in de kleinste details, passend in het Haagse Centrum, winnaar FGH prijs.

Renovatie monumentaal pand, eveneens in Den Haag, stalen profielen en natuurstenen gevel sluiten aan bij het Art-decokarakter van de oude gevel.

kantoornieuws

Uitbreiding team
Door de groei van onze opdrachtenportefeuille zijn wij op korte termijn op zoek naar een ervaren bouwkundige die inzetbaar is als projectleider en BIM modelleur (ArchiCad). Lees meer 

Social media
Door ons te volgen op LinkedIn en Pinterest blijft u op de hoogte van ontwikkelingen rondom onze projecten.  

van ontwerp tot realisatie

Heeft u vraagstukken rondom duurzaam bouwen, binnenstedelijke opgaven, herontwikkeling, retail, huisvesting voor senioren, scholenbouw of de (ver)bouw van een particuliere woning? Wij denken en helpen graag mee met het ontwerp, advies en de realisatie van projecten. Bel ons op 035-6989135, stuur een e-mail naar vocus@vocus.nl of bezoek onze website: www.vocus.nl

Share
Tweet
Share
Pin
Forward
Copyright © 2016 VOCUS architecten bna, Alle rechten voorbehouden.