Copy
Persbericht SolaRoad geopend door minister Kamp 

PERSBERICHT


Krommenie, 12 november 2014
 

Minister Kamp en gedeputeerde Post openen zonnefietspad SolaRoad in Krommenie

Wereldprimeur: de eerste weg die zonlicht omzet in elektriciteit
 
Op 12 november 2014 heeft Minister Kamp samen met Gedeputeerde Post van de provincie Noord-Holland SolaRoad officieel geopend. Zij deden dit al fietsend op moderne e-bikes. Minister Kamp. "SolaRoad is een schoolvoorbeeld van Nederlandse innovatie. Op weg naar een duurzame energievoorziening zijn dit soort initiatieven precies wat we nodig hebben. Dit kan bovendien een mooi exportproduct worden"
Gedeputeerde Post: “Vandaag is een mijlpaal in de ontwikkeling van SolaRoad, ik ben trots op de samenwerking en ik kijk uit naar de toekomst, waarin het uitgroeit van pilot tot echt product."


SolaRoad wordt ontwikkeld door TNO, Provincie Noord-Holland, Ooms Civiel en Imtech Traffic&Infra.

Testfase
Het proeftracé van een kleine honderd meter bestaat uit betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter. In één rijrichting zijn zonnecellen aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer 1 cm. dikte. De andere zijde heeft geen zonnecellen en wordt gebruikt om verschillende toplagen te testen. Hoeveel stroom het pad oplevert, wordt de komende periode getest.
Dit proeftracé van SolaRoad ligt in Krommenie, langs de N203, ter hoogte van de Texaco aan de spoorzijde (GPS data: 52.493875, 4.767134).
 
Eerste resultaten
De zonnestroom uit de weg kan worden toegepast voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, elektrische auto’s (die er overheen rijden) en huishoudens. De komende drie jaar zullen diverse metingen en tests worden uitgevoerd om SolaRoad verder te ontwikkelen. De eerste testresultaten sinds de ingebruikname van het fietspad op 24 oktober jl. zijn in lijn met de verwachtingen. Er is tot nu toe 140 Kwh aan elektriciteit opgewekt, dat is genoeg energie voor ongeveer 140 wasbeurten.
 
De weg van de toekomst
Een groep van dertig kinderen mocht het pad ook testen. Zij vonden het 'lekker fietsen' maar vooral ook 'cool om over de eerste SolaRoad ter wereld te fietsen'. De kinderen zijn te zien in de nieuwe video van SolaRoad die vandaag is gelanceerd waarin zij fietsen over deze 'weg van de toekomst'.
 
Noot voor de redactie - niet voor publicatie

Beeldmateriaal kunt u downloaden via de beeldbank op de website. Fotocredit: SolaRoad Netherlands
 
Voor meer informatie en interviewverzoeken kunt u contact opnemen met een van onderstaande personen. 
 
Sten de Wit, woordvoerder SolaRoad, telefoon: 06-12021647, e-mail: sten.dewit@tno.nl
 
Soraya Rosa Saenz, persvoorlichter provincie Noord-Holland, telefoon: 06-53446839, e-mail: rosas@noord-holland.nl
 
Voor interviewverzoeken met minister Kamp kunt u contact opnemen met Heleen Haverkort, woordvoerder ministerie Economische Zaken, 06-28547707, h.haverkort@minez.nl

Voor vragen over beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Jannemieke van Dieren, communicatiemanager SolaRoad, 06 41480270, contact@jannemiekevandieren.nl