Copy
Persbericht: verbeterwerkzaamheden SolaRoad 

PERSBERICHT
 

Verbeterwerkzaamheden zonnefietspad SolaRoad
Haarlem, 15 oktober 2015
 
Zonnefietspad SolaRoad in Krommenie krijgt een nieuwe, verbeterde beschermlaag (‘coating’). Van vrijdag 16 t/m zondag 26 oktober wordt het fietspad afgesloten en overdekt met een tent om de coating aan te brengen. De verkeershinder is beperkt. Fietsers kunnen over een tijdelijk fietspad langs het werk rijden.
 
SolaRoad kent een pilotfase van drie jaar waarin diverse metingen en tests worden uitgevoerd. Eén van de doelen van de praktijkproef is het opsporen en genezen van kinderziektes. Eind december 2014 en in de vroege lente van 2015 kwam een klein deel van de coating van het SolaRoad fietspad los. Uit onderzoek is gebleken dat de coating bij grote temperatuurwisselingen plaatselijk kan loslaten door krimp van het materiaal. Het pad werd tijdelijk gerepareerd. Ondertussen werd een verbeterde coating ontwikkeld waarmee succesvolle laboratoriumproeven zijn gedaan. Van vrijdag 16 oktober t/m zondag 25 oktober wordt een deel van de elementen van SolaRoad  voorzien van deze nieuwe coating.
 
Het eerste wegdek ter wereld dat energie oplevert
SolaRoad is een proeftracé van ongeveer 70 meter en bestaat uit een fietspad van betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter. In één rijrichting zijn zonnecellen aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer 1 cm dikte, met een stroeve, transparante coating. De zonnestroom uit de weg wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en kan toegepast worden voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en (op termijn) elektrische auto’s die er overheen rijden. Dit proeftracé van SolaRoad werd vorig jaar op 12 november 2014 geopend en ligt in Krommenie, langs de N203.
SolaRoad is een project van TNO, Provincie Noord-Holland, Imtech Traffic&Infra en Ooms Civiel.

 

Noot voor de redactie - niet voor publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze woordvoerder:
Sten de Wit, tel. +31 (0)6 1202 16 47, email: sten.dewit@tno.nl
 
Kijk voor meer informatie, waaronder een video, een selectie van publicaties en een FAQ op onze website: www.solaroad.nl


Beeldmateriaal kunt u gratis downloaden via http://www.solaroad.nl/beeldbank/
(Credits: SolaRoad Netherlands)
 
Volg SolaRoad ook via Twitter en Facebook.